Obiecte din locuința ta care te îmbolnăvesc

Obiecte din locuința ta care te îmbolnăvesc

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pericolele la adresa sănătății noastre sunt mai multe decât ne imaginăm. Din păcate, inclusiv obiectele din locuința noastră, de care ne străduim să avem grijă, ne pot îmbolnăvi grav. Prin intermediul articolului de mai jos vei afla care sunt cele mai periculoase lucruri din casă pentru sănătatea noastră, precum și ce ar trebui să facem pentru a ne proteja mai bine pe noi însene și pe cei dragi.

Exemple de obiecte din casă, pe care le folosim foarte des și care ne pot îmbolnăvi

Bureții de bucătărie
Să nu-ți cureți mereu bureții sau să nu-i schimbi pentru o perioadă mai îndelungată poate fi un real pericol pentru sănătatea ta. Astfel, pe un burete pot fi bacterii ce pot declanșa inclusiv forme grave de toxiinfecție alimentară .
De pildă, unele studii au arătat că pe bureții de bucătărie se pot regăsi peste 300 de specii de bacterii, iar în unele cazuri numărul acestora poate ajunge la 45 de milioane pe centimetru.
Medicii spun că ideal este să ne înlocuim bureții de bucătărie după 7-10 zile de la prima utilizare. Între timp, este necesar să-i curățăm prin oricare dintre aceste metode:
• Să-i punem la microunde- Vom pune buretele în apă și vom seta cuptorul la o temperatură înaltă, timp de 2 minute. Așa pot fi distruse cam 99% din bacterii.
• Să-i spălăm la mașina de spălat vase, folosind detergent de vase- Și așa se pot elimina 99% dintre bacterii
• Să-i spălăm cu oțet- Bureții vor fi puși timp de 5 minute în oțet. După aceea vor fi clătiți cu apă și storși bine.

Bureții și pensulele folosite la machiaj
Acestea fac parte dintre obiectele pe care le folosim cel mai des și care, dacă nu avem grijă să le curățăm, ne pot îmbolnăvi serios. De cele mai multe ori, ele conțin diverși stafilococi.
Ca să ne asigurăm că nu ne vor afecta sănătatea, bureții ar trebui să fie spălați cu apă și săpun 1 dată pe săptămână.
În privința pensulelor, dacă este vorba despre cele pe care le folosim la ochi, ele vor trebui să fie curățate de cel puțin 2 ori pe lună.
Celelalte vor fi curățate 1 dată pe lună.

Pensule pentru machiaj

Clanțele
Experții trag următorul semnal de alarmă: de fiecare dată când deschidem vreo ușă, există o mare posibilitate să „deschidem" calea către îmbolnăviri. Astfel, pe clanțele ușilor sunt tot felul de bacterii, care pot supraviețui pe suprafața lor timp îndelungat.
Vestea bună este că studiile din domeniu au demonstrat că, în cazul avem clanțe și mânere pe bază de cupru, acestea colectează mai puține bacterii.
Cea mai bună metodă de a ne proteja este să dezinfectăm regulat și clanțele ușilor.

Tastaturile
Numeroase studii au reliefat următorul aspect: tastaturile computerelor pot conține de 5 ori mai multe bacterii decât un colac de toaletă.
Printre cele mai cunoscute bacterii și viruși ce se regăsesc pe tastaturi se află: diverse tipuri de stafilococ, E. coli sau norovirusul.
Sfatul medicilor este, pentru a evita pe cât posibil îmbolnăvirea din cauza utilizării tastaturilor, să ne spălăm cât mai des și mai bine pe mâini. De asemenea, curățarea periodică a acesteia ne poate ajuta să diminuăm din numărul microorganismelor periculoase.

Telecomenzile de la televizor
Conform „Societății Americane de Microbiologie", telecomenzile din hoteluri sunt printre obiectele încărcate de bacterii.
Printre cele mai primejdioase bacterii regăsite pe telecomenzi se numără stafilococul auriu și E. coli.
Ca să ne protejăm pe noi însene și familia, se recomandă să ne curățăm periodic telecomenzile cu alcool, nu înainte de a scoate bateriile. În același timp, spălatul pe mâini, după ce am pus mâna pe ele, este esențial ca măsură de protecție.

