Este un singur copil indeajuns?

Este un singur copil indeajuns?

Gabriela Paladi - Redactor

Orice cuplu care are deja un copil, cand primul copil depaseste varsta de 1 an, incepe sa se intrebe sau sa fie intrebati despre al doilea copil. Intrebarea depaseste repede stadiul ei de simpla intrebare, ajungand o adevarata dilema, care absoarbe gandurile si emotiile parintilor. Asa ca, este oare un singur copil indeajuns?

De ce nu ne dorim si al doilea copil?

Cred ca ceea ce trebuie sa facem mai intai este sa definim ce inseamna "indeajuns", pentru ca fiecare familie, fiecare cuplu, fiecare copil este diferit. Asa ca, nu va fi de mirare ca un cuplu care are un prim copil foarte dificil, va spune ca acel copil le este de ajuns, si ca nu le trebuie si al doilea.

"Andrei a fost plin de energie inca din prima lui zi de viata. Inteleg ca asa este personalitatea lui, ca este curios, ca ii este greu sa se conformeze. Il iubesc si ii accept iesirile. Insa am decis impreuna cu sotul meu ca un copil este de ajuns. Nu il vrem si pe al doilea. Suntem o familie completa.", ne destainuie Anca.

Pe de alta parte, neajunsurile financiare pot si ele sa determine aceasta limita. Aparitia unui alt copil, desi implica mai putine costuri financiare, pentru ca aveti deja o parte din obiectele necesare, presupune totusi cheltuieli in plus, pe langa cele destinate primului copil.

"Este greu financiar. Ne dorim tot ce este mai bun pentru ei, asa ca ii vrem pe amandoi la gradinite particulare. Costul este urias. Plus mobilier, hainute, jucarii, rechizite, abonamente medicale. Iar vacantele cresc si ele in costuri, pe masura ce cresc si ei. Insa, chiar daca as fi stiut dinainte de acest efort financiar, nu as fi renuntat niciodata sa il fac pe Mircea.", ne confirma Crina.

  Exista si cupluri care nu cauta un motiv in acest sens, care, pur si simplu, stiu ca un copil este tot ceea ce au nevoie. Nu cauta scuze, nu cauta sa explice nimanui aceasta decizie, sunt doar impacati in acest sens, fericiti si multumiti cu familia lor.

"Am o sora si un frate. Insa, desi inteleg cat de importanti sunt ei in viata mea, nu imi doresc un frate sau o sora pentru Andreea. Poate ca suna egoist, insa vreau sa ii ofer ei toate sansele in viata, sa nu fiu nevoita sa ma impart intre doi copii. Andrei este de acord cu mine, si nu avem niciun fel de frustrare in acest sens.", ne spune Ioana.

Cum stim ca suntem pregatiti pentru al doilea copil?

 Totusi, ne trezim, fara sa ne dam seama, in acel moment in care dorinta de a avea al doilea copil devine din ce in ce mai puternica si trebuie sa punem in balanta factorii care modeleaza o astfel de decizie. Intrebarile pe care trebuie sa le punem, si carora trebuie sa raspundem cu mare atentie sunt:

• Suntem pregatiti emotional si psihic pentru al doilea copil?
• Cum ne va afecta relatia de cuplu si de familie aparitia celui de-al doilea copil?
• Putem sustine financiar cel de-al doilea copil?
• Unde si cum ne vedem peste 3, 5, 10 ani?
• Daca mai asteptam mult, varsta ne va impiedica sa mai avem inca un copil?
• Putem avea amandoi joburi si doi copii?

Raspunzand acestor intrebari, impreuna, ca si cuplu, veti reusi sa aflati daca sunteti cu adevarat pregatiti sa aduceti pe lume un al doilea copil. Pe de alta parte, trebuie sa mai luati in considerare si cateva alte avantaje pe care al doilea copil le poate aduce.

Mai intai, cel mai important este legatura care se formeaza intre frati. Observi, probabil, deja, ca micutul tau, primul nascut, isi doreste mult si compania altor copii, nu numai a voastra. Un frate sau o sora poate umple acest gol.

"Cristina are o verisoara mai mare cu doi ani ca ea. Ii spune mereu ca o iubeste, o ia in brate, se joaca mereu cu ea. Si Sofia ii raspunde cu aceeasi dragoste. Se inteleg foarte bine. Pe de alta parte inteleg ca fiica mea isi doreste un fratior sau o surioara, desi inca nu are capacitatea de a intelege asta. Si eu am o sora, si imi doresc pentru fiica mea o astfel de relatie. Cand noi nu vom mai fi, ea sa ramana singura? Oricati prieteni buni ai avea, tot familia este cea mai importanta, tot familia te iubeste neconditionat.", se confenseaza Raluca.

Apoi, copilul mai mare poate sa suplineasca usor sarcinile mamei, astfel incat mama are mai mult timp pentru a se ocupa de nevoile lor, a amandoura, fara sa se simta presata.

