Cum deosebești hainele de calitate de cele ieftine

Cum deosebești hainele de calitate de cele ieftine

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sezonul reducerilor este în toi, așa că în mod sigur îți dorești să faci noi achiziții în materie de articole vestimentare. Deși poți fi foarte tentată datorită prețurilor mai mici, trebuie să știi că este necesar să vezi dacă merită într-adevăr să cumperi hainele respective. Pentru a te ajuta să deosebești mai ușor hainele de calitate de cele de o calitate mai slabă, în articolul de mai jos vei găsi câteva „trucuri". Acestea nu sunt complicate și, dacă te vei strădui să le pui în aplicare de fiecare dată când mergi la cumpărături, vei avea mai multe șanse să te alegi cu haine de o calitate mai bună. Informează-te cât mai bine pe această temă și să te bucuri de momente cât mai plăcute la shopping-ul de vacanță!

Pune în lumină un material pentru a-ți da seama dacă ai de-a face cu o haină de calitate

Dacă vrei să-ți dai seama rapid dacă merită sau nu să cumperi anumite haine, ia-le și pune-le în lumină.Uită-te cu atenție la textura materialului. Cu atât este mai densă, cu atât ai șansa ca articolul respectiv să fie unul de calitate. În schimb, dacă este subțire, cel mai probabil materialul nu este de calitate și se poate deteriora ușor pe măsură ce timpul trece.

Hainele de calitate au un material cu textura mai densa

Citește și: 10 detalii de care sa tii cont cand alegi hainele bebelusului

Materialul hainelor de calitate nu se sifoneaza prea usorAplică un „test" simplu: cât timp stă mototolită o haină?

Poți vedea cât de bun este un material și în felul următor: nu trebuie decât să faci un ghemotoc din materialul din care este făcută haina respectivă, să-l strângi în pumn pentru câteva secunde și apoi să-i dai drumul. Oare va rămâne șifonat sau își va „reveni" rapid?
Experții ne asigură că un material care nu poate sta mototolit, măcar pentru câteva secunde, în pumnul tău, are mari șanse să nu treacă proba timpului.

Încearcă și acest „test-fulger" al calității unei haine: trage de materialul respectiv

Poți aplica „testul", de pildă, pentru partea inferioară a rochiilor, a cămășilor sau, de ce nu, pentru puloverele pe gât.
La fel ca și în exemplul anterior, strânge materialul în mână, trage puțin de el și dă-i drumul. Dacă își va menține forma, ai șansa să te bucuri de un lucru de calitate. În schimb, dacă materialul are un aspect ce lasă de dorit, este foarte posibil să nu fie un lucru de calitate.

Un material de calitate va reveni usor la forma initiala

Evită fermoarele aflate la vedere

Dacă fermoarul nu constituie un element de design al articolului vestimentar, ai grijă ca acesta să fie „ascuns" de un fel de „plăcuță". De asemenea, dacă avem de-a face cu o haină de calitate, ar trebui să existe, alături de acest fermoar „ascuns", un loc suplimentar (cu un nasture, o gaură și un mic cârlig), menit să susțină fermoarul, să-l facă să stea plat.
Nu în ultimul rând, tivul de la fermoar ar trebui să aibă aceeași culoare ca și materialul din care este confecționată haina.

Fermoarul ascuns poate fi un indiciu pentru o haina de calitate

Nasturii și găurile acestora pot dovedi dacă o haină este de calitate sau nu

Găurile prin care vor fi introduși nasturii ar trebui să aibă o cusătură solidă și dreaptă. Iar nasturii ar trebui să fie bine fixați (trage ușor de unul pentru a verifica acest lucru) de material, fără a fi folosită prea multă ață.

Nasturii bine fixati sunt o dovada a unei haine de calitate

O haină de calitate ar trebui să aibă nasturi sau alte garnituri ca rezervă

Fie că vorbim de nasturi, de capse, de mărgele, paiete sau orice alte elemente decorative, hainele de calitate trebuie să le aibă de rezervă. În caz contrar, atunci când rămâi fără una dintre acestea, riști să nu le găsești pe piață sau să fie foarte scumpe.

Fii atentă la buzunare

Ideal este ca buzunarele să fie confecționate din același material ca și haina în sine sau cel puțin dintr-un material mai dur (precum acela ce se folosește, în general, la pantalonii casual bărbătești).
Dacă observi că buzunarele sunt făcute din in sau orice material ieftin, este posibil să nu te afli în fața unei haine de calitate. Asemenea buzunare sunt fragile și riscă să se deterioreze rapid.

