Astfel, părinții care sunt nevoiți să-și supravegheze copiii, în contextul pandemiei de coronavirus, vor avea dreptul la zile libere de la locul de muncă.
Zile libere pentru părinți pentru supravegherea copiilor când se închid școlile!
Ultimul an și jumătate a fost marcat de provocări și incertitudini pentru sistemul românesc de învăţământ. La începtul noului an școlar, Ministerul Educației transmitea că își dorește să amâne cât se poate de mult trecerea la cursurile online, propunând ca elevii să meargă fizic la școală până la atingerea ratei de infectare de 6 la 1.000 de locuitori. După depăşirea acestei rate de infectare, Sorin Cîmpeanu anunța că școlile nu se închid și că elevii vor merge, în continuare, la cursuri păstrând toate măsurile de siguranță. Însă rata de infectare a continuat să crească, școlile și grădinițe au început, rând pe rând, să își închidă porțile din cauza cazurilor de COVID-19 depistate în unitățile respective, iar săptămâna trecută s-a luat decizia, la nivel național, ca elevii să intre într-o vacanță forțată de 2 săptămâni.
În grijă cui rămân cei mici acasă? Ce se întâmplă cu părinții care nu au posibilitatea să lucreze online și care nu au cu cine să își lase copiii acasă atunci când cursurile se suspendă din cauza pandemiei? Ei bine, Senatul a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi (128), proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul pandemiei.
Asta înseamnă că părinții care sunt nevoiți să-și supravegheze copiii preșcolari, în contextul pandemiei de coronavirus vor beneficia de zile libere plătite! Până acum, zilele libere erau acordate părinților pe perioada desfășurării școlii online, dar nu și în perioada vacanțelor școlare!
„Astăzi, a fost votată în plenul Senatului ordonanța de urgență prin care se acordă zile libere părinților pentru supravegherea copiilor de până la 12 ani pentru perioada în care unitățile de învățământ sunt închise.
Acest OUG, însă, în formă să inițială, excludea categorii importante de părinți, respectiv cei care, prin lege, sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu. Dar acest lucru nu înseamnă că părinții excluși inițial nu se află în aceeași situație atunci când copiii lor sunt nevoiți să rămână acasă pentru școala online.
Prin urmare, am introdus un amendament prin care și părinții cu dizabilități, cei care lucrează în domeniul construcțiilor, sectorul IT și cercetătorii să poată beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor. Nicio categorie de părinți nu trebuie să fie discriminată. La rândul lor, copiii au nevoie de grijă și protecția părinților lor, indiferent de meseriile acestora”, a declarat Președintele Senatului, Anca Dragu, într-o postare pe Facebook.
Potrivit edupedu.ro, proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezența fizică în unităţile de învăţământ că urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2, precum şi părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat, ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoană adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.
„Având în vedere necesitatea supravegherii copiilor în vârsta de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, de către părinţi, în perioada suspendării cursurilor sau a închiderii unităţilor de învăţământ, în urmă finalizării dezbaterilor, în şedinţa din dată de 27 octombrie, membrii Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială au hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport de admitere”, se arată în document.
- Surse: edupedu.ro, facebook.com, agerpres.ro, dcnews.ro
Surse foto: istockphoto.com