Cine a fost Sfânta Irina
Inițial a purtat numele Penelope, tatăl ei fiind Liciniu, regele cetății Maghedon. Pe când avea vârsta de șase ani, tatăl ei a construit în afara cetății un turn, plin cu bogății și cu zei de aur și a închis-o acolo, alături de alte treisprezece fecioare, dar și de bătrâna Caria, ce i-a fost învățătoare și de înțeleptul Apelian. A stat acolo mai bine de șase ani, între timp regele Liciniu gândindu-se să o mărite cu un fiu de împărat.
În perioada în care a fost inchisă în turn, fata a avut într-o noapte un vis, în care i se arătase un înger al Lui Dumnezeu, care i-a spus că trebuia să-și schimbe numele. Potrivit „crestinortodox.ro”, îngerul i s-a adresat astfel: „Penelope, de-acum nu te vei mai numi așa, ci Irina ("pace"), și vei fi multora scăpare și adăpostire și prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toată lumea”. Fata aflase deja despre Hristos de la bătrânul Apelian și a dorit să fie botezată. Acest demers a fost posibil cu ajutorul Sfântului Timotei (ucenic al Sfântului Apostol Pavel).
Sursă poză: captură youtube.com
Tatăl Irinei a fost furios auzind că unica sa fiică trecuse la creștinism și a hotărât să o ucidă. Ea a trecut prin numeroase chinuri în vremea a patru împărați. Inițial a fost aruncată într-o groapă cu șerpi și cu scorpioni, dar nu a pățit nimic. Când s-a aflat că fata este vie, s-a poruncit să fie tăiată cu un ferăstrău. Și de această dată Irina a rămas nevătămată, după mai multe încercări de a fi tăiată. La un moment dat, în timpul uneia dintre aceste încercări, a izbucnit din senin o furtună puternică, dezvănțuindu-se un potop din cauza căruia au murit mulți oameni. După acest eveniment, tot mai mulți au început să fie adepții creștinismului.
Nu s-a renunțat la ideea ca Irina să fie ucisă și s-a poruncit să fie sfărâmată cu roata unei mori. Tânără a scăpat cu bine, iar după aceea împăratul care dăduse această poruncă a fost izgonit din cetatea pe care o conducea.
După izgnonirea și moartea acelui împărat, Savah, fiul lui, a dorit să supună cetatea Macedoniei. Locuitorii acesteia au cerut ajutorul Sfintei Irina, care i-a orbit pe Savah și pe ostașii săi. Dacă inițial Savah a crezut în aceasta, după aceea s-a întors împotriva ei și a închis-o în temniță. De acolo a fost luată, i s-au bătut în tălpi piroane de fier, i s-a pus un sac de nisipt în spate și a fost dusă în afara cetății. Sfânta Irina a scăpat iar cu bine.
A petrecut trei ani în cetatea Macedoniei, unde a făcut mai multe minuni. A ajuns apoi în cetatea Calinic (Calipoli), dar împăratul de acolo a vrut și el să-i facă rău Sfintei Irina și a încercat să o ardă cu ajutorul unor boi de aramă. Nu a reușit, iar împăratul a fost ucis de un fulger, poporul său începând să creadă în Hristos.
În cetatea lui Constantin, Irina a trecut prin alte chinuri. A fost pusă pe un grătar, turnându-se peste ea smoală, untdelemn și untură. A rămas întreagă, acoperită de rouă și L-a slăvit pe Dumnezeu. Eparhul de acolo a început să creadă în Dumnezeu după minunea cu Sfânta Irina.
Prinsă de armatele altui împărat, Savorie, dintr-o cetate din Tracia, Irina a fost ucisă cu sabia de acel împărat și îngropată undeva în afara cetății. A înviat însă, convingându-i pe cei de acolo să devină creștini. S-a reîntors apoi în cetatea unde se aflau părinții săi, aflând de moartea tatălui său. După o perioadă petrecută alături de mama sa, a plecat în cetatea Efes, unde a săvârșit mai multe minuni.
După ce Apelian a ajuns și el acolo, Sfânta Irina l-a rugat pe el și pe alți șase bărbați să o ducă într-un mormânt din deșert, să pună deasupra mormântului o piatră și să o lase acolo patru zile. Când aceștia au revenit acolo, au găsit mormântul gol. Atunci toți și-au dat seama că Sfânta se înălțase la ceruri.
