- 1. Castelul Cervena Lhota, Cehia
- 2. Castelul Schloss Nordkirchen, Germania
- 3. Castelul Moritzburg, Germania
- 4. Castelul Vischering, Germania
- 5. Castelul Insulei Trakai, Lituania
- 6. Castelul Leeds, Marea Britanie
- 7. Castelul Brennhausen, Germania
- 8. Castelul Schwerin, Germania
- 9. Castelul Herstmonceux, Marea Britanie
- 10. Castelul Muiderslot, Olanda
- 11. Castelul Glucksburg, Germania
- 12. Castelul Moyland, Germania
Un castel pe apa este un castel sau o resedinta nobiliara care este construita pe un loc inconjurat in intregime de intinderi de apa, fie ele naturale, fie artificiale. Apa care inconjoara castelul este, in general, un obstacol pentru protectia fata de atacatori. In multe locuri din Europa, castelele care au fost fortificate astfel si-au schimbat de-a lungul vremii destinatia, unele devenind sedii ale unor institutii, altele resedinte particulare.
1. Castelul Cervena Lhota, Cehia
Cervena Lhota este un castel situat la 20 km nord-vest de Jindrichuv Hradec in sudul Boemiei, in Republica Ceha si se afla asezat chiar in mijlocul unui lac, pe o mica insula stancoasa. Datorita arhitecturii sale in stil renascentist si a pozitiei sa pitoresti, castelul atrage mii de turisti in fiecare an. Numele sau inseamna "satul rosu" si poate fi inspirat de culoarea rosu aprins acoperisului de tigla al castelului. Castelul cu patru aripi pe doua etaje si o curte mica in centru ocupa intreaga stanca din mijlocul iazului. Un pod de piatra construit in anul 1622 leaga castelul de malurile iazului inlocuind podurile mobile originale. Partea sudica a iazului este strajuita de o padure deasa care formeaza o cortina verde in spatele castelului. O carare circulara frumos delimitata se intinde in jurul iazului. In timpul verii este o placere sa navighezi cu barca pe iaz; barcile pot fi inchiriate de la un centru de langa castel.
2. Castelul Schloss Nordkirchen, Germania
Schloss Nordkirchen se afla in Westphalia, Germania si a fost construit intre anii 1703 si 1734. Castelul este cunoscut si sub numele de "Versailles din Westpahilia" deoarece este cel mai mare castel partial inconjurat de canale din regiune. Castelul este asezat pe o insula rectangulara inconjurata de un canal lat. La cele patru colturi ale insulei sunt patru pavilioane mici de sine statatoare. Partea frontala a gradinii castelului se intinde spre un parc amenajat pe circa 170 hectare, la care se poate ajunge printr-o gradina in care straturile de flori par brodate pe axe flancate de intinderi de gazon. Gradina si padurea sunt decorate cu o multitudine de statui de marmura in marime naturala, primele dintre acestea fiind realizate de un sculptor din Munchen, Johann Wilhelm Gröninger si aduse aici in 1721.
3. Castelul Moritzburg, Germania
Castelul Moritzburg este un palat in stil Baroc din Moritzburg, Germania si este situat la aproximativ 13 kilometri nord-vest de capitala regiunii Saxonia, Dresden. Castelul Moritzburg are 4 turnuri rotunde si este asezat pe o insula artificiala. Numit dupa Ducele Moritz al Saxoniei care a construit aici o casa de vanatoare intre anii 1542 si 1546, frumosul castel este inconjurat de vaste terenuri acoperite de paduri si lacuri. Nu este de mirare ca aceasta zona a fost mereu o zona pentru vanatoare preferata de regii si principii Saxoniei.
4. Castelul Vischering, Germania
Castelul Vischering este situat in Renania de Nord, Westphalia si este cel mai frumos castel inconjurat de apa din regiunea Munster, Germania. Aceasta regiune are una dintre cele mai mari concentrari de castele, palate si fortificatii din Germania. Castelul este format dintr-o curte exterioara cu rol defensiv, ziduri de aparare, sant cu apa, pod mobil, cladirea principala si capela. Peretii acoperiti cu gresie, acoperisurile cu acoperite cu tigla rosie, padurile care il inconjoara, dar si reflexia castelului in apele santurilor care inconjoara castelul constituie o priveliste de neuitat pentru cei care il viziteaza.
5. Castelul Insulei Trakai, Lituania
Castelul Insulei Trakai din Lituania se afla asezat pe o insula din mijlocul lacului Galve. Castelului i se mai spune uneori si "Micul Marienburg". Constructia castelului de piatra a inceput in secolul al XIV-lea si lucrarile au fost terminate in mare parte in anul 1409. Trakai a fost unul dintre centrele importante ale Marelui Ducat al Lituaniei si castelul despre care vorbim a avut o importanta strategica majora. In zilele noastre Castelul Insulei Trakai este un centru cultural care gazduieste numeroase concerte, evenimente si festivaluri. In Lituania, acest castel este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase monumente istorice ale tarii. In anul 1962 a fost deschis si un muzeu in castel, iar turistii il viziteaza in numar destul de mare: circa 300 de mii de vizitatori anual ii calca pragul.
