Verifică instalația electrică
Toate instalațiile electrice se deteriorează odată cu trecerea timpului și frecvența utilizării. Acestea ar trebui, prin urmare, să fie inspectate și testate la intervale regulate de timp, pentru a verifica dacă se află într-o stare corespunzătoare pentru continuarea folosirii în condiții de siguranță. O verificare a instalației electrice poate identifica:
-dacă vreunul dintre circuitele electrice sau este supraîncărcat;
-eventuale riscuri de șoc electric sau pericole de incendiu;
-o lucrare electrică defectuoasă;
-orice lipsă de împământare.
Se recomandă ca inspecția periodică a instalației electrice să se realizeze la intervale de 5-10 ani și de către un personal calificat.
Schimbă prizele vechi
Prizele vechi sunt adevărate riscuri care așteaptă să se transforme în hazarde. Iar în orice crăpătură pe care o poți observa pe suprafața de plastic, oricât de subțire, se poate acumula praf, care în cazul unui scurtcircuit va folosi drept catalist pentru un incendiu. Prizele mai vechi de 25-30 de ani ar trebui schimbate, pentru a evita posibilele situații periculoase ce pot rezulta din utilizarea lor pentru perioade mai lungi.
Utilizarea îndelungată nu presupune riscuri doar la nivelul prizelor, ci și a echipamentelor ce folosesc instalația electrică din pereți și tavan. În cazul unei variații de curent electric, corpurile de iluminat de pe tavanele casei tale pot să cauzeze un scurtcircuit, sau ca becurile incandescent folosite să explodeze. De aceea, este recomandată schimbarea acestora cu unele noi, pentru siguranța întregii familii. Iar pentru a te asigura că faci o alegere bună și o investiție inteligentă, poți opta pentru una din sutele de lustre de la eco-iluminat.ro , unde vei găsi corpuri de iluminat diverse, de cea mai înaltă calitate.
Folosește protecții pentru prizele noi
Odată ce ai schimbat prizele vechi cu unele noi și mult mai sigure, mai ai o măsură de precauție pe care o poți lua. Pentru a-i oferi toată siguranța celui mic, care este foarte curios de orice obiect pe care îl întâlnește prin casă, și pe care dorește să îl cunoască folosindu-și mâinile, utilizează protecții de priză. Instalează aceste protecții la fiecare din prizele la care copilul poate ajunge, pentru a preveni șocul electric sau electrocutarea. Asigură-te că acestea nu pot fi îndepărtate cu ușurință și au un sistem de închidere, dar și că sunt suficient de mari, pentru a preveni înghițirea.
Cumpără sisteme de protecție diferențială
O ultimă măsură de siguranță, în raport cu instalația electrică din casă, este instalarea unui sistem de protecție diferențială. Acesta setează un maxim de amperaj, de obicei sub 30 miliamperi. Pragul de 30mA este deja periculos pentru corpul uman, unde pot surveni vătămări serioase de electrocutare. Cu un sistem de protecție diferențială, reglat la acest maxim de 30mA pentru curentul diferențial rezidual, în cazul în care instalația electrică atinge pragul respectiv, instalația electrică este deconectată de la tensiune.
Luarea măsurilor de precauție necesare în ceea ce privește siguranța electrică a copilului tău este crucială pentru evitarea producerii de accidente. Electricitatea poate fi imprevizibilă, iar copiii - cu atât mai mult - deci este important să te asiguri de faptul că îi oferi un mediu sigur în care poate crește. Odată cu atingerea unei vârste la care poți avea o discuție rațională cu el, este esențial să îl educi cu privire la siguranța electrică, pentru a înțelege cum trebuie să trateze corespunzător această reală minune a lumii.