"Se cresc unii pe altii. Cred ca asta este partea cea mai frumoasa. Irina are grija de fratiorul ei. Asa ca imi elibereaza mie programul, cu mici activitati pe care le face ea in locul meu. Ii da sa manance, il culca dupa-amiaza, il pune pe olita, si, cel mai important, se joaca ore intregi cu el. Ii place sa faca asta, o responsabilizeaza, iar Eduard este innebunit dupa ea si imita tot ceea ce face ea. Eu cred ca este mult mai usor la al doilea copil, daca este o diferenta de 2-3 ani intre ei.", ne spune Corina.

"A fost greu in primul an, cand Malina era bebe si trebuia sa o pazesc de Luca, de racelile pe care le lua el de la gradi. Acum insa merge, mananca si ea ce mananca Luca, iar Luca are grija de ea, o plimba cu tricicleta, o da pe tobogan. Si trebuie sa spun, ca nu este nimic mai relaxant decat sa stai in parc cu copiii tai, sa citesti linistita o carte pe o banca, timp in care ei doi se joaca. Am incredere in Luca, are 4 ani si jumatate si intelege ca trebuie sa isi protejeze sora, dar si ca trebuie sa o invete lucruri noi. Mi-a fost mult mai usor cu al doilea copil, desi, recunosc, ma asteptam sa fie foarte greu.", povesteste Maria.

Un al doilea copil, un al treilea, al patrulea ... sunt decizii care apartin in totalitate parintilor. Numai ei stiu daca ii multumeste si ii face fericiti un singur copil, sau o familie numeroasa.

Pe de alta parte, orice decizie luati, dragi parinti, nu va fie teama sa o expuneti. Presiunea din partea celor din jurul vostru cu privire la al doilea copil, poate sa fie, uneori, mai mare decat cea de la primul copil. Cand sunteti afectati de aceasta presiune, inseamna ca doriti aprobarea acelei persoane. Insa nu acea persoana este cea care isi va asuma responsabilitatea unui nou copil. Renuntati la a mai dori aprobarea oamenilor din jurul vostru.

Luati decizia numai atunci cand sunteti siguri ca nu este influentata de factori externi, ci numai de factorii care modeleaza familia voastra. Puneti pe primul loc fericirea, multumirea, confortul sufletesc al familiei voastre, si nu numarul membrilor ei!

Cu drag,
Gabriela Paladi
Redactor Sef Qbebe

 

Articolul urmator
Am fost copil singur la părinți și mi-a revenit mie sarcina de a avea grijă de mama mea. Am detestat faptul că am fost nevoită să fac asta
Am fost copil singur la părinți și mi-a revenit mie sarcina de a avea grijă de mama mea. Am detestat faptul că am fost nevoită să fac asta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce am un singur copil? Nu este treaba ta!
    De ce am un singur copil? Nu este treaba ta!

    Un diagnostic îngrijorător în sarcină, un sindrom rar, a determinat o femeie să ia o decizie surprinzătoare pentru cei din jurul ei. De teama că viața îi va fi pusă...

    Părinții dezbat: este în regulă ca un copil de 8 ani să se spele singur?
    Părinții dezbat: este în regulă ca un copil de 8 ani să se spele singur?

    Care este vârsta ideală la care copilul poate face baie singur? Când îl putem lăsa să facă duș și până la ce vârstă este în regulă să îl...

    Un copil de 17 luni a învățat singur să numere și să poarte conversații întregi. „Este un mic geniu”
    Un copil de 17 luni a învățat singur să numere și să poarte conversații întregi. „Este un mic geniu”

    Anumiți copii uimesc de la o vârstă fragedă prin capacitatea deosebită de a reține și de a învăța lucruri noi într-un interval scurt. Un exemplu în acest sens...

    Am un singur copil la 32 de ani și nu mai plănuiesc să am altul. E alegerea mea și toată lumea trebuie să înțeleagă asta
    Am un singur copil la 32 de ani și nu mai plănuiesc să am altul. E alegerea mea și toată lumea trebuie să înțeleagă asta

    Este normal ca atunci când faci un copil, să primești întrebarea „Dar când îl faci pe următorul?”. Răspunsul primit este menit să ne satisfacă...

    Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!
    Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!

    Un copil din Marea Britanie a învățat să citească la vârsta de 2 ani și 4 luni. Puștiul e un geniu și e considerat unul dintre cei mai inteligenți copii din lume.

    Părinții răspund mai sincer ca niciodată: care sunt avantajele de a avea un singur copil?
    Părinții răspund mai sincer ca niciodată: care sunt avantajele de a avea un singur copil?

    Părinții cu un singur copil fac declarații surprinzătoare, despre avantajele de a avea o familie restrânsă. Mărturiile sunt cu adevărat unice, pline de înțeles și de...

    Am crescut într-o familie mare, cu alți 4 frați, dar am ales să am un singur copil
    Am crescut într-o familie mare, cu alți 4 frați, dar am ales să am un singur copil

    A crește într-o permanentă competiție cu frații și surorile, într-o familie cu mulți copii și puține posibilități a determinat o femeie să ia o decizie radicală,...

    Cum a reușit un copil de doar 2 ani să folosească singur olița?
    Cum a reușit un copil de doar 2 ani să folosească singur olița?

    „Mami, sunt deja fetiță mare. Vreau să merg la oliță!” - asta a auzit o mamă de peste hotare de la fiica ei în vârstă de 2 ani și jumătate. Ceva ce ar vrea...

    © 2025 Qbebe