Cele mai frumoase poduri naturale din lume

Cele mai frumoase poduri naturale din lume

Louise Tanase - Contributor

Natura ne incanta si ne uimeste pe masura ce reusim sa descoperim minunile create de ea. Iar atunci cand avem ocazia sa calatorim si sa ne lasam fascinati de locuri noi, interesante sau neobisnuite, ne putem considera cu adevarat norocosi sa putem admira maretia naturii in toata splendoarea ei. Iata, de aceasta data, care sunt cele mai frumoase poduri naturale din lume.

Planificarea unei calatorii se face nu numai in functie de perioada anului, de pretul estimat sau de reclamele turistice, ci si de dorinta unora dintre noi de a strabate cai mai putin batatorite in acest domeniu si de a vizita obiective care nu sunt cunoscute de orice turist amator. Acesta este motivul pentru care, mai ales pentru impatimitii naturii, am ales sa va aratam care sunt cele mai frumoase poduri naturale din lume. Poate, atunci cand va planificati urmatoarea vacanta, aruncati o privire si asupra listei noastre si alegeti o destinatie din apropierea unuia dintre aceste poduri cladite de mama natura.

Podul de piatra din Kharaz, Iordan

Podul de piatra din Kharaz este unul dintre numeroasele formatiuni stancoase in forma de arcada create de natura pe care le puteti intalni la Wadi Rum, in zona Jabal Kharaz. Creat din piatra rosie nisipoasa, pe un strat fin de nisip alb, podul de piatra din Kharaz are aproximativ 34 de metri lungime si este usor accesibil, in sensul ca se poate urca pe el escaladand repede o mica duna de nisip care s-a format la unul dintre capetele sale.

Fereastra de Azur (Azure Window), Gozo, Malta

Fereastra de azur (Azure Window) din Gozo ofera una dintre cele mai spectaculoase privelisti din Malta. Inconjurata de culorile fascinante ale Mediteranei si de stancile din apropiere, "fereastra de azur" s-a format dupa ce doua pesteri de calcar s-au surpat. In fata "ferestrei de azur" se afla un loc faimos pentru scufundari cunoscut sub numele de Blue Hole (gaura albastra) - un horn vertical, sapat natural in stanca, care se conecteaza cu apa la aproximativ 8 metri adancime, printr-o arcada subacvatica.

Pravcicka Brana, Cehia

La granita Germaniei cu Cehia se afla cea mai extraordinara atractie turistica a "Elvetiei boeme" - Pravcicka Brana. Trebuie sa stii ca aceasta formatiune stancoasa este cea mai mare arcada naturala din piatra din Europa si nu exista cuvinte sau fotografii care sa descrie adevarata frumusete a acestui loc. Podul este inalt de circa 16 metri, iar deschiderea sa la baza este de aproximativ 26 de metri. Chiar sub podul de piatra au fost amplasate cateva mese si banci, iar cei care se asaza acolo spun ca senzatia de a avea o stanca uriasa deasupra capului este foarte ciudata, dar placuta. Adevarul este ca nu o sa te poti bucura prea mult de senzatia aceasta, deoarece stancile care inconjoara podul te vor tenta sa le escaladezi. Nu trebuie sa iti fie teama, stancile sunt sigure si iti ofera posibilitatea de a admira podul din diverse unghiuri. De asemenea, te vei bucura de panorama incantatoare care se ofera privirii, de jur imprejur.

Podul Corona, Moab, Utah

Pentru pasionatii de drumetii montane, traseul Corona Arch din Moab, Utah este un adevarat paradis - un drum incantator cu o dificultate medie ce strabate o distanta de aproape 5 kilometri catre un loc extraordinar de frumos. Desi parcurgerea traseului presupune o serie de urcusuri si coborari prin niste zone destul de abrupte acoperite cu piatra alunecoasa, cu ajutorul cablurilor de siguranta, coltari si scari, nu trebuie sa te sperii la ideea de a parcurge traseul, mai ales daca ai un minim de experienta si te insotesc excursionisti cu experienta. Desi pe traseu vei fi tentat sa abandonezi, atunci cand vei ajunge in varf vei constata ca a meritat efortul. Corona se ridica gratios si masoara 32 metri inaltime la un capat si si 45 de metri la celalalt. Pentru ca lucrurile sa devina si mai interesante, trebuie sa stii ca vei primi bonus inca o arcada in apropiere: Bowtie este o arcada din piatra aflata la nici 200 de metri distanta. Trebuie sa mai stii ca Moab este unul dintre cele mai populare trasee din zona, prin urmare, in cazul in care esti in cautarea linistii oferita de singuratate, nu vei avea parte de asa ceva: zeci de turisti sunt acolo, zilnic, cand vremea permite. Va trebui sa astepti destul de mult timp daca vrei sa fotografiezi podul pustiu.

