5 lucruri pe care le poți face pentru ca soția ta să fie o mamă mai bună

5 lucruri pe care le poți face pentru ca soția ta să fie o mamă mai bună

Irina Olteanu - Redactor Senior

Soția ta poate deveni o mamă mai bună dacă faci câteva lucruri aparent nesemnificative, dar care ar trebui să se regăsească în rutina oricărei familii. Pe lângă dorința de a-i întinde o mână de ajutor și aprecierile constante, nu uita să îi spui cât de mult o iubești.

Parenting-ul este un efort de echipă

De multe ori acordăm atenție mai degrabă într-un mod negativ decât într-unul pozitiv. Judecăm prea repede stilurile de parenting în sânul familiei. Modul în care disciplinează, modul în care iubesc, cât de mult timp petrec cu copiii etc., nu primesc suficiente mulțumiri pentru rolul pe care îl joacă în viața de zi cu zi a copiilor. Este o tentație mare să faci acest lucru.

Tu și soția ta nu veți deveni niciodată părinți mai buni dacă tot ceea ce primiți unul de la altul este critică. Și deși este adevărat că nu putem schimba complet o altă persoană, o putem susține să se comporte mai bine, fapt care încurajează schimbarea.

Încearcă să te abții de la a corecta sau de la a judeca stilul de parenting al soției tale și mulțumește-i în schimb. Toți copiii au nevoie de patru lucruri în esență de la părinți ca să reușească în viață: dragoste, afecțiune, atenție și valoare. Tu și soția ta probabil vă arătați în moduri diferite acest lucru. Poate că îți arăți iubirea prin cuvinte, în vreme ce soțul își arată iubirea prin timpul său. Poate să îi arăți atenție copilului lucrând suplimentar ca să poată merge în tabăra de vară, în vreme ce soția ta face acest lucru pregătind în fiecare noapte mese pentru a doua zi.
Ne exprimăm dragostea în mod diferit, în baza experiențelor, personalităților și altor factori. Scopul este să înveți cum își exprimă soția iubirea, afecțiunea, atenția și valoarea și să le constați când le observi. De exemplu, soția ta poate gândi că îți neglijezi copiii deoarece nu porți conversații cu ei în fiecare zi. Poate nu prin vorbit îți manifești dragostea sau atenția, dar vei munci în plus doar pentru a plăti tabăra de vară sau pentru a-i cumpăra un coș de baschet cu care se poate juca. Observă acest lucru la rândul tău și în loc să subliniezi partea negativă făcând afirmații dureroase, concentrează-te pe punctele sale forte și exprimă-le în cuvinte.

Funcționăm cel mai bine ca o echipă când simțim că partenerul crede în noi și ne susține. Dacă ne simțim scrutați sau dezaprobați, nu ne vom simți motivați să ne schimbăm și începem să dezvoltăm resentimente unul față de celălalt. Acest lucru pune în pericol căsnicia, ceea ce nu este bine pentru nimeni din familie.
Ce poți spune despre soția ta astăzi? Fă încercarea de a renunța la comentarii răutăcioase și stai în spate și apreciază bărbatul sau femeia care face exact ceea ce încerci și tu să faci: să crească copii grozavi.

mama mai buna

Lucruri pe care le poți face pentru ca soția ta să fie o mamă mai bună

1. Întinde o mână de ajutor – chiar și o mămică puternică are limite fizice și emoționale. Acordă atenție modului în care soția își petrece timpul. În vreme ce te relaxezi la final de zi, ea curăță bucătăria, împăturește rufe și se luptă să adoarmă copiii? Fă ceea ce îți stă în putere pentru a te asigura că și ea se bucură de timp liber. Preia din sarcinile casnice, delegă treburi copiilor, angajează ajutoare sau conveniți să păstrați anumite treburi pentru weeekend. Doar pentru că nu cere o pauză nu înseamnă că nu are nevoie de una.
Pune-ți următoarea întrebare: mă asigur că soția mea se bucură de odihna de care are nevoie pentru a fi cât mai bună sau îi neglijez nevoile de somn, socializare, manifestări creative și timp cu sine însăși?

2. Hrănește-o spiritual – adeseori, una dintre primele efecte ale maternității constă într-o viață spirituală constantă. Chiar dacă soția ta nu poate petrece timp hrănindu-și sufletul, poți reprezenta tu sprijinul spiritual pentru ea. Ajut-o să își facă timp pentru sufletul ei, singură sau alături de tine. Și nu uita să îți faci și tu la rândul tău.
Pune-ți următoarea întrebare: o ajut pe soția mea spiritual sau permit altor probleme familiale să ia locul nevoilor sale spirituale?

