Frica de a nu putea oferi familiei confortul necesar
Cea mai importantă grijă a unui bărbat atunci când află că partenera sa așteaptă un copil este aceea de a nu le putea oferi protecție și confortul material necesar unei vieți liniștite. Costurile cresc exponențial iar veniturile scad, iar el trebuie să facă acum față cheltuielilor pentru 3 persoane, lucru care ar speria pe oricine având în considerare situația economică mondială din prezent. Și cum această nu ar fi îndeajuns, trebuie să păstreze un moral ridicat pentru a-i putea oferi un sprijin emoțional partenerei, care, în afară temerilor legate de evoluția sarcinii și de cele legate de naștere, va trece prin numeroase schimbări hormonale care îi vor afecta dispoziția. Ea poate trece de la extaz la agonie fără un motiv serios, iar bărbatul va trebui să aibă puterea de a o liniști și de a o asigura de tot sprijinul sau.
Teama realei paternități a copilului
Deși nu vor să recunoască, fiecărui tătic i-a trecut cel puțin o dată prin cap ideea cum că bebelușul ar putea să aibă alt tată biologic decât el. Motivul nu este acela că își suspectează partenera de infidelitate, ci este o reacție psihologică normală. Psihologii spun că bărbații experimentează astfel de gânduri din cauza faptului că au impresia că a contribui la nașterea unui copil este un act extrem de important, care poate fi realizat doar de bărbați superiori lui.
Grija pentru sanatatea partenerei si a copilului
Sarcina poate fi o experiență epuizantă atât din punct de vedere fizic, dar și emoțional pentru ambii viitori părinți. Mintea este invadată cu nenumărate idei, care mai de care mai sumbre, despre ce probleme ar putea să apară: dacă femeia va pierde sarcina? Sau dacă vor apărea complicații la naștere iar bărbatul va fi nevoit să aibă grijă de copil singur? Acest lucru se datorează faptului că, până nu demult, nașterea reprezenta un real factor de risc pentru viață femei, fiind principala cauza de deces la femeile sub 50 de ani. Chiar dacă astăzi medicina a avansat, iar sarcinile decurg fără probleme în cele mai multe cazuri, frica a rămas în subconștientul colectiv.
Gelozia pe propriul copil
Nu puține sunt cazurile în care tatăl își pune problema că, după naștere, partenera își va concentra întreaga atenție asupra copilului, iar relația de cuplu va fi neglijată în totalitate. Această temere este una întemeiată, se întâmplă adesea ca după sarcina femeia să ignore o perioada nevoile emoționale și sexuale ale partenerului, fie din cauza lipsei de timp și a oboselii, fie din considerente morale. Mai mult de atât, în unele cazuri tatăl nu este implicat în mod direct în creșterea bebelușului de către mame, fapt care îl face să se simtă inutil, în plus. Trebuie avut în vedere că această perioada este una trecătoare în cele mai multe cazuri și poate fi rezolvată cu răbdare prin comunicare, fără a se ajunge la conflicte.
Teama de a nu ii oferi copilului o educație adecvată
Familia este prima instituție care se ocupă de educarea copilului. La vârste mici, acesta învață prin imitarea persoanelor din jurul sau, în special a părinților, care constituie pentru ei adevărate modele de comportament. Așadar, pe măsură ce copilul crește, tatăl devine tot mai preocupat de modul în care se comportă sau cum vorbește în prezența lui. Însă, cea mai mare problema intervine atunci când copilul ia contact cu mediul social, unde tatăl nu poate să își apere copilul de comportamentele inadecvate ale celorlalți. Această teamă este evidență la părinții hiperprotectori și poate avea repercusiuni asupra dezvoltării emoționale a copilului.
Tu îți suspectezi partenerul că ar avea aceste temeri?