Cum poți să recunoști un mincinos- Testul „Q"
Psihologul britanic Richard Wiseman, autorul celebrei lucrări „59 Seconds: Change your life in Under a Minute" și profesor la ''University of Hertfordshire", este de părere că mulți dintre noi au „darul” de a minți și că nu este nevoie decât de un test simplu pentru a afla dacă o persoană este mai mult sau mai puțin abilă în a minți. Testul, cunoscut sub numele de „Testul Q" îți oferă posibilitatea de a identifica, mai repede decât crezi, dacă te afli sau nu în fața unui mincinos. Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a-i da cuiva „testul":
• Roagă persoana respectivă să-ți spună dacă este dreptace sau stângace. În funcție de răspunsul primit, spune-i să-și contureze pe frunte, cu degetul arătător de la mâna dominantă, litera „Q".
• Este necesar să privești cu mare atenție modul în care a fost conturată litera, întrucât va trebui să ții minte exact modul în care a fost redată codița lui „Q".
• În funcție de cum a fost conturată această codiță vei putea interpreta „testul".
Astfel, trebuie să te aștepți ca litera „Q" să fie conturată de așa manieră încât să poată fi citită numai de către persoana în cauză sau poate fi „desenată" pentru a putea fi citită și de cel care se află în fața ei. De altfel, „Testul Q" ne va releva conceptul numit „self-monitoring" (modul în care ne auto-prezentăm în fața celorlalți). Cei care reprezintă „Q"-ul ca în prima situație (să poată fi citit numai de către ei) sunt considerați ca având un nivel scăzut de „self-monitoring", iar cei care îl reprezintă ca în a doua situație menționată au un nivel înalt de „self-monitoring".
Specialiștii ne spun că acele persoane care au un înalt nivel de „self-monitoring"sunt foarte preocupați de modul în care sunt percepuți de către ceilalți. Ei sunt fericiți când sunt în centrul atenției și fac tot posibilul să fie bine văzuți de cei din jur. Adesea, recurg la manipularea modului în care îi văd aceștia și au tendința de a minți.
De cealaltă parte, cei care posedă un nivel redus de „self-monitoring", se ghidează mai ales după valorile și trăirile lor și nu țin neapărat să fie văzuți bine de ceilalți. Acesta este motivul pentru care se spune că ei nu prea sunt tentați să mintă.
Putem recunoaște aceste concepte în „Testul Q": cei care desenează codița lui Q în partea dreaptă sunt cei cu „self-monitoring" scăzut. Asemenea persoane, spune Wiseman, au un comportament determinat mai degrabă de valorile lor decât de așteptările și nevoile celorlalți, spunând despre ei că sunt persoane oneste. Ele nu prea se pricep să mintă, dar în general sunt bune în a recunoaște un mincinos.
În schimb, dacă ne gândim la cei care au redat codița literei spre stânga, trebuie să știm că ei au un nivel înalt de „self-monitoring". Pentru ei este extrem de important cum sunt priviți de ceilalți, sunt preocupați să manipuleze anumite situații pentru a ieși ei bine, pentru a se proteja și, de aceea, pot recurge la minciună. Despre cei care se încadrează în această tipologie, Wiseman precizează că se pricep să mintă, dar că nu sunt buni în a detecta minciunile altora.
Având în vedere cele menționate mai sus, se poate spune că „Testul Q" este o metodă inedită și deloc dificilă legată de cum poți să recunoști un mincinos.
Citește și: Tu iti minti copilul? Cand este buna minciuna si cand nu?
Altă modalitate de a recunoaște un mincinos- „7 cuvinte care te ajută să identifici o minciună"
Tot Richard Wiseman ne aduce în atenție un alt mod de a putea recunoaște mai ușor un mincinos.
În urma unui test aplicat unui grup de persoane, timp de o săptămână, Wiseman și câțiva experți în comunicare au ajuns la următoarea concluzie: oamenii mint cel mai mult în timpul convorbirilor la telefon, apoi în timpul interacțiunilor față în față, destul de mult (cam 21% dintre ei) în mesajele de pe telefon și cel mai puțin prin e-mail (doar 14% din cei testați).
Experții consideră că se întâmplă așa întrucât, în general, oamenii se tem să mintă prin email întrucât cuvintele lor pot fi înregistrate pentru mai mult timp.
De aceea, Wiseman ne învață, când vrem să ne convingem cu adevărat dacă acea persoană cu care interacționăm la un moment dat intenționează să ne mintă sau nu, să-i spunem doar atât: „Poți să-mi scrii un e-mail despre asta?".
Acestea reprezintă cele 7 cuvinte care ne ajută să identificăm un potențial mincinos și poate fi aplicată oricând. În plus, încă de la primele reacții ale persoanei respective față de rugămintea adresată, ne putem da seama dacă aceasta este tentată sau nu să ne mintă. Dacă va încerca să evite pe cât posibil sau va părea deranjată de ceea ce i-am cerut, avem mari șanse să ne aflăm în fața unui mincinos.
Citește și: Cele mai comune greseli ale parintilor in educarea copiilor
Voi mai știți și alte metode prin care poți să recunoști un mincinos fără prea multe dificultăți?
Surse:
www.businessinsider.com;www.medicaldaily.com; www.richardwiseman.com; www.today.com
Surse poze:
www.youtube.com