Cercetătorii de la universităţile Cambridge şi Greenwich spun că noul studiu realizat de ei demonstrează că măsurile de izolare nu vor stopa complet răspândirea noului coronavirus, dar că măștile artizanele pot să reducă considerabil rata de transmitere a acestuia, dacă sunt purtate de majoritatea oamenilor.
„Analizele noastre susţin adoptarea în mod imediat şi universal a măştilor de către public”, a declarat Richard Stutt, de la Universitatea Cambridge, unul dintre autorii studiului, conform Agerpres.
Potrivit acestuia sunt trei factori importanți care pot oferi „o modalitate acceptabilă de gestionare a pandemiei şi de repornire a activităţii economice” , până ce se va dezvolat un vaccin eficient contra COVID-19:
- Utilizarea pe scară largă a măştilor
- Distanţarea fizică
- Măsuri de izolare
Cu cât scade rata de infectare dacă sunt purtate măștile înainte de apariția simptomelor de Covid-19
Studiul a urmărit dinamica de răspândire între persoane, descifrând modele la nivelul populației care să permită evaluarea corectă a ratei de replicare virală, numită și valoarea R, în urma mai multor scenarii de purtare a măștii și de izolare. Astfel, s-a descoperit că purtarea măștii în public este de două ori mai eficientă pentru a reduce valoarea R, decât dacă masca este purtată numai după apariția simptomelor. Toate scenariile analizate în studiu au avut un numitor comun, și anume că purtarea măștii de către mai mult de 50% din populație a redus cu 50% răspândirea COVID-19 la o valoare R de sub 1, ducând la aplatizarea curbelor valurilor care ar urma și la măsuri de izolare mai puțin stricte.
Brooks Pollock, expertă în boli infecţioase la Universitatea din Bristol, a declarat că, în opinia sa, impactul probabil al măştilor ar fi mult mai mic decât se estimează. Însă Trish Greenhalgh, de la Universitatea Oxford, a declarat că rezultatele sunt încurajatoare şi că este clar că măştile „pot fi o măsură eficientă la nivel de populaţie”.
Ar trebui să poarte copiii mască de fiecare dată când ies afară?
Măștile sunt de mare ajutor în locurile publice unde copilul are șanse să se apropie la mai puțin de 1.5 m de altă persoană și în zonele unde virusul s-a răspândit rapid. În cazul copiilor de vârstă mică care nu înțeleg regulile de distanțare socială, specialiștii consideră că cea mai potrivită abordare este să fie ținuți acasă și în spații unde nu intră în contact cu alte persoane și suprafețe. În locurile unde poți menține cu ușurință distanța față de alte persoane (terenuri în aer liber) nu este nevoie să porți mască și nici la tine acasă. Dacă cineva din familie este bolnav, încearcă să îl izolezi și să îl menții la distanță față de copil. Dacă copilul tău este bolnav, evită să mergi în locuri publice cu el și folosește mască dacă mergi la medic cu el.
Surse: Agerpres, Digi24, BBC, NY Times