De ce mi-am făcut cont de TikTok și de ce trebuie să îți faci și tu dacă ești părinte

De ce mi-am făcut cont de TikTok și de ce trebuie să îți faci și tu dacă ești părinte

Gabriela Paladi - Redactor

Viitorul este tehnologia! Este un fapt pe care nimeni nu îl poate contrazice, iar copiii noștri se nasc la propriu cu tehnologia în față. Iar conturile de Social Media acum au devenit deja ceva recomandat, pentru că, iată, o pandemie nu ne mai poate lăsa să spunem: ”Du-te la joacă cu prietenii!”. Socializarea depinde acum de tehnologie, nu de prezența noastră fizică, din păcate. Sfaturile mele de mai jos nu vin ca o satiră, dimpotrivă, vin cu sfaturi importante care să ne ajute să educăm copiii cu privire la viața online cât mai bine, astfel încât să fie în siguranță.

De câteva luni mă tot lupt cu Anya în ceea ce privește nebunia asta a TikTok. Nu am avut curiozitatea să descarc aplicația, să mă uit prin ea, pentru că citisem mai multe zvonuri, eram asaltată de știri cu tot felul de cazuri de copii care duceau provocările TikTok la extrem și eram sătulă de Social Media, mai ales că asta presupune și jobul meu. Însă aproape zilnic Anya mă întreba dacă poate să își facă un cont, dacă poate să se uite la filmulețe amuzante din aplicație, dacă poate să facă un TikTok cu verișoara ei ... dacă ... și iar dacă ... Apoi am văzut că se uita pe furiș, când eu îi interziceam. Lucru cât se poate de natural pentru un copil de 9 ani curios.

Apoi am evaluat puțin deciziile pe care le-am luat în ultima vreme privind accesul online al Anyei. Povestea începe cu Instagram. În cazul lui, fiind mai safe pentru copii, o lăsam de multe ori, când se plictisea în mașină, să se uite în contul meu. Și, pe măsură ce a crescut, a vrut și ea un cont. I-am interzis să facă asta, și, desigur, a tot insistat. Acum câteva luni i-am făcut cont - a ales, de fapt, să facă un cont pentru pisica ei - am învățat-o ce poze să facă, ce hashtag-uri să pună, cum să facă story-uri. Nu a mai postat nimic de o lună. De ce? Pentru că lucrul interzis a devenit permis, a văzut ce implică, a văzut că are acces și nu a mai fost ca ciocolata încuiată în dulap. A avut acces la dulap când a vrut ea. Așa că a mâncat mai puțină ciocolată.

5 Motive să îți faci cont de TikTok dacă ești părinte

În baza experienței cu Instagram, am zis că este cazul să procedez așa și cu TikTok. Și mai întâi, ca să pot să ofer sfaturi copilului, ca să pot să o protejez de cine știe ce provocări și nebunii, trebuia să înțeleg și eu aplicația asta. Așa că mi-am făcut cont. Și vă sfătuiesc și pe voi, dragi părinți, dacă aveți un copil de peste 8 ani să vă faceți cont. Iată de ce:

  1. Siguranța copilului tău - Copiii sunt curioși, de când sunt mici, manifestă interes pentru lucrurile interzise. De câte ori nu ți s-a întâmplat să îi spui că nu are voie să pună mâna pe fierul de călcat, iar tu nici nu ai terminat de spus asta și el deja se ducea hotărât să pună mâna acolo. Așa și cu TikTok-ul ăsta. Dacă îi spui că ”frige” va vrea să vadă cât de tare. Prin urmare, dacă tu îți faci cont, vezi despre ce este vorba și știi cum să îl protejezi și ce sfaturi să îi dai, pentru că el oricum va ajunge acolo, pe furiș, ascunzându-se de tine.
  2. Îl poți supraveghea mai ușor - Aici sunt două variante. Oricare dintre ele implică să îți faci tu cont. Poți lăsa copilul să folosească contul tău sau își poate face contul lui, iar tu să îl urmărești cu contul tău. Oricare dintre soluții te ajută să îl supraveghezi și să vezi ce provocări face și cum se ”înțelege” el cu nebunia acestei aplicații.
  3. Îi poți ajuta creativitatea - Aseară am stat vreo 2 ore să mă joc cu toate opțiunile oferite de aplicație. Și eu, ca adult, m-am prins în jocul ei. Pentru că implică nu numai detalii tehnice dar și multă creativitate. Și după ce mi-a ieșit primul meu TikTok, trecând prin pașii tehnici, deosebit de fericită, dimineață m-am dus încântată la copil să mă laud. Și să facem împreună un TikTok. Moment în care Anya m-a mai învățat ea niște trucuri tehnice pe care eu nu le descoperisem. Și am realizat că copiii au o inteligență tehnică mult mai ridicată decât a noastră, a adulților de peste 35 de ani. Însă au nevoie de suportul nostru pentru a folosi această inteligență tehnică pentru a-și dezvolta creativitatea. Iar aplicația asta este un suport excelent și amuzant pentru dezvoltarea imaginației și a creativității, mai ales dacă un copil are ajutorul unui adult și împreună fac dintr-un TikTok o creație artistică amuzantă.
  4. Petreceți timp de calitate împreună - Și de ce nu, până la urma urmei? Da, timpul de calitate se poate petrece prin jocuri de societate, plimbări în parc, o sesiune de dans sau de aerobic, însă putem petrece jumătate de oră pe zi hrănind nevoia copilului de tehnologie și de socializare online făcând împreună un TikTok. Este un mod amuzant de a vă distra în familie și rezultatul este mereu ilar iar legătura dintre voi devine și mai strânsă.
  5. Este foarte amuzant! - Atunci când mi-am instalat aplicația, o săptămâna am stat și am frunzărit-o. Să văd ce înseamnă provocările TikTok, ce poți face cu ea și cum se distrează lumea cu postările puse. 2 zile am râs cu lacrimi, urmărind mai ales postările cu animăluțe. Și am rămas suprinsă de cât de creativi sunt oamenii. Au fost 15 minute de terapie prin râs pe zi. Mai jos am să vă las primul meu TikTok, să mă laud că mi-a ieșit și mie ceva un picuț amuzant.

