Dr. Valeria Herdea, despre alimentația naturală a bebelușului: "Echilibrul emoțional al familiei este baza unui copil care nu va avea colici"

Dr. Valeria Herdea, despre alimentația naturală a bebelușului: "Echilibrul emoțional al familiei este baza unui copil care nu va avea colici"

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații interesante despre alimentația naturală, informații prezentate de Dr.Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, președinte Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, la Ora de Alăptare, cel de-al șaselea seminar al Școlii Părinților Responsabili din anul 2019 organizat de Qbebe.

Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, președinte Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, a oferit următoarele informații la evenimentul Qbebe, Școala Părinților Responsabili:

Alimentația naturală la nivel mondial

Despre alimentația naturală se pot spune foarte multe. Cel mai important lucru pe care aș putea să îl spun ca mamă și apoi ca medic este că reprezintă cel mai frumos lucru din viața unei femei. Asta nu înseamnă că dacă nu veți putea alăpta nu sunteți la fel de importante ca mame și nu sunteți la fel de grozave. Cu o condiție: să vă iubiți copilul. Iubirea nu vine din prima și nu se întâmplă nimic dacă nu o să vină din prima, veți vedea că veți avea nevoie în primul rând să vă liniștiți sufletul și să prindeți curaj. Când mi-am văzut prima dată copilul nu am avut curaj să îl cer de la moașă să mi-l dea în brațe. Terminasem medicina, eram medic. Eram atât de emoționată și impactată de ce mi s-a întâmplat, trecusem printr-o cezariană pe care eu mi-am dorit-o pentru că am o problemă cardiacă și asta a fost. Există și cezariene pe care le accepți pentru binele copilului. Emoțiile erau atât de mari încât au fost copleșitoare. Primul lucru pe care vi-l spun este să aveți foarte multă încredere în dumneavoastră. Și orice sfaturi veți primi, important este să vă ascultați instinctele.

Din păcate, 52 milioane de copii sunt subnutriți în lume. 17 milioane sunt sever nurtiți, iar 41 de milioane sunt obezi. Conceptul de malnutriție înseamnă și obezitate, nu numai foame. Așa că aveți grijă ce veți face cu viitorii voștri copii. Nu vă doriți neapărat copii dolofani și grăsani, un copil sănătos este unul care aleargă.

În România, 5% în anul 2011 nu aveau resurse adecvate de hrană. Iar 24% dintre acești copii au ajuns obezi. Dacă în 1999 erau doar 15% obezi, acum ne confruntăm cu 25%, deci 1 din 4 care suntem hipertensivi, avem o mulțime de probleme. Șansa unui copil sunteți voi. Ceea ce puneți acolo asta va fi viitorul copil. Voi nașteți acum nemurirea, singura pe care o puteți atinge în această viață. Acea nemurire este responsabilitatea dumneavoastră și a partenerului de viață, dacă este într-adevăr una care să reziste. Zestrea noastră genetică este în ceea ce puteți da, cultură, educație, tradiție, toată forța acestui popor stă în laptele dumneavoastră. Prin lapte o să transmiteți dragoste, algoritmi, informații, energii benefice, care o să ajute copilul dumneavoastră să facă față la orice fel de stres.

alimentatia naturala

Alăptarea este un dar oferit copilului și mamei

Alăptarea este un dar extraordinar și copilul poate fi alăptat cât își dorește o mamă. Dacă vrea 2 ani sau 4 ani, asta nu înseamnă că nu o să îl diversificați la vârsta de maxim 26 de săptămâni (între 17 și 26). O să îi dați ce trebuie nu pentru că așa spunem noi, ci pentru că așa e organismul copilului, este în creștere. Iar dacă crește are nevoi pe care le puteți suplini până la un punct. Alăptatul este cel care va fi singurul panaceu la care veți avea acces. Dacă este bolnav, sănătos, are o durere, vrea alint, îi este foame, sânul va rezolva. Este singurul care poate rezolva așa ceva.

