Informații despre înec
Înecul survine când o persoană este incapabilă să respire deoarece nasul și gura se află scufundate în apă sau în alt lichid; decesul poate apărea în decurs de mai puțin de 20 secunde (70% din victimele care au fost aproape de înec își revin, 25% decedează, iar 5% suferă leziuni cerebrale). Când o persoană se îneacă, sunt șanse mari să nu observați manifestările violente, apelul la ajutor prin împroșcarea apei cu care v-ați obișnuit din filme. De fapt, persoana respectivă nu este capabilă adesea să scoată niciun sunet, nici măcar de ajtuor, prin urmare poate trece ușor neobservată, chiar și cu prietenii sau familia în preajmă sau aproape de zonele de siguranță. Copiii, în plus, se pot îneca chiar și într-o apă de câțiva centimetri. Trebuie subliniat faptul că o victimă poate fi readusă la viață chiar dacă s-a aflat sub apă un timp îndelungat, de obicei fiind posibil dacă este tânără iar apa este foarte rece (este desemnat reflex al scufundării specific mamiferelor - cu cât este mai sănătoasă și mai tânără persoana, cu atât sunt șanse mai mari să supraviețuiască un timp mai îndelungat - nu există însă garanții că acest reflex apare întotdeauna).
Există o mulțime de cauze pentru care persoanele se îneacă, unele dintre acestea fiind: convulsii sau lovituri la cap în timpul petrecut sub apă, încercarea de a se sinucide, căderea prin gheață subțire, consumul de alcool în timpul activităților acvatice, copiii lăsați nesupravegheați în preajma piscinelor sau căzilor de baie, panică în timpul înotului sau incapacitatea de a înota. În acest sens este bine să verificați dacă o persoană aflată în apă este îmbrăcată sau nu și dacă observați semne de mișcări inegale de înot (este un semn de oboseală).
Citește și: Pentru parinti responsabili: semne ca al tau copil se ineaca
Primul ajutor în caz de înec - simptome
Simptome ale unui înec iminent: vărsături, stare de neliniște, confuzie, durere în piept, aspect palid al victimei, piele rece și de culoare albăstruie (în general în jurul buzelor victimei), distensie abdominală (abdomen balonat), lipsa stării de conștiență, absența respirației, letargie, tuse cu spumă.Primul ajutor în caz de înec
Ce trebuie să faceți
Odată ce victima este extrasă din apă și acoperită cu o pătură, trebuie să verificați simptomele de hipotermie. Dacă descoperiți că victima nu respiră, trebuie să îi aplicați imediat manevra de resuscitare cardio-pulmonară. În cazul în care persoana respectivă nu respiră (verificați apropiindu-vă urechea de gura și nasul acesteia și urmărind mișcările pieptului) și nu are puls (urmăriți pulsul timp de 10 secunde), înainte de a începe manevra de resuscitare, acordați-i cinci insuflări inițiale. Victima trebuie așezată în poziție orizontală, culcată pe spate. Pentru un adult sau un copil trebuie să amplasați podul palmei în mijlocul sternului, la nivelul liniei mameloanelor sau puteți aplica compresiile cardiace cu o mână peste cealaltă; în cazul unui bebeluș aplicați doar 2 degete pe osul sternului. Apoi, începeți să comprimați sternul, în cazul unui adult sau copil apăsând aproximativ 5 cm (nu trebuie să presați coastele), iar în cazul unui bebeluș mai puțin (4 cm); asigurați-vă că nu apăsați pe capătul osului sternului. Efectuați 30 compresii cardiace la un ritm de 100 pe minut sau mai des, alternând cu 2 insuflări la 5-6 secunde (înainte de a le iniția, deschideți căile respiratorii înclinând capul pe spate și ridicând bărbia, apoi prindeți nasul victimei între degete; trageți aer în piept, acoperiți gura victimei cu a voastră pentru a crea un sigiliu etanș și inspirați de 2 ori urmărind ridicarea pieptului); permiteți pieptului să se ridice complet între compresii. Verificați constant dacă victima începe din nou să respire. Efectuați manevra până când sosește ambulanța, până când victima își recapătă conștiența sau până când nu mai puteți continua din cauza oboselii. Rețineți că aceste instrucțiuni nu sunt menite să substituie un curs de prim ajutor.
Trebuie să fiți extrem de atenți când extrageți victima din apă; nu doriți să îi lezați coloana vertebrală sau gâtul (dacă este deja lezat). Evitați să îi îndoiți sau să îi răsuciți gâtul victimei. În timpul manevrei cardio-pulmonare este important să mențineți gâtul și capul victimei nemișcat; pentru a vă asigura de acest lucru puteți lipi capul său de o targă sau o tablă, asigurându-i în prealabil gâtul (așezați prosoape rulate sau obiecte similare în jurul gâtului).
Dacă este vorba despre mai multe persoane care s-au înecat, acordați primul ajutor celor care au suferit răni grave. În timpul procesului de salvare și de acordare a primului ajutor asigurați-vă că victima rămâne nemișcată și calmă. Încercați să mențineți căldura corporală a victimei pentru a preveni instalarea hipotermiei, dezbrăcând-o de hainele ude și eventual învelind-o cu o pătură.
Ce nu trebuie să faceți
Nu săriți în apă să salvați pe cineva dacă nu sunteți un înotător experimentat sau nu știți să înotați. Nu săriți în apă cu turbulențe sau care curge cu putere și nici în apă înghețată (încercați să scoateți victima cu mâna sau folosind un obiect).
Procedura de resuscitare cardio-pulmonară nu include manevra Heimlich; aceasta trebuie încercată doar dacă insuflările au eșuat (nu este însă recomandată deoarece poate cauza vărsături iar victima se poate sufoca).
Rețineți faptul că victimele care aproape s-au înecat necesită atenție medicală imediată din cauza acumulării de apă în plămâni (indiferent de cantitate), ceea ce poate fi fatal. Manevra de resuscitare poate cauza leziuni ale peretelui toracic, ale mușchilor și ale oaselor.
Prevenirea constituie cea mai bună metodă de intervenție. Din acest motiv trebuie să acționați cu prudență în apă și să evitați consumul băuturilor alcoolice. Nu lăsați apă într-un bazin, cadă sau găleată (eventual împrejmuiți-le cu metode de siguranță) și nu uitați deschis capacul la toaletă în cazul copiilor deoarece înecul poate surveni chiar și în aceste locuri; nu îi lăsați pe cei mici niciodată nesupravegheați lângă apă. Când participați la sporturi acvatice, purtați echipament de protecție adecvat.
Surse:
www.cprcertificationonlinehq.com; www.sja.org.uk; www.webmd.com