Simptomele asociate deshidratării sunt, în primul rând, setea, apoi durerile de cap, starea de disconfort general, pierderea apetitului, scăderea volumului urinei, starea de confuzie, fatigabilitatea inexplicabilă și chiar crize epileptice.
Se impune ajutor medical de urgență în cazul în care copilul are semne de deshidratare severă (gură foarte uscată, ochi înfundați în orbite, piele uscată, ridată de stres, puls rapid sau slab, lipsa urinării de mai bine de 8 ore), însă deshidratarea ușoară spre moderată poate fi tratată acasă, cu ajutorul soluțiilor cu săruri de rehidratare!
Ce este o soluție de rehidratare orală?
Deshidratarea apare atunci când corpul nostru pierde mai multe lichide decât consumăm. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, cele mai frecvente cauze ale deshidratării find însă diareea și vărsăturile.
Atunci când este lăsată netratată, deshidratarea poate fi periculoasă, întrucât organismul se bazează pe apă pentru a îndeplini funcțiile de bază. Terapia de rehidratare orală implică consumul unei băuturi alcătuite din apă, zahăr și electroliți, în special potasiu și sodiu. Această băutura se numește soluție de rehidratare orală. Scopul terapiei de rehidratare orală este de a reface nivelul de lichide din organism. De obicei, este utilizată pentru a trata deshidratarea moderată datorată diareei, vărsăturilor sau altor afecțiuni.
Cum funcționează o soluție de rehidratare orală?
În general, deshidratarea ușoară poate fi tratată cu lichide precum apa. Dar pentru o deshidratare moderată, sunt recomandate, în general, soluțille de rehidratare orală. Pe lângă apă, aceste soluții conțin cantități specifice de glucoză și electroliți - potasiu și sodiu - componente care maximizează absorbția fluidelor în tractul gastrointestinal.
Rata de succes a terapiei de rehidratare orală este ridicată. Potrivit unei cercetări din 2018, terapia de rehidratare orală a prevenit 54 de milioane de decese cauzate de diaree începând cu 2007. Din 1980, terapia a redus, de asemenea, cu două treimi decesele legate de diaree la copii.
Este terapia de rehidratare orală sigură pentru copii?
Terapia de rehidratare orală este sigură pentru copii. De altfel, este utilizată în mod obișnuit pentru a trata deshidratarea legată de diaree în rândul celor mici.
În comparație cu adulții, copiii sunt mai predispuși la deshidratare din cauza diareei. Aceștia au o rată metabolică mai mare, ceea ce înseamnă că organismul lor asimilează rapid apa. De asemenea, copiii ar putea fi incapabili să recunoască setea sau să se hidrateze singuri.
Însă terapia de rehidratare orală ar putea fi utilizată și de către persoanele în vârstă și pentru cele cu afecțiuni medicale. La fel ca și copiii, aceste persoane au un risc mai mare de a dezvolta deshidratare.
Când este necesară o soluție de rehidratare orală?
În general, soluțiile de rehidratare orală trebuie utilizate numai atunci când sunt prescrise de un medic. Atunci când este utilizată în mod necorespunzător, o soluție de rehidratare orală poate duce la toxicitate salină. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă se consumă o astfel de soluție atunci când nu este nevoie.
În general, în cazurile de deshidratare ușoară, apa este suficientă. In cazurile de deshidratare moderată, se recomandă, de obicei, sărurile de rehidratare, administrate pe cale orală.
REHISOL plicuri, de la Dr.Phyto, este un supliment alimentar echilibrat nutrițional pe bază de săruri minerale, cu o compoziție în conformitate cu recomandările OMS. Este de primă intenție în prevenția și tratamentul deshidratării ușoare sau moderate, cu eficiență clinică dovedită, compoziția sa fiind conform standardelor ESPGHAN (The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition).
Sărurile minerale sunt utile pentru furnizarea suplimentară a acestor nutrienți în dieta zilnică, în scopul prevenirii sau limitării deshidratării, iar REHISOL este indicat în:
- deshidratări de diferite etiologii (vărsături, transpirații excesive, febră, aport necorespunzător de lichide);
- tulburări de tranzit intestinal.
Compensează pierderea de săruri minerale și lichide, ameliorează starea de deshidratare și ajută la echilibrarea hidroelectrolitică!
Pentru că odată cu deshidratarea organismului, microflora intestinală a celor mici poate suferi un dezechilibru, recomandăm REHISOL PLUS - săruri de rehidratare orală cu Saccharomyces Boulardii, un probiotic care favorizează restabilirea echilibrului microflorei intestinale, asigură refacerea barierei gastrointestinale și reduce capacitatea bacteriilor patogene de a adera și coloniza mucoasa intestinală. Toate acestea în timp ce compensează pierderea de minerale și lichide, ajută la atenuarea stării de deshidratare și la echilibrarea hidroelectrolitică.
REHISOL PLUS este indicat în:
- deshidratarea din sindroamele diareice și dispeptice;
- diareea acută de cauză infecțioasă (inclusiv cu Clostridium difficile);
- deshidratări asociate cu dismicrobism intestinal;
- diareea parenterală;
- diareea călătorului, diareea persistentă sau cauzată de nutriția enterală.
Mai multe informații despre REHISOL, REHISOL plus și alte produse marca Dr.Phyto găsești pe www.drphyto.ro.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: healthline.com, thelancet.com, ajtmh.org, aafp.org, ncbi.nlm.nih.gov, my.clevelandclinic.org, en.wikipedia.org