Sunt conștientă că în acest moment investigația cazului Alexandrei este în derulare și că vor trece multe zile până ce se va detalia ce s-a întâmplat. Apoi se va face același meci de ping-pong cu care ne-am obișnuit în cazurile de acest gen, când vinovăția va fi aruncată de la unul la altul.
Citind cu atenție tot ceea ce s-a întâmplat, nu pot decât să fac altceva decât să turbez de furie. Pentru că fata asta de numai 15 ani a fost suficient de inteligentă, a avut suficientă prezență de spirit să încerce să își salveze viața. A făcut rost de un telefon vechi găsit în locul unde era sechestrată și a sunat de 3 ori la 112, a mai găsit o carte de vizită, a oferit detalii operatorului și abia dupa 18 ore autoritățile au reușit să ajungă la locul crimei. Alexandra le-a oferit totul pentru a fi salvată și degeaba.
Și acum totul se va transforma din nou într-o luptă politică, în care viața pierdută în chinuri a unui copil inocent va deveni doar un motiv să se arate cu degetul, să se demită oameni și să mai adune niște voturi, crezând că dreptatea se face prin scoaterea la tablă a unor vinovați. Nu, dreptate pentru părinții Alexandrei nu se va face niciodată!
Alexandra este fiica noastră, a tuturor părinților din România, părinți care nu trebuie să închidă ochii la acest caz și care trebuie să urmărească în detaliu investigația și prin puterea unei voci comune să nu lăsăm politica să se joace cu viețile copiilor noștri. Astfel de orori nu trebuie să se mai întâmple niciodată! Asta putem face noi pentru părinții Alexandrei.
Ne creștem copiii cu o dragoste și o grijă colosală, îi prețuim și facem toate sacrificiile pentru viitorul lor. Și îi vedem cum cresc, cum devin încrezători și puternici, cum ne umplu sufletele de mândrie cu frumusețea lor interioară și cu realizările lor ca să devină victimele unui sistem îngălat și sincopat. Poate că Alexandra ar fi reușit să scape de un criminal în serie cu viață, dacă operativitatea autorităților ar fi fost una demnă de niște oameni pregătiți pentru astfel de situații de criză. Mai jos am să adun toate informațiile care s-au adunat pentru a descrie un scenariu cât mai detaliat al evenimentelor, pentru ca, voi, dragi părinți, să luptați pentru ca viețile copiilor noștri să nu fie sacrificate pe altarul incompetenței.
Scenariul evenimentelor din ultimele ore din viața Alexandrei. Declarații și păreri.
Alexandra Măceşanu este o adolescentă de 15 ani din localitatea olteană Dobrosloveni, fiind elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul" din Caracal şi membră a ansamblului folcloric „Dor de Romanaţi". În dimineaţa zilei de miercuri, 24 iulie, Alexandra pleca din satul ei spre Caracal, parcugând o distanţă de 8 kilometri, cu o maşină de ocazie, pentru meditații. Când părinţii n-au mai putut s-o contacteze telefonic au alertat Poliţia, totul întâmplându-se în cursul aceleiaşi zile. Se pare că adolescenta a rămas fără smartphone, acesta fiind găsit găsit ulterior de Poliţie pe raza localităţii Redea, o localitate aflată pe traseul dintre Dobrosloveni şi Caracal. Pe 25 iulie la ora 11:00 copila a sunat de trei ori la 112, adunând un timp total de 2 minute şi 28 de secunde, folosind un telefon pe care l-ar fi găsit în casa răpitorului ei și oferind mai multe indicii operatorilor privind locația ei. A găsit o carte de vizită, cu numele și datele de contact ale unui alt bărbat, altele decât cele ale suspectului:
Cronologia apelurilor, potrivit STSPrimul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07
- 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
- 11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112
- 11:06:55: dispecerul Poliţiei a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire;
Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25
- 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
- 11:07:53: dispecerul Poliţiei a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Pe timpul discuţiei cu dispecerul de la Poliţie, apelanta nu a reuşit să furnizeze date privind adresa/locaţia în care se află,
dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locaţia în care se afla. Apelanta a menţionat că nu ştie dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.
Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36
- 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
- 11:12:51: dispecerul Poliţiei a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Ulterior, pentru a obţine informaţii suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală.
În baza apelurilor fetei la 112, angajaţii de la Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) le-au oferit poliţiştilor trei adrese pe o arie foarte mare, care s-au dovedit a fi greșite, descinderile fiind efectuate în cursul dupa-amiezei de joi. Şeful Poliţiei Române Ioan Buda a declarat că poliţiştii au aflat vineri, în intervalul 2:00 - 3:00, adresa exactă la care se afla adolescenta dispărută la Caracal. Abia în dimineaţa zilei de vineri, 26 iulie, la ora 6.00, poliţiştii au intrat în locuinţa principalului suspect, o gospodărie de la marginea orașului Caracal, ce aparține unui bărbat în vârstă de 65 de ani. Acolo au descoperit bijuteriile fetei și rămășițe umane.
„Minora a făcut un apel prin 112 către cei de la STS, prin care a spus că a fost sechestrată de un bărbat. Cei de la STS ne-au transmis o arie în care ar fi fost minora și trei locații. Colegii mei au efectuat trei percheziții în urma cărora nu au fost identificate probe și nici minora, iar în urma lor colegii de la Operațiuni Speciale au intervenit, au efectuat activități specifice în urma cărora au ajuns să facă de dimineață o percheziție la domiciliul unui bărbat, în urma cărora au descoperit mai multe rămășițe ce par a fi de natură umană", a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
Poliţiştii l-au găsit pe suspect în casă, un bărbat pe nume Gheorghe Dincă, cunoscut drept „Popicu'". Oamenii legii au descoperit mai multe haine aparţinând celor două fete și bijuterii și zeci de fragmente de oase, precum şi saci cu carne în frigider, despre care se presupune că este umană. Medicina Legală investighează acum toate aceste probe.
Avocatul Adrian Cuculis a declarat că intervenţia poliţiştilor era perfect justificată din punct de vedere legal. "Sunt absolut şocat şi uluit cum s-au pierdut 2 ore, poate şi mai mult şi poliţia a stat la uşa infractorului în timp ce copilul ăsta era omorât. Poliţia a greşit şi cred că trebuie făcută o anchetă de la un capăt la altul, începând cu poliţistul de judiciar, procurorul care trebuia să obţine autorizaţia instanţei de percheziţionare şi judecătorul de permanenţă care trebuia să emită minută. Să va spun că poliţiştii puteau să între fără să aibă o decizie data de către Judecător? Discutăm despre fapte flagrante, puteau să între în casă peste individ şi să-l oprească şi să salveze fata dar au preferat să stea în pasivitate şi să se "acopere" de hârtii. Poate nu cunoşteau, dar va precizez că nu se săvârşea nicio infracţiune (cum probabil s-au gândit) , dacă ar fi intrat peste individ în casă atunci când au auzit "Lasă-mă că mă omori", era evident o infracţiune flagrantă şi unde mai pui că de data recentă (4-5 luni) poliţiştii pot intra peste agresor în casă fără să aibe un ordin dat de către judecător, atenţie-atunci când viaţa victimei este pusă în pericol. Vă dau un singur text de lege pe care dacă ar fi vrut l-ar fi putut folosi, Legea 217. Aici se arată că <>. Nu aveau de unde să ştie dacă e violentă domestică sau altceva, ei trebuiau să verifice, au fost sesizaţi la 112, este neglijenţă gravă în serviciu", a precizat avocatul Adrian Cuculis.
Citește și:
Scenariul apelurilor Alexandrei la 112 este public. Dar veniți să mă salvați, da? A întrebat fata
Surse: Adevărul, Hotnews, Digi24, HotNews, Libertatea