Cele mai frumoase lacase de cult din lume

Cele mai frumoase lacase de cult din lume

Louise Tanase - Contributor

Un lacas de cult este, fara indoiala, un loc pentru rugaciune, meditatie si reculegere, insa, dincolo de stricta sa functionalitate, lacasul de cult este si locul unde poti admira adevarate opere de arta: picturi, sculpturi sau arhitectura. Qbebe iti ofera o lista care include cateva dintre cele mai frumoase lacase de cult ale lumii, indiferent de religie. Unele mai functioneaza si in zilele noastre, altele sunt doar muzee.

Majoritatea dintre noi obisnuim sa vizitam macar cate o biserica, manastire, catedrala, moschee, sinagoga sau templu atunci cand calatorim, fara sa ne punem problema ca respectivul lacas de cult apartine altei religii, nu celei pe care o practicam. In cazul in care, pana acum, nu ai acordat prea mare atentie acestor atractii turistice, speram ca prin aceasta lista sa iti deschidem apetitul pentru vizitarea lacaselor de cult, intelegand ca arta si frumosul nu cunosc granite, nici macar culturale sau religioase. Iar daca esti unul dintre turistii care viziteaza cu drag asemenea locuri, speram sa iti dam cateva idei pentru calatoriile viitoare.

1. Biserica Las Lajas, Columbia

 

Construit la o inaltime de 100 de metri in interiorul unui canion al raului Guaitara, aceasta biserica a devenit loc de pelerinaj dupa ce Fecioara Maria a aparut in fata unei femei si a fiicei sale surdomute prinse intr-o furtuna violenta in acest loc in secolul 18. Actuala biserica, ridicata in stil gotic, a fost construita intre anii 1916 si 1949. Un pod o conecteaza de partea opusa a canionului.

2. Biserica Sagrada Familia, Spania

Numele complet al celebrei biserici este "Basilica i Temple Expiatori de la Sagrada Família", insa toata lumea o denumeste simplu "Sagrada Familia" si este o biserica romano-catolica proiectata de celebrul Antonio Gaudi. Desi constructia acesteia a inceput in anul 1882 se afla intr-o permanenta stare aparent neterminata, pe jumatate acoperita cu schele si macarale. In ciuda acestui fapt, se afla inscrisa printre obiectivele protejate de Patrimoniul UNESCO si atrage anual mai mult de 3 milioane de vizitatori care reusesc sa ignore debandada de la exterior si sa admire interiorul, deosebit mai ales datorita coloanelor geometrice care au fost proiectate sa semene trunchiurilor si ramurilor copacilor. In anul 2013 s-a declarat ca va fi finalizata in 13 ani.

3. Moscheea Albastra, Istanbul, Turcia

Moscheea Albastra (in limba turca Sultanahmet Camii) a fost construita de catre Sedefkar Mehmet Aga in timpul domniei sultanului Ahmet I (1609-1616). Este situata pe locul Marelui Palat al Bizantului, pe partea sud-estica a Hipodromului. Europenii o numesc "moscheea albastra" datorita faptului ca interiorul este decorat cu mai mult de 20.000 de bucati de gresie albastra. Moscheea este fascinanta si datorita structurii sale unice cu sase minarete, fiins singura moschee cu sase minarete din Turcia. De-a lungul vremurilor au circulat multe legende despre aceasta moschee, una dintre acestea fiind chiar in legatura cu minaretele. Se spune ca sultanul poruncise ca minaretele sa fie facute din aur pentru a se diferentia de toate celelalte moschei, insa nu au fost bani suficient pentru asta. In schimb, arhitectul i-a propus sa ridice sase minarete pentru ca moscheea sa fie unica. Trebuie sa mai stii ca moscheea albastra este luminata de nu mai putin de 260 de ferestre.

4. Catedrala Sf. Vasile, Moscova, Rusia

 

Catedrala Sf. Vasile cel Binecuvantat, poate cel mai cunoscut simbol al Rusiei, a fost construita intre anii 1555-1561, la comanda tarului Ivan al VI-lea, cunoscut si ca Ivan cel Groaznic, pentru a sarbatori cucerirea Hanatului Kazan. Biserica Sf. Vasile, cu acoperisurile sale colorate, se afla chiar in inima Moscovei, in celebra Piata Rosie. O legenda locala spune ca Ivan cel Groaznic l-ar fi orbit pe arhitectul Postnik Yakovlev pentru a-l impiedica sa mai proiecteze alte biserici la fel de frumoase ce ar fi putut concura cu frumusetea bisericii Sf. Vasile, insa adevarul este ca arhitectul a mai realizat si alte biserici in urma acesteia.