Uită-te ca materialul folosit la manșete, guler, fenta pentru nasturi și platca din spate să fie de aceeași calitate cu cea a materialului din care sunt făcute partea din spate și partea din față a unei bluze/cămăși

Acest demers este necesar mai ales pentru a testa calitatea unei cămăși sau a unei bluze. Dacă părțile dublate sunt din bumbac și celelalte sunt sintetice, la spălat există posibilitatea să se „strângă" cusăturile. Practic, aspectul hainei respective se va deteriora mai rapid.

Verifică și textura de deasupra a unui material

Aceasta ar trebui să nu aibă nimic adăugat pe deasupra ei, iar modul de dispunere a fibrei materialului să fie același.
Dacă această condiție nu este îndeplinită, poți constata că nu este vorba de o haină de calitate. Cel mai ușor va fi să-ți dai seama de acest lucru la hainele din catifea sau din catifea raiată.

Vezi dacă există căptușeală

La hainele de calitate ar trebui să existe mereu.
Uită-te după căptușeală în special în cazul jachetelor, sacourilor sau fustelor.

Nu uita să te uiți dacă fustele și pantalonii au „rezervă", mai ales dacă ești înaltă

„Rezerva" reprezintă o bucată de material lăsată între tiv și cusătura finală. Poate fi cu adevărat salvatoare dacă ești înaltă și ai nevoie să lungești puțin anumite haine sau dacă pur și simplu se întâmplă, accidental, ca materialul să „intre la apă".
Se spune că lățimea acestei rezerve diferă în funcție de articolul vestimentar și de material. În general însă, atunci când vrem să vorbim de o haină de calitate, ne gândim că „rezerva" ar trebui să aibă, în medie cam 2 cm.
Iată câteva exemple: ar trebui să existe între 2,5-5 cm de „rezervă"pentru o fustă dreaptă sau „creion", confecționată dintr-un material de grosime medie. Pentru o fustă mai înfoiată ar trebui să existe o „rezervă" de aprox. 2,5 cm, iar pentru una largă cam de 1,5 cm.

„Rezerva”-obligatorie la hainele de calitate

Pantalonii bine făcuți ar trebui să aibă cusătură în stil franțuzesc

Acest tip de cusătură are un aspect estetic, întrucât este formată din două rânduri de tighele, dintre care primul se execută pe faţa materialului, iar al doilea pe dos.
De asemenea, are avantajul că este și rezistentă, fiind preferată pentru hainele care se spală des. Cu atât cu cât cusătura este mai bine făcută, cu atât este un semn că ai ales o haină de calitate!

 Hainele de calitate ar trebuie sa aiba cusatura in stil frantuzesc

Hainele de calitate ar trebui să aibă niște cusături bine făcute

Nu de puține ori s-a spus că „testul cusăturilor" poate fi dovada pentru o haină de bună calitate sau, dimpotrivă, pentru o haină ieftină.
La cele ieftine, în general, dacă tragi ușor o cusătură aflată pe interiorul materialului, vei observa mici spații goale.
În schimb, la hainele de calitate, tivul și cusăturile vor fi dense, vor fi de aceeași culoare cu materialul (cu excepția cazurilor în care, din motive de design, se optează pentru o culoare constrastantă) și vor fi cât mai plate.

Hainele de calitate au si cusaturi bine facute

Dacă vrei să te convingi pe deplin că vei achiziționa o piesă „hand-made", uită-te la cusături și tivuri: acestea nu ar trebui să fie drepte

Cusăturile și tivurile obținute la mașina de cusut sunt drepte și plate. Dimpotrivă, cele realizate manual sunt oarecum în unghi și nu sunt prea plate.

Este foarte important să verifici compoziția materialului

Și acest demers este util pentru a testa calitatea unei haine.
De pildă, fibrele naturale (precum lâna, bumbacul, mătasea naturală) se mențin mai bine decât cele sintetice, precum acrilul . Astfel, materialele îți păstrează mai bine „ținuta" și „suportă" mai multe spălări.
Există însă și materiale ce conțin și sintetic și nu trebuie neapărat evitate, mai ales dacă se combină și cu unele fibre naturale.

