Reflux gastroesofagian la bebelusi

Reflux gastroesofagian la bebelusi

Roxana Cristea

Refluxul gastroesofagian la bebelusi este normal intr-o oarecare masura. Daca piticul da afara surplusul de laptic nu este motiv de panica. Insa, sunt cazuri in care bebelusul nu reuseste sa pastreze in burtica prea mult lapte, vomita frecvent si are probleme de respiratie. In acest caz mergi cu bebe la medicul pediatru pentru un tratament adecvat. Afla care este diferenta intre regurgitatiile normale si refluxul gastroesofagian la bebelusi.

 

Ce este refluxul gastroesofagian?

Refluxul gastroesofagian (pe scurt RGE) apare atunci cand continutul stomacului se intoarce inapoi in esofag - tubul muscular care transporta alimentele si lichidele din gura in stomac.
RGE este numit si reflux acid sau regurgitare acida, deoarece sucurile digestive din stomac contin acid.
Sugarii cu reflux gastroesofagian scuipa foarte des lichidul ingurgitat cu acid stomacal. RGE este foarte comun la copiii cu varsta mai mica de 2 ani.

Clasificarea refluxului gastroesofagian la bebelusi

Aproximativ 50% dintre bebelusii sanatosi regurgiteaza sau scuipa de mai multe ori pe zi in primele 3 luni de viata. Acest fenomen dispare dupa 12-14 luni, varsta pana la care sfincterul esofagian se maturizeaza si devine perfect functional.
Sunt si cazuri foarte grave cand nu mai vorbim de o simpla regurgitare ci de o adevarata afectiune. Medicii americani clasifica refluxul gastroesofagian dupa durata si simptome. Astfel, in primul rand putem vorbi despre o regurgitare usoara si normala intalnita frecvent la copiii foarte mici si de o afectiune numita tot reflux gastroesofagian dar cu simptome si complicatii mult mai grave.

„Pe romaneste" refluxul gastroesofagian la bebelusi este clasificat astfel:
- refluxul gastroesofagian fiziologic;
- refluxul gastroesofagian functional;
- refluxul gastroesofagian patologic;

RGE fiziologic este des intalnit la bebelusi (pana la un an), este considerat a fi normal si nu reprezinta motiv de ingrijorare. In acest caz sugarul elimina o cantitate mica de continut gastric pe gura, fara efort, fara greata, este de scurta durata si este insotita de eructatie sau ragait (eliminarea aerului inghitit in timpul mesei). Factorii care provoaca acest reflux gastroesofagian la bebelusi sunt legati de tehnica de alaptare, pozitia gresita a bebelusului in timpul alaptarii si cantitatea prea mare de hrana data la intervale mari de timp (mese rare si abundente). Foarte important este ca dupa ce sugarul a fost hranit, sa fie ridicat pentru a elimina aerul inghitit in timpul mesei si apoi sa fie lasat sa se odihneasca pentru ca mancarea sa se „aseze" in burtica lui. Nu trebuie gadilat, spalat sau leganat. Aceste actiuni ar putea sa-i provoace un episod de RGE.

RGE functional este frecvent intalnit la copiii fara probleme de sanatate. Debuteaza in primele saptamani de viata si se manifesta prin regurgitari si varsaturi dese. Aceasta forma de reflux gastroesofagian apare imediat dupa masa, nu doare si nici nu presupune efort din partea sugarului.
Dr. Mihai Bardas, medic de familie spune ca: "Aceasta forma de reflux gastroesofagian nu are repercursiuni asupra greutatii copilului. Bebelusul va lua in greutate normal si nu va fi privat de nutrimentele necesare. Dupa ce incepe diversificarea alimentatiei si copilul va manca stand in sezut, aceste episoade de RGE, de regula, dispar".

RGE patologic te trimite cu piticul la medic. In acest caz apar varsaturile recurente, balonare si dureri abdominale, lipsa poftei de mancare, scaderea in greutate sau o crestere nesemnificativa, tusea, apneea, sughitul, raguseala si chiar pneumonie. Copilul va manifesta disconfortul prin plans si iritabilitate.

Cauzele refluxului gastroesofagian la bebelusi

Atunci cand sfincterul esofagian - muschiul care actioneaza ca o supapa intre esofag si stomac - nu este pe deplin dezvoltat la sugari, pot aparea episoade de RGE. In timp ce muschiul sfincterului este in curs de dezvoltare, continutul stomacului poate fi impins in sus, rezultand regurgitarea. Odata cu maturizarea sfincterului regurgitarea ar trebui sa se opreasca.

Afectiunea numita reflux gastroesofagian sau RGE patologic apare atunci cand sfincterul este slabit sau se relaxeaza atunci cand nu trebuie, permitand continutului din stomac sa se ridice spre esofag.
Pe de alta parte, tractul gastro-intestinal este o serie de organe tubulare unite intr-un tub lung si rasucit, care se intinde de la gura la anus. Tractul gastrontestinal include gura, esofagul, stomacul, intestinul subtire si duodenul (prima parte a intestinului subtire). Miscarea muschilor in tractul intestinal si eliberarea de hormoni si enzime indeplinesc functia de digestie a alimentelor. In cazul in care alimentele stau prea mult in stomac din cauza ca nu sunt evacuate la timp, poate sa apara un episod de RGE. Un alt factor favorizant este cresterea presiunii abdominale.

De asemenea, exista si o predispozitie genetica pentru boala de reflux gastroesofagian. Asa ca, daca tu, tatal copilului sau bunicii ati avut reflux gastroesofagian este posibil ca si copilul tau sa aiba.

Simptomele refluxului gastroesofagian la bebelusi

Bebelusii cu RGE pot avea urmatoarele simptome:
- varsaturi
- tuse
- probleme la inghitire sau lipsa poftei de mancare
- probleme de respiratie si chiar pneumonie
- wheezing
- iritabilitate, in special dupa masa
- plans excesiv
- arcuirea spatelui (des) in timpul si dupa masa
- crestere lenta in greutate sau chiar scaderea greutatii corporale
- malnutritie
- colici
- semne de deshidratare

Tratarea refluxului gastroesofagian la bebelusi

In cazul in care un copil pare sanatos, are o crestere in parametri si prezinta semne de reflux gastroesofagian