Aspiratorul
Chiar și banalul aspirator ne poate îmbolnăvi, mai ales dacă nu este dotat cu filtru HEPA.
Studiile din domeniu au arătat că mizeria acumulată în sacul de la aspirator va da naștere unor bacterii ce pot supraviețui acolo mai mult de două luni. În aceste condiții, ele pot să ajungă în casa noastră când facem curat.
În același timp, cercetătorii au sesizat că o parte dintre aceste bacterii sunt foarte puternice, fiind rezistente inclusiv la unele antibiotice.

Femeie obosita, alaturi de aspirator

Mașinile de spălat
Deși vrem să obținem cele mai curate haine cu ajutorul lor, ele, la rândul lor, sunt surse de bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, unele provenite din materiile fecale sau din sol.
Ca să evităm, pe cât posibil, să ne îmbolnăvim, este nevoie să ne dezinfectăm mașina de spălat. Specialiștii ne recomandă să folosim oricare dintre următoarele combinații:
• Oțet și bicarbonat de sodiu
• Înălbitor pe bază de oxigen și un detergent pe bază de enzime
• Acid citric și bicarbonat de sodiu
• Apă fierbinte și peroxid de hidrogen
Totodată, inclusiv un înălbitor pe bază de clor ne poate ajuta să ne curățăm bine mașina de spălat.

Rafturile frigiderului
Chiar dacă ne preocupă să menținem curățenia în frigider, acest demers nu este suficient pentru a ține bolile la distanță.
Cercetătorii europeni au observat că în special rafturile pe care ținem legume dețin foarte multe bacterii. Spre exemplu, unele măsurători au arătat că pot fi concentrate, la un loc, de 750 de ori mai multe bacterii decât ar fi sigur pentru sănătatea noastră.
Rafturile din frigider unde se depozitează legumele pot fi sursa unor bacterii periculoase, precum: Listeria, Salmonella sau E.coli.
O măsură de a preveni îmbolnăvirile din cauza lor este nu numai să se dezinfecteze periodic frigiderul, dar și să consumăm cât mai rapid legumele, astfel încât bacteriile să nu aibă răgazul să se multiplice prea mult.

Mânerul de la frigider
Un studiu recent, din cadrul „Universității Virginia" (SUA) a demonstrat că mânerele de la frigider conțin viruși și bacterii ce pot declanșa viroze și răceli severe.
O soluție pentru a ne proteja este să dezinfectăm periodic mânerul frigiderului.

Produsele pe care le folosim la curățenie
Nu de puține ori am auzit că produsele chimice destinate curățeniei ne pot îmbolnăvi. Studiile din ultimii ani au scos de multe ori la iveală acest aspect.
De pildă, un studiu ce aparține „Societății Americane pentru Sănătatea Toracică" a arătat în mod clar că persoanele care folosesc des produse de curățenie au o capacitate pulmonară mai redusă decât acelea ce recurg rareori la ele.
O modalitate de a nu mai face abuz de asemenea produse este să ne străduim să utilizăm și soluții de curățare homemade, mult mai naturale și care sunt și ele eficiente.

Femeie ce spala geamurile

Ce obiecte, cu care venim adesea în contact acasă, pot fi un real pericol pentru sănătatea noastră

Aerul condiționat
Deși avem zile în care simțim nevoia să-l lăsăm să meargă nonstop, medicii ne avertizează asupra următorului lucru: aparatul de aer condiționat ne poate îmbolnăvi.
Explicația este următoarea: mucegaiul poate apărea ușor din cauza aerului rece și umed generat de aerul conționat (favorizând astmul și alte forme de alergii), iar în filtrele necurățate poate să existe bacteria numită Legionella. Aceasta este responsabilă de apariția unei forme severe de pneumonii, ce se manifestă prin: dureri în tot corpul, dureri de cap, dureri în piept, greață, febră mare (peste 39 de grade). Dacă nu este tratată la timp, ea poate fi fatală.
De asemenea, aerul condiționat ne poate provoca probleme de sănătate precum:
• Infecții la nivelul sinusurilor
• Apariția unor răceli serioase
• Uscăciune la nivelul ochilor
• Uscarea mai profundă a pielii
Nu în ultimul rând, specialiștii consideră că utilizarea îndelungată a aerului condiționat ne poate face să ne simțim mai epuizați ca de obicei, în condițiile în care diferențele de temperatură pot crea un fel de „frisoane" interne în corp, cărora va trebui să le facem față fără să ne dăm seama.