În 30 de ani de profesie am avut ocazia să văd mamă care a adoptat copil și care a alăptat. Nu foarte mult, doar 3-4 săptămâni, pentru că în ziua în care și-a adus copilul adoptat acasă a rămas însărcinată. Timp de 10 ani nu a reușit. Și când testul de sarcină a ieșit pozitiv, i-am spus să nu mai alăpteze. Dar a fost unul dintre darurile pe care un medic le are o dată în viață și deci se poate.

De ce este important? Pentru că laptele dumneavoastră este viu, este altfel după ce începeți alăptarea, după ce l-ați alăptat, de la un sân la celălalt, în funcție de starea dumneavoastră emoțională, dacă sunteți vesele, triste, obosite, dacă v-ați certat sau dacă sufletul vă este plin, dacă ați ascultat muzică, laptele va fi altfel. Acel lapte va fi exact după nevoia copilului dumneavoastră. O să observați un fenomen extraordinar- dacă sunteți plecate și copilul a rămas acasă, o să vă înțepe sânii când urlă copilul. Este vorba despre acele legături care nu pot fi explicate de medicină.

Laptele este și profilaxie și tratament, pentru că îi puteți oferi lapte și profilactic, dar este și tratament pentru că este singurul aliment pe care îl puteți da și când are diaree și când varsă, fără niciun fel de problemă. Laptele matern îl livrați la temperatura optimă, îl livrați așa cum trebuie, nu este steril, dar nu reprezintă o problemă pentru că avem nevoie de bifidobacterii și de tot ce conține laptele dumneavoastră. Vă rog să încercați să vă gândiți că reușiți să livrați cel mai important aliment de pe lume. Se pare că suntem singura planetă care avem așa ceva.

Beneficii ale alăptării

Există beneficii pe care le oferă pentru copil, mamă și societate. Pe copil îl ferește de multe afecțiuni. Dacă este alăptat, avem mai târziu un control al bolilor cronice: obezitate, dislipidemie, hipertensiune, diabet și multe alte probleme. Asta nu înseamnă că dacă nu veți putea alăpta mai mult de 6 luni sau 2 ani că nu v-ați făcut datoria. Dar atunci va trebui să fiți foarte atente ce formulă alegeți, ce calitate și conținut are, ce expertiză există în spate și să nu o faceți fără recomandare medicală. Rețineți că nu trebuie să vă jucați niciodată cu formulele de lapte; o alegeți cu consiliere medicală, personalizat și trebuie să aibă calitate. În acest fel aveți garanții că acel copil va fi bine.

Este esențial pentru noi să înțelegem că laptele dumneavoastră este acel aliment care oferă nu doar dragoste și protecție, ci în primul rând vă dă sănătate. În momentul în care alăptați uterul dumneavoastră se retrage, eliminați lohii. Când alăptați sânii dumneavoastră vor avea o altă formă, mult mai frumoasă, pentru că rămâneți femei și după ce nașteți. Partenerul dumneavoastră poate intra în depresie pentru că simt că lângă ei nu mai este persoana cu care s-au căsătorit. S-a îngrășat, s-a deformat etc. Din păcate, pentru că nu a participat deloc la menținerea și susținerea soției lui. Pe de altă parte, pentru că alăptați veți scădea în greutate mult mai repede și nu veți mai avea nevoie de foarte multe eforturi și diete, care de care mai bune. Să nu uitați că luptați împotriva osteoporozei, împotriva unei menopauze instalate precoce.

În ceea ce privește societatea, are nevoie de familii sănătoase. Dacă o societate este sănătoasă poate evolua. Când sunt bolnavi oamenii nu sunt creativi. Devin o povară pentru ceilalți. Gândiți-vă ce înseamnă să nu fiți sănătoase. În primul rând societatea vă privește ca pe un motor al progresului. Fără copiii pe care îi nașteți societatea este moartă. Deci sunteți baza, esența a ceea ce înseamnă dezvoltarea unei nații. Cel mai important lucru este să vă țineți copilul în brațe, indiferent că alăptați sau nu. Există o cârpă mare, de 6 m, care se numește wrap, pe care vi-o recomand să o folosiți și să vă legați copilul în jur și îl puteți purta atât dumneavoastră cât și soțul, cine îl iubește și cine poate, că veți fi toți obosiți. Băgați-l sub tricou.

