Bugetul este cel mai bun instrument atunci când dorești să fii mai sănătos din punct de vedere financiar sau dacă te afli într-un impas. El te ajută să îți planifici cheltuielile și, cel mai important, te ajută să faci loc pentru economisire.
Pentru a economisi, nu trebuie neapărat să ai o situație financiară ieșită din comun. Poți face acest lucru chiar dacă finanțele nu sunt foarte mari. Motivele pentru care economisim sunt diferite, de la investiții în bunuri, până la rezerve pe care le facem pentru situații neprevăzute sau pentru o achiziție semnificativă.
Stabilește un buget de economii
Prima etapă pentru a economisi bani este să știi exact care sunt veniturile tale lunare. Apoi, este necesar să calculezi datoriile pe care le ai, acolo unde este cazul, și să le achiți cu prioritate. Este important ca datoriile să fie primele pe care le plătești, pentru că amânarea acestora duce la acumularea unor sume din ce în ce mai mari.
Calculează cu atenție cheltuielile lunare recurente, cum ar fi plata utilităților, a întreținerii și a chiriei, a abonamentelor la diverse servicii. De acestea trebuie să te ocupi cât mai repede, pentru a nu fi nevoit să plătești penalități de întârziere.
În funcție de cheltuielile recurente, poți stabili care este suma rămasă din venituri și ce procent poți aloca celorlalte cheltuieli. Pentru a fi sigur că ai pe ce pune mâna în caz de nevoi urgente, poți apela la un cont bancar de economii. E ușor de accesat și la îndemână, însă dobânda este mai mică. Pentru o plasă de siguranță mai consistentă, care să acopere cheltuielile tale pentru câteva luni în cazul unui eveniment nefericit, există depozitul bancar. El oferă o dobândă mai mare, dar pe care o poți pierde în cazul în care scoți banii din depozit mai devreme de scadență. Analizează ce dobanda la depozite poți obține și care este suma pe care o poți pune deoparte la bancă pentru eventuale cheltuieli neașteptate. Află mai multe detalii aici.
Cel mai eficient mod în care poți gestiona bugetul de economii este să ai în permanență acces la toate informațiile tale financiare. Poți face acest lucru cu ajutorul aplicațiilor de banking și al unui tabel, pe care să îl împarți pe categorii de venituri și cheltuieli. Astfel, vei avea o imagine clară și în timp real a situației tale financiare, pe baza căreia vei putea face ajustările necesare de buget.
Împarte cheltuielile în mod eficient
După ce calculezi cu atenție bugetul pentru cheltuielile de bază, este recomandat să te gândești la anumite produse și servicii pe care vrei să le accesezi pentru luna respective și să analizezi dacă sunt necesare sau dacă mai pot suferi amânare. Dacă acestea nu sunt urgente, poți pune deoparte o sumă de bani pe care să o adaugi la veniturile lunii următoare, pentru a cumpăra ceea ce îți dorești fără a da peste cap bugetul planificat.
Dacă îți mai rămân bani de la un salariu la altul, înseamnă că ai reușit să gestionezi eficient cheltuielile și ai posibilitatea de a economisi. Nu este relevantă suma rămasă, câtă vreme ai posibilitatea de a o folosi într-un mod util. De-a lungul unui an, economisirea unei sume mici te poate ajuta să îți îndeplinești o nevoie, plecarea într-o călătorie sau cumpărarea unui obiect pe care îl dorești.
Poți încerca metoda planificării în pași: bugetul lunar și cel de economii te vor ajuta să estimezi exact care sunt veniturile și cheltuielile. Însă un buget anual este folositor pentru că îți dă posibilitatea să îți stabilești obiective pe termen lung, un obiect mai costisitor pe care ți-l dorești sau o vacanță. Actualizează bugetele frecvent pentru a vedea exact care este situația ta financiară și ce obiective poți atinge pe termen scurt, mediu și lung.
La început poate fi mai greu să economisești lunar o anumită sumă de bani și să ții o evidență a veniturilor și cheltuielilor lunare. Cu timpul, te vei obișnui cu această strategie și îți va fi mai ușor să ai o privire de ansamblu asupra situației tale financiare și a lucrurilor pe care le poți realiza cu ajutorul unui buget personal și a economiilor.
Surse foto: Shutterstock.com