Citește și: Ce probleme de sănătate poate provoca aerul condiționat

DusCapetele de la duș
Pericolul cel mai mare al capetelor de duș este că pot găzdui bacteria Legionella. Studiile efectuate la „Universitatea Colorado" au arăta că aceasta se poate înmulți foarte ușor când este vorba despre capetele de duș ce nu sunt dezinfectate.
Alături de soluțiile din comerț speciale pentru igienizarea obiectelor din baie, putem să apelăm și la combinație homemade, formată din apă și oțet. Vom proceda așa:
• Vom șterge cât putem de bine, cu un burete de sârmă sau cu o periuță, găurile de la capul dușului
• Vom prepara o soluție formată dintr-o cană de apă și una de oțet. O vom turna într-o pungă de plastic
• Vom introduce capul dușului în pungă și îl vom lăsa să stea la înmuiat 15-20 de minute.
• Când observăm că în soluție se vede mizeria provenită de la găurile capului de duș, îl vom scoate de acolo. Îl vom clăti cu apă fierbinte și îl vom șterge

Ferestrele vechi
Experții atrag atenția asupra următorului aspect: ferestrele vechi, care pot conține și vopsea cu urme de plumb, ne pot otrăvi. De exemplu, din cauza lor se poate ajunge la tulburări digestive sau chiar la tulburări de comportament (din cauza faptului că afectează creierului).
Studiile din ultimii ani arată că ferestrele ce se închid după sistemul vechi pot să elibereze cu 27% mai mult plumb decât ferestrele glisante sau cele din materiale mai moderne (precum termopanul).

Covorașele de la baie
Medicii consideră că inclusiv covorașele pe care le avem în baie pot să ne îmbolnăvească. În condițiile în care călcăm pe ele de multe ori, acestea pot colecta tot felul de bacterii, de la cele de pe pielea noastră, la cele din fecale sau chiar unele ce se regăsesc în sol. Mai mult, pentru că în baie mediul este adesea cald și umed, pe ele se pot forma și depozite de mucegai.
Putem să ne ferim de probleme de sănătate cauzate de covorașele din baie dacă vom avea grijă să le spălăm frecvent. De pildă, covorașul care se află în preajma toaletei ar trebui spălat săptămânal, iar celelalte cam o dată la 10 zile- 2 săptămâni.

Mașina de spălat vasele
Nici măcar mașina de spălat vase nu este un obiect din casă despre care să putem spune că nu ne va îmbolnăvi.
De exemplu, pe lângă fungi și urme de mucegai, în mașinile noastre de spălat vase pot fi regăsite oricare dintre următoarele bacterii: E. coli, Pseudomonas (responsabilă de apariția infecțiilor la nivelul urechilor sau ochilor) sau Acinetobacter baumanii (Aceasta determină infectii la nivelul unor organe care prezinta lichide: tractul urinar, lichidul peritoneal, lichidul cefalorahidian, tractul respirator)

Alte exemple de obiecte pe care le avem în casă și care ne pot cauza probleme de sănătate

Cearșafurile
Nici nu ne-am fi gândit până acum la faptul că inclusiv cearșaful pe care dormim ne pot îmbolnăvi, dar oamenii de știință consideră că acest lucru este foarte posibil.
Studiile au arătat că pe un cearșaf pot ajunge să se strângă aproximativ 12 milioane de bacterii dacă acestea nu vor fi spălate timp de 1 lună. Dintre acestea, peste 40% sunt rezistente la antibiotice. Cele mai frecvente sunt cele care pot ajunge în organismul nostru pe cale digestivă, favorizând apariția unor infecții serioase.

Odorizantele
Deși suntem tentate să aducem arome noi în casa noastră prin intermediul odorizantelor, experții ne sfătuiesc să renunțăm la o asemenea intenție.
În ultimii ani, diverse institute de cercetare au efectuat studii care sunt în măsură să ne alarmeze, întrucât concluziile sunt că odorizantele ne pot fi foarte dăunătoare. Printre cele mai cunoscute efecte negative ale lor se numără:
• Reducerea capacității de funcționare a plămânilor, din cauza prezenței unui compus numit dichlorobenzen
• Creșterea predispoziției spre astm, din cauza aceluiași compus
• Tulburări hormonale și disfuncționalități la nivelul aparatului reproducător, din cauza ftalaților

Materialul izolant pentru pereți
Și acesta este periculos pentru sănătate deoarece are în componență compuși volatili organici și formaldehidă. Oricare dintre acestea pot afecta sănătatea plămânilor.
Un studiu realizat în anul 2015 a arătat că lucrătorii din fabricile de materiale izolante pentru pereți au mai multe probleme legate de sănătatea pulmonară față de cei care lucrează în alt tip de  fabrici.

