1. Muntele Roraima, Venezuela
Pui degetul sfios pe harta (tu, sfios...nu degetul) peste Venezuela si deja repeti vreo doua replici de telenovela, la care te uitai "sa inveti spaniola" si incepi sa-ti faci mental bagaje peste bagaje. Por favor, stai asa sa-ti povestesc unde m-as duce eu sa respir aer curat de munte.
Muntele Roraima, situat intre Venezuela, Guinea si Brazilia este un platou muntos de 2810 metri inaltime inconjurat de stanci de peste 400 de metri inaltime, cu o suprafata de 31 de km patrati. Muntele face parte din rezervatia Canaima National Park, si este una dintre cele mai vechi formatiuni geologice de pe Terra, datand de aproximativ 2 miliarde de ani. Pentru muntii de acest fel, populatia indigena a creat numele generic tepui, care inseamna casa zeilor.
Pentru cei mai aiuriti dintre noi, aici esti la propriu printre nori. Inconjurat mereu de o cununa cetoasa, muntele a generat povesti care mai de care mai misterioase. Scriitorul Arthur Conan Doyle isi imagina in cartea sa The Lost World, publicata in 1912, un loc fantastic unde traiesc diferite specii de animale si de plante care mai de care mai ciudate. Nu era foarte departe de adevar. Platoul muntelui Roraima este complet izolat de padurile tropicale de la baza de milioane de ani, ceea ce il face o adevarata insula ecologica. Foarte multe dintre speciile de plante si de animale gasite pe munte sunt unice in lume: plante carnivore, cea mai mica broscuta preistorica si alte specii de copaci rari. Pentru ca ploua zilnic, recomand o umbrela si-o pelerina.
Ascensiunea muntelui nu-i chiar o plimbare pe Calea Victoriei, dar cu un ghid priceput, muntele se poate escalada fara probleme. O sa gasesti la destinatie formatiuni ciudate, campuri de cuart, cascade alimentate de ploaie, totul invaluit intr-o ceata suprarealista.
2. Skywalk Grand Canyon, USA
Coboram de pe Roraima, luam repede un avion, 2 trenuri, un autobuz si ajungem in Statele Unite la Marele Canion. Stiu ca stii Marele Canion, dar stiai de Skywalk Grand Canyon? Constructia, un coridor de promenada in forma de potcoava este situata la o altitudine de 1100 de metri, deasupra nivelului raului Colorado, pe unul dintre peretii vestici si Marelui Canion.
Podeaua constructiei este din sticla rezistenta de 50,8 mm si creeaza impresia mersului prin aer. De aici vine si denumirea constructiei ce se traduce literalmente cu "mers prin aer". Pentru a o proteja de zgarieturi, turistii sunt rugati sa poarte bahile pufoase pe parcursul plimbarii. Fara tocuri, fetelor, da?
Inaugurata in 2007, de la deschidere si pana acum podul de sticla a fost admirat de peste 1,5 milioane de plimbareti.
3. Igloo Village, Finlanda
Mai stam vreo cateva luni acasa si plecam iarna in Finlanda. Sau hai mai bine sa mergem acum, macar virtual, ca pana iarna viitoare mai avem de asteptat un pic. Satul de vacanta Kakslauttanen din Laponia, (unde avem o banuiala ca sta si Mos Craciun) situat la 300 km nord de Cercul Polar Arctic propune o spectaculoasa experienta de iarna: o noapte sub cerul deschis, intr-o cupola de sticla, scaldata in fabuloasele culori ale aurorei boreale. Mica asezare este un complex alcatuit din mai multe igluuri construite din sticla speciala, ce rezista la temperaturi extreme si caderi abundente de zapada. Pe langa spectacolul nemaipomenit oferit de capricioasa natura, Aurora Boreala, te poti bucura de o experienta lapona autentica, de sauna cu fum, de plimbarile cu sania trasa de caini, pescuit la copca, sau expeditii pe schiuri. Hai romanticilor, la facut bagaje!
4. Cascada Pongour, Vietnam
Nu stiu altii cum sunt dar mie imi place mancarea asiatica. Voua nu? Cum asta nu este un ghid care iti spune unde sa mananci autentic asiatic, eu propun altceva: hai pana in Vietnam la Cascada Pongour, si iti garantez ca oprim si la un restaurant pe drum, de ni se face foame. Situata la 50 de km de Dalat, Pongour mai este cunoscuta ca Paradis sau Cascada in 7 straturi, pentru ca apa se revarsa pe 7 nivele.
