Mai ales dacă ești mamă, cu siguranță ai tocat, feliat, tăiat de mii de ori până acum. Și, desigur, ai folosit un tocător. Sau mai multe. Prpbabil, dacă faci un recensământ, sigur ai în bucătărie un tocător care are deja câțiva ani de utilizare, cu urme de tăieturi pe el. Totuși, cât de igienic este să folosești un tocător atât de mult timp și care este materialul cel mai indicat pentru el?
Tocător de lemn sau de plastic?
Se pare că știința a dorit să răspundă și la această întrebare. Pentru că mulți utilizatori casnici dar și mari chefi ai lumii au dorit să știe cât de sigur este tocătorul din punct de vedere al bacteriilor care rămân pe suprafața lui după utilizare. Astfel, cercetătorul Dean Cliver de la Universitatea din California a descoperit că tocătoarele din lemn sunt mult mai sigure. Mai precis, a infectat atât tocătoare din plastic cât și din lemn cu bacterii periculoase precum E.Coli și salmonella și a descoperit că cele din lemn prezintă mult mai puține urme ale acestora după ce sunt spălate și frecate bine cu apă, săpun și buretele de vase decât cele din plastic.
”Tocătoarele din lemn, precum cele de arțar sau paltin, au pori mici care acționează precum niște capilare ce duc în jos fluidele, prinzând bacteriile, care sunt apoi distruse când lemnul se usucă.”, declară Ben Chapman, specialist pe siguranța alimentelor la Universitatea din Carolina de Nord. Se pare că tocătoarele din plastic nu ”lucrează” atunci când sunt sub acțiunea apei precum lemnul, și bacteriile care se infiltrează în porii lor sunt distruse mult mai greu. Specialiștii ne sfătuiesc să folosim tocătoare din plastic pentru legume și fructe și tocătoare din lemn pentru a tăia carnea, peștele și fructele de mare.
Cum igienizezi un tocător?
Indiferent de tipul de tocător pe care îl alegi, trebuie să te asiguri că îl igienizezi și dezinfectezi după fiecare utilizare. Iată de ce detalii trebuie să ții cont:
- Folosește mașina de spălat vase. Mai ales în cazul tocătoarelor de plastic. În cazul tocătoarelor de lemn nu este indicată folosirea mașinii de spălat vase, dacă aceste tocătoare nu sunt suficient de groase. Se pot crăpa.
- Folosește la fiecare spălare o perie. Astfel de asiguri că peria va intra în cele mai mici crăpături și va elimina bacteriile. Și freacă bine cu apă fierbinte și detergent toate părțile tocătorului, inclusiv marginile acestuia.
- Folosește o soluție de apă cu clor pentru dezinfectare. Departamentul de Agricultura al SUA recomandă să amesteci o lingură de clor cu 4 litri de apă și să scufunzi tocătorul câteva minute în soluție. Apoi să îl clătești bine cu apă din plin și să îl lași să se usuce.
- Folosește un amestec de 1 cană de oțet de vin cu 2 litri de apă și lasă tocătorul să se înmoaie acolo pentru 5 minute. Apoi freacă bine cu o perie și clătește bine.
- O dată pe lună igienizează tocătorul cu o soluție de sare cu lămâie. Presară sare pe tocător, taie o lămâie în două și freacă lămâia de tocător, folosind sare de pe el ca un scrub. Lasă să acționeze apoi câteva minute și clătește bine cu apă fierbinte.
- Dacă tocătorul are tăieturi adânci în el sau s-a înnegrit este timpul să îl înlocuiești.
Surse: Real Simple, hygienefoodsafety.org