5. Sinagoga lui Jakab si Kumor, Subotica, Serbia

 

Construita intre anii 1901-1902, cand Serbia facea parte din Regatul Ungar (parte a imperiului Austro-Ungar), sinagoga a fost proiectata de catre arhitectii unguri Marcell Komor si Dezs? Jakab, pe locul unde se afla o alta sinagoga, mult mai mica si mai putin elaborata. Sinagoga din Subotica reprezinta una dintre putinele piese de arhitectura religioasa in stilul Art-nouveau care a supravietuit timpului. In anul 1974, sinagoga a fost desemnata Monument cultural; in anul 1990 a fost considerata "Monument cultural de importanta exceptionala" si este protejat prin lege de Republica Serbia.

6. Notre Dame de Paris, Paris, Franta

 

Notre Dame de Paris, celebra catedrala din capitala Frantei este considerata a fi unul dintre cele mai frumoase exemplificari ale stilului arhitectural gotic francez, atat in Franta, cat si in Europa, naturalismul sculpturilor si vitraliilor sale fiind in contrast cu arhitectura romanica timpurie. Prima parte a constructiei sale a avut loc in perioada 1163-1240 si a coincis cu experimentele muzicale ale scolii Notre Dame. Catedrala Notre Dame este una dintre cele mai frumoase si mai deosebite catedrale din Europa. Turnurile sale dramatice, turla, vitraliile si statuile sunt foarte impresionante. Desi a durat mai mult de un secol pentru a fi finalizata, catedrala Notre Dame, situata in centrul Parisului, atrage anual milioane de vizitatori, deopotriva pentru valoarea sa spirituala, cat si pentru estetica sa.

7. Catedrala Santa Maria del Fiore, Florenta

Santa Maria del Fiore, magnifica Catedrala a Florentei sau domul, este sediul arhidiocezei romano-catolice din Florenta. Numele acesteia, care se traduce prin "Sfanta Maria a Florii" se refera la floarea de crin, simbolul Florentei sau la vechiul nume al orasului - Fiorenza. Catedrala a fost proiectata de arhitectul Arnolfo di Cambio in anul 1296, dorindu-se ca aceasta sa fie cea mai mare biserica romano-catolica din lume. Arnolfo di Cambio este si arhitectul altor mari biserici precum Santa Croce si Palazzo Vecchio. Acesta a proiectat trei naosuri, toate terminandu-se sub domul octogonal, cu naosul din mijloc acoperind vechea biserica Santa Reparata. Prima piatra de temelie a catedralei a fost asezata la 9 septembrie 1296 de catre cardinalul Valeriana, primul legat papal trimis vreodata la Florenta. Ridicarea acestui vast proiect a durat 170 de ani si a solicitat eforturile financiare a mai multor generatii.

8. Hagia Sofia, Istanbul, Turcia

 

Hagia Sophia este o fosta biserica ortodoxa patriarhala, ce mai tarziu a fost transformata in moschee si care acum este muzeu , fiind una dintre cele mai extraordinare cladiri religioase cu arhitectura in stil bizantin care a supravietuit trecerii timpului. Istoria acesteia este deosebit de lunga si complexa, insa o nota speciala trebuie facuta in privinta marimii cladirii in sine si a complexei structuri interioare. Naosul este acoperit de in dom central, sprijinit partial de o arcada formata din 40 de ferestre arcuite.

