10 semne care iti spun ca bona ta trebuie concediata

10 semne care iti spun ca bona ta trebuie concediata

Cosmina Ionita

Decizia de a concedia bona nu este niciodata una usoara, mai ales cand o cunosti de atata timp. Dar esti obligata sa te gandesti la binele copilului tau si al familiei. Dadaca devine cumva parte din familie, doar se ingrijeste de ceea ce este cel mai de pret pentru tine. Dar inainte de toate, este angajatul tau si trebuie sa-si faca bine treaba. Daca micutul este neglijat, bona devine agresiva, nu-ti spune lucruri importante sau incep sa-ti lipseasca lucruri din casa, este cazul sa renunti la babysitter. Oricare ar fi motivul, sa concediezi bona este o experienta inconfortabila atat pentru familie, cat si pentru dadaca.

De multe ori, motivele pentru care renunti la bona sunt independente de tine sau de ea. Faptul ca unul dintre parinti si-a pierdut slujba, familia se muta intr-o alta localitate sau copilul urmeaza cursurile unei gradinite cu norma intreaga, iar cheltuielile si programul s-au modificat sunt doar cateva dintre cazurile in care trebuie sa renunti la dadaca, desi nu a gresit cu nimic. Nu exista motive personale aici, ci doar o decizie necesara. Si ca sa fie cat mai putin neplacut pentru ea, poti sa-i oferi niste plati compensatorii sau sa o anunti din timp ca nu vei mai avea nevoie de serviciile ei ori sa ii scrii o scrisoare de recomandare sincera si calduroasa.

Dar exista si cazuri cand bona este un dezastru. Nu apare niciodata la timp, pierde vremea pe Facebook lasand copilul nesupravegheat sau duhneste a alcool. In astfel de situatii, nu trebuie sa mai stai pe ganduri. Spune-i sa-ti predea imediat cheile de la casa!

Cu toate acestea, este foarte important ca parintii sa distinga intre gelozia fata de bona si dorinta de a o indeparta, pe motiv ca micutul se bucura mai mult de prezenta ei decat de a lor si considerentele reale si intemeiate pentru care trebuie o concediezi in cel mai scurt timp. Qbebe iti dezvaluie principalele semnale care te avertizeaza ca nu ai ales cea mai buna dadaca.

Copilul nu se bucura sa o vada

Cel mai important criteriu in angajarea si pastrarea unei bone este ca micutul tau sa o placa. Daca, in prima faza, copilul plange cand pleci de acasa si il lasi cu dadaca, nu inseamna neaparat ca nu o place sau ca ea se poarta nepotrivit. Lasa-le un timp sa se acomodeze unul cu celalalt. Daca insa copilul nu se bucura sa o vada si gaseste tot felul de motive sa nu stea in preajma ei, va trebui sa cauti un insotitor pe care cel mic sa-l accepte.

Nu respecta regulile casei

Daca fumatul in casa nu a fost negociabil, iar tu gasesti mucuri de tigara sau simti miros de fum oricat ar fi incercat bona sa-l elimine, dovedeste lipsa de respect fata de tine. Nici nu mai conteaza ce alte reguli a mai desconsiderat sau daca este la prima abatere. Pana la urma, a incalcat o parte din acord, iar acesta este un motiv clar de concediere. Ce s-ar fi intamplat daca stabileai ca in casa nu au ce cauta persoane straine, iar ea s-ar fi intretinut cu prietenii in loc sa aiba grija de copilul tau?

Nu primesti informatiile importante

Daca afli din intamplare de la copil lucruri pe care dadaca ar fi trebuit sa ti le spuna, ai grija sa-i atragi atentia. Avertizeaz-o ca trebuie sa-ti spuna si cel mai mic detaliu in legatura cu copilul tau, chiar daca ei i se pare nesemnificativ. Nu ai angajat pe cineva sa-i tina companie celui mic, ci sa se ingrijeasca de el. Continua sa omita informatii importante? Concediaz-o!

Copilul este neglijat

Copilaria este presarata cu semne de "buna purtare", i se poate intampla sa se loveasca si in prezenta ta. Daca, insa, observi la micutul tau, in fiecare zi, alte julituri sau vanatai - semn ca se accidenteaza din ce in ce mai des - sau iti surprinzi bona petrecand mai mult timp la televizor, la telefon sau pe retelele de socializare decat cu copilul, este cazul sa iei masuri. Pentru ca, data viitoare, s-ar putea sa nu se mai rezolve doar cu un plasture si o ciocolata. In plus, ai angajat bona ca sa stii copilul supravegheat si in siguranta, nu sa ai mai multe motive de ingrijorare.

