10 principii ale unei familii sanatoase

10 principii ale unei familii sanatoase

Ioana-Catalina Pavel

"S-a schimbat! Nu era asa inainte sa ne casatorim...!" De cate ori nu te-ai plans si tu asa, dezamagita parca de partenerul pe care nu l-ai cunoscut, de fapt, cu adevarat, inainte de casatorie. Ai proiectat multe din dorintele si nevoile tale in loc sa il cunosti cu adevarat. Doar pe cunoasterea reala se poate construi o casnicie adevarata. Aceasta poate fi mentinuta numai daca se respecta anumite "principii" de convietuire intre soti si mai pe urma, de educare sanatoasa a copiilor.

Principii pentru soti:

1. Petreceti mult timp impreuna

Invatati sa va bucurati de aceleasi pasiuni. Recreati-va impreuna citind, vizionand impreuna un film, facand sport. Faceti efortul de a intelege hobby-ul sau pasiunea celuilalt. Impartasirea acestor activitati va va consolida prietenia pe viata.

  


Amintiti-va de sentimentele care v-au apropiat odata. Curtati-va unul pe altul! Duceti-i pe copii la bunici si iesiti în oras. Daca puteti, faceti iesiri scurte in afara orasului, cel putin o data la cateva luni.
Intelegeti ca voi doi alcatuiti o echipa care trebuie sa lucreze impreuna in armonie - fizic, emotional si spiritual. Impartasiti-va unul altuia gandurile, atitudinile, emotiile si lucrurile materiale.

 

2. Comunicati permanent

Principalul motiv invocat de cei ce divorteaza este lipsa de comunicare. Trebuie sa sti ca asta nu inseamna o „vorbarie" neincetata. In cadrul procesului de comunicare, cuvintele reprezinta doar 7 %. Ideea e sa va exprimati ideile in legatura cu orice subiect, dar si aprecierile, emotiile, conflictele interioare. Fiti deschisi si sinceri, dar si amabili. Fiti atenti la tonul vocii si la expresia fetei.


Comunicarea este un proces dual, care presupune ascultare si comunicare verbala. Ascultati cu rabdare si cu un interes neprefacut ce are de spus celalalt. Nu fiti nerabdatori si nu întrerupeti des. Fiti atenti nu numai la cuvinte, ci si la sentimentele si la intelesul din spatele cuvintelor.

3. Rezolvati-va conflictele!

Daca ai o nemultumire, nu o trece sub tacere. Comunic-o in mod constructiv, aratandu-i partenerului ca tot ceea ce vrei e sa gasiti o solutie impreuna la ceea ce, momentan, iti provoaca neliniste. Asta nu inseamna deloc ca vrei sa il acuzi sau sa il judeci pe celalalt. Asta inseamna doar ca vrei sa fie cu tine „si la rau..". Ca ii ceri o mana de ajutor, ca te deschizi si atunci cand esti nemultumita... Discutati impreuna sesizarea si incercati sa gasiti o solutie intr-un mod deschis si constructiv.

Amanarea comunicarii nemultumirilor sau lucrurilor care te framanta duce frecvent la agravarea problemei, iar maine poate fi mai greu s-o rezolvi decat astazi.

Evitati criticile frecvente. Iertati si uitati micile greseli. Daca trebuie sa-i atragi atentia sotului sau sotiei asupra unei greseli, fa-o cu amabilitate si rabdare. Discutati si lamuriti problema, si nu o mai aduceti apoi in discutie.

 

4. Invatati sa va apreciati unul pe celalalt

Pentru asta trebuie sa te gandesti la ce face partenerul pentru tine si familie- chiar si lucrurile marunte pe care ai tendinta sa le iei de-a gata, ca si cum „asa e normal". Nu e normal si nimeni nu e obligat sa faca ceva pentru altcineva, iar daca o face inseamna ca o face din dragoste si stima pentru el si pentru tine. Multumeste! Recunostinta este sentimentul care ajuta cel mai mult in viata. Nu te concentra pe aspectele negative, trecandu-le cu vederea pe cele pozitive.

Aveti grija de sanatate. O buna ingrijire, igiena si sanatate sunt lucruri foarte importante intr-o casnicie. Ele reflecta respectul tau pentru tine si pentru ceilalti membri ai familiei.

 

Principii pentru parinti:

5. Citeste-i mult copilului tau inca de cand este in burta


Ofera-i muzica de calitate copilului sau copiilor tai si citeste-le zilnic, cu gesturi si inflexiuni ale voci. Studiile arata ca acest lucru are un efect benefic asupra lor inca de cand sunt in burtica. Beneficiile lecturii mamei catre copil/fat sunt multiple:

- ii insufli interesul fata de literatura si arta
- ii stimulezi curiozitatea si imaginatia
- este o tehnica foarte buna pentru exersarea memoriei
- intareste legatura afectiva dintre tine (sau tata) si micut

 

6. Invata-l sa respecte autoritatea


E foarte important sa il disciplinezi potrivit cu varsta lui. Regulile de comportament si toate principiile educatiei trebuie transmise fara prea multe vorbe. Cel mai bine il inveti ceva pe copil prin propriul tau exemplu si prin punerea in aplicare a ceea ce ii spui ca va pati daca se comporta intr-un anumit fel nedorit. Fa mereu asta cu calm, cu explicatii, daca e necesar, fara izbucniri nervoase. A pune in aplicare o regula predata inainte e cel mai bun mod de a-l invata pe copil sa respecte tot ceea ce tine de autoritate.

7. Imprieteneste-te cu copiii tai


Petrece timp jucandu-te cu copiii. Ofera-le jucarii care le stimuleaza creativitatea si le dezvolta mobilitatea.
Ia-i la targuri de carte, in parc sau la Zoo. Fa-i sa rada si razi si tu la micile lor glume. Mai ales, nu iti fie teama sa ii arati prea multa dragoste copilului tau si sa iti arati vulnerabilitatea. Asta este caracteristica dragostei adevarate si copiii stiu acest lucru.