Echilibrul emoțional al familiei

Cât timp sunteți gravide veți vărsa, vă va fi bine, apoi iar vărsați, din diverse motive. Dar după ce apare copilul se schimbă lucrurile, primii 25 de ani sunt grei, apoi devine ușor. Pot să vă spun că îmi iubesc copiii, dar nepoții îi iubesc într-un fel care nu poate fi descris. Ne scurgem unii în brațele celorlalți și vă doresc tuturor asta. Acelea sunt rădăcinile, care ne arată că vom trăi și mâine și poimâine. Pentru asta trebuie să luptați și să faceți cât mai mulți copii. Să nu vă lăsați. Puteți fi super profesioniste, dacă nu aveți această dorință în dumneavoastră, nu contează nici dacă nu puteți avea copii, adoptați. Faceți în așa fel încât să aveți rădăcini și generați-vă în fiecare zi familia. O familie se construiește. În ziua în care nu ați construit relația dintre dumneavoastră și soț este o zi în care ați pierdut toți. Inclusiv alăptatul, se face în doi. Rugați-l să vă maseze puțin pe spate, nu uitați că sunteți femeie, să vă parfumați, să vă îmbrăcați frumos și nu umblați neîngrijite. Nici dumneavoastră și nici soții. Un soț care stă nebărbierit este un soț depresiv. O femeie care nu s-a pieptănat și parfumat este o femeie care are o problemă. Faceți duș dimineața, câteva exerciții și reveniți-vă. Știu că vă este greu, dar până la urmă sunteți femei. Încercați să fiți ce ați fost când v-ați căsătorit și ce v-ați promis. Și fiți prieteni.

Echilibrul emoțional al familiei este baza unui copil care nu va avea colici. Eu nu am văzut familie în care oamenii să se ajute, iar copilul să urle nonstop. Dacă într-o familie sunt conflicte, copilul urlă de colici. Este important să existe consiliere, decizie informată și parteneriat. Parteneriat înseamnă să fiți foarte buni prieteni cu mama, cu soțul, cu cine vreți dumneavoastră, dar și cu doctorul. Alegeți un medic cu care puteți vorbi, o asistentă cu care să puteți vorbi, în care să aveți încredere și cu care să vă puteți sfătui. Nu îi trimiteți o sută de mesaje, vorbiți pentru că vorbitul este sfânt. Întrebați. Ca să nu aveți emoții când mergeți la doctor, scrieți pe o hârtie, pe un A4 ce aveți de întrebat. Dacă uitați și vă întoarceți de 10 ori se va enerva. Nu pe telefon. Scrieți pe o hârtie și puneți-i hârtia în față ca să vă dea toate răspunsurile. Cereți ajutor.

La noi în familie s-a alăptat și la munte și la mare, peste tot. Suntem de principiul că toată lumea trebuie să alăpteze. Este recomandabil. Inclusiv când îi dați biberonul de lapte praf vă rog să țineți copilul la sân, aproape de dumneavoastră, acolo este centrul protecției. De aceea ne ținem copiii în brațe, între noi. Nu este bine să lăsați copilașul într-un pat să îl faceți spartan. Spartanii au dispărut, să vedem ce putem face ca să fie mai bine.

Creșterea copilului - cum trebuie să evolueze

Despre creșterea copilului, vă spun că este bine să ia 750 g în primele 4 luni, 500 în următoarele 4 și 250 în ultimele. Fiecare copil are ritmul lui. Vă rog să nu stați cu urechile la telefoane. Nu vă mai comparați copiii cu alții. Nu acceptați sfaturi de la socru sau tată etc. Să discute cei care au alăptat, iar restul să vă ajute. Când vin oaspeți toată lumea se spală la intrarea în casă, țărănește. Să veniți dezinfectați și așa mai departe. Nu trebuie să îl țineți sub clopot de sticlă, dar nici să vină lumea să îl scuipe, să îi bage bani pe sub el, fiți leoaice. Și protejați-vă copilul. Că așa cum o să îl protejați, așa o să îl aveți. Când vine toată lumea cu secrețiile curgând pe toate părțile vă asumați singură vreo 3 săptămâni de nopți pierdute. Când veți avea botezul va fi minunat, dar copilul nu are ce căuta la restaurant. Luați o bonă, o cameră separat, dar nu puneți copilul să îl scuipe și pupe toată lumea. Nu se îmbolnăvește de la botez, ci de la toate neamurile care l-au atins.