Te contrazice in mod constant

In orice relatie de munca, pot aparea discutii in contradictoriu. Care pot fi constructive, cu atat mai mult cu cat este vorba de cresterea unui copil, iar dadaca are experienta. Insa in momentul in care bona adopta o atitudine superioara si aroganta si incearca sa-si impuna parerea personala, este cazul sa discutati serios. Fa-o sa inteleaga ca nu este angajata sa-ti creasca copilul, ci doar sa-l supravegheze si sa-l educe corespunzator valorilor tale, nu ale ei. Daca situatia se agraveaza, trebuie sa gasesti pe altcineva.

Nu puteti comunica eficient

O bona care reactioneaza violent la remarcile tale referitoare la comportamentul ei necorespunzator in diverse situatii, ridica mari semne de intrebare despre increderea pe ar trebui sa i-o acorzi si comunicarea dintre angajat si angajator. O comunicare deficitara si o lipsa de implicare din partea angajatului atrage in mod inevitabil desfacerea contractului de munca. Este o relatie strict profesionala, pana la urma. Si o relatie toxica nu poate decat sa dauneze copilului.

Se goleste sticla de tequila

Consumul de alcool este unul dintre cele mai serioase motive pentru care dadaca trebuie concediata imediat. Daca sticla de tequila incepe sa se goleasca sau bona pare distrata si cu privirea incetosata, banuielile tale se confirma: dadaca ta consuma alcool.

Incep sa-ti dispara lucruri

Ce faci cand constati cu stupefactie ca bona isi face aprovizionarea din frigiderul tau? Asigura-te ca nu te inseli si nu o acuzi pe nedrept. Eventual, pune niste semne care sa te ajute sa descoperi daca ai sau nu dreptate. Cand indoielile se confirma, confrunta-ti bona si las-o sa inteleaga ca ai observat ca ti-au disparut lucrurile si nu tolerezi asemenea comportament. 

Cere mariri de salariu nejustificate si prea multe zile libere

Este clar ca ai o problema daca bona ta, la doar cateva luni de la angajare, incepe sa emita pretentii salariale si solicita din ce in ce mai des cate o zi libera. Este o dovada evidenta de neseriozitate. Inca de la inceput, asigura-te ca ii oferi un salariu decent, in raport cu orele lucrate si in limitele pietei. Explica-i ca nu va primi o marire de salariu atata timp cat atributiile nu s-au inmultit, iar prestatia ei nu este una tocmai satisfacatoare. In cazul in care nu intelege, cauta pe altcineva.

Instinctul iti spune ca ceva nu e in regula

Dincolo de orice semnal, intuitia materna te avertizeaza cand nu ai gasit bona potrivita pentru copilul tau. Daca instinctul iti spune ca este ceva in neregula cu bona, asculta-l. Babysitterul trebuie sa fie o persoana de incredere, linistea ta si siguranta copilului sunt in joc. Ai nevoie de o bona matura, responsabila si cu experienta si care iubeste copiii.

Daca ai inima indoita sa lasi copilul cu un strain, instaleaza camere de supraveghere in locurile esentiale. Astfel, vei putea dovedi orice comportament necorespunzator al bonei, care nu va avea cum sa te contrazica.

Citeste si:

Bona, bunica sau cresa pentru copilul mic? Sfaturi de la mamici si specialisti.

Bona sau gradinitia? Sfatul psihologului.

5 lucruri pe care trebuie sa le afli inainte de a angaja o bona

Surse:
http://www.parkslopeparents.com/images/2013_Nanny_Survey_Final1.pdf
http://www.parkslopeparents.com/Nanny-101/firing-your-nanny.html
http://www.nannynetwork.com/Library/Parentlib/firenanny.cfm
http://parents.berkeley.edu/advice/childcare/nanny/firing.html
http://www.parents.com/blogs/fearless-feisty-mama/2013/01/14/must-read/why-i-let-my-nanny-go/
http://www.cbsnews.com/news/nannies-hiring-and-firing-tips/

 

Articolul urmator
8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună
8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

    Bona este persoana care va petrece mult timp alături de copilul tău, așa că alegerea unei persoane potrivite s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă. Uite care sunt cele mai...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Ar trebui să îi spun prietenei mele că i-am văzut soțul sărutându-se cu bona?
    Ar trebui să îi spun prietenei mele că i-am văzut soțul sărutându-se cu bona?

    Prietenul la nevoie se cunoaște. Însă cum recunoști nevoia? Aceasta este dilema uneia dintre cititoarele noastre care a dat ”nas în gard” cu neșansa de a-l vedea...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control
    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control

    Nevoia copilului de a fi tot mai independent, pe măsură ce crește, te pune permanent în fața unor noi comportamente. Pentru a le putea gestiona cât mai eficient, astfel...

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    O profesoară a fost concediată după ce elevii ei au descoperit că făcea materiale cu conținut explicit chiar la școală
    O profesoară a fost concediată după ce elevii ei au descoperit că făcea materiale cu conținut explicit chiar la școală

    În ultimii ani, auzim tot mai des de persoane care își câștigă existența sau care își completează veniturile din realizarea unor materiale cu conținut explicit...

    © 2025 Qbebe