Care sunt trăsăturile fizice pe care copiii le preiau numai de la tați
Faptul că ne naștem femeie sau bărbat ține de moștenirea genetică de la tatăAcesta este un lucru incontestabil, în condițiile în care se știe foarte clar că femeile sunt purtătoare ale cromozomului XX, în timp ce bărbații dețin cromozomul XY. În funcție de spermă, care va antrena funcționarea cromozomului X sau Y în timp ce se va produce fecundarea ovulului, vom avea o fată sau un băiat.
Cu alte cuvinte, cromozomul dominant din spermă va fi cel ce va determina, în final, combinarea cromozomului ce va determina sexul nostru.
Cât creștem în înălțime este o moștenire de la tații noștri
Probabil că și voi v-ați întrebat de mai multe ori dacă al vostru copil va moșteni statura voastră sau pe cea a tatălui. Ceea ce se poate spune cu siguranță este că înălțimea unui copil este influențată de numeroși factori, cel genetic fiind cel mai important, fiind de fapt o combinație între genele materne și cele paterne.
Cu toate acestea, studii recente au demonstrat că de multe ori genele ce țin de creșterea în înălțime sunt preluate cu precădere de la tată. În final, înălțimea unui copil va fi determinată de combinația a peste 700 de gene, iar variațiile dintre ele pot determina o creștere sau, dimpotrivă, stagnarea în înălțime, cu aproximativ 2, 5 cm.
Citește și: Până la ce vârstă cresc băieții
Sănătatea și aspectul dinților sunt și ele legate de genele preluate de la tată
Dacă observăm că al nostru copil are tot felul de probleme dentare, este cazul să ne întrebăm dacă nu cumva acestea sunt moștenite de la tată. Astfel, medicii spun că inclusiv rezistența smalțului, forma dinților, dispunerea lor, dar și forma maxilarului, sunt moștenite de la tată.
Știind toate acestea, noi suntem cei care îi putem determina pe copii, de la o vârstă fragedă, să se familiarizeze cu igiena dentară, încercând să evităm, cât mai mult, eventuale probleme mai serioase ce pot apărea mai târziu și care sunt de fapt preluate de la genele paterne.
Culoarea ochilor unui copil ține mai mult de moștenirea pe linie paternă
Deși culoarea ochilor unui copil este o adevărată „loterie", fiind de fapt influențată de genele ambilor părinți, studiile din ultimii ani au arătat că totuși tații sunt cei care vor determina mai mult culoarea acestora. De exemplu, dacă tatăl are ochii de culoare închisă, cel mai probabil copilul va avea ochii la fel, chiar dacă mama îi are de culoare mai deschisă.
Influența genelor paterne va fi cu atât mai mare cu cât este vorba despre genele dominante ale culorilor închise. Acestea sunt mai puternice decât acelea care determină ochi deschiși la culoare (acestea din urmă sunt așa-numitele gene recesive).
Așteaptă-te deci să vezi că al tău copil va avea mai degrabă nuanța ochilor tatălui său decât pe a ta. Desigur, în unele cazuri este posibil ca acesta să preia culoarea ochilor tăi, dar șansele sunt destul de reduse.
Aspectul buzelor noastre ține de moștenirea de la tată
Dacă îți dorești ca al tău copil să aibă buze frumos conturate, mai voluminoase, iar tu nu le ai astfel, nu te îngrijora. Specialiștii în genetică spun că forma și aspectul buzelor unei persoane țin de genele moștenite de la tați.
Același lucru este valabil și într-o situație inversă: dacă al tău partener nu are buze prea bine conturate, așteaptă-te ca nici al tău copil să nu aibă o formă de invidiat a acestora. În schimb, dacă amândoi vă puteți lăuda cu buze frumoase, al vostru copil vă va moșteni pe amândoi.
Anumite trăsături ale feței, cum ar fi așa-numitele „gropițe", sunt determinate și ele de moștenirea genetică pe cale paternă
Deși există concepții potrivit cărora „gropițele" din obraji sunt considerate mici „diformități" moștenite pe cale genetică, acestea sunt văzute, de cele mai multe ori, ca un element ce face o persoană mai agreabilă, mai atrăgătoare.
