Incidenta diabetului la copii
Simptomele diabetului la copii
In cazul diabetului zaharat de tip 1 (sau insulino-dependent), manifestarile si simptomele apar de obicei rapid, intr-o perioada de cateva saptamani;-sete crescuta si urinare frecventa. Din cauza excesului de zahar care se "blocheaza" in fluxul de sange al copilului, fluidele sunt eliminate din tesuturi conducand la senzatia de sete (unii copii cer sucuri reci, dulci). Rinichii detin un rol cheie in eliminarea excesului de toxine din organism, prin urmare odata cu zaharul se elimina si apa din corp (poliurie). Cu cat este mai ridicat nivelul glicemiei, cu atat copilul urineaza mai des, conducand la deshidratare, prin urmare corpul cere mai multa apa si copilul devine incredibil de insetat (polidipsie). Parintii incearca sa restictioneze nivelul de lichide pentru a reduce frecevnta urinarilor ceea ce nu se recomanda deoarece se va ajunge cu siguranta la deshidratare. Unii copii chiar se trezesc in toiul noptii pentru a urina (nocturie), iar cei mai mici pot uda patul (enurezis).
-foame excesiva (polifagie). Fara suficienta insulina pentru a deplasa zaharul in celulele copilului, muschii si organele ajung epuizate conducand la senzatia de foame.
-pierderea in greutate. In ciuda faptului ca mananca mai mult decat de obicei pentru a scapa de foame, copilul scade in greutate, uneori rapid. Fara energia pe care o ofera zaharul, tesutul muscular si depozitele de grasime se micsoreaza pur si simplu. Pierderea in greutate inexplicabila este primul semn care trebuie remarcat.
-oboseala. Daca celulele copilului sunt private de zahar, acesta poate resimti oboseala sau letargie.
-iritabilitate sau comportament neobisnuit. Copiii cu diabet de tip 1 nediagnosticat pot deveni subit irascibili sau prost dispusi.
-vedere incetosata. Daca glicemia copilului este prea mare, fluidele corporale pot fi extrase de organism din ochiul copilului, afectand abilitatea de a se concetra intr-un punct fix.
-infectie genitala. Fetele cu diabet de tip 1 pot prezenta infectii genitale, iar bebelusii iritatie de scutec cauzata de candida, care nu se amelioreaza nici cu crema de tratament speciala
-un miros fructat al respiratiei. In timpul procesului de metabolizare, organismul descompune grasimea si proteinele pentru a le utiliza ca surse de enrgie, eliminand in acelasi timp un produs potential otravitor, denumit cetone (identic cu cel folosit la acetona pentru indepartarea ojei). Rinichii insa incearca sa le elimine, iar daca nu reuseste, acestea se acumuleaza in sange consucand la dureri de stomac si greata severe. Acumularea cetonelor este denumita cetoacidoza diabetica. Corpul incearca sa le elimine prin expiratie asa ca poate apare mirosul fructat sau anormal al respiratiei copilului, insotit si de o frecventa crescuta a repiratiei (pentru a elimina cat mai multe cetone).
Cetoacidoza diabetica reprezinta o problema serioasa care poate conduce la inconstienta si chiar deces, dar din fericire administrarea de fluide intravenos si insulina pot remedia rapid situatia.
In cazul in care observam la copii mai multe dintre simptomele enuntate anterior, trebuie sa mergem de urgenta la medic, deoarece pe termen lung pot afecta functionarea unor organe (rinichi, ficat). Un test simplu al glicemiei ne poate confirma sau infirma banuielile si putem preveni astfel complicatii mult mai grave. Nu trebuie insa sa uitam ca alimentatia inadecvata reprezinta de asemenea o cauza pentru aparitia diabetului si desi nu este mentionat, obezitatea reprezinta un simptom important care nu trebuie neglijat in cazul diabetului la copii.
Surse:
www.auburn-reporter.com; www.besthealthmag.ca; www.diabetes.co.uk; www.mayoclinic.com; http://pediatrics.about.com; www.netdoctor.co.uk; www.aboutkidshealth.ca