3. Fii de partea ei – dacă nu ești de acord cu vreuna dintre deciziile soției tale, asigură-te că le discuți în privat, nu în fața copiilor și cu siguranță nu în timpul unei crize de familie. Copiii au nevoie să învețe că vei susține mereu autoritatea mamei lor. Dacă îți vei trata soția cu iubire și respect și insisți ca și copiii să facă același lucru, o ajuți să devină cea mai bună mamă care poate fi. Cu sprijinul corect, chiar și copiii pot fi învățați să respecte limitele în moduri în care soția ta poate nici nu s-a gândit. Învață-i să nu ia mâncare din farfuria ei, de exemplu, și nu tolera niciodată comportamentul nerespectuos din partea adolescenților. Nimic nu îi oferă mai multă încredere unei mame în sine și în autoritatea ei decât dacă își aude soțul cerând ca cei mici să îi arate respect.
Pune-ți următoarea întrebare: îmi protejez soția – chiar de copiii noștri când nu o respectă sau abuzează de bunăvoința ei – sau sunt mulțumit să o las să se apere singură?

sotia ta sa fie o mama mai buna

4. Apreciaz-o – poți crede că soția ta știe că o apreciezi, dar auzul acestor cuvinte din gura ta îi reîntăresc convingerea și o inspiră să atingă niște culmi ale dragostei materne. Fii clar și lasă-ți copiii să te audă cum o lauzi: cred că ești uimitoare în modul în care reușești să te trezești noaptea și ai grijă de bebelușul care plânge sau știu ce sacrificiu faci să mergi cu copiii la antrenamente. Mulțumesc.
Pune-ți întrebarea: verbalizez admirația și aprecierea pentru eforturile soției mele ca mamă sau presupun că știe ce gândesc deja?

5. Spune-i cuvintele magice – sunt acele cuvinte simple, pe care le cunoști deja. Te iubesc. Nu uita să îi amintești cât de des poți de iubirea și prețuirea ta necondiționată. Chiar dacă crezi că știe acest lucru, merită să rostești cât de des simți aceste cuvinte.

Bucuria pe care soția ta o găsești în maternitate are un efect care va atinge întreaga familie. Unul dintre cele mai importante daruri pe care le poți oferi copiilor tăi și ție este o mamă fericită în casa ta. Promite că oferi acest dar neprețuit familiei tale, începând de astăzi.

Surse: https://www.catholiceducation.org, https://www.meekerparenting.com, https://www.psychologytoday.com

 

Articolul urmator
Abia acum, când am și eu copii, îmi dau seama că mama mea a fost cea mai bună mamă
Abia acum, când am și eu copii, îmi dau seama că mama mea a fost cea mai bună mamă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cel mai frumos cadou pentru o mamă? Spune-i că face o treabă bună
    Cel mai frumos cadou pentru o mamă? Spune-i că face o treabă bună

    Nimic nu poate fi mai măgulitor și mai încurajator pentru o mamă decât să primească un compliment prin care să fie apreciată pentru treaba bună pe care o face având...

    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?
    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?

    Probabil ți s-a întâmplat să descoperi că piticul tău a fost lovit de alți copii, fie la grădiniță, la școală, fie în parc, poate chiar sub ochii tăi. Copiii au...

    Tehnicile de yoga care m-au ajutat să fiu o mamă mai bună
    Tehnicile de yoga care m-au ajutat să fiu o mamă mai bună

    Una dintre cele mai mari provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă este să reușești să-ți păstrezi calmul în momentele de criză. Fie că este vorba...

    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!
    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!

    Câte lucruri înveți atunci când devii mamă? Probabil atât de multe, încât nu le putem cuprinde pe toate într-un articol. Astăzi, o mămică de...

    Al doilea copil m-a făcut o mamă mai relaxată. Am renunțat la multe lucruri pe care le credeam „obligatorii"
    Al doilea copil m-a făcut o mamă mai relaxată. Am renunțat la multe lucruri pe care le credeam „obligatorii"

    A născut al doilea copil și a devenit dintr-o dată mai „zen”. La ce a renunțat această mamă atunci când a apărut un alt membru al familiei și cum reușește să fie...

    Mama mea știa să îmi facă doar ouă fierte și tot a fost cea mai bună mamă din lume
    Mama mea știa să îmi facă doar ouă fierte și tot a fost cea mai bună mamă din lume

    Ieri am ieșit în parc cu Amalia după ce am luat-o de la școală. Este suficient de mare acum să pot să stau liniștită pe o bancă în timp ce ea socializează cu colegii...

    De când a decedat tatăl ei, pe soția mea nu o mai interesează de familia noastră. Stă doar cu mama ei iar eu cresc copilul cu ajutorul mamei mele
    De când a decedat tatăl ei, pe soția mea nu o mai interesează de familia noastră. Stă doar cu mama ei iar eu cresc copilul cu ajutorul mamei mele

    Încep prin a face o mărturisire: singurul motiv pentru care încă sunt căsătorit cu soția mea este copilașul nostru! Avem împreună un băiețel minunat în...

    O mamă a decis să-și crească bebelușul vegan. „Unii forțează copiii să mănânce, eu o forțez să fie vegană pentru a nu face endometrioză”
    O mamă a decis să-și crească bebelușul vegan. „Unii forțează copiii să mănânce, eu o forțez să fie vegană pentru a nu face endometrioză”

    „Fiecare părinte își crește copilul așa cuim consideră. Unii își forțează copiii să mănânce carne. Eu o forțez să fie vegană de teamă să nu facă...

    © 2024 Qbebe