Recomandări pentru o alăptare fără probleme

Important este să puneți în brațe copilul și să-l aveți la sân cum simțiți. Puteți sta oricum, dar să îl țineți în brațe. Încercați să puneți patul copilului lângă dumneavoastră, ca să nu vă culcați peste el noaptea.

Mare grijă la medicație. Aveți un site care se numește lactancia. Puteți găsi acolo ce medicamente puteți lua și ce nu. Dacă aveți dureri puteți lua antiinflamatoare, nu vă faceți atâtea probleme că sunt foarte multe lucruri verificate. Și eu sunt de principiul că nu aveți de ce să luați antibiotice fără recomandare medicală. Luați ceea ce permite și ce putem administra și copilului ca să nu avem surprize. Există câteva cauze care țin de momente în care se spune că mama nu poate alăpta. Cauzele trebuie căutate și făcut tot ce se poate încât să relactăm mama. Ați plecat undeva, ați avut de mers, ați fost internată, mulgeți-vă oriunde ați fi, cam la 3-4 ore ca să păstrați secreția lactată, să puteți relacta copilul când v-ați întors. Nu se întâmplă absolut nimic. Sunt femei care sunt medici, profesori, fizicieni etc.

Nu uitați că sunteți femei

Nu uitați că dezvoltarea creierului dumneavoastră în perioada de sarcină și lăuzie este extrem de importantă. Că rămâneți femei. Nu vă închideți într-un cerc în care faceți caca, papa, pipi. Fiți normale, citiți, educați, instruiți-vă și ieșiți în lume. Alăptați unde vreți, că nu este nicio problemă. Este rușine pentru cine se uită urât la cineva care alăptează. Fiți normale și bucurați-vă că sunteți sănătoase și dumneavoastră și copilul.

Prima săptămână de alăptat va fi îngrozitoare. Dar apoi va fi cel mai frumos lucru din viața dumneavoastră. Experiența de a te uita în ochii copilului tău, de a-l ține în brațe, este o lume în care nu are loc nimeni. Cu tot respectul față de tați, nu au cum să înțeleagă. Este un miracol între dumneavoastră, copil și Dumnezeu. Nu există nimeni acolo. Cred că pentru asta ne naștem copiii, pentru acele momente minunate când ne ținem copilul în brațe. Tata vine ușor, ajunge și el după 3-4 luni în acest univers. Vă rog să nu maltratați sânii, să aveți grijă întotdeauna, cu delicatețe și blândețe. După ce alăptați țineți sânul la aer. Spălați-l cu apă simplă, obișnuiți-vă să purtați sutiene din bumbac, dezinfectați-le, numai să purtați mereu lucruri lejere. Un prosop de bumbac gros înfășurat în jurul dumneavoastră vă poate susține sânii cât sunteți acasă. Stați cu sânii la aer ca să se întărească sfârcul. Este ideal să puneți lapte de mamă pe sfârc, există și multe alte substanțe care sunt emoliente și vă ajută.

Există niște probleme de genul micozelor, ciupercile de care vorbim sunt reale, copilul vine de multe ori cu stomatită. Într-o maternitate nu umblă doar cadre medicale, ci și aparținătorii care vin și pun mâna pe copil. În loc să vină toată lumea la maternitate, ar putea merge la ea acasă să măture, să aspire, să găsească lăuza curățenie. Este ca la înmormântare, jumătate plâng că își imaginează propria moarte și poate doar familia plânge că a pierdut pe cineva. Așa este și cu vizita la maternitate.