Voi știați până acum faptul că obiectele din casă pot fi și ele o amenințare la adresa sănătății noastre?

Citește și: 10 obiecte pe care le ai în casă și care te fac nefericit

Surse:
www.allure.com, www.bestlifeonline.com, www.dengarden.com, www.goodhousekeeping.com, www.home.howstuffworks.com, www.terapiamedicala.ro, www.thekitchn.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Articolul urmator
Cea mai bună persoană pe care fiul meu o știe este mama lui pe care nu a cunoscut-o niciodată
Cea mai bună persoană pe care fiul meu o știe este mama lui pe care nu a cunoscut-o niciodată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Două fetițe din Sălaj, lăsate singure în casă, au murit după ce locuința a luat foc
    Două fetițe din Sălaj, lăsate singure în casă, au murit după ce locuința a luat foc

    Două surori de 9 și 12 ani au murit într-un tragic incendiu izbucnit în locuința familiei. Aparent, fetele erau singure acasă, în timp ce părinții se aflau în...

    O mamă din Iași și-a aruncat bebelușul de la balcon pentru a-l salva de flăcări, după ce a izbucnit un incendiu în locuință
    O mamă din Iași și-a aruncat bebelușul de la balcon pentru a-l salva de flăcări, după ce a izbucnit un incendiu în locuință

    Situațiile disperate cer măsuri disperate! O mamă din Iași, medic rezident, și-a îmbrăcat bebelușul în haine groase și l-a aruncat de pe geam, de la etajul al treilea,...

    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc
    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc

    Președintele României a promulgat ieri legea prin care părinții își pot lua concediu și pot beneficia de indemnizație pentru a avea grijă de copii când aceștia se...

    „Locuiesc împreună cu soțul meu și cu iubitul meu. Numai așa ne putem permite o locuință” susține o femeie implicată într-o relație poliamoroasă
    „Locuiesc împreună cu soțul meu și cu iubitul meu. Numai așa ne putem permite o locuință” susține o femeie implicată într-o relație poliamoroasă

    O persoană în plus în cuplu atrage gelozie sau aduce mai mulți bani în casă? Un cuplu implicat într-o relație poliamoroasă mărturisește că decizia de a...

    Hoarding-ul sau acumularea excesivă de obiecte: ce se ascunde în spatele acestui comportament
    Hoarding-ul sau acumularea excesivă de obiecte: ce se ascunde în spatele acestui comportament

    Să colecționezi diferite obiecte, să le ordonezi și să ai grijă de ele reprezintă o activitate firească. Însă în momentul în care insiști să le colectezi chiar...

    De ce unii copii aleg să se identifice cu obiecte
    De ce unii copii aleg să se identifice cu obiecte

    Tinerii generației Z nu se mai identifică cu pronumele personale „el/ ea/ ei/ ele”, ci adesea se regăsesc în diferite obiecte și preferă să fie definiți cu termeni...

    Sentință finală pentru pastorul din Suceava care și-a exploatat și agresat copiii timp de 6 ani
    Sentință finală pentru pastorul din Suceava care și-a exploatat și agresat copiii timp de 6 ani

    Încă de anul trecut, pastorul Constantin Pandelea din Valea Bourei, comuna Dolhești (județul Suceava), a fost condamnat la 21 de ani și 4 luni de închisoare de către...

    „Aș vrea să o văd pe mama zâmbind”. Ce își doresc trei copii din Giurgiu care trăiesc doar cu lumina lanternelor
    „Aș vrea să o văd pe mama zâmbind”. Ce își doresc trei copii din Giurgiu care trăiesc doar cu lumina lanternelor

    Trei copii din Giurgiu își fac temele la lumina lanternelor. Sunt crescuți doar de mamă, care nu știe ce să mai facă și încotro să o apuce pentru a le asigura micuților...

    © 2025 Qbebe