8. Invatati-i responsabilitatea


Invatati-i ce inseamna etica profesionala. Cand sunt mai mari, cere-le sa va ajute în treburile casnice. Deprindeti-i sa-si faca curat in camera. Daca aveti animale de casa, solicita copiii sa aiba grija de ele. Consultati-va si cu ei privind anumite schimbari din casa sau chiar mutarea in alta casa, mai ales daca sunt mai maricei (peste 12 ani). Intreabati-i si pe ei ce le-ar placea, aratati-le in toate modurile ca va pasa si ca tineti cont de parerile si dorintele lor atunci cand ele sunt pertinente. E cel mai bun mod in care puteti sa il invatati pe copil sa fie responsabil.

9. Fiti sinceri cu ei


Copiii trebuie sa invete sa aiba incredere in voi. Daca vreti ca ei sa fie deschisi si sinceri cu voi, mai ales cand cresc, trebuie ca si voi sa fiti sinceri cu ei mereu.

Raspundeti-le la intrebarile despre sex, potrivit cu nivelul lor de intelegere. E bine sa auda mai intai de la voi cum stau lucrurile.

Implicati-va in formarea lor cat mai mult posibil si pastrati deschise canalele de comunicare cu ei, mai ales la adolescenta. Aspectul acesta e foarte important. Trebuie sa cunoasteti la ce se gandesc. Ei trebuie sa stie ca pot avea mereu incredere in voi. Dati-le ocazia sa se exprime cu privire la orice au in minte.

Pana la scoala, copiii trebuie sa fie convinsi ca voi sunteti sprijinul, ajutorul si protectorul lor. Ei trebuie sa stie ca, sub ingrijirea voastra, sunt iubiti si in siguranta.

 

10. Implicati-va in viata lor scolara

Pana la 18 ani, continuati sa va implicati major in viata lor. Mergeti la sedintele cu parintii si cunoasteti-i pe invatatori sau profesori, dar cautati sa ii cunoasteti si pe colegii de clasa. Participati la activitatile scolare. Zi de zi, verificati si exersati cu ei ce au învatat la scoala. Ajutati-i la teme. Cautati sa ii lasati mai mult pe ei sa se exprime si sa arate ceea ce stiu sau nu stiu.


Astazi, in unele scoli au patruns anumite idei nocive pentru copii. Fiti gata sa le explicati adevarul copiilor vostri.
Cand ajung la adolescenta, incurajati-i catre o preocupare sau activitate extrascolara. Incurajati-i sa faca sport, si, eventual, sa invete un instrument muzical sau o limba straina. Calculatorul este si el util, dar intr-o maniera controlata.

 

 

Articolul urmator
Situația dramatică a unei familii de peste hotare: mama și cei șapte copii trăiesc într-un singur dormitor
Situația dramatică a unei familii de peste hotare: mama și cei șapte copii trăiesc într-un singur dormitor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”
    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”

    O mamă cu patru copii povestește provocările financiare prin care trece la fiecare început de an școlar și nu numai. Familia se împrumută la bănci pentru a le asigura...

    Trucurile incredibile ale unei bunici pentru sculptarea dovlecilor de Halloween
    Trucurile incredibile ale unei bunici pentru sculptarea dovlecilor de Halloween

    Poate că Halloween-ul nu este o sărbătoare românească, dar trebuie să recunoaștem că este extrem de distractivă! Cei mici o adoră, mai ales pentru că au ocazia să se...

    De la bunică la divă! Transformările șocante ale unei femei au cucerit internetul
    De la bunică la divă! Transformările șocante ale unei femei au cucerit internetul

    Alicia, o femeie de peste hotare care pe TikTok este cunoscută drept „Princess Glitterhead”, a devenit extrem de populară online după ce a postat mai multe clipuri în...

    Peste 3600 de familii au fost grav afectate de inundații. Ce ajutor vor primi de la stat
    Peste 3600 de familii au fost grav afectate de inundații. Ce ajutor vor primi de la stat

    Cele peste 3500 de familii grav afectate de inundațiile care s-au năpustit asupra gospodăriilor din județul Galați vor primi ajutor de la stat. Și patronul FCSB, Gigi Becali, cunoscut...

    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap
    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap

    Ce înseamnă, de fapt, parentingul? În cultura noastră, cel puțin, este un termen nou, care cuprinde setul de reguli și de directive pe care părinții le urmează pentru...

    „M-am trezit cu un bărbat necunoscut lângă pat și cu casa în flăcări”.  Episoadele psihotice postpartum ale unei mame
    „M-am trezit cu un bărbat necunoscut lângă pat și cu casa în flăcări”. Episoadele psihotice postpartum ale unei mame

    Psihoza postpartum e una dintre cele mai înfricoșătoare experiențe prin care poate trece o mamă. Iată ce povestește această femeie, care a avut mai multe episoade psihotice...

    Acuzațiile grave ale unei mămici al cărei copil are sindrom down: „Toți copiii au primit roluri la serbare, doar al meu nu”
    Acuzațiile grave ale unei mămici al cărei copil are sindrom down: „Toți copiii au primit roluri la serbare, doar al meu nu”

    Într-o țară în care se militează pentru egalitate de șanse, mama unui copil special face acuzații la adresa educatoarelor din cadrul grădiniței unde învață...

    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii
    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii

    În mod tradițional, fursecurile sunt sinonime cu zahărul, untul și făina de toate tipurile. Cu toate acestea, trusa de instrumente a brutarului contemporan cuprinde acum o gamă...

    © 2024 Qbebe