- Pesterile de marmura - Chile
- Pestera randunelelor - Aquismon, Mexic
- Grota Albastra - Capri, Italia
- Pestera Cristalelor - Chihuahua, Mexic
- Krubera Cave - Abkhazia, Georgia
- Pestera lui Fingal - Staffa, Scotia
- Pestera de gheata Eisriesenwelt - Austria
- Pestera Mamut - Kentucky, SUA
- Skocjan Cave - Slovenia
- Parcul National al Pesterilor Carlsbad - New Mexico, SUA
- Pestera Waitomo - Noua Zeelanda
Inainte de a face o calatorie virtuala in jurul lumii pentru a admira cele mai frumoase pesteri ce au fost descoperite pana in prezent, trebuie sa stii ca toate pesterile prezentate aici sunt deschise pentru turisti si pot fi vizitate. Deci, daca inima iti tresalta la gandul ca aceste frumuseti naturale sunt admirate doar de cativa norocosi ai sortii, nu dispera: poti ajunge acolo si tu. Ar fi minunat daca ai putea include macar cateva dintre aceste minunatii ale naturii in calatoriile tale viitoare!
Pesterile de marmura - Chile
Pesterile de marmura din Puerto Rio Tranquilo sunt cateva dintre atractiile turistice cele mai remarcabile ale Patagoniei. Acest loc magnific creat de natura este situat in regiunea Aisen din Chile si au fost create de apele limpezi ale Rio Tranquilo care au sapat in calcar o peninsula uriasa, creand un labirint impresionant de pesteri.
Peninsula este cunoscuta sub numele de Catedrala de Marmura si se poate ajunge acolo cu barca, in cadrul unui tur cu ghid.
Pestera randunelelor - Aquismon, Mexic
Pestera randunelelor este o pestera groapa cu o adancime de circa 333 de metri in cadere libera de la cel mai jos punct al deschiderii pana la podeaua pesterii. Este cea de-a doua astfel de pestera ca adancime din Mexic si pe locul 11 in lume, putand gazdui un zgarie nori.
Pestera are temperaturi scazute si o vegetatie abundenta in jurul intrarii, iar ploile pot provoca adevarate cascade in interiorul sau. In afara de straturile de moloz se poate observa o gaura intr-un strat de calcar, care poate avea o adancime de circa 512 metri, cu o vechime care atinge cretacicul.
Grota Albastra - Capri, Italia
Grota Albastra, una dintre emblemele insulei Capri, Italia, este o pestera maritima aflata pe coasta insulei, cunoscuta de catre toti turistii, fiind una dintre cele mai interesante atractii turistice ale zonei. Aceasta pestera este unica datorita faptului ca are o stralucire albastra si, uneori, pe alocuri, de smarald.
Aceasta stralucire spectaculoasa provine din doua surse. Una este intrarea in pestera, atat de ingusta incat poate fi traversata numai de cate o barca. A doua sursa a stralucirii este o gaura mare aflata sub intrarea in pestera, scufundata in apa. Intrarea in pestera, atunci cand este privita din interiorul pesterii pare o lumina alba stralucitoare, chiar deasupra apei. Gaura de sub apa, acre este cea mai mare sursa de lumina a pesterii, ii confera acesteia stralucirea albastra.
Pestera Cristalelor - Chihuahua, Mexic
Minerii au descoperit pestera de sabii (cristale de forma unor sabii scurte) pentru prima data in 1910, care este situata chiar deasupra pesterii cristalelor gigant. Aici, in pe?tera de sabii cristalele sunt mult mai mici (doar aproximativ 1 metru lungime), iar temperatura este mai coborata, acesta fiind si motivul pentru care cristalele de aici s-au oprit din crestere. Pestera de cristale gigant pe de alta parte, a fost descoperita in anul 2000. Podeaua sa este acoperita cu blocuri de cristaline perfect fatetate, aici aflandu-se cele mai mari cristale naturale selenit gasite vreodata.
Cel mai mare cristal gasit aici are 12 metri lungime si 4 metri in diametru. Trebuie sa stiti ca in pestera Cristalelor temperatura normala este de 50-58 de grade Celsius, cu 90-99% umiditate. Din cauza acestei temperaturi extrem de fierbinti, aceasta pestera este relativ neexplorata, deoarece oamenii fara echipament de protectie adecvat pot rezista maxim 10 minute in interiorul acesteia. Formarea cristalelor in aceasta pestera a fost posibila datorita faptului ca sub podeaua pesterii exista o camera de magma; magma a incalzit apa saturata de minerale din solul pesterii si, in decursul a aproximativ 500 mii de ani, a facut posibila formarea cristalelor.