Concluzia este că acest TikTok nu este chiar oaia neagră a Social Media. Iar ca părinți trebuie să înțelegem că cu cât interzicem copiilor un lucru, cu atât le stârnim curiozitatea mai tare. Așa că este bine să mergem pe vorba veche a înțelepciunii universale: Țineți prietenii aproape și dușmanii și mai aproape. Online-ul este periculos pentru copiii noștri numai dacă nu știm cum să îi educăm să se ferească de amenințările care pândesc acolo. Iar dacă noi nu știm să identificăm aceste amenințări, nici ei nu vor ști. Așa că parentingul, iată, că poate să fie uneori și amuzant și relaxant.

@gabrielapaladi

My alarm clock needs a reset ...##cat#c#atchallenge #ca#tsoftiktok #cat#s #myf#irsttiktok @anya4356

♬ original sound - x.toxictears

Articolul urmator
Dacă obișnuiești să-ți lovești copilul, nu înseamnă că ești un părinte bun! DIMPOTRIVĂ!
Dacă obișnuiești să-ți lovești copilul, nu înseamnă că ești un părinte bun! DIMPOTRIVĂ!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

    Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    Mereu am simțit că nu sunt un părinte suficient de bun. Dacă și tu simți asta, îți recomand terapia
    Mereu am simțit că nu sunt un părinte suficient de bun. Dacă și tu simți asta, îți recomand terapia

    Când sentimentele de rușine și stima de sine scăzută își fac loc în sufletul părinților, există o singură soluție! Care este secretul prin care părinții...

    Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte
    Criză de anxietate la copil - Ce trebuie să faci tu, ca părinte

    Crizele de anxietate pot fi extrem de copleșitoare, în special la copii. Tocmai de aceea, este important să știi cum poți fi alături de copilul tău dacă se confruntă cu...

    Da, copiii pot fi stresați. Ce trebuie să faci tu, ca părinte
    Da, copiii pot fi stresați. Ce trebuie să faci tu, ca părinte

    Stresul este un răspuns normal, adaptativ al corpului nostru. În limite normale, stresul ne ajută să ne ducem activitățile la bun sfârșit. Însă de cele mai multe...

    Frumusețea de a fi mamă singură, pe care oamenii nu o înțeleg: „Sunt un părinte mai bun pe cont propriu”
    Frumusețea de a fi mamă singură, pe care oamenii nu o înțeleg: „Sunt un părinte mai bun pe cont propriu”

    Cele mai multe persoane sunt speriate de ideea de a fi părinte singur, dar nu și această mamă de peste hotare! „Pentru mine, faptul că îmi cresc copilul singură e ceva...

    Ce faci când ești gravidă, simți că ceva este în neregulă cu tine, dar nu îți permiți un psiholog? Cauți singură răspunsuri!
    Ce faci când ești gravidă, simți că ceva este în neregulă cu tine, dar nu îți permiți un psiholog? Cauți singură răspunsuri!

    A afla că suferi de o tulburare psihică gravă când ești însărcinată cu siguranță nu este o veste tocmai plăcută. Mai ales când nu ai bani să obții un diagnostic...

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    © 2025 Qbebe