Ce origini are cuvântul „Mama"
Experții spun că originea acestui cuvânt ar trebui căutată în Anglia secolului al XVIII-lea și al XIX-lea, când copiii erau învățați să spună „mome" femeilor mai în vârstă, în semn de respect și de afecțiune. Din acest „mome" se pare că au derivat apoi și: „mama", „mum", „mummy" și, ulterior, în secolul al XIX-lea, „mom".
Cu toate acestea, alți specialiști iau mai degrabă în calcul originile latine ale cuvântului „mamă", de la „mamma" (care înseamnă „mamelon").
Mergând însă mai departe, gândindu-ne de ce „Mama" a fost mereu asociat cu o femeie, ar trebui să ne raportăm la sunetele pe care se spune că bebelușii le fac în timpul alăptării sau când își sug degetul. Conform specialiștilor, singurul sunet mai clar pe care bebelușul îl scoate în acele momente este un fel de „murmur nazal", un „ma". De asemenea, lingviștii sunt de părere că acest sunet va intra în vocabularul bebelușului întrucât acesta îl va asocia mereu cu sursa sa de hrană, fiind un fel de „semnal de anticipare". Cu alte cuvinte, bebelușul învață să facă referire la „Mama" ori de câte ori îi simte prezența și are nevoie de ea.
Această deprindere a bebelușului, de a o striga pe „Mama", poate fi regăsită în mai toate limbile și culturile, în contextul în care micuților le este cel mai ușor să emită sunetul „m" și apoi „ma". Să vedem câteva exemple în acest sens, raportându-ne mai întâi la continentul european:
• „Moeder" (în limba olandeză)
• „Muter" (în limba germană)
• „Madre" (în limba spaniolă)
Nu trebuie să uităm nici de limbile mai „exotice", în care sunetul „m" se păstrează clar în cuvântul ce desemnează „Mama":
• „Mãma" (în limba chineză)
• „Mam" (în hindi)
• „Mama" (în Swahili, o limbă vorbită în Kenya și Tanzania)
• „Mut" (în araba veche ce se vorbea în Egipt).
Citește și: Cand spune bebe mama?
Care sunt originile cuvântului „Tata"
Până în prezent, nu există dovezi clare sau teorii care să arate de ce acest cuvânt a fost ales pentru a desemna părintele masculin.
Lingviștii și antropologii spun însă că referirea la celălalt părinte decât „mama" trebuie căutată tot în așa-numita „vorbire a bebelușilor" („baby talking") . Astfel, precizează ei, după ce bebelușul se obișnuiește cu emiterea sunetului „m", combinându-l apoi cu diverse alte sunete, ei vor fi capabili să se familiarizeze cu sunete care se pronunță ceva mai complicat: buzele nu vor fi mai fi alăturate pur și simplu, ci, după ce vor fi ținute așa pentru câteva secunde, aerul va fi eliberat. Astfel, va putea fi emis sunetul „p" sau „b". După aceea, bebelușii pot continua să se „joace" cu buzele, să descopere alte sunete, mai ales dacă și dinții încep să apară. Din acest motiv, ei vor ajunge să emită și sunetul „d" sau „t". Ordinea în care bebelușii se vor putea obișnui cu sunetele demonstrează de ce persoana care se află cel mai mult în preajma lor, după Mama, va fi numită „papa", „baba", „dada", „Tata".
Să vedem câteva exemple legate de cum se spune „Tata" în diverse limbi:
• „Papa" (în limbile rusă, spaniolă, hindi, engleză)
• „Papi" (în limba germană)
• „Pappa" (în suedeză)
Nu putem omite însă nici diverse variante derivate de la „baba", pe care le putem întâlni, de pildă, în limbile turcă, arabă, greacă sau în limba vorbită în Malaezia.
Fie că ne raportăm la cuvântul „Mama", fie că ne raportăm la cuvântul „Tata", specialiștii insistă asupra faptului că ambele sunt derivate de la primele cuvinte rostite de bebeluși în cadrul „baby talking", care inițial nu au o semnificație anume, fiind mai degrabă niște combinații de sunete. Abia ulterior, pe măsură ce micuții își dezvoltă limbajul, nu numai că vor reuși să facă mai multe combinații de sunete, dar vor putea să conștientizeze mai bine prezența celor doi adulți din viața lor: Mama și Tata. De aceea, putem vorbi de prezența acestor două cuvinte în aproape toate limbile și culturile de pe Glob, desigur, cu diferite variații.
Citește și: Totul despre limbajul si modul de comunicare al bebelusilor
Voi știați până acum de ce copiii ajung să le spună părinților Mama și Tata?
Surse:
www.etymonline.com; www.theatlantic.com; www.todayifoundout.com
Surse poze:
www.pixabay.com