Consiliul Local Eforie a adoptat o hotărâre care a stârnit nemulțumiri
Potrivit datelor oferite de „ordinea.ro”, consilierii din Eforie au adoptat HCL nr.100/2021 pe 31 mai, pornindu-se de la premisa că, în cazul în care este vorba despre o utilizare nejustificată a unor servicii de salvare acvatică, cei care au nevoie într-adevăr de ajutor vor fi în pericol. Printre exemplele de utilizare nejustificată a serviciilor de salvare a fost inclusă, de pildă, căutarea în mare a unei persoane despre care se crede că a dispărut, realitatea fiind însă cu totul alta. Totodată, s-a menționat și situația în care un copil, despre care se crede că a dispărut în apă, de fapt s-a pierdut pe plajă.
Prevederile acestei legi scandaloase de pe litoral se referă la:
- Situația în care se apelează nejustificat la ajutorul specialiștilor în salvare acvatică pentru căutarea unei persoane despre care se crede că a dispărut de pe plajă
- Folosirea geamandurilor pe post de colac
- Acoperirea geamandurilor cu diverse obiecte, ceea ce va conduce la diminuarea vizibilității lor
- Mutarea din locurile în care au fost așezate de reprezentații serviciului de salvare acvatică a balizelor, a bilelor plutitoare și a geamandurilor
În legătură cu această ultimă prevedere, cei care au adoptat noua lege au ținut să menționeze că orice deplasare a balizelor, a geamandurilor și a bilelor plutitoare de la locul lor îi poate pune în pericol pe toți cei care utilizează plaja și zonele de îmbăiere.
Contravențiile impuse de legea scandaloasă de pe litoral
Conform „ordinea.ro”, polițiștii locali din Eforie și funcționari publici din Primăria Eforie (împuterniciți de primar) vor fi cei care vor constata și vor aplica sancțiunile pentru încălcarea prevederilor HCL nr. 100/2021. Amenzile sunt, pentru persoanele juridice, între 1500 și 2500 lei, iar pentru persoanele fizice între 1000 și 2000 lei. În același timp, Primăria Eforie poate desemna și alți reprezentanți pentru a constata și aplica sancțiuni ce țin de nerespectarea semnificației steagurilor arborate de salvamari pe plaje.
În prezent, pe plajele din Eforie există 2 posturi de prim-ajutor, 2 baze de salvare nautică (ce asigură 11 patrule rapide), dar și 22 de posturi de observare.
Cât privește programul de funcționare a acestora, se știe că, în general, programul de lucru este între orele 8.00-19.00, iar începând cu data de 16 iulie (până pe 15 august) se va prelungi până la ora 20.00.
Salvamarii atrag atenția părinților pentru a-și supraveghea copiii
În urmă cu câteva zile, în stațiunea Eforie Nord, un copil în vârstă de 7 ani a fost salvat de la înec de salvamari și transportat apoi la Spitalul Județean de Urgență Constanța. Pe pagina de Facebook a salvamarilor din Eforie Nord au fost date detalii despre acest incident: „...2 copii au fost lăsați nesupravegheați în apă de către părinți cu o jucărie gonflabilă, copiii au căzut de pe aceasta, iar unul dintre ei, un băiat în vârstă de 7 ani, a fost în pericol de înec, fiind salvat. I s-a acordat primul ajutor de către salvamari și echipajul Smurd Eforie și apoi a fost transportat la spital de către elicopterul Smurd.”
După acest eveniment, salvamarii fac apel la părinți să-și supravegheze cu atenție copiii și să țină cont de steagurile de pe plajă, arborate de ei, dar și de indicațiile oferite: „Implorăm părinții să-și supravegheze îndeaproape copiii și să îi însoțească în apă și totodată să respecte indicațiile și steagurile arborate de salvamari. ”
Surse: antena3.ro, facebook.com, libertatea.ro, ordinea.ro, romaniatv.net
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com