Semnificația numelui Irina
Acest nume provine din grecescul „Eirene” sau „Eirena” care, la rândul său, derivă de la substantivul „eirena”, ce înseamnă „pace”. Zeiță a păcii, „Eirene” era venerată atât la Atena, cât și la Roma, iar în acea vreme se utiliza și o variantă masculină a numelui, „Eirenaios” („făcător de pace”, „dedicat păcii”).
În limba greacă, „Eirene” se pronunța „Irini”, fiind preluat ulterior și de popoarele slave. Spre exemplu, croații și sârbii foloseau numele „Jerina”, iar în secolul al XVI-lea numele „Orina” apare la slavii din răsărit. De altfel, documente vechi de pe teritoriul țării noastre, din jurul anului 1500, atestă folosirea numelor derivate de la „Eirene”, precum „Erina”, „Orena” sau „Irinca”.
În ziua de 5 mai, își sărbătoresc onomastica în primul rând cele ce poartă numele Irina, dar și cei ce poartă numele de Irinel. În același timp, se mai folosesc și alte nume derivate de la Irina, cum ar fi Irena și Irinca.
Rugăciune către Sfânta Irina
Cunoscută mai ales pentru rolul de protectoare a căsniciilor, fiind invocată de cei care își doresc să se căsătorească mai repede sau să aibă o căsnicie fericită, Sfintei Irina i s-a dedicat și următoarea rugăciune, care se va rosti astăzi:
„Cu umilinţa inimii şi cu evlavie venim noi, păcătoşii şi săracii, către tine, Sfântă slăvită fecioară şi Mare Muceniţă Irina, albina lui Hristos cea mult lucrătoare, care pe cuvintele Sfântului Duh, cele luminate şi mai dulci decât mierea şi fagurele, pe buzele tale le-ai purtat şi prin a lor dulceaţă şi lumină multe suflete ai îndulcit şi ai luminat; auzi-ne şi pe noi, nevrednicii, cei întristaţi şi apăsăţi de conştiinţa mulţimii păcatelor noastre, care, prin a noastră nesimţire şi lenevire, sporesc şi se întăresc, şi că o rugină veche, prin obişnuinţă, cheltuiesc şi strică în toată vremea tăria şi frumuseţea sufletelor noastre.
Şi de aceea, te rugăm pe ține, porumbiţa lui Hristos cea curată şi preablândă, care prin sfântă neprihănire ai zburat de pe pământ către acoperământul cerescului Vultur, nu ne uită pe noi cei nemernici şi cu totul neputincioşi, care ne zbatem, zăcând jos în această vale a plângerii şi a ispitirii, şi care îndrăznim a te pune pe ține mijlocitoare, sfântă fecioară, către Preabunul şi Preacuratul tău Mire, Hristos. Ia aminte la toţi cei care cu credinţă şi cu dragoste alergăm către ține la vreme de necaz şi de primejdii.
Ştim că tu ai mare îndrăzneală către Preabunul nostru Mântuitor, pentru a Cărui dragoste ţi-ai pus sufletul tău; de aceea credem fără de îndoire că la toată cererea spre folosul nostru vei fi ascultată de Preamilostivul Dumnezeu pe Care roagă-L să ne povăţuiască pe noi pe calea mântuirii şi să ne sprijinească cu darul Său la vreme de ispite şi de încercări şi să ne acopere cu a Sa milă de toate primejdiile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi.
Să ne trimită frica Sa în inimile noastre, ca prin ea să vieţuim cu trezvie şi cu luare aminte, spre a scăpa de veşnicele munci şi a dobândi bucuria cea necuprinsă de minte şi fără de margini şi să slăvim împreună cu tine, Sfântă fecioară, pe Dumnezeul nostru, Cel închinat în Sfânta Treime, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”
Surse: a1.ro, alba24.ro, crestinortodox.ro, doxologia.ro, romaniatv.net, secretulnumerelor.ro, wowbiz.ro
Sursă poză principală: facebook.com/SfantaIrinaVoluntari/
Surse foto: facebook.com, istockphoto.com, youtube.com