Cereți ajutor pentru problemele în alăptare

Sânii ajung foarte umflați, o să îi vedeți turgescenți. Mulgeți-i ușor, cereți sfat de la un consilier în alăptare, de la medicul de familie, de la asistenta lui, din maternitate. Nu vă sfiiți să întrebați. Dacă nu o să cereți ajutor nu vă spune nimeni că nimeni n-are timp. Nu vă imaginați că vine cineva să vă vadă copilul acasă, trebuie să căutați medic de când sunteți gravide. Uitați-vă acasă în sectorul în care locuiți. Unde sunt cabinete? Mergeți și stabiliți o relație de la început cu medicul la care doriți să vă înscrieți încă din sarcină. Întrebați medicul dumneavoastră de familie dacă înscrie copii. Nu are cine să vină acasă, nu avem asistente de teren, nu avem moașe. Așa cum vă pregătiți geanta pentru maternitate și documente valabile, tații se ocupă de documente, mamele de alăptat, așa trebuie să vă căutați și un doctor. Este aceeași poveste pe care o să o aveți și în momentul în care alăptați, pregătiți-vă pentru alăptat din timpul sarcinii, masați ușor mamelonul, dați-vă cu cremă, nu trebuie să fiți pline de vergeturi. Vă puteți da cu cremă și în timpul sarcinii. Puteți folosi și parfumuri că nu se întâmplă nimic. Acel copil își dorește acea mamă la care s-a născut și vine pe lume să își facă lecția lui de viață și alege acei părinți care îi oferă posibilitatea să își facă lecția de viață.

Roșeața, nodulii sub tensiune, durerea, întotdeauna stresul și oboseala fac lucruri care dor foarte mult. Alăptarea ar fi bine să fie frecventă. Se poate ajunge și aici. Nu stați, cereți ajutor. De multe ori o mastită ajunge în acest stadiu. Deci dacă nu cereți ajutor, puteți ajunge la chirurg. Cereți ajutor de la ginecolog, cultivați lucrurile, nu totul se reduce la bani, ci la comunicare, la încredere, la a cere ajutorul, la a vorbi frumos. Nimeni nu-i obligat să facă nimic. Încercați să stabiliți o relație. Să cereți ajutor și să spuneți că efectiv nu știți ce să faceți. Veți vedea că cineva vă va ajuta, este important. Puteți administra paracetamol sau ibuprofen fără teamă, însă antibioticele doar la recomandare medicală. Nu luați altfel. Puteți să aveți intervenții stomatologice. Dacă aveți anestezii așteptați 2 ore și apoi îi puteți da copilului să sugă. Nu se întâmplă nimic, nu aveți probleme atât de mari. Întrebați: eu ce fac? Atitudinea corectă este ca medicul de familie să poată fi accesat, medicul ginecolog să poată fi accesat și să luați o decizie după ce v-ați sfătuit cu toți. Toți acești pași vă ajută să vă învățați.

O săptămână din viața dumneavoastră vă va fi greu pentru că sânii se angorjează, există o furtună hormonală, există teama ce o să mă fac cu acest copil? Copilul urlă, soțul este nervos, mama este nervoasă, în casă sunt probleme, mai sună și de la serviciu cu probleme sau o prietenă căreia îi merge perfect, iar ție prost și nu este ușor. Faceți-vă temele, pregătiți camera copilului, pregătiți tot, inclusiv sânii pentru alăptare.

Alăptarea nu merge întotdeauna bine - contraindicații

Există contraindicații temporare și definitive. Atenție, sunt doar câteva. Sigur nu se încadrează nimeni în aceste contraindicații. Din partea mamei, chimioterapie, droguri, TBC, HIV. Mamele cu hepatită B, pentru că există această situație, se verifică în sarcină în trimestru 1,2 și 3 dacă există sau nu o infecție cu hepatită B, se face un test la maternitate. În cazul în care există și această situație aveți nevoie să se facă o viremie și infecționistul vă va spune dacă puteți sau nu să alăptați. Nu este contraindicat pentru o viremie mică și situație stabilă. Nu suntem în Africa unde mamele alăptează și cu HIV pentru că din păcate acei copii mor.

Suntem în situația în care avem și produse și alimentație alternativă. Nu faceți din asta o dramă. Una din fetele mele a făcut depresie după naștere pentru că avea prea mult lapte și se simțea inutilă. Copilul mânca și dormea. Așa că i-am zis că am nevoie de ea la serviciu. A ieșit din depresie pentru că a venit la muncă și când a văzut puhoiul de pacienți s-a simțit utilă, a alăptat 1 an și 8 luni. Acum alăptează al doilea copil. Cea de-a doua fată a mea are 3 băieți. Din păcate, nu a avut șansa de a avea foarte mult lapte, a alăptat cât a putut. La primul a făcut depresie, la al doilea i-am spus că este important să știți că ați făcut tot ce ați putut. Și că fiecare picătură de lapte contează. Aia este viață, iar voi sunteți singurele în măsură să dăruiți viață. Dacă bărbații ne ajută să facem copii, dumneavoastră îi purtați. Iar această purtare ne oferă ce nu poate nimeni.