9. Catedrala Santiago de Compostela, Galicia, Spania

 

Catedrala Santiago de Compostela are o arhitectura foarte interesanta, un amestec al stilurilor romanic, baroc si gotic, construita intre anii 1075 si 1211. Daca esti o persoana credincioasa sau doar ai calatorit foarte mult, stii deja ca aceasta catedrala este foarte importanta si s-a aflat inca din Evul Mediu pe traseul celor mai importante pelerinaje religioase, deoarece este locul unde este ingropat Sfantul Iacob cel Mare, unul dintre apostolii lui Isus Christos. Catedrala este impresionanta si prin marimea sa, iar interiorul inca mai pastreaza stilul voltat romanic cruciform, ceea ce inseamna ca are un naos, doua culoare laterale, un naos transversal si locul pentru cor, cu capele asezate in raza de cerc. Comparativ cu alte biserici importante, interiorul acesteia inca da o prima impresia de austeritate, pana cand vizitatorii intra si observa orga magnifica si corul. Trebuie sa mai stii ca, datorita dimensiunilor sale, aceasta este cea mai mare biserica in stil romanic din Spania si una dintre cele mai mari din Europa.

10. Biserica Evanghelica fortificata din Viscri, Romania

 

Biserica fortificata poate fi gasita in satul Viscri, judetul Brasov. In ciuda aparentelor, nu este un castel; a fost candva o capela, iar acum este o biserica. Acest lacas de cult a fost initial o capela, insa a fost transformata in biserica cu un singur naos in secolul al XVI-lea. Inca din secolul al XII-lea este inconjurata de un zid de 7 metri grosime. Interiorul este relativ modest, cu peretii acoperiti cu lambriuri din lemn inchis la culoare, strane goale si un culoar ingust.

11. Biserica St. Bartholomew, Lacul Königssee, Germania

 

O biserica bine cunoscuta pelerinilor nemti, biserica Sf. Bartholomew din Bavaria, Germania, este accesibila doar cu barca sau o lunga drumetie. Trebuie sa stii ca pe acest loc exista o constructie inca din anul 1134, insa domul in forma de ceapa si acoperisul rosu au fost adaugate in timpul reconstructiei in stil baroc realizate in jurul anului 1600. In fiecare an, incheierea unui pelerinaj are loc la aceasta biserica, in jurul datei de 24 august.

12. Biserica Sf. Dumitru Insangerat, Uglich, Rusia

 

Atunci cand Ivan cel Groaznic a murit in anul 1584, a lasat in urma doia copii: pe Fiodor, care era handicapat si pe Dimitri. Cand Boris Godunov a devenit regent pentru a-l inlocui pe Fiodor care era incapabil sa isi indeplineasca datoria, Dimitri a fost exilat in Uglich si gasit mort in 1591, cu un cutit infipt in gat. Atunci cand mama sa a ordonat ca agentii regentului sa fie executati, a avut loc un sabotaj si Godunov a trimis forte armate in Uglich si sa execute sustinatorii lui Dimitri; cei care nu au fost executati au fost trimisi in Siberia, in exil, iar mama lui Dimitri a fost trimisa la o manastire din Goritsy. Uglich a devenit loc de pelerinaj in secolul al XVII-lea si Dimitri a fost sanctificat. Astazi, cei care viziteaza Uglich vor fi uimiti de culorile puternice (rosu si albastru) care se pot admira de la distanta in timp ce se apropie cu barca pe raul Volga.

13. Biserica Matthias, Budapesta, Ungaria

 

Biserica romano-catolica Matthias din districtul castelului Buda face parte din frumoasa linie a orizontului orasului Budapesta, cu turla sa ascutita. Distrusa aproape in intregime in timpul celui de-al doilea razboi mondial, biserica a fost ocupata de rusi si germani in timpul ocupatiei acestora din timpul anilor 1944-1945. O renovare importanta a fost incheiata abia in anul 2013 si o galerie de arta din interiorul acesteia contine astazi o replica a coroanei regale maghiare.

14. Catedrala Sf. Maria, Segovia, Spania

Catedrala romano-catolica Sf. Maria din Segovia este construita in stil gotic si se afla situata in piata centrala a orasului, in comunitatea autonoma Castile-Leon din Spania. Biserica, inchinata Fecioarei Maria, este construita in stil atavic gotic la mijlocul secolului al XVI-lea. Masiva catedrala a fost construita intre anii 1525-1577, initial intr-un loc adiacent Alcazar si a fost folosita de armata regala pentru a aparare impotriva atacurilor inamice. Rebelii Comuneros intentionau sa preia catedrala pentru a proteja relicvele sfinte si pentru a folosi pozitia acesteia langa zidurile cetatii Alcazar pentru a-i infrange pe aparatorii acesteia. Intr-un schimb de replici extraordinar, edilii orasului au solicitat rebelilor Comuneros sa opreasca asaltul asupra bisericii, spunand ca este incorect sa stergi de pe fata pamantului o biserica atat de somptuoasa intr-un razboi impotriva celor care, servindu-si regele, apara cetatea Alcazar. Din pacate, rugamintile acestora au fost in van, deoarece rebelii au spus ca biserica apartine orasului, iar dupa cateva luni de atacuri brutale, biserica a devenit o ruina. Mai tarziu, biserica a fost mutata de teama unor atacuri viitoare in locul in care se afla si in zilele noastre.