Krubera Cave - Abkhazia, Georgia
Cu o adancime de mai mult de 2000 de metri, Pestera Krubera este cea mai adanca pestera cunoscuta de pe Terra, descoperita in anul 1960. Mai este cunoscuta si sub numele de pestera Voronja, care inseamna "pestera ciorilor" in limba rusa, nume folosit de speologii care o cercetau in 1980 si au descoperit un stol mare de ciori adapostindu-se la intrarea in pestera.
Numele original de "Krubera" a fost dat de catre speologii rusi dupa Alexander Kruber, un georgraf rus renumit.
Pestera lui Fingal - Staffa, Scotia
Fingal este o pestera maritima situata pe insula nelocuita Staffa din Scotia. Aceasta pestera este formata in intregime din din coloane de bazalt, care sunt imbinate hexagonal in timpul unui flux de lava in Paleocen.
Dimensiunea pesterii si acoperisul natural arcuit plus sunetele stranii facute de valurile marii deasupra acoperisului pesterii creeaza o atmosfera ciudata ca de catedrala gotica. Numele pesterii provine de la Fingal, eroul unui roman scris de James Macpherson si inseamna "strainul alb".
Pestera de gheata Eisriesenwelt - Austria
"Eisriesenwelt" inseamna "lumea gigantilor de gheata" in limba germana, iar pestera cu acest nume interesant se afla in Austria, in localitatea Werfen. Pestera Eisriesenwelt este o pestera naturala, calcaroasa, inghetata si este cea mai mare de acest fel din lume, avand o lungime de aproximativ 42 de kilometri.
Desi pestera are aceasta lungime considerabila, doar primul kilometru al sau este acoperit de gheata si deschis vizitarii pentru cei aproximativ 200 de mii de turisti care ajung aici anual. Pestera s-a format prin eroziunea creata de raul Salzach, iar formatiunile de gheata au aparut prin scurgerea zapezii dezghetate si inghetarea acesteia in timpul iernii. Deoarece pestera este deschisa tot timpul anului, vantul rece ingheata zapada batuta de vant inspre interiorul acesteia. In timpul verii, formatiunile de gheata se pastreaza datorita curentului de aer rece care circula prin pestera.
Puerto Princesa Underground River - Palawan Filipine
Raul subteran si pestera Puerto Princesa sunt situate in Palawan, Filipine si reprezinta una dintre cele 7 noi minuni ale naturii, un loc protejat de UNESCO. In anul 2010 un grup de ecologisti si geologi a descoperit ca raul subteran are si un al doilea nivel si exista numeroase cascade mici in interiorul pesterii.
De asemenea, aici exista un dom de 300 de metri in interiorul pesterii, deasupra raului subteran, unde pot fi admirate formatiuni deosebite de roca, lilieci mari, o gaura mare si adanca in apa raului, mai multe canale, o alta pestera adanca si numeroase creaturi marine, dar si cateva camere mari, inclusiv „camera italiana" care este una dintre cele mai mari camere din pesterile lumii cu o suprafata de 360 de metri. Pestera este navigabila cu barca pana la 4 km - partea mai profunda a pesterii este imposibil de explorat din cauza cantitatii scazute de oxigen.
Pestera Mamut - Kentucky, SUA
Pestera Mamut este, de fapt, cel mai lung sistem de pesteri din lume si, probabil, va ramane neegalat. Sistemul se intinde pe 52830 de hectare, de doua ori mai mare decat sistemul de pesteri aflat pe locul doi, Mexic Sac Actun, o pestera subacvatica.
Parcul National Pestera Mamut ofera vizitatorilor mai multe optiuni in ceea ce priveste tururile de explorare ale pesterilor din zona. Cele mai cunoscute atractii ale pesterii Mamut sunt Grand Avenue, Niagara inghetata si Tristetea Omului Gras. Aceste obiective pot fi admirate in cadrul excursiilor organizate, care pot dura pana la 6 ore. Tururile pesterilor ofera, de asemenea, si aventuri speologice mai unele speologie "salbatice", oferind turistilor posibilitatea de a se aventura departe de partile dezvoltate ale pesterii in zone noroioase atat de scunde incat vizitatorii trebuie sa se tarasca pe anumite portiuni si prin tuneluri prafuite.
