Unele răspunsuri primite în viață schimbă complet perspectiva asupra a ceea ce oamenii credeau că este corect și natural. Mai ales dacă acel răspuns vine de la unul din părinți, cu siguranță impactul va fi major.
Este și cazul unei femei care s-a consultat cu mama ei în legătură cu legarea trompelor la vârsta de 20 de ani. În urma răspunsului primit, viața ei s-a schimbat complet.
Femeia își începe povestea susținând că și-a iubit nepoțeii din tot sufletul și se bucura de fiecare dată când îi vedea, în tinerețe. Cu toate acestea, ori câte ori nepoțelul și nepoțica ei plecau, iar casa rămânea la fel de liniștită ca și înainte, Lidya răsufla ușurată și se bucura că i-a înapoiat pe micuți părinților lor.
Abia după ce nepoțeii pleacau, femeia împreună cu soțul ei pe nume Tim își făceau planuri pentru cină, fără a fi nevoie de o dădacă sau de o geantă plină cu scutece. Puteau ieși în oraș, puteau să meargă la un cazinou sau să plece în weekend cu cortul.
Nimic nu îi împiedica să meargă la un concert, să stea până la 1:00 dimineața sau să adoarmă amândoi pe canapea după ce au consumat un pahar de vin și să se trezească oricând își doresc.
„Sunt în acea etapă a vieții în care îmi doresc să fiu liberă și să nu am copii. Îi datorez totul mamei mele care m-a asigurat că este în regulă să gândesc așa”, susține femeia.
„Mama mea este o adevărată luptătoare. În copilărie a fost un fel de tocilară, exact ca și mine. Își dorea să meargă la facultate, să călătorească, dar din păcate resursele financiare îi erau limitate. Așa că s-a înrolat în armată pe funcția de interpret.
A învățat limba rusă în urma unui program pe care l-a urmat într-un Institut de Limbi Străine și apoi s-a mutat în Germania pentru a lucra acolo. În compania în care lucra mama mea erau 3 femei și 300 de bărbați care traduceau discuțiile soldaților germani și ruși la radio, în limba engleză”, continuă ea.
Lidya susține că acolo și-a întâlnit mama marea ei dragoste. Cei doi s-au căsătorit, au călătorit în întreaga lume și s-au întors la un moment dat în localitatea de origine. Ulterior, mama ei a urmat cursurile unei facultăți. După opt ani, cuplul a avut primul copil, chiar pe Lidya.
„La fel ca și mama mea, îmi doream să călătoresc, să îmi asum riscuri, să intru în belele, să am aventuri, să merg la facultate și să simt că mi-am adus contribuția pozitivă în această lume”, recunoaște femeia.
Lidya susține că i-a urmat exemplul mamei sale în viață. Din păcate, și în cazul ei, limitările au fost legate de bani. După divorțul părinților ei a locuit împreună cu mama și cu fratele în podul casei bunicii, într-un spațiu extrem de strâmt.
„A fi femeie nu este sinonim cu a fi mamă”
Deși ar fi dorit să exploreze întreaga lume, s-a mutat împreună cu prietenul ei la vârsta de 20 de ani. La un moment dat, menstruația i-a întârziat și s-a temut că este vorba de o potențială sarcină.
„Atunci mi-am dat seama că nu am călătorit, nu am avut niciun fel de aventuri, nu am mers la facultate, nu mi-am asumat riscuri și nu am însemnat nimic pentru această lume”, destăinuie Lidya.
Iubitul ei a susținut-o în orice decizie ar fi luat-o: fie că vroia să se căsătorească și să păstreze copilul, să facă un avort sau să dea copilul spre adopție. Posibilitățile erau numeroase.
După ce s-a gândit vremea de câteva zile, Lidya a decis că a avea un copil nu coincidea cu planul ei inițial în viață, acela de a trăi liberă. Simțea de parcă ar fi fost țintuită pentru următorii ani în aceeași casă, în aceeași localitate, schimbând scutece, ducând și aducând copilul de la școală.
Fiindcă testul de sarcină nu a ieșit pozitiv, iar menstruația i-a venit, ce-i drept puțin mai târziu, femeia era decisă deja să facă avort. După ce a răsuflat ușurată, a făcut alegerea permanentă să nu facă niciodată copii. În urma acestei decizii s-a consultat cu mama ei.
Singura soluție pe care o avea și care nu ar fi afectat-o din punct de vedere al sănătății ar fi fost să își lege trompele la vârsta de doar 20 de ani.
„Mama mi-a povestit câteva din experiențele intime și m-a ajutat să înțeleg că nu gândesc greșit. Ba chiar mai mult, mama mi-a povestit cum în anii 60, bunica a mers cu ea tocmai în Japonia pentru a face un avort, iar medicii au refuzat procedura.
Așa cum mă așteptam, mama m-a susținut. S-a oferit să îmi plătească un dispozitiv intrauterin și întreaga procedură, dar eu am preferat să îmi leg trompele și să nu pot face niciodată copii”, mărturisește Lidya.
Mama ei a fost de acord imediat cu decizia fetei, nu a judecat-o și chiar a mers cu ea la o clinică unde au stat de vorbă cu un specialist în legătură cu dorința fetei de a nu face niciodată copii. În câteva săptămâni, Lidya avea deja trompele legate.
„Iată-mă la vârsta de 40 de ani, pe punctul de a intra la menopauză, amintindu-mi cu mult drag de cadoul minunat pe care mi l-a făcut mama. Îmi amintesc și de celelalte povețe și „sfaturi” ale oamenilor care îmi spuneau că aș putea să îmi schimb opțiunile în timp, că nu sunt încă pregătită să devin mamă sau că o să mi se trezească brusc instinctul matern și o să îmi doresc să devin părinte”, continuă ea.
Legarea trompelor uterine: beneficii și complicații
„Lumea nu înțelege că femeile nu sunt doar mașini de făcut copii”
„De-a lungul timpului, multe femei m-au întrebat cum am privit lucrurile și dacă mi-am dorit la un moment dat să devin mamă. Și le răspund tuturor la fel: niciodată nu am avut această dorință. Ba chiar intenționez să ajut femeile care nu doresc să devină părinți să-și susțină punctul de vedere.
La vârsta de 20 de ani ai mei, la acel moment când am bănuit că aș fi însărcinată, aș fi fost o mamă foarte rea și foarte egoistă. Eu consider că mi-am îndeplinit scopul în viață.
În ultimii 20 de ani m-am mutat de peste 25 de ori, am întâlnit o mulțime de oameni, am terminat o facultate, am făcut o mulțime de lucruri trăsnite și totul pentru că mi-am ascultat mama”, concluzionează femeia .
După această mărturie cu adevărat emoționantă îi dați dreptate Lidyei? Există și persone care nu sunt menite să fie părinți. Ar trebui să își urmeze destinul și dorința de a călători sau de a face orice visează? Sau ar trebui să se gândească la „misiunea” pe care o au de îndeplinit în această viață, și anume aceea de a deveni părinți?
Surse foto: facebook.com
Surse articol: huffpost.com