15. Sinagoga Jubileu, Praga, Cehia

 

Sinagoga Jubileu, cunoscuta si sub numele de Sinagoga Ierusalem (deoarece se afla pe strada Ierusalem), a fost construita in anul 1906 si a fost proiectata de Wilhelm Stiassny, iar numele a fost dat in onoarea jubileului de argint al Imparatului Franz Joseph al Austriei. Sinagoga este construita in stil maur cu decoratiuni in stil Art Nouveau, in mod deosebit in interiorul acesteia; la exterior pastreaza arcadele in forma de potcoava pe fatada si coloanele interioare care sustin galeriile femeilor . A fost renovata recent si este folosita inca in scopuri religioase. Din momentul in care Cehoslovacia a devenit independenta in anul 1918, a fost numita Sinagoga Ierusalem, deoarece numele Jubilee, amintea de aniversarea domniei lui Franz Joseph I, conducatorul Imperiului Austro-Ungar inlaturat atunci de la domnie.

16. Biserica St. Petru, Roma, Italia

 

Celebra biserica Sf. Petru din Roma a fost construita intre anii 1506 si 1615. Domul a fost proiectat in anul 1547 de catre insusi Michelangelo, pornind de la un design anterior care fusese realizat pentru acelasi dom. Cupola domului bisericii Sf. Petru are o inaltime de 136,57 metri masurati de la podeaua bisericii pana in varful crucii externe a domului. Trebuie sa stiti ca este cel mai inalt dom din lume si este unul dintre cele mai faimoase si vizitate monumente din Roma si Italia.

17. Biserica Mantuitorului prin Sangele varsat, Sankt Petersburg, Rusia

 

Biserica Mantuitorului prin Sangele varsat din Sankt Petersburg, Rusia, cunoscuta si ca "Biserica Sangelui Varsat" si Catedrala Invierii lui Christos, aceasta biserica marcheaza locul unde a murit imparatul Alexandru al II-lea, in martie 1881. Cladirea a fost grav avariata siu jefuita in timpul Revolutiei Ruse, iar orice forma de manifestare religioasa a fost interzisa in timpul regimului sovietic. In zilele noastre este un punct de reper important al orasului Sankt Petersburg si o atractie turistica renumita, insa inca nu a fost resfintita si aici nu se tin slujbe.

18. Marea moschee Sheikh Zayed, Abu Dhabi, EAU

 

Frumusetea exceptionala a unui templu contemporan trebuie sa reuneasca religia, valorile istorice si nmoderne cu arta si arhitectura. La nivel concret, aceasta moschee reuneste, intr-un fel, intrega lume, deoarece materialele folosite la constructia sa sunt aduse din toate colturile lumii.

19. Templul Raiului, Beijing, China

Acest templu taoist a fost construit in secolul al XIII-lea si era vizitat de toti imparatii chinezi. Intregul complex si curtea sa sunt locuri excelente pentru meditatii si yoga.

20. Wat Rong Khun, Chiang Rai, Thailanda

 

Magnificul templu contemporan inchinat lui Buddha este inca in constructie si se presupune ca lucrarile vor fi finalizate in anul 2070. Totusi, opera artistului Chalermchai Kositpipat deja arata spectaculos.

21. Pagoda Shwedagon, Yangon, Myanmar

 

Aceasta minunata pagoda aurie ii este inchinata lui Buddha si are 98 de metri inaltime. Contine mai multe artefacte religioase printre care, o suvita din parul lui Buddha.

22. Templul Sri Ranganathaswamy, Srirangam, India

 

Acest templu atat de colorat apartine religiei Hindu si este cel mai important templu dedicat zeului Vishnu. Arhitectura acestui templu atat de viu colorat este un exemplu minunat al stilului Dravidian.