Atenție la mamele care se droghează! Avem din păcate și sunt mai multe decât credeți. Dacă își imaginează mămicile că au folosit doar droguri ușoare, de relaxare, se înșală amarnic. Copilul se naște dependent. Un fumător ca să atingă copilul dumneavoastră trebuie să își dea jos hainele, să facă duș, să se schimbe complet, să își taie unghiile, să își tundă părul la chelie și apoi să pună mâna pe copil. Fumatul lasă particule în pielea dumneavoastră și în păr și sunt cancerigene pentru nou-născut. Nu are de ce să pună mâna o astfel de persoană pe copilul dumneavoastră. Vă rog să fiți extrem de drastice cu cine și cum atinge copilul. Dacă veți avea copil cu astm bronșic sau dermatită atopică să știți de unde vi se trage. Un copil înseamnă o responsabilitate uriașă.

Există medicație care se poate lua, există legislație, trebuie să fiți doar atente și să întrebați. Nu este o dramă să fiți bolnave, se întâmplă. Nu întrerupeți alăptatul nici dacă aveți infecții la sân, decât dacă durerea este într-adevăr insuportabilă. Nu evitați să spuneți când aveți o problemă, nu vă neglijați dinții, mergeți la stomatolog. Cele mai multe mame își pierd dinții în timpul sarcinii și a lăuziei că nu are cine să stea cu copilul. Rugați o vecină, sunați un prieten să stea cu copilul. Așteptați copilul îmbrăcate în alb, în culori luminoase, că vine din dumneavoastră o lumină pe care o veți crește. Starea dumneavoastră emoțională se vede și în ce purtați. Sunteți cele mai frumoase în această perioadă a vieții, dar purtați lucruri deschise la culoare și așteptați copilul cu tot sufletul. și nu vă fie teamă de el. Că îi este mai teamă lui decât dumneavoastră. Cu cât sunteți mai speriați, cu atât copilului îi va fi mai greu.

Avem mituri despre alăptare. Nu beți prea mult lapte de vacă pentru că s-ar putea să facă copilul colici și mai multe. Expresia a avea colici vine în primul rând de neîncrederea dumneavoastră în acel copil, din neîncrederea copilului în dumneavoastră și din procesul lui de adaptare la viața extrauterină. Există un deficit științific vorbind de lactază. Este o enzimă care descompune laptele. Se descompune și se produc gaze, orice mănânci. Produci energie, apă și gaze. Când vin oaspeții la lăuză aduc de mâncare, dar puteți să le spuneți că vreți niște paste, o supă fără pui fiert în ea, eventual un grătar de pui sau de pește, nu mâncăruri grase, nu pizze, nu sosuri, nu sarmale. Puteți mânca orice în teorie. Dacă vreți roșie, mâncați jumătate și dacă copilul nu urlă în următoarele 6 ore mâine puteți mânca una întreagă. Vreți să mâncați portocală, o tăiați și pe ea în două și urmăriți. Dacă nu urlă copilul veți putea mânca. Totul se face în pași mici, copilul se adaptează la viața extrauterină. Dați-i voie să se obișnuiască, a stat într-o lume ideală, la 37 de grade timp de 9 luni. Dacă vreți să vă fie bine dați-i credit și adaptați-vă la ce poate.
Alimentația dumneavoastră este simplă: proaspătă, hrănitoare și complexă. Nu trebuie să mâncați cu 3 mese mai mult pentru că apoi se uită soțul la dumneavoastră și nu o să vă placă imaginea din oglindă. Încercați să mâncați curat, decent și civilizat. Nu mâncați multe cărnuri roșii, pline cu estrogeni și cu antibiotice, încercați să gătiți zilnic sau să rugați pe cineva dacă poate, să evitați zeama de carne pentru că face mai multe gaze. Faceți supă doar din legume, un felul doi proaspăt, un grătar și un pilaf sau paste. Mâncați decent, variat, ouă numai fierte, salate cu puțin dressing.

