Daca esti mama pentru a doua oara, esti de doua ori fericita. Daca esti pentru a treia oara, atunci felicitari de trei ori! Te felicit ca ai decis sa ii dai nastere intr-o lume in care avortul este ceva la ordinea zilei. Acum e important sa ai grija cum ii impaci pe toti.
Fii sincera cu copilul mai mare! In primul rand e recomandat ca in momentul in care aflii ca esti insarcinata cu al doilea sau al treilea etc. copil sa nu treaca mult timp pana sa il /ii anunti si pe copilul/copiii mai mare/ mai mari. De asemenea sa ii spui si lui, pe cat posibil, despre pregatirile care vor urma pentru intampinarea nou-nascutului (poate aranjarea unei camere sau achizitionarea altor jucarii/ patut etc.). Astfel vei evita sa dai nastere unei mici spaime in sufletului copilului ca cel mic ii va "fura" dragostea ta.
Discuta cu el despre venirea noului copil. Daca te intreaba de ce vine, de unde vine, incearca sa ii dai raspunsuri simple dar adevarate. Nu incerca raspunsuri gen "il va aduce barza ca si pe tine". Spune-i simplu: "din burtica". Incearca sa ii raspunzi cu tact. De asemenea spune-i ce inseamna un bebe in casa. Ca va trebui sa ii dai mai multa atentie, sa il hranesti. Apoi ca vei fi plecata la spital putin, spune-i cu cine ii vei lasa in perioada aceea. Stii cat de important si responsabil il vei face sa se simta pe copilul tau? In plus sinceritatea si deschiderea ta il va face sa se simta un om demn de incredere.
Va fi greu sa ii acorzi copilului mai mare (cu atat mai mult copiilor, daca ai mai multi) aceeasi atentie ca si pana acum, cand esti insarcinata cu alt copil. Venirea pe lume a unui nou micut te va umple de griji si-ti va parea ca nu mai ai timp de nimic. De aceea e foarte important sa fii organizata, sa iti iei pauzele necesare, pentru a putea sa ai un bun management al timpului si al vietii de familie. De bunastarea ta fizica si psihica depinde si bunastarea copiilor tai.
Totusi, daca vei reusi sa iti organizezi bine timpul, vei putea sa iti gasesti vreme sa stai si numai cu copilul mare o perioada fie sa vorbesti fie sa il ajuti la teme. E fundamental acest lucru pentru cresterea emotionala sanatoasa a fiecarui copil. Daca ii vei da atentie "doar printre picaturi" si doar aruncandu-i o vorba , el va primi mesajul ca nu este destul de important ca nou/nascutul, si va acumula sentimente de revolta pe care le va manifesta fie impotriva fratiorului (sau surioarei), fie impotriva ta.
Daca isi va exprima dorinta mai tarziu sa aiba si copilul mare grija de bebe, nu ii refuza acest lucru. Da-i si lui responsabilitati mici, de exemplu sa il inveleasca sau sa ii tina biberonul etc. Chiar daca se va satura dupa un timp, nu iti face griji. Peste un timp, va vrea din nou. Asta e un mod de a pune inceput bun prieteniei dintre frati
De asemenea va trebui sa ai grija ca venirea noului fratior sa nu strice rutina celui mai mare. Incurajeaza-l sa-si pastreze obiceiurile in saptamanile dinainte si de dupa nastere. Rutina zilnica e foarte importanta pentru copii, ii face sa se simta in siguranta.
Totul e sa tratezi aceasta situatie cu multa dragoste si blandete. Cand simti ca "meseria" de mama te coplesteste, cere ajutor. Pune-i si pe tati, pe buni sau pe matusica la munca! Roaga-i sa petreaca mai mult timp cu ceilalti copii, sa se joace sau sa ii asculte.