De ce înșală oamenii
O teamă de eșec pe plan sexual combinată cu o lipsă de preocupare cu privire la consecințele sexuale face să crească riscul atât pentru bărbați cât și pentru femei să își înșele partenerul, conform unui studiu. Deși pare contraproductiv ca o persoană ce suferă de anxietate cu privire la performanța sexuală să caute o idilă extraconjugală, de fapt aceasta poate căuta o situație riscantă pentru a crește excitarea sexuală, conform unei cercetări publicate în revista Arhivelor Comportamentului Sexual. Sau, pur și simplu, încearcă să evite să se confrunte cu anxietatea lor sexuală.
Kristen Mark, un candidat la doctorat din cadrul Universității Indiana a declarat că "persoanele care au înregistrat cel mai ridicat scor cu privire la această trăsătură pot simți mai puțină presiune când inițiază o relație cu o altă persoană care nu le cunoaște istoricul sexual."
Mai multe studii reprezentative la nivel național indică faptul că între 20-25% dintre bărbați și între 10-15% dintre femei sunt predispuși să înșele. În ultimii 5-7 ani s-a egalizat însă procentul, femeile ajungând să înșele la fel de des ca bărbații. Numeroși factori joacă un rol semnificativ în infidelitate, inclusiv banii (cei cu câștiguri mari au șanse mai mari să înșele) și sănătatea relației de cuplu (partenerii din relațiile de cuplu cu probleme au șanse mai mari să înșele). Însă se pare că personalitatea sexuală este mai importantă decât factorii demografici sau relaționali.
Pe baza unui studiu efectuat online, ce a implicat 506 bărbați monogami și 416 femei monogame, cu vârsta medie de 31 de ani, s-a observat o proporție egală spre a înșela. Cei cu șanse mai mari de a înșela se aflau în relații nefericite și erau angajați. cel mai important aspect a fost personalitatea sexuală: cei care s-au excitat ușor sau care se îngrijorau cu privire la abilitatea de a-și menține excitarea sau orgasmul aveau șanse mai mari să înșele. De asemenea, persoanele care nu au fost preocupate de consecințele sexului (sarcină, boli cu transmitere sexuală și depistarea înșelatului) au fost predispuși să calce strâmb.
Ca o concluzie, unul dintre autori a declarat că dacă te căsătorești de exemplu cu un politican și îți faci probleme că te-ar putea înșela, ar trebui să analizezi comportamentul său în pat și nu profesia sa.
Studiu cu privire la motivele pentru care înșală oamenii
Studiul, publicat în Revista de Cercetare a Sexului, a descoperit faptul că infidelitatea este mult mai probabil să apară în timp și că bărbații sunt mai predispuși să înșele în timpul căsătoriei decât femeile (deși femeile înșală și ele). Cercetătorii au stabilit faptul că femeile sunt mai predispuse să înșele la un interval de 6-10 ani de la începutul relației, iar bărbații sunt predispuși să facă acest lucru după 11 ani de relație.
Cercetătorii și-au bazat descoperirile pe datele adunate de la 423 de participanți. Participanților li s-a cerut să realizeze un clasament, în funcție de importanță, a unui număr de 29 de motive de a se opune înșelatului, dar și cu privire la posibilitatea de a se implica într-o relație extraconjugală dacă li s-ar oferi ocazia.
Rezultatele au identificat printre factorii cei mai influenți în rezistența împotriva dorinței de a înșela următoarele: sexul feminin, religiozitatea crescută, o căsătorie recentă. Decizia de a evita o relația a fost motivată mai mult de factori interni decât externi - teama de singurătate și dorința de a adera la standarde morale au fost identificate mai influente în a menține oamenii în afara relațiilor extraconjugale decât preocupările cu privire la modul în care înșelatul va avea un impact asupra copiilor sau asupra partenerului.
Deși este important de subliniat faptul că această cercetare a fost bazată pe participanți care au completat niște chestionare și nu pe studiul unor situații reale de viață, concluziile oferă de asemenea o perspectivă cu privire la momentul în care o relație este cel mai vulnerabilă. Aceste informații ar trebui să le reamintească cuplurilor să nu lase relația să se degradeze odată cu trecerea timpului.
Studiu cu privire la zilele în care bărbații sunt predispuși să înșele
În cazul în care ai bănuieli că soțul tău te înșală, ar fi bine să îi acorzi atenție în anumite zile din săptămână. Există o nouă cercetare efectuată de website-ul Illicit Encounters care indică faptul că anumite zile și ore sunt cele mai potrivite pentru cei care calcă strâmb într-o relație. Site-ul a adunat date cu privire la mesajele pe care oamenii le trimit pentru a-și stabili următoarea întâlnire, determinând o formulă, cu o precizie de ore, a momentului în care ne putem aștepta ca o persoană care înșală să își contacteze iubita secretă.
Iată în mod concret și zilele în care partenerul tău este cel mai probabil să te înșele - luni și vineri. Există în acest sens o precizie și mai mare: din cele aproximativ 600 de mesaje trimise zilnic, două zile și ore au ieșit în evidență conform cercetării. Astfel, aproape 2000 de mesaje sunt expediate în intervalul 8-9 am luni dimineața, cele mai multe din oricare altă zi sau oră. Pe locul doi ca popularitate se află intervalul orar 9-10 pm vineri seara.
Ți se pare surprinzător? Probabil că nu. Se pare că motivul din spatele acestor concluzii este unul destul de simplu: cei care înșală sunt probabil ocupați cu familiile în weekend-uri. În timpul perioadei în care merg către serviciu luni dimineața cei care înșală pot avea ocazia să discute cu partenerul secret. În plus, sunt șanse mari ca partenerul să nu fie în preajmă, așa că iată cum se poate întreține idila.
Citește și: 10 semne care iti spun ca partenerul te insala
Surse: www.womenshealthmag.com; www.menshealth.com; www.rd.com