„Gropițele" pot apărea la ambii obraji sau doar pe o singură parte, în funcție de structura mușchilor feței și de modul de dispunere al oaselor. Ceea ce este o certitudine este că aspectul pe care-l au acestea la tați se va transmite și copiilor lor, mai ales dacă este vorba despre fetițe.
Iată de ce este necesar să ne așteptăm, dacă al nostru partenere are asemenea „gropițe", ca și al nostru copil să i le moștenească.
Ce probleme, legate de sănătatea fizică și mentală, pot fi moștenite de la tații noștri
Eventualele probleme cu inima țin de moștenirea genetică
Specialiștii atrag atenția asupra următorului fapt: există o anumită genă care se transmite mereu de la tată la fiu. Din cauza ei, riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace severe, ce pot duce la infarctul miocardic, poate fi și cu 50% mai mare. Explicația pentru acest fenomen este următorul: gena respectivă, cunoscută sub numele de „haplogroup I Y" este cea care va afecta capacitatea corpului de a controla procesele inflamatorii, va determina îngroșarea arterelor și va favoriza apariția unor blocaje la nivelul acestora.
Pentru a vedea dacă al tău copil este sau nu predispus la asemenea afecțiune moștenită numai de la tată, este necesar să se vadă dacă este sau nu purtătorul genei menționate. În cazul în care se va constata că acesta este purtător al cromozomului I Y, pe măsură ce va crește și va ajunge la maturitate, serecomandă, pentru reducerea pericolului de a se confrunta cu probleme cardiace, adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos.
Despre gena această, preluată de la tată, se spune că produce efecte mult mai grave decât alta, similară, numită R1b1b2, ce nu va crește riscul de a dezvolta maladii cardiace.
Problemele ce țin de fertilitate sunt o moștenire provenită de la tată
În ultimii ani, numeroase studii au ajuns la următoarea concluzie: băieții ce au fost născuți grație tehnicilor de fertilizare au o spermă de calitate inferioară celor ce au fost născuți fără asemenea intervenții. Din acest motiv, când va veni momentul să devină tați, și ei vor întâmpina dificultăți din acest punct de vedere.
Când un bărbat nu este fertil, fiul său va avea cel mai probabil aceeași problemă, dispunând de cantități insuficiente de spermă.
Deși în prezent aceste concluzii nu sunt încă unamim acceptate, se pare că rezultatele testelor efectuate arată că, în mare măsură, capacitatea unui bărbat de a concepe pe cale naturală ține și de moștenirea genetică pe linie paternă.
Anumite probleme de sănătate mintală provin de la genele paterne
Cercetările din domeniu au ajuns de numeroase ori la concluzia că anumite afecțiuni psihice (cu precădere schizofrenia sau ADHD-ul) sunt moștenite de copii de la tați. Conform experților, riscul ca al nostru copil să se confrunte cu asemenea probleme va fi cu atât mai mare cu cât tatăl are o vârstă mai înaintată. În spatele acestui proces se află următoarea explicație: sperma va conține mutațiile suferite de către ADN-ul tatălui de-a lungul timpului, care vor deveni mai profunde pe măsură ce timpul va trece.
În schimb, genele mamelor nu vor transmite la fel de multe gene ce țin de sănătatea mintală, în condițiile în care ovulele se produc într-o calitate mai limitată decât sperma. De aceea, eventuale mutații petrecute în cadrul genelor materne nu vor afecta ovulele.
Cu toate acestea, unii specialiști consideră că femeile ce vor avea copii la vârste înaintate riscă să aibă copii cu diverse tulburări ce țin de sănătatea mintală (de pildă cu autism).
Voi știați până acum despre lucrurile pe care le putem moșteni numai de la tații noștri?
Citește și: Ce moștenim genetic de la mamă și ce moștenim de la tată
Surse:
www.babygaga.com, www.peacequarters.com, www.themindsjournal.com