- Cascada Bigar, Romania
- Cascada flacarilor eterne, SUA
- Cascada Asik-Asik, Filipine
- Cascada orizontala, Australia
- Cascada insangerata, Antarctica
- Cascada Svartifoss, Islanda
- Cascada Baatara Gorge, Liban
- Cascada Hierve el Agua, Mexic
- Cascada Iguazu, Brazilia si Argentina
- Cascada Victoria, Zimbabwe si Zambia
Cascadele reprezinta caderi de apa care au fascinat de-a lungul timpului oamenii pasionati de frumusetile naturii. Majoritatea celor care isi doresc ca fiecare calatorie sa includa si o priveliste naturala minunata incearca sa afle unde pot admira cele mai frumoase rasarituri, apusuri, culmi muntoase ori pesteri neobisnuite, plaje ciudate sau alte minuni ale naturii, printre care si cascade superbe. In cazul in care nu stii unde ai putea gasi cele mai frumoase cascade din lume, Qbebe iti ofera cateva idei.
Cascada Bigar, Romania
Cascada Bigar, aflata in Caras Severin este considerata una dintre cele mai frumoase si neobisnuite cascade din lume. Fara indoiala, nu numai ca aceasta cascada este cea mai frumoasa din Romania, dar este si unica prin forma ei si prin modul in care apa se revarsa de jur imprejurul stancii, intr-o perdea fina, ireala.
O alta caracteristica ce face unica aceasta cascada este faptul ca este situata exact pe Paralela 45. Dramatica si frumoasa cascada acoperita de muschi poate fi admirata in padurile muntilor Anina si este formata de apele unui izvor care se varsa in raul Minis.
Cascada flacarilor eterne, SUA
Cascada Flacarilor Eterne este o cascada micuta care se afla in rezervatia Shale Creek, o parte a parcului Chestnut Ridge din New York. Aceasta cascada este dependenta de ploi si topirea zapezilor; in mod obisnuit cascada are apa doar la inceputul primaverii, ori dupa zile intregi de ploi abundente. Cascada are aproximativ 9 metri inaltime, iar apa cade in cascada peste pantele de sist in doua segmente.
O grota mica de 1,5 metri mai sus de albia paraului, spre dreapta, gazduieste un izvor de gaz care poate fi aprins pentru a intretine flacara de 10-20 cm inaltime. Atunci cand curgerea de apa este bogata, apa curge peste gura grotei, acoperind flacara si facand ca lumina sa se vada difuz, ca un abajur. Trebuie sa stii ca aceasta cascada este unica in SUA si, probabil, unica in lume.
Cascada Asik-Asik, Filipine
Aflata in Alamada, Cotabato de Nord, cascada Asik-Asik are 60 de metri inaltime si 140 de metri latime, iar despre apele sale se crede ca ar avea puteri tamaduitoare. De altfel, trebuie sa stii ca niciun rau sau alt curs de apa nu se afla deasupra acestei cascade. Ea pare sa vina de nicaieri, asa cum tasneste din formatiunile de piatra aflate pe o stanca la marginea unui deal.
O mare portiune a acestei stanci este acoperita cu iarba care creeaza un fel de draperii verzi pe toata lungimea cascadei. Apa limpede si proaspata care curge in cascada Asik-Asik din Filipine spre un rau care se afla dedesubt este atat de rece incat vizitatorii ar putea bea din apa respectiva.
Cascada orizontala, Australia
Cascada orizontala este numele dat unui fenomen natural care se intampla pe coasta regiunii Kimberley din vestul Australiei. In ciuda numelui sau, cascada orizontala este de fapt un flux de maree cu miscare rapida care trece printre doua chei inguste, strans apropiate, in Golful Talbot. Directia curgerii de apa in aceasta cascada orizontala se inverseaza cu fiecare schimbare a mareei.
Deoarece un val in Kimberley poate ajunge la 10 metri inaltime, in momentul in care sunt valuri uriase nivelul marii se schimba semnificativ pe fiecare parte a cheiului. Cheiul nordic, care este cel mai aproape de mare, are 20 metri latime, iar cel sudic are 12 metri latime. Deasupra fiecarui chei exista rezervoare naturale care au intre 6 si 8 kilometri lungime, care se umplu si se golesc de apa marina prin deschizaturile fiecarui chei. Defileul interior este de asemenea alimentat partial cu apa dulce de la Poulton Creek.
Cascada insangerata, Antarctica
Cascada insangerata a fost descoperita in 1911. Primii exploratori ai Antarcticii au atribuit culoarea rosie algelor rosii, insa mai tarziu s-a descoperit ca aceasta culoare provine de la oxizii de fier. Aceasta componenta chimica din apa este rezultatul metabolismului observat la niste microrganisme unice in lume care vietuiesc acolo.
Apa sarata, boagat in fier, creaza o fisura mica in ghetarul Taylor. Cascada insangerata primeste apa dintr-un lac aflat in apropiere care este acoperit cu un strat de gheata de 400 de metri grosime. Continutul de sare al apei este de patru ori mai mare decat cel al oceanului, acesta fiind motivul pentru care cascada nu ingheata niciodata, nici macar la temperaturi mai mici de 10°C.
