Independența financiară se învață: ghid pe vârste pentru copii

Independența financiară se învață: ghid pe vârste pentru copii

Corina Naftanaila

Educația financiară este un subiect delicat pentru orice părinte. Știm cu toții că mai devreme sau mai târziu ajungem în punctul în care chiar trebuie să discutăm cu cei mici despre bani. De unde provin, de ce avem nevoie de ei și de ce trebuie să facem economii. Este important să începem educația financiară de la vârstă fragedă, pentru că aceasta reprezintă fundația pentru dezvoltarea simțului responsabilității de care vrei să dea dovadă copilul tău în viitor. Astfel, începutul poate fi destul de anevoios, dar suntem siguri că vei reuși să găsești cea mai bună abordare. Vestea bună este că independența financiară se învață și alături de Economida, partenerul de economii al copiilor! Am pregătit pentru tine un mic ghid, menit să te ajute să abordezi discuțiile în etapele de vârstă potrivite.

Asemeni oricărui alt părinte, ți se pare că întotdeauna este loc de mai bine atunci când vine vorba despre ceea ce-i oferi copilului tău. Vrei să aibă mereu totul și să nu-i lipsească nimic, așa cum poate ți s-a mai întâmplat ție în copilărie. De multe ori, sentimentul de vinovăție apărut în urma faptului că nu petreci suficient timp cu copilul te face să-i oferi și mai multe, ca o compensație pentru momentele ratate. Ai grijă însă, acest obicei îi poate da impresia copilului că trebuie să fie răsplătit în lucruri materiale chiar și atunci când nu depune eforturi.

Este extrem de important să vorbești cu cel mic despre bani, despre dorințele lui și despre cum poate reuși să și le îndeplinească singur. Nu uita să-i povestești și despre Economida, propria lui „pușculiță” virtuală, care îl ajută să facă economii inteligent. Cine este Economida? Ei bine, este prietena oricărui copil cu visuri mărețe. Aceasta a apărut din dorința de a le oferi celor mici încrederea că prin respsonsabilitate și răbdare pot reuși orice își propun și că amânarea dorințelor mici îi va ajuta să ajungă la cele mari. Hai să afli cum trebuie să explici valoarea banilor în funcție de vârsta copilului!

economida-pentru-visuri-mici

Educația financiară la 3-5 ani

Este etapa de început, când trebuie să descoperi ce înseamnă banii în ochii copilului. Te avertizăm, lucrurile nu vor fi deloc ușoare, dar te ajutăm să găsești cea mai bună abordare. La această vârstă cei mici cred că banii vin de la bancă, așa cum laptele vine de la supermarket. Astfel, este momentul să-i explici că banii provin de la serviciu și că sunt răsplata efortului și muncii depuse. Va înțelege astfel că pentru a avea bani trebuie să muncești, pentru că fără bani nu poți merge la final de săptămână la cumpărături.

Nu uita să-i explici și că portofelul/banca sau bancomatul nu sunt un sac fără fund, de unde puteți lua bani oricând; este necesar să știe că familia voastră are un buget stabilit și că în fiecare lună aveți o sumă de bani în care trebuie să vă încadrați. Așadar, a venit timpul să-i explici diferența dintre nevoi și dorințe. Ajută-l să înțeleagă că atunci când spune „mami, am nevoie de jucăria asta” sau „tati, am nevoie de ceva dulce”, nu este o nevoie reală, ci o dorință, ce nu se poate îndeplini de fiecare dată. Este indicat să-i explici că banii familiei trebuie să acopere nevoile voastre, iar pentru dorințe trebuie să economisiți.

Economida pentru Visuri Mici este exact ce aveți nevoie. Piticul învață să renunțe la mici cerințe zilnice pentru un vis mai mare. La revedere dulciuri și mici plăceri de toate zilele, care aduc doar satisfacții de moment, bun venit dorințe mari îndeplinite cu efort, care îl vor face cu adevărat fericit. Alimentezi contul Economida direct din aplicația George cu orice sumă dorită, rapid, simplu și cu zero comision pentru fiecare tranzacție.

Educația financiară la 6-10 ani

Gata, ați depășit pragul critic de început, copilul deja știe să deosebească banii și acum trebuie să înțeleagă cu adevărat valoarea lor. Este momentul potrivit pentru a discuta despre responsabilitate financiară și despre faptul că dacă dorim să avem grijă de banii noștri trebuie să-i economisim. Exemplul clar este atunci când primește bani de buzunar de la bunici sau rude - aici intervine prima decizie responsabilă: cumpără dulciuri de toți sau păstrează o parte din ei pentru o jucărie dorită de luni de zile? Ajută-l să ia decizia potrivităt!

