Alergia la lapte de vacă
Cel mai adesea este cauzată de proteina alfa-S1 cazeină din laptele de vacă. O alergie la lapte este uneori confundată cu intoleranța la lactoză deoarece presupune adesea aceleași simptome. Cele două afecțuni sunt extrem de diferite, intoleranța la lactoză apărând când unei persoane îi lipsește enzima lactază pentru a metaboliza lactoza (un zahăr din lapte) la nivelul intestinelor. Laptele de vacă reprezintă cauza principală a reacțiilor alergice în cazul copiilor de vârstă mică și unul din cele 8 alimente responsabile pentru 90% din alergiile specifice copilăriei. Mai exact, un procent de 2-3% dintre copiii mai mici de 3 ani sunt alergici; se pare că mai puțin de 20% dintre ei vor depăși alergia până la 4 ani, însă 80% au șanse să o depășească înainte de 16 ani.
De obicei, copiii care se confruntă cu o alergie la lapte vor dezvolta o reacție lentă, ceea ce înseamnă că simptomele se vor dezvolta în timp, începând de la câteva ore până la câteva zile mai târziu. Simptomele asociate unei reacții lente sunt: crampe abdominale, scaune moi (care pot conține sânge sau mucus), diaree, ochi înlăcrimați, iritație a pielii (în special în jurul gurii), tuse intermitentă, rinoree sau infecție a sinusurilor, incapacitate de dezvoltare (creștere în greutate sau înălțime lentă). Simptomele care apar mai rapid (în decurs de secunde până la ore) pot include: wheezing, vărsături, urticarie. Deși se întâmplă mai rar, este posibil pentru un copil cu alergie la lapte să dezvolte o reacție gravă cunoscută drept șoc anafilactic. Acesta presupune inflamarea gâtului și a gurii, determinând o scădere în tensiunea arterială, respirație obstrucționată și poate conduce la stop cardiac. Anafilaxia necesită atenție medicală imediată și este tratată cu epinefrină sub forma unei injecții.
Alergia la laptele de orez
Orezul este cereala cea mai puțin probabilă să determine o reacție alergică (este hipoalergen), prin urmare mulți părinți preferă să ofere copiilor lapte de orez în loc de lapte de vacă ca urmare a preocupărilor legate de alergie. Deși alergiile la orez sunt extrem de rare în zona de vest a Globului, s-a observat o creștere a numărului de cazuri în statele asiatice precum Japonia și Coreea, unde orezul este un aliment de bază încă din anii 1990.Simptomele alergiei la laptele de orez includ: înroșirea pielii, iritație, urticarie, inflamație, nas înfundat sau rinoree, wheezing, anafilaxie.
Alergia la laptele de migdale
Trecerea de la laptele obișnuit la laptele de migdale poate înlocui o reacție alergică cu alta. Fructele cu coajă tare din categoria nucilor (migdale, nuci, caju și nuci pecan) se situează în topul listei de alimente alergene. În plus, aproape jumătate din persoanele alergice la nuci sunt alergice și la migdale. Spre deosebire de alergia la laptele de vacă, care de obicei se ameliorează la o vârstă extrem de fragedă, alergiile la fructele cu coajă tare au tendința de a persista întreaga viață. Doar 9% dintre copii vor scăpa de o alergie la migdale sau la alte nuci.Simptomele unei alergii la laptele de migdale pot include: mâncărime, eczemă sau urticarie, inflamație, greață, durere abdominală, diaree, vărsături, rinoree, wheezing, probleme cu respirația. De asemenea, se întâmplă mult mai adesea să apară o reacție anafilactică la astfel de nuci decât la alte alimente.
Alergia la laptele matern
Laptele mamei oferă cea mai bună sursă de nutrimente pentru un bebeluș și îl ajută să dezvolte mecanisme de apărare împotriva anumitor alergii. O mamă care consumă lapte de vacă totuși va transfera alfa-S1 cazeina și proteina din zer copilului său prin laptele matern, cauzând posibil o reacție în cazul unui bebeluș alergic. Alergiile la lapte sunt de obicei descoperite extrem de timpuriu în cazul bebelușilor alăptați. Din fericire însă, conform studiilor din domeniu, bebelușii care sunt alăptați se confruntă cu mai puține alergii și infecțiI în primul an de viață comparativ cu cei care primesc lapte praf; prin urmare, mulți medici recomandă proaspetelor mame să își alăpteze copiii cel puțin în primele 6 luni de viață pentru a-i ajuta să evite dezvoltarea alergiilor.
Alergia la laptele din soia
Soia este încadrată drept unul dintre cei opt alergeni, prin urmare este important să urmărești simptomele, în special în cazul copiilor. Boabele de soia, alături de arahide, fasole roșie, linte și năut fac parte din familia leguminoaselor. O alergie la lapte din soia este mai des întâlnită în rândul sugarilor.Simptome unei alergii la laptele din soia pot include: înroșirea feței, mâncărime, urticarie, rinoree, wheezing. În cazuri mai grave pot apărea durere abdominală, diaree și umflarea buzelor, a limbii sau a gâtului. În cazuri extrem de rare, o alergie la soia poate conduce la anafilaxie.
Modalitate de diagnostic
Medicul alergolog va analiza istoricul medical al copilului, inclusiv ce a mâncat recent, ce simptome a experimentat și încă experimentează și cum ai procedat pentru a le ameliora. Cel mai frecvent folosit test este testul prick sau testul de sânge; ambele urmăresc prezența imunoglobulinei E (IgE) care se dezvoltă când corpul este expus la o substanță la care este sensibil. Acești anticorpi declanșează eliberarea de chimicale care cauzează simptome alergice. În cazul testului prick se aplică un extract din proteină de lapte pe braț sau spate și se urmăresc simptomele de la nivelul pielii. Mai există și un test de provocare orală; presupune ingerarea de cantități mici care conțin lapte sau un substitut al acestuia pentru a verifica apariția unei reacții. Deoarece acesta din urmă presupune posibilitatea unei reacții grave, se desfășoară doar sub supraveghere medicală, respectiv într-un cabinet medical (unde se pot lua măsuri de intervenție urgentă dacă este necesar).
Citește și: Alergia la lapte la bebelusi
Surse:
http://acaai.org; ww.healthline.com; www.mayoclinic.org