Fereastra Naturii (Nature's Window), Parcul National Kalbarri, Australia

Podul natural Nature's Window, aflat in Parcul national Kalbarri, este o arcada naturala din piatra care inrameaza perfect canionul format de rau. Pentru cei aventurosi, cu mult timp liber, este recomandat traseul Loop Walk Trail care parcurge aproximativ 8 kilometri si este un traseu in cerc, care incepe si se incheie la Fereastra Naturii. Turistii spun ca parcurgerea acestui traseu iti inspira senzatii nebanuite, mai ales dupa ce mergi printre tufisuri si iesi pe margine stancii pentru a privi raul cum isi croieste drum prin valea de dedesubt.

Podul Wolfberg, Cederberg, Africa de Sud

Pentru excursionistii experimentati, aceasta este o drumetie spectaculoasa prin zona salbatica Cederberg, pentru a admira podul natural Wolfberg. Trebuie sa stii ca drumetia dus-intors dureaza in jur de opt ore, insa atunci cand stai sub pod, sau pe coama lui, daca indraznesti, podul de piatra lat de circa 18 metri si inalt de circa 15 metri iti va taia rasuflarea cu frumusetea sa. Cei care au fost acolo spun ca cea mai buna perioada pentru a vizita podul Wolfberg este septembrie-noiembrie, deoarece temperaturile nu mai sunt atat de ridicate.

Pont d'Arc, Ardeche, Franta

 

La nord de Avignon, raul Ardeche a sculptat un canion in drumul sau spre mult mai marele rau Rhone. Frumos pod natural Pont d'Arc are o forma aproape perfecta si masoara 54 metri inaltime si este larg de 60 de metri. Pe o parte a arcadei se afla o plaja privata, acoperita cu nisip si sindrila, pastrata curata de angajatii unui restaurant care detine si parcarea de peste drum. De cealalta parte a podului se afla o zona de unde majoritatea celor ce stiu sa foloseasca o canoe pleaca in plimbari lungi pe rau. Turistii care se cazeaza intr-unul dintre campingurile din apropiere pot inchiria canoe de aici si se pot plimba in voie: apele raului sunt suficient de linistite. In apropiere mai exista o arcada "gaura cheii", unde apele sunt la fel de linistite si unde turistii pot merge la pescuit daca doresc.

Podul On-bashi, Hiroshima, Japan

 

In Hiroshima, podul On-bashi (adica podul masculin), este un pod natural din piatra care a format o arcada uriasa. Masurand 90 de metri lungime, lat de 19 metri si inalt de 40 de metri, dimensiunile sale impresionante il fac cel mai mare pod natural din lista noastra. In Antichitate, acest pod si omologul sau, podul Mebashi (adica podul feminin) erau folosite zilnic, insa nu mai sunt practicabile in prezent, de aceea acum singurul lor atu este privelistea deosebita pe care o ofera. Cei care au vizitat acest obiectiv turistic sunt de parere ca, daca vrei sa te simti una cu natura, trebuie sa te plimbi pe sub podul On-bashi.

Puente del Inca (Podul Incasilor), Provincia de Mendoza, Argentina

 

Acest pod lung de piatra sulfuroasa se intinde peste raul malos si rapid Cuevas si asigura singura cale de acces catre vechiul spa cu ape minerale. Exista o teorie care spune ca, in timpul erei glaciare, apele bogate in sulf care curgeau din izvoarele termale si-au depozitat sedimentele peste o baza de gheata. Atunci cand gheata s-a topit la finalul erei glaciare, podul a ramas suspendat la 21 de metri deasupra raului Cuevas. Desi podul de piatra a fost folosit de calatorii incasi pentru a trece peste rau cand mergeau din Chile in Peru si inapoi inca din era precolumbiana, legenda spune ca un conducator incas care avea un fiu bolnav a trimis cei mai invatati oameni ai sai sa caute un leac. Pentru a ajunge la apele tamaduitoare, oamenii sai au construit un pod uman peste care a trecut conducatorul incas impreuna cu fiul sau catre izvoarele termale unde a gasit leacul pe care il cauta. Atunci cand s-a uitat in urma sa pentru a le multumi razboinicilor care formasera podul cu trupurile lor, acestia se transfornasera in piatra formand faimosul pod "Puente del Inca".

Arcada delicata (Delicate Arch), Parcul national al arcadelor, Utah

Cu gresia sa de un rosu aprins care contrasteaza pe un cer de un albastru ametitor, Parcul National al Arcadelor din Utah este raiul fotografilor. Caminul celui mai fotografiat simbol al statului Utah, Arcada Delicata, cu o inaltime de 12 metri, sta suspendata pe marginea unui bol de roca alunecoasa in imediata apropiere a unei prapastii foarte adanci. Din unghiul de vedere al vizitatorului, din jurul marginei, pot fi observati Muntii La Sal si canionul Raului Colorado. Turistii care au vizitat acest pod incredibil de frumos spun ca cel mai bun moment pentru vizitarea podului este la ora apusului, atunci cand poti observa intreaga paleta de culori in schimbare continua. Dupa ce apusul paleste, vei avea suficient timp pentru a cobori inainte ca lumina sa scada de tot, insa este bine sa ai si o lanterna puternica la tine in cazul in care intarzii pe drum - exista puncte ale traseului unde nu vrei sa te impiedici.