Verificam eticheta pentru a vedea daca o haina este de calitate sau nu

Nu uita să vezi dacă firele de țesătură au aceeași direcție

Dacă ai de-a face, de pildă, cu imprimeuri dungi și carouri, este bine să verifici dacă ele se îmbină corespunzător în toate colțurile hainei, la buzunare, la manșete etc. Este mai dificil să faci acest lucru la dungile orizontale, la imprimeurile mari sau la articolele vestimentare ce au multe cusături (precum bluzele).
Motivul pentru care ar trebui să faci acest demers este că, în general, la hainele de calitate se folosesc bucăți compacte de material, ceea ce va asigura o suprapunere a direcției firelor de țesătură.
În schimb, pentru a se menține un preț acceptabil sau chiar redus al hainelor, producătorii optează pentru utilizarea unor resturi de materiale. Din această cauză, firele de țesătură nu vor ajunge să aibă aceeași direcție.

 La o haina de calitate, firul de tesatura trebuie sa aiba aceeasi directie

Citește și: Trucuri practice pentru refolosirea hainelor vechi

Tu mai știi și alte „trucuri" prin care poți deosebi hainele de calitate de cele ieftine?

Surse:
www.buzzfeed.com;www.neatorama.com;
www.omgnewshub.com; www.recoveringshopaholic.com; wwww.tiphero.com

Surse poze:
www.1.bp.blogspot.com; www.sew4home.com  

Articolul urmator
Soacra mea ma învață cum să-mi cresc copiii, dar fiul ei nu-și spală singur hainele
Soacra mea ma învață cum să-mi cresc copiii, dar fiul ei nu-și spală singur hainele

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mama, nu vorbi cu el, are haine ieftine”. Tu, dragă părinte, ești vinovat pentru faptul că al tău copil pune mai mult preț pe lucrurile materiale, și nu pe valoarea umană
    „Mama, nu vorbi cu el, are haine ieftine”. Tu, dragă părinte, ești vinovat pentru faptul că al tău copil pune mai mult preț pe lucrurile materiale, și nu pe valoarea umană

    Care este diferența dintre o haină scumpă și una ieftină? Un logo cusut sau imprimat pe o bucată de material. Care este diferența dintre un copil sărac și unul bogat sau care pune...

    Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
    Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

    Timpul petrecut cu copii merită toată implicarea şi atenţia ta. Nu este important numai să relaţionezi cu aceştia, ci şi felul în care o faci. Atunci când cei mici simt...

    Cea mai drăgălașă calitate a ta, în funcție de zodie
    Cea mai drăgălașă calitate a ta, în funcție de zodie

    Fiecare dintre noi se remarcă prin anumite calități, unele dintre ele ajutându-ne să ieșim oricând din anonimat și fiind foarte apreciate de către cei din jur....

    „Sunt o mamă casnică leneșă! Las vasele nespălate și hainele neîmpachetate și nu-mi pasă că mă judecă oamenii"
    „Sunt o mamă casnică leneșă! Las vasele nespălate și hainele neîmpachetate și nu-mi pasă că mă judecă oamenii"

    Mamele casnice au atât de multe treburi de dus la bun sfârșit în fiecare zi, încât abia pot face față cerințelor. Sunt și femei care se mișcă precum...

    Anca Serea dovedește încă o dată ce om de calitate este. Ce gest frumos a făcut pentru bona copiilor ei
    Anca Serea dovedește încă o dată ce om de calitate este. Ce gest frumos a făcut pentru bona copiilor ei

    Declarație emoționantă făcută de fosta prezentatoare TV, Anca Serea, unei foste angajate. Bona celor șase copii a făcut parte din familie timp de patru ani și primește acum toate...

    Tavi Clonda și Gabriela Cristea și-au dus fetițele la Disneyland. Au petrecut timp de calitate pe tărâmul de poveste
    Tavi Clonda și Gabriela Cristea și-au dus fetițele la Disneyland. Au petrecut timp de calitate pe tărâmul de poveste

    După vacanța pe nisipul fierbinte în Bulgaria, Gabriela Cristea și Tavi Clonda le-au făcut o surpriză de proporții fetelor și le-au dus la ...Disneyland, Paris! Se pare că au...

    Cum se fac bezelele: cele mai simple rețete
    Cum se fac bezelele: cele mai simple rețete

    Bezelele reprezintă o delicatesă crocantă și dulce, adorată de gurmanzi în întreaga lume. Aceste delicioase bomboane sunt cunoscute pentru textura lor aerată și culoarea...

    Cum depășești cele mai grele momente din viața ta, în funcție de zodie
    Cum depășești cele mai grele momente din viața ta, în funcție de zodie

    Momentele dificile vin când ne așteptăm mai puțin și fiecare dintre noi avem propriile modalități de a trece peste ele. Spre exemplu, unii dintre noi își revin...

    © 2025 Qbebe