Cascada Svartifoss, Islanda
Cascada Svartifoss (cascada neagra) este o cascada aflata in parcul national Skaftafell din Islanda si este una dintre cele mai populare atractii ale parcului. Cascada este inconjurata de coloane inalte formate din lava stinsa, de la culoarea acestora provenind si numele cascadei. Baza acestei cascade este remarcabila datorita stancilor ascutite din care este alcatuita.
Coloanele de bazalt hexagonale se rup mai repede decat cade apa, de aceea niciodata nu apuca sa li se rotunjeasca varfurile sau marginile. Aceste coloane de bazalt au constituit sursa de inspiratie pentru arhitectii islandezi, cea mai evidenta cladire construita in acest stil fiind biserica Hallgrimskirkja din Reykjavik, dar si Teatrul National din acelasi oras.
Cascada Baatara Gorge, Liban
Cascada Baatara Gorge se afla in Tannourine, Liban; apa cade de la o intaltime de 255 de metri in Baatara Pothole, o pestera de calcar formata in Jurasic aflata in lantul muntos libanez. Descoperita in anul 1952 de catre biospeologul francez Henri Coiffait, cascada si groapa de scurgere au fost cartografiate complet in anul 1980 de catre membrii clubului de speologie din Liban.
Trebuie sa stii ca aceasta pestera mai este cunoscuta si sub numele de "pestera celor 3 poduri". Pentru a vizita aceasta cascada, calatorind dinspre Laklouk spre Tannourine, turistii trebuie sa se opreasca in satul Balaa. De acolo, pestera se afla la cateva minute distanta, in valea de sub sat, unde se vad cele trei poduri naturale, aflate unul deasupra celuilalt, suspendate deasupra prapastiei din muntele Liban. Primavara, cand zapada se topeste, apa cade in cascada aproximativ 90-100 metri prin spatele celor 3 poduri si mai jos, la 250 de metri adancime sub pamant in prapastie. Un test realizat in anul 1988 cu vopsea fluorescenta a demonstrat ca apa provine de la izvorul Dalleh din Mgharet al-Ghaouaghir.
Cascada Hierve el Agua, Mexic
Hierve el Agua este un set de formatiuni stancoase aflat in Oaxaca, Mexic, care arata ca o cascada. Respectiva cascada este formata din doua "rafturi" de piatra sau stanci care se ridica la inaltimi de aproximativ 50 - 90 de metri de la nivelul vaii si care se extind in formatiuni albe din piatra care arata ca niste cascade. Cascadele sunt formate de curgerea unor cantitati mici de apa care sunt suprasaturate cu carbonat de calciu si care ajung la suprafata prin crapaturile existente pe versantul muntelui.
Apa are temperaturi cuprinse intre 22 si 27°C si, pe masura ce curge pe suprafata stancoasa formeaza stalactite similare celor care pot fi observate in pesteri. Volumul de apa care curge din acest izvor variaza dramatic in functie de sezon: secetos sau ploios. Una dintre stanci, denumita "cascada mica" sau "amfiteatrul" contine doua piscine artificiale mari in care se poate inota, dar si cateva piscine mici formate natural. Una dintre piscinele artificiale este foarte aproape de marginea stancii. Trebuie sa mai stii ca apa, cu un continut mare de minerale, este recunoscuta pentru proprietatile terapeutice.
Cascada Iguazu, Brazilia si Argentina
Incredibil de frumoasa cascada Iguazu ofera un spectacol magnific turistilor care vin sa admire cele 275 de caderi de apa individuale. Cascada este situata la granita dintre Brazilia si Argentina, iar apa care alimenteaza cascada provine din raul Iguazu. De fapt, cascada Iguazu este ceea ce separa raul cu acelasi nume in partea superioasa si cea inferioara, lucru ce a generat de-a lungul timpului numeroase mituri si legende cu privire la originea cascadei. Raul Iguazu formeaza granita dintre Argentina si Brazilia, ceea ce il face o parte semnificativa a structurii geografice si politice a continentului sud-american.
Numele cascadei provine din limba Tupi sau Guarane si inseamna "apa mare". Desi triburile antice din Brazilia cunosteau frumusetea sa, cascada Iguazu a fost "descoperita" abia in anul 1541, cand exploratorul spaniol Alvar Nunez Cabeza de Vaca a intalnit in drumurile sale minunea naturala. In zilele noastre, Cascada Iguazu este protejata de doua organizatii UNESCO: Parcul National Iguazu din Argentina si Parcul National Iguazu din Brazilia.
Cascada Victoria, Zimbabwe si Zambia
La fel ca pe vremea lui Livingstone, cascada Victoria este cea mai frumoasa cascada a Africii. Trebuie sa stii ca tot cascada Victoria este considerata si cea mai mare cascada din lume, topul cascadelor tinand cont de masuratorile efectuate in inaltime (108 metri) si latime (1708 metri). Frumusetea sa este exprimata minunat in limba indigenilor (limba tonga) - Mosi-oa-Tunya, adica "fumul care tuna".
In cazul in care sunteti suficient de curajosi, puteti intoa in Piscina Diavolului - o piscina naturala creata de apa intr-un fel de buzunar in stanca, chiar pe marginea abisului - o margine stancoasa va confera siguranta in perioadele de acalmie a curentilor acvatici. In cazul in care nu sunteti curajosi, sau vizitati cascada Victoria in perioada februarie - mai cand Zambezi este navalnic, ar trebui sa admirati totul de la distanta.
Care este cascada ta preferata? Unde ai vrea sa mergi prima data?