6. Castelul Leeds, Marea Britanie
Desi Marea Britanie se poate lauda cu sute de castele, castelul Leeds este unic datorita faptului ca actualii proprietari au reusit sa il transforme intr-un castel nu numai locuibil, ci si foarte confortabil. Castelul Leeds a devenit palat regal in urma ca mai bine de 700 de ani si nu a mai fost tinta atacurilor armate cam din aceeasi perioada. Asezat in mijlocul unui parc imens din mijlocul unui lac micut, castelul Leeds ofera privitorilor o imagine de vis, mai ales noaptea, sub lumina lunii. In zilele noastre castelul gazduieste conferinte medicale sau politice, nunti si alte evenimente moderne de anvergura care au nevoie de frumusetea si discretia oferite de castelul batran de aproape o mie de ani.
7. Castelul Brennhausen, Germania
Castelul Brennhausen din regiunea Bavaria, Germania, este asezat in Rezervatia naturala Hasberge si este atestat documentar inca din anul 1182. Desi in zilele noastre castelul pare izolat, fara alte resedinte in apropiere, in secolele trecute se pare ca erau mai multe resedinte in zona. Istoricul Anton Rottmayer spunea intr-o topografie publicata in anul 1830 ca asezarea Brennhausen este formata dintr-un castel, sapte resedinte particulare, o moara, 10 familii si 56 rezidenti. In anul 1915 insa, documentele oficiale spun ca mai existau in Brennhausen doar castelul si 6 resedinte (doar doua dintre acestea fiind insa locuite). Se crede totusi ca in perioada timpurie a existentei castelului, acesta sa fi fost, in fapt, o manastire.
8. Castelul Schwerin, Germania
Castelul Schwerin este asezat in localitatea Schwerin, capitala regiunii Bundesland din Mecklenburg-Vorpommern, Germania. Timp de secole castelul a servit drept resedinta ducilor si arhiducilor de Mecklenburg, iar mai tarziu ducilor si arhiducilor casei Mecklenburg-Schwerin. In prezent, castelul Schwerin serveste ca sediu al Parlamentului. Asezat intr-o locatie deosebit de romantica pe o mica insula in mijlocul lacului Schwerin, castelul este unul dintre cele mai graitoare exemple ale arhitecturii istorice. Asezarea pe insula a castelului, aleasa strategic pentru retragerea slavilor, a fost initial atestata documentar in anul 973.
9. Castelul Herstmonceux, Marea Britanie
Castelul Herstmonceux este un castel de caramida construit in secolul XV in apropiere de Herstmonceux, Sussex de est, Anglia si este unul dintre cele mai vechi cladiri din caramida care inca nu s-a prabusit din Essex. Trebuie sa stiti ca la vremea aceea, caramida era inca un material de constructie neobisnuit in Anglia. Constructorii castelului Herstmonceux s-au concentrat mai mult pe grandoarea si confortul castelului decat pe sistemul de aparare al acestuia si locuitorilor sai. Intre anii 1957 si 1988, castelul Herstmonceux a gazduit Observatorul Regal Greenwich. In prezent castelul gazduieste evenimente culturale, inclusiv Festivalul Medieval al Angliei care are loc in fiecare an in luna august.
10. Castelul Muiderslot, Olanda
Muiderslot este un castel din Olanda, situat la gura de varsare a raului Vechtin ceea ce era candva Zuiderzee, un canal colector, la o distanta de aproximativ 15 km sud-est de Amsterdam in Muiden. Unul dintre cele mai cunoscute castele din Olanda, castelul Miderslot este inconjurat de un canal cu apa splendid realizat si este mobilat si decorat cu obiecte de arta si de uz care dateaza din secolul al XVI-lea. In prezent castelul este muzeu, iar interiorul sau, atat camerele, cat si bucataria, au fost restaurate astfel incat sa arate exact cum aratau in secolul al XVII-lea. Cateva dintre incaperile castelului gazduiesc acum o colectie impresionanta de armuri si arme.
11. Castelul Glucksburg, Germania
Castelul Glucksburg este situat in orasul cu acelasi nume din Germania si este unul dintre cele mai importante castele renascentiste din nordul Europei. Acest castel este resedinta Casei Ducale de Glucksburg si a fost folosit de-a lungul timpului de regii Olandei. Situat pe Fiordul Flensburg castelul este acum muzeu si apartine unei fundatii, nemaifiind locuit de membrii casei ducale. Consiliul director al fundatiei este condus de Christoph, Print de Schleswig-Holstein, actualul duce titular si capul Caselor Glucksburg si Oldenburg.
12. Castelul Moyland, Germania
Castelul Moyland este un castel inconjurat de apa in Renania de Nord, Westphalia, Germania, iar numele sau deriva din cuvantul olandez "Moiland" care inseamna "tara frumoasa". Numele a fost probabil inventat de muncitorii olandezi pe care i-a adus fostul proprietar al castelului, Jacob van den Eger, sa asaneze terenurile mlastinoase din jurul castelului. Complexul este constituit dintr-un corp de cladire principala (un fel de turn fortificat) cu patru turnuri care se afla la sud-est de cladirile fermelor din fata. Acestea din urma gazduiesc in prezent o cafenea-muzeu, administratia muzeului, o biblioteca si un spatiu pentru expozitiile temporare.
Va plac castelele inconjurate de ape? Pe care ati dori sa il vizitati?