Dyrholaey, Islanda

 

Podul Dyrholaey din Islanda, este un promontoriu inalt de 120 de metri care iese din apele marii la vest de Vik si este punctul cel mai sudic al Islandei. Numele "Dyrholaey" inseamna "insula cu gaura in usa", desi nu este propriu-zis o insula. Exista o arcada in promontoriu (gaura usii, cadrul usii) prin care pot trece ambarcatiuni de pana la 30 de tone in conditiile meteorologice favorabile. De-a lungul coastei marii exista mai multe grupuri de stanci, ca niste piloni uriasi de piatra vulcanica. Dyrholaey este si un loc minunat unde poti observa pasarile. Papagalii de mare, pescarusii si ratele salbatice nordice isi fac cuiburi de-a lungul stancilor. Trebuie sa stii ca Dyrholaey este o zona protejata, de aceea rezervatia este inchisa publicului la inceputul verii cand pasarile clocesc.

Insula Spert, Antarctica

 

Insula vulcanica Spert se afla in extremitatea vestica a Insulei Trinity in arhipelagul Palmer in apropierea peninsulei Antarctica. Arcada Spert, sau Podul Spert este arcada larga cu o deschidere de aproximativ 12 metri si o inaltime de circa 18 metri. Arcada, erodata in bazalt vulcanic este localizata in mijlocul insulei pe coasta de vest. Desi este greu de ajuns pana acolo, in cazul in care aveti ocazia sa admirati acest pod neobisnuit si greu accesibil, nu ezitati. Va fi o experienta unica!

Podul lui Dumnezeu, Mehedinti, Romania

Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural, cum i se mai spune, este cel mai mare pod natural rutier din Europa si se afla in centrul localitatii mehedintene Ponoare, fiind o uriasa arcada de piatra peste care trece soseaua Baia de Arama - Drobeta Turnu Severin, traversand Valea Pragului. Podul s-a format prin prabusirea peretelui superior al pesterii si se impune in peisaj prin masivitatea sa: are 30 de metri lungime, 13 metri inaltime, 22 de metri latime si 9 metri deschidere. Site-ul oficial al Primariei Ponoare, Mehedinti ne spune ca „Podul poate fi admirat in toata maretia sa din Crovul Pesterii, de unde se dezvaluie deschiderea spre Valea Pragului si structura lui etajata formata din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii si vremurilor. Privit din partea opusa, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc urias, impietrit, pe sub care se admira Dealul Pesterii si seninul cerului". 

Surse foto: virtualtourist.com; viajordan.com, ponoare.ro.

Articolul urmator
A fost primul cuplu din lume cu sindromul Down care s-a căsătorit. Au trecut 28 de ani, dar se iubesc pe zi ce trece tot mai mult
A fost primul cuplu din lume cu sindromul Down care s-a căsătorit. Au trecut 28 de ani, dar se iubesc pe zi ce trece tot mai mult

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai frumoase fetițe gemene din lume au ajuns modele de succes! Au crescut, dar sunt la fel de frumoase
    Cele mai frumoase fetițe gemene din lume au ajuns modele de succes! Au crescut, dar sunt la fel de frumoase

    Nu degeaba au primit titulatura de „cele mai frumoase gemene din lume” când aveau doar 7 ani. Ava și Leah Clements sunt la fel de frumoase, au contracte fabuloase cu firme...

    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!
    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!

    Când fotografa cecenă Amina Arsakova a văzut, cu aprox. 4 ani în urmă, o fotografie cu Amina Ependieva, în vârstă de 11 ani, într-un centru comercial, a...

    Cele mai scumpe păpuși Barbie din lume
    Cele mai scumpe păpuși Barbie din lume

    Pe lângă faptul că Barbie este un brand arhicunoscut și îndrăgit de copiii din toată lumea, este și un subiect fierbinte în perioada aceasta, dat fiind faptul că...

    Zodiile cu cele mai frumoase suflete. Nu sunt capabile de nicio răutate
    Zodiile cu cele mai frumoase suflete. Nu sunt capabile de nicio răutate

    Trei zodii caracterizate de o bunătate ieșită din comun, care oferă o mână de ajutor oricui le cere, care oferă sprijin necondiționat și nu sunt capabile de nicio răutate....

    Cea mai apreciată fotografie din lume: portretul unei fetițe din Maramureș
    Cea mai apreciată fotografie din lume: portretul unei fetițe din Maramureș

    Cea mai apreciată fotografie din lume este portretul Yelenei, o fetița surprinsă pe prispa unei case din Maramureș, în 2009 de artistul Kerekes István din Târgu...

    Elevele din România se întrec pentru titlul de cea mai bună aplicație din lume!
    Elevele din România se întrec pentru titlul de cea mai bună aplicație din lume!

    Descoperă programul care ajută elevele din România să devină antreprenoare în IT. Technovation Girls a început!

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume
    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume

    Nimic nu se compară cu mâncarea tradițională românească! Nu o spunem doar noi, ci și turiștii străini care i-au adus României un loc de cinste în topul...

    © 2024 Qbebe