Skocjan Cave - Slovenia
Pestera Skocjan este una dintre dintre pesterile simbol ale celor mai frumoase fenomene subterane, atat in regiunea carstica, dar si in Slovenia. Pestera Skocjan este inclusa in lista obiectivelor protejate de UNESCO pentru importanta sa deosebita.
Aceasta pestera se afla si in topul celor mai importante pesteri din lume, iar oamenii de stiinta considera ca Skocjan este una dintre comorile naturale ale Terrei. Potrivit UNESCO, pestera Skocjan este unul dintre cele mai largi canioane naturale subterane din lume, o frumusete deosebita cu o valoare estetica imensa, un ecosistem variat, dar si valoroasa din punct de vedere istoric si cultural deoarece a fost locuita in preistorie.
Parcul National al Pesterilor Carlsbad - New Mexico, SUA
Parcul National al Pesterilor Carlsbad se afla situat pe varful stancii de calcar care troneaza deasupra nivelului apelor subterane si este una dintre cele mai vizitate pesteri din Statele Unite; este deschis zilnic cu exceptia zilei de Craciun, iar pentru a ajunge acolo vizitatorii au doua optiuni de urcus: fie cu liftul, fie pe jos, pana la intrarea in pestera. Aceasta pestera include o camera mare din calcar natural cu o lungime de 1220 metri, o latime de aproximativ 190 metri si o inaltime de circa 78 metri, aceasta camera este a treia ca marime din America de nord si a saptea din intreaga lume.
Parcul National Carlsbad ofera numeroase programe turistilor, printre care unul pentru admirarea zborului liliecilor, in timpul caruia turistii pot observa zborul liliecilor spre exteriorul pesterii la apusul soarelui si revenirea acestora in pestera la rasaritul soarelui. Descoperirile recente au aratat lumii Camera de Ciocolata si groapa fara fund (denumirea provine din faptul ca daca cineva arunca o piatra in groapa respectiva nu se auzea niciun zgomot al aterizarii pietrei pe fundul gropii; mai tarziu s-a descoperit faptul ca groapa are, de fapt, doar 42 de metri, insa fundul acesteia este acoperit cu pamant moale, de aceea nu se aude niciun zgomot cand se arunca o piatra.)
Pestera Waitomo - Noua Zeelanda
Din topul nostru nu putea lipsi cea mai frumoasa si spectaculoasa pestera: Waitomo, sau Pestera Viermilor Luminosi, din Noua Zeelanda! Aceasta pestera este o atractie turistica majora in Bnoua Zeelanda pentru ca este una dintre cele mai cunoscute pesteri din intreaga lume. Viermii luminosi (Luminosa Arachna) se gasesc doar in Noua Zeelanda si formeaza colonii atat de mari doar in aceasta pestera, mediul oferit de aceasta fiind, se pare, extraordinar de prielnic pentru aceste vietuitoare.
Desi sunt de marimea unui tantar, acesti viermi reusesc sa ilumineze feeric pestera deoarece aici exista colonii de milioane de exemplare. Trebuie sa stiti ca acestia sunt monitorizati indeaproape de personal specializat cu ajutorul unui echipament automat care permite monitorizarea pesterii de la distanta (se masoara continuu temperatura, cantitatea de dioxid de carbon prezent in aer necesar pentru a permite viermilor sa supravietuiasca) stabilind astfel numarul de vizitatori care poate intra in pestera zilnic fara a perturba ecosistemul. Tururile ghidate ale pesterii merg pe trei niveluri si incep cu o plimbare cu barca pe raul subteran unde tavanul pesterii este luminat doar de acesti viermi spectaculosi.
Surse foto: italianiamalta.net; commons.wikimedia.org; adventuremedicine.net; gedcucine.it; amusingplanet.com; toolwielder.wordpress.com; wikimedia.org; mostbeautifulplacesintheworld.org; europeantraveler.net; beautifulplacestovisit.com; 3.bp.blogspot.com; thousandwonders.net; topglobus.ru; akademifantasia.org.