Vă rog să nu uitați că după alăptare vă întoarceți în lumea reală și pregătiți-vă în fiecare zi pentru asta. Spuneți-vă în fiecare zi că este minunat să stați cu copilul, dar că veți fi tot aceleași mame. Și luptați pentru asta. Construiți o echipă cu Dumnezeu, copilul și soțul dumneavoastră.

Puteți urmări discursul complet aici:

Articolul urmator
„Rețeta" de succes pentru a avea mese în liniște în familie: „Nu mai negociați cu copiii la masă"
„Rețeta" de succes pentru a avea mese în liniște în familie: „Nu mai negociați cu copiii la masă"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mi-e greu să fiu mama unui copil care seamănă identic cu mine. Fizic, psihic și emoțional
    Mi-e greu să fiu mama unui copil care seamănă identic cu mine. Fizic, psihic și emoțional

    Cum e mai bine, ca cei mici să semene în întregime părinților, sau deloc? Probabil că undeva pe la mijloc. Această mămică povestește prin ce trece atunci când...

    "De ce sunt obligată să schimb scutecul unui copil de 6 ani, elev în clasa la care predau?" O profesoara indignată rupe tăcerea
    "De ce sunt obligată să schimb scutecul unui copil de 6 ani, elev în clasa la care predau?" O profesoara indignată rupe tăcerea

    Din ce în ce mai mulți profesori se regăsesc în situația neplăcută de a schimba scutecele elevilor lor; pentru că cei mici învață tot mai târziu să facă la...

    Imaginile care au șocat internetul! Doi pasageri de la bordul unui avion au închis în toaletă un copil care avea o criză de furie
    Imaginile care au șocat internetul! Doi pasageri de la bordul unui avion au închis în toaletă un copil care avea o criză de furie

    Sătui de plânsetele unui copil mic, doi pasageri ai unui avion au luat o decizie radicală. L-au încuiat în toaletă, amenințându-l că nu iese până nu se...

    „Povara" de a avea un copil prea deștept, care nu se poate concentra pe nimic. Ce ai de făcut?
    „Povara" de a avea un copil prea deștept, care nu se poate concentra pe nimic. Ce ai de făcut?

    Unii copii sunt atât de inteligenți, încât nu se pot concentra pe ceea ce au de făcut. Deși sunt foarte pregătiți în anumite domenii, le lipsește structura....

    Jennifer Garner, sinceritate de admirat: "Arăt ca o femeie care a născut 3 copii. Voi avea mereu burtica de bebe. Numele ei este Violet, Sam si Sera"
    Jennifer Garner, sinceritate de admirat: "Arăt ca o femeie care a născut 3 copii. Voi avea mereu burtica de bebe. Numele ei este Violet, Sam si Sera"

    La 50 de ani, Jennifer Garner este una dintre vedetele de la Hollywood care este admirată pentru talentul ei dar și pentru că se menține în formă, chiar și după ce a născut 3...

    Shadow în România - Ce înseamnă să fii "umbra" unui copil cu nevoi speciale
    Shadow în România - Ce înseamnă să fii "umbra" unui copil cu nevoi speciale

    Conceptul de „Shadow” din străinătate capătă o însemnătate tot mai mare și în România. Copiii cu nevoi speciale pot fi însoțiți în...

    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

    Unul din patru cupluri nu pot avea copii. Acestea sunt statisticile sumbre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Infertilitatea este o problemă medicală, care poate avea și cauze...

    Scrisoarea unui copil ucrainian către mama sa moartă, citită la ONU. "Astfel de scrisori nu ar trebui să fie scrise"
    Scrisoarea unui copil ucrainian către mama sa moartă, citită la ONU. "Astfel de scrisori nu ar trebui să fie scrise"

    Războiul din Ucraina dezvăluie în fiecare zi tragedii. Este important pentru întreaga societate ca acestea să fie făcute publice pentru a înțelege impactul emoțional...

    © 2025 Qbebe