Pentru cine vrea sa descopere obiceiuri stravechi, sa invete despre diferitele culturi, poate merge la cascada la prima luna plina pentru a canta, juca diverse jocuri, gati specialitati cu localnicii sau pentru a auzi povestile si miturile despre cascada. Pentru a ajunge acolo, trebuie sa mergi 8 kilometri pe National Highway 20 si apoi sa cobori pe o panta pana la cascada. Multi tineri viziteaza cascada si isi fac juraminte de dragoste inspirati de legendele create in jurul acesteia. Una dintre ele ne povesteste ca era odata un rege ce se plimba cu iubita lui sotie pe malul unui rau pentru a admira frumusetile naturii. Deodata, aiurita regina si-a scapat inelul ce semnifica iubirea lor in apa si l-a pierdut pe vecie. De suparare regina a plans si a plans si iar a plans pana cand lacrimile au creat superba cascada. Se spune ca inelul se arata tinerilor indragostiti la fiecare luna plina si ca cei care au norocul sa-l vada vor deveni sot si sotie.
5. Plajele ascunse, Mexic
Daca n-am uitat spaniola pe care am invatat-o in Venezuela si ne-am saturat de frig si ploaie, propun sa mergem spre Mexic, la plaja, pe insulele Marietas.
Localizate la vest de Puerto Vallarta, formate in milioane de ani prin activitatea vulcanica, Insulele Marieta ascund adevarate specii rare de pasari dar si o fauna marina foarte diversificata. Dar ceea ce le face cu adevarat speciale sunt plajele ascunse de pe insule. Pentru cine se crede un mic Jacques Cousteau, Plajele Ascunse din Mexic ofera o serie intreaga de activitati marine de la scuba diving la snorkeling sau inot. O plimbare cu barca iti ofera privelisti nemaintalnite. Poti admira varietati de pasari si animale marine precum balene cu cocoasa, caracatite, broaste testoase, calamari sau chiar delfini.
Bonus info: Se crede ca plajele ascunse s-au format acum zeci de ani, pe cand guvernul mexican folosea zona pentru a efectua diverse teste militare.
6. Parcul National Triglav, din Slovenia
Hai sa ne intoarcem in Europa ca avem multe de vizitat si aici. Parcul National Triglav sau paradisul European este o zona muntoasa situata in nord-vestul Sloveniei in apropierea granitei cu Italia si Austria, in Alpii Iulieni. Varful Triglav, situat la o altitudine de 2864 de metri este un simbol national, prezent si pe drapelul tarii. Ne incumetam sa escaladam muntele si intalnim fabuloase vai glaciare, cascade, vai carstice, formatiuni de roca, piscuri calcaroase si pesteri cu ape subterane. Te poti plimba cu vaporasul pe apele transparente ale raului Bohinj, printre versantii inconjurati de ceata si cu masive caderi de apa. Ghidul de pe vaporas iti va povesti frumoasa legenda locala care spunea ca dupa ce Dumnezeu a creat locuri pentru toate popoarele, a observat ca slovenii nu aveau unde sa traiasca asa ca le-a oferit locul pe care Dumnezeu il crease pentru El insusi.
O alta legenda ne spune ca numele Triglav, ce se traduce "3 capete" descrie forma muntelui asa cum se vede de pe malul raului Bohinj si se spune ca a fost denumit asa dupa numele zeului Triglav. Prima ascensiune a muntelui a avut loc in 1778. Parcul National Triglav are o suprafata de 83.807 hectare, actuala arie a parcului fiind stabilita in 1981, prin Legea Nationala a Parcului Triglav.
Bonus info: Parcul National Triglav se intinde pe aproximativ 4% din suprafata totala a Suediei
7. Blue Lagoon, Insulele Galapagos
Si-acum, in calatoria noastra virtuala, ne indreptam catre Ecuator, mai exact in Insulele Galapagos. Denumit oficial Archipiélago de Colón, sau Islas Galapagos, in limba spaniola, grupul de insule din Oceanul Pacific este situat la aproximativ 1000 de km de teritoriul continental al statului sud-american Ecuador, dispersate pe o suprafata de aproximativ 60.000 de km patrati. Insulele Testoaselor, cum au mai fost ele numite, sunt printre cele mai izolate insule din lume, ceea ce a permis dezvoltarea unor specii de animale si plante neobisnuite ce au avut un impact hotarator in deslusirea evolutiei biologice.