Discutați despre istoria banilor, explică-i cum funcționează o bancă și răspunde, alături de el, la întrebarea „De ce avem nevoie de bani”; începe tu cu „avem nevoie de bani pentru a cumpăra alimentele zilnice, fără de care nu putem trăi” și lasă-l să continue. Răspunsurile te vor ajuta să vezi nivelul la care ați ajuns.

economii-bani-de-buzunar

Educația financiară la 11-13 ani

Copilul crește, cerințele devin tot mai mari, întrebările tot mai multe. Vorbim despre perioada preadolescenței, când copiii pun foarte mult accent pe lucrurile materiale. Motivul? Simt constant că sunt într-o competiție cu prietenii sau colegii de școală. Dacă apare un telefon nou în grupul de amici, copilul va dori și el unul la fel, dacă un coleg pleacă în vacanță cu familia, copilul tău îți va cere în scurt timp asta. Ce este de făcut? Responsabilizare financiară. Juniorul este deja la vârsta la care poate înțelege foarte bine că atunci când își dorește un lucru, cu orice preț, trebuie să facă economii.

Ajută-l să deosebească adevăratele necesități de dorințe. Dacă și-a propus să-și cumpere un lucru, convinge-l să aștepte câteva zile înainte să-l achiziționeze, pentru a vedea dacă-i este cu adevărat necesar. De asemenea, pentru ca valoarea banilor să fie mai clară, pune-l să deseneze bancnotele de bani și în dreptul lor lucruri care pot fi cumpărate cu sumele respective. Imaginea de ansamblu îl va ajuta să aibă o viziune mai clară.

Educația financiară 14-18 ani

Suntem siguri de un lucru, învățăm toată viața să fim responsabili cu veniturile noastre. Chiar și tu, adult responsabil, ai uneori dificultăți în a-ți refuza micile dorințe, ce să mai spunem de adolescenți, care visează cu ochii deschiși la tot felul de cheltuieli. Dacă ați parcurs cu atenție toți pașii de până acum, independența financiară nu va fi o noțiune ieșită din comun pentru copilul tău. Acum, trebuie să-l ajuți să-și seteze un buget propriu, care să-i acopere în primul rând necesitățile și abia apoi dorințele.

Trebuie să fie responsabil în continuare cu banii de buzunar sau bursele pe care le-a obținut de-a lungul timpului și să aibă mereu un fond de rezervă pentru situațiile delicate. Este oricând expus riscurilor de orice fel, tocmai de aceea Economida pentru Visuri Mari te va ajuta să-l protejezi și să-i oferi un viitor mai bun. Prioritatea ta este siguranța și bunăstarea copilului tău, indiferent de vârsta lui, iar fondul de economii pentru studii este promisiunea pentru un început de viață mai bun pentru mezinul familiei.

Alege înțelept și beneficiezi de asigurare Activ + pentru protecția ta și a familiei tale, inclusiv Pachetul de asigurare în caz de accident (fracturi și spitalizare) pentru copilul tău. Pui periodic bani deoparte și îi transformi într-un vis împlinit. Vino în orice sucursală BCR și află totul despre Economida direct de la specialiști!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Zodiile care au nevoie de independență în relații
    Zodiile care au nevoie de independență în relații

    Odată ce sunt parte a unui cuplu, anumite persoane sunt dornice să-și petreacă foarte mult timp alături de partenerii lor, să se implice în numeroase activități...

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Independența în copilărie poate reduce anxietatea la maturitate, spun cercetătorii
    Independența în copilărie poate reduce anxietatea la maturitate, spun cercetătorii

    O nouă terapie își face simțită prezența în cărțile de specialitate și ședințele la psiholog. Părinții sunt încurajați să ofere copiilor independența de a...

    De ce copiii din ziua de azi au mai puțină independență?
    De ce copiii din ziua de azi au mai puțină independență?

    Privarea de libertate și de independență a copiilor și refugierea lor în ecranele telefoanelor sau tabletelor produce schimbări semnificative în comportamentul și...

    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi
    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi

    O mămică de peste granițe se confruntă cu o adevărată provocare în fiecare an, pe 11 ianuarie, de ziua celor trei copii ai săi care nu, nu sunt tripleți, ci doar născuți...

    © 2024 Qbebe