23. Templul Harmandir Sahib, Punjab, India

 

Templul Harmandir Sahib, construit in secolul al XVI-lea, este un templu apartinand religiei sikh si mai este cunoscut si sub numele "templul de aur". Pentru a construi acest templu pe malul lacului, a fost folosita o cantitate impresionanta de marmura, aur si pietre pretioase. Locul ales pentru constructia templului se presupune a fi unul unde Buddha si Guru Nanak, fondatorul religiei Sikh, obisnuiau sa mediteze.

24. Westminster Abbey, Londra, Anglia

 

Unul dintre simbolurile cele mai recunoscute ale Londrei este, fara indoiala, catedrala Westminster Abbey. Uriasa biserica in stil gotic este situata in apropierea Palatului Westminster, in partea vestica a acestuia. Westminster Abbey este una dintre cele mai importante lacase de cult din Regatul Unit si a fost construita in secolul al X-lea. Catedrala face parte din Patrimoniul UNESCO.

25. Catedrala din Koln, Germania

Catedrala din Koln, romano-catolica, a fost construita intre anii 1248-1473 si este un important loc de pelerinaj deoarece aici se afla moastele Celor Trei Magi. Actuala catedrala a fost construita din ordinul arhiepiscopului Konrad von Hochstaden, pe locul uneia din secolul al VIII-lea. Catedrala are o inaltime de 157 m, fiind - dupa Munsterul din Ulm - a doua biserica ca inaltime din Germania. Impresionanta catedrala este o constructie in stil gotic, asemanator catedralelor din Sevilla si Milano, in designul sau putandu-se observa combinarea armonioasa a elementelor arhitectonice a stilului gotic medieval.

Tu ce lacas de cult ai adauga in aceasta lista?

Articolul urmator
Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi
Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai frumoase fetițe gemene din lume au ajuns modele de succes! Au crescut, dar sunt la fel de frumoase
    Cele mai frumoase fetițe gemene din lume au ajuns modele de succes! Au crescut, dar sunt la fel de frumoase

    Nu degeaba au primit titulatura de „cele mai frumoase gemene din lume” când aveau doar 7 ani. Ava și Leah Clements sunt la fel de frumoase, au contracte fabuloase cu firme...

    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!
    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!

    Când fotografa cecenă Amina Arsakova a văzut, cu aprox. 4 ani în urmă, o fotografie cu Amina Ependieva, în vârstă de 11 ani, într-un centru comercial, a...

    Tatăl meu a fost liderul unui cult pedofil. A avut 9 soții și 64 de copii
    Tatăl meu a fost liderul unui cult pedofil. A avut 9 soții și 64 de copii

    Numeroase vedete ajung să dezvăluie și detalii mai puțin plăcute legate de familia lor, inclusiv de părinți. Într-o asemenea situație s-a aflat și un star australian care,...

    Cele mai scumpe păpuși Barbie din lume
    Cele mai scumpe păpuși Barbie din lume

    Pe lângă faptul că Barbie este un brand arhicunoscut și îndrăgit de copiii din toată lumea, este și un subiect fierbinte în perioada aceasta, dat fiind faptul că...

    Zodiile cu cele mai frumoase suflete. Nu sunt capabile de nicio răutate
    Zodiile cu cele mai frumoase suflete. Nu sunt capabile de nicio răutate

    Trei zodii caracterizate de o bunătate ieșită din comun, care oferă o mână de ajutor oricui le cere, care oferă sprijin necondiționat și nu sunt capabile de nicio răutate....

    Cea mai apreciată fotografie din lume: portretul unei fetițe din Maramureș
    Cea mai apreciată fotografie din lume: portretul unei fetițe din Maramureș

    Cea mai apreciată fotografie din lume este portretul Yelenei, o fetița surprinsă pe prispa unei case din Maramureș, în 2009 de artistul Kerekes István din Târgu...

    Din ce culte religioase fac parte româncele care au adus pe lume cei mai mulți copii
    Din ce culte religioase fac parte româncele care au adus pe lume cei mai mulți copii

    Nu este o noutate faptul că natalitatea a scăzut tot mai mult în ultimii ani în țara noastră. Sociologii au încercat să-și explice acest fenomen și au ajuns la...

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    © 2025 Qbebe