Informații despre mezelurile naturale
Mezelurile reprezintă o categorie de alimente extrem de convenabilă deoarece nu necesită de obicei vreun proces de preparare termică și pot fi consumate ca atare, integrate într-un sandviș, în salate sau ca aperitive. Conțin proteine și o mulțime de vitamine și minerale benefice sănătății, precum fier, zinc și vitamina B, dar pe de altă parte sunt bogate în sodiu și grăsimi saturate (ingrediente de evitat mai ales de persoanele care suferă de boală cardiacă sau hipertensiune).
Mezelurile desemnate naturale sunt procesate în grad minim, nu conțin arome sau coloranți artificiali și nici conservanți chimici sau ingrediente pentru a le menține prospețimea. Însă conțin nitrați și nitriți. În cazul în care produsul beneficiază pe etichetă de specificația fără nitrați sau nitriți adăugați sau acestia nu sunt enumerati pe eticheta (legislația prevede obligativitatea menționării pe etichetă a tuturor conservanților și coloranților sintetici folosiți) înseamnă că acești conservanți sunt naturali, nu chimici (cu excepția celor care apar în mod natural în sarea de mare și în pudra de țelină). Din fericire, experții în nutriție sunt de părere că indiferent de sursa acestor componente cantitatea regăsită în mezeluri este neglijabilă. De reținut faptul că există pe piață ți mezeluri care nu conțin niciun conservat sintetic, a căror popularitate este în continuă creștere.
Cum reușesc să își păstreze prospețimea mezelurile naturale? Există câțiva nitriți din plante, naturali, precum cei din țelină, sfeclă și sare de mare care joacă rol de conservanți. Deși acestea conțin nitriți, nivelul este mai redus în cazul lor decât în mezelurile fabricate în modul convențional. Problema de sănătate care apare în cazul nitriților este că atunci când se combină cu aminele din carne se creează nitrozamine, pe care unele studii le consideră cancerigene. În plus, produsele din carne procesată au fost asociate de studii unui număr crescut de cazuri de persoane suferinde de diabet și boli cardiace.
Ce părere ai de această pastramă de struț copt-afumată de la BUNO - Carne Pur Gust? Carnea este afumată cu grijă la fum natural de fag și provine de la struți crescuți în fermă proprie, în aer liber și hrăniți natural. În afară de carne, produsul conține numai condimente naturale, mixate special ca tu să te lingi pe degete, fără a se utiliza vreun conservant, colorant sau alt ingredient sintetic.
Joy McCarthy, nutriționist și autor al unor cărți din domeniul nutriției, este de părere că "dacă vei comsuma o carne de calitate bună o dată pe săptămână nu crește riscul de cancer. O carne de calitate implică proveniența de la animale hrănite cu iarbă sau carne certificată drept organică. Animalele crescute pe o pășune tind să aibă un raport mai mare de acizi grași omega 3, iar alimentația lor nu conține pesticide. Este important de urmărit și profilul nutrițional al animalului respectiv care reprezintă rezultatul direct al alimentației acestuia."
Carnea de struț de la BUNO - Carne Pur Gust provine de la animale crescute în România, cu hrană excelentă din punct de vedere cantitativ, fără substanțe chimice sau steroizi. Deoarece struții sunt crescuți în padocuri ample, care le permit să se miște liber și au parte de aer curat, cresc armonios, carnea lor are un gust extraordinar. Pastrama din carne de struț reprezintă o alternativă sănătoasă pentru celelalte tipuri de mezeluri de pe piață, fiind 100% naturală. Are conținut scăzut de grăsimi, este o sursă de proteine de calitate superioară și are un conținut scăzut de colesterol.
Sfaturi pentru mezelurile naturale
Optează ori de câte ori este posibil pentru mezeluri naturale, fără conservanți sau nitrați și nitriți. Salamul, mortadela, cârnații conțin carne intens procesată și cu o cantitate crescută de grăsime, prin urmare dacă nu poți rezista tentației, cel puțin rezervă-le pentru ocazii speciale.
Urmărește ca produsele pe care le achiziționezi să aibă în compoziție o cantitate redusă de sodiu și nici zahăr; de asemenea, este important ca animalele să nu fi fost crescute cu antibiotice. Caută produsele etichetate în acest sens; naturale sau organice. Încearcă să te gândești la alimentația ta în ansamblu. În cazul în care conține și alte alimente bogate în sodiu precum pâine, brânză și pizza, poate ar fi bine să renunți din când în când la alte produse procesate.
Mezelurile de la BUNO - Carne Pur Gust sunt 100% naturale și reprezintă o opțiune sănătoasă și deosebit de gustoasă atunci când ai poftă de ele. Pui, curcan, struț, toate aceste tipuri de carne sunt provenite de la animale crescute în România, cu hrană de calitate și procesate cu cea mai mare grijă de echipa proprie de producție. Mai mult carnea este ambalată în skin pack/vid astfel încât să limiteze actiunea aerobă și să îmbunătățească termenul de valabilitate, fără să fie nevoie de adăugarea substanțelor sintetice.
Atunci când consumi mezeluri, află că sandvișul nu reprezintă singura opțiune de a te bucura de mezeluri. Poți pregăti și lipii extrem de sănătoase în care să incluzi spanac cu brânză și merișoare sau ardei cu salată, dar și avocado cu roșii. De asemenea, și salatele sunt un fel de mâncare sănătos în care poți include mezelurile. Astfel, alături de salată verde, adaugă baby spanac, roșii cherry, castraveți și ceapă roșie și câteva felii de șuncă. Omleta cu ouă și legume (ardei și ceapă), pe care presari și puțină șuncă, este delicioasă. Ai o mulțime de preparate gustoase și sănătoase din care poți alege.
De reținut
Din punctul de vedere al cantității de mezeluri pe care o poți consuma în perfectă siguranță, se recomandă să consumi cu moderație mezeluri, să ai o alimentație echilibrată, în care se regăsesc și plante pentru a contrabalansa efectele negative ale consumului de carne; fibrele sunt extrem de benefice în acest sens.
Procesul de fabricație al mezelurilor nu este de importanță deosebită; fie că este vorba despre marinare, afumare, sărare sau coacere, toate conțin ingrediente menite să le conserve un timp îndelungat prospețimea. Nutriționistul Joy McCarthy subliniază că alături de nitrați și nitriți este bine să eviți BHA (Butilhidroxianisol), BHT (Butil hidroxi toluen), considerate posibile cancerigene, alimentele afumate cu fum lichid alimentar, siropul de porumb care poate conduce în exces la probleme cardiace, aspartam care include ca riscuri pentru sănătate întârziere mentală și convulsii. Nu uita să acorzi atenția cuvenită sodiului, care se găsește din abundență în mezeluri. Dacă suferi de alergii la grâu, soia sau lactate, verifică cu atenție toate ingredientele. Persoanele care se confruntă cu probleme digestive trebuie să evite caragenanul. Extractul de țelină este cea mai populară alegere de conservant în ceea ce privește mezelurile naturale, așadar citește cu atenție etichetele produselor. În final, nu uita să consumi mezelurile naturale în mod rațional, cumpătarea fiind întotdeauna ingredientul cheie.
Surse: www.chatelaine.com; https://healthyeating.sfgate.com; www.eatingwell.com; https://recipes.howstuffworks.com; www.today.com