Barbatii accepta cu greu efectuarea analizelor medicale
Cu mult timp in urma, barbatii nu au fost testati pentru eventualele probleme de fertilitate. Toate testele medicale au fost facute pe sexul feminin, iar partenerul masculin era uneori considerat un simplu spectator in sala de asteptare in timp ce partenera efectua zeci de analize pentru a descoperi problema intarzierii aparitiei unei sarcini.
Deoarece sunt crescuti sa fie duri si puternici, barbatii accepta cu greu sa efectueze analize medicale. In conceptia lor femeia este cea complicata, pentru barbati - daca produc sperma la fiecare act sexual ei pot face copii. Insa nu este chiar asa si ei o stiu, insa le este greu sa recunoasca ca nu-si pot face datoria de mascul.
Care este cel mai mare mit despre barbati si fertilitate
O conceptie gresita este aceea ca barbatii in varsta sunt infertili. Intr-un studiu publicat in jurnalul Sterilitatea si Fertilitatea, cercetatorii iau interviuri la aproape 2.000 de femei, despre cat timp au avut nevoie pentru a concepe. Apoi s-a demonstrat ca femeile de peste 30 de ani au ramas insarcinate mai repede cu un partener mai in varsta decat cele care aveau parteneri mai tineri sau apropiati de vasrta lor. Cercetatorii, de asemenea, au descoperit ca femeile tinere (de 25 de ani si sub) au copii mai rapid cu barbati de 45 de ani dar si mai in varsta. Asadar varsta barbatului a fost un factor independent de varsta femeii.
Barbatii si femeile au ceasuri biologice diferite
Da, ele sunt distincte. Nivelurile de estrogen ale femeii se prabusesc rapid odata ce ajung la o anumita varsta, si scaderea este ireversibila. La barbati, testosteronul este raspunzator de virilitate si energie si, in comparatie cu femeile, care la aproximativ aceeasi varsta trec prin experienta instalarii menopauzei, in general barbatii de varsta medie nu au parte de o scadere dramatica a productiei de hormoni sexuali.
Alta diferenta uriasa este ca fiecare femeie ajunge la menopauza in cele din urma, dar un barbat poate produce sperma, de obicei, pe tot parcursul vietii sale. De aceea, nu este neobisnuit sa vezi barbati mai in varsta, tata de copil mic.
Care sunt asemanarile dintre ceasul biologic feminin si cel masculin
Cu cat inainteaza in varsta o femeie, exista o scadere a productiei in corpul ei de estrogen (hormonul feminin), ceea ce duce la o scadere a fertilitatii si un risc mai mare ca bebelusul sa sufere probleme genetice. Acelasi lucru patesc si barbatii mai in varsta - sufera un declin in testosteron, o scadere a fertilitatii si astfel au sanse mari sa devina tatal unor copii cu probleme genetice.
Deci, doar pentru ca el poate produce sperma nu inseamna ca aceasta este de inalta calitate. La oamenii mai in varsta, volumul, motilitatea (viteza), precum si calitatea spermei scad. Medicii specialisti au descoperit ca intre 30 si 50 de ani, barbatul produce sperma cu 30% mai putin, spermatozizii inoata cu 37% mai lent si este de cinci ori mai probabil ca acestia sa fie diformi. Forma este importanta deoarece un numar mai mare de spermatozoizi diformi echivaleaza cu un potential mai mare de anomalii genetice.
Ce pot face barbatii si femeile in legatura cu ceasul lor biologic
Sa se lase de fumat. Fumatul si tutunul este o cauza majora ce determina impotenta la barbati, scade fertilitatea si calitatea spermei, si induce menopauza precoce la femei.
Sa nu exagereze cu sportul. S-a descoperit faptul ca femeile si barbatii care practica sportul intensiv sunt de trei ori mai predispusi sa aiba probleme legate de fertilitate. Este adevarat ca un anumit volum de exercitii fizice are efecte benefice asupra sanatatii, insa sportul in exces consuma energia necesara organimsului pentru a duce o sarcina la bun sfarsit.
Sa aiba o dieta sanatoasa lispita de alcool, tutun si indulcitoare. Atit pentru femei cit si pentru barbati, alimentatia are un rol important in cazul fertilitatii. De aceea trebuie ca ambii partenri sa aiba o alimentatie echilibrata cu cel putin un an inainte de a concepe.
Cand vine vorba de infertilitate, 40% din problema se afla la barbat, la alte 40% din cazuri este vorba de femeie si in 20 % dintre cazuri ambii parteneri contribuie sau cauza este necunoscuta. Dar infertilitatea masculina este aproape intotdeauna mai usor de diagnosticat, dar si de remediat decat infertilitatea feminina, astfel incat merita sa incepi testarea cu barbatul.