Aceasta biodiversitate l-a inspirat chiar si pe Charles Darwin sa scrie Originea speciilor, o lucrare ce a influentat modul in care omenirea privea evolutia biologica a vietii pe pamant.
Anual, Insulele Galapagos atrag mii de turisti, in primul rand datorita diversitatii faunei si florei, dar si pentru faptul ca reprezinta casa singurei broaste testoase gigant de pe insula Pinta: Singuraticul George.
In Insulele Galapagos putem admira craterele gemene, Los Gemelos, din insula Santa Cruz, putem face scufundari in Coroana Diavolului, un vulcan scufundat, putem vedea cea mai mare caldeira de bazalt din lume, Vulcanul Sierra Negra, sau vizita „Zidul Lacrimilor", construit la mijlocul anilor 1940, cand Insulele serveau drept inchisoare. Pentru pasionatii de scuba diving, Insulele Galapagos sunt alegerea perfecta. Insulele au fost numite in 2000, „ cel mai bun loc de scufundari", de revista Rodale Scuba Diving.
Bonus info: Pinguinul de Galapagos este singurul pinguin tropical din lume
8. Tunelul Wisteria, Japonia
Cui ii plac florile? Unora ne place sa le primim, altora sa le daruim si tuturor sa le privim. Continuam calatoria virtuala si ajungem in Tara Soarelui Rasare unde ne oprim in orasul Kitakyushu, la 6 ore de Tokio, unde gasim tunelul Wisteria, din gradina de flori Kawachi Fuji Garden. Mini-lectia de botanica incepe acum : Wisteria, cunoscuta noua mai ales sub numele de glicina, este o planta cataratoare din familia Fabaceae, ce infloreste primavara intr-o explozie de nuante lila, mov, roz sau albe. Glicina poate ajunge chiar si la 20 metri inaltime daca este lasata sa creasca libera, incolacindu-se pe orice fel de suport.
Intram in tunel ca intr-o lume de basm si ne lasam prada mirosului imbietor si mixului de culori fantastice.
9. Epavele din Homebush Bay, Sydney
Iesim din Tunelul Wisteria si ne indreptam catre aeroport cu destinatia Sydney, Australia.
Aici se afla o "padure plutitoare" in adevaratul sens al cuvantului. La bordul epavei SS Ayrfield, abandonata in 1972 in Homebush Bay, vegetatia a continuat sa creasca si sa se dezvolte de-a lungul anilor, creand aici un petic de verdeata care atrage mii de turisti in fiecare an. Impresionanta nava a fost construita in 1911 in Franta , apoi a fost folosita de guvernul Australian pentru transportul proviziilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
In 1972, vasul a fost adus in Sydney pentru a fi dezmembrat, dar lucrarile au fost amanate, iar gigantul de 1000 de tone, a cunoscut o transformare remarcabila. Sper ca n-ati pierdut aparatul foto pe drum, pentru ca pozele cu nava sunt adevarate opere de arta. An de an, turistii si fotografii vin aici pentru a captura imagini cat mai artistice cu superba si ciudata relicva.
10. Gradina Keukenhof
Mai facem o oprire pana ne intoarcem acasa, la Parcul Keukenhof din Olanda. Gradina Keukenhof, situata la jumatatea distantei dintre Amsterdam si Haga, in oraselul Lisse, este cea mai mare gradina de flori din Europa. Parcul Keukenhof, unde se afla si gradina este deschis din martie pana in mai. Gradina servea drept gradina de plante in secolul al XV-lea pentru Gravin Jacoba de Bavaria, ceea ce explica originea numelui Keukenhof, ce se traduce ca "domeniul bucatariei".
Abia in 1949, proprietatea a fost transformata pentru a gazdui expozitiile cu flori de bulbi, in special cele de lalele.
Ne intoarcem acasa cu speranta ca vom putea evada in curand (nu doar virtual) catre unul din aceste locuri minunate, fie ca este vorba de plajele insorite, muntii milenari sau cladirile impozante din orasele stravechi.
Surse: recorduri.lovendal.ro; gradinamea.ro; wikipedia.org; guildtravel.com; stylereport.com; guidetovietnam.com; huffingtonpost.co.uk; travelust.org; frommers.com; twistedsifter.com; boredpanda.com; weekendnotes.com; yupi.md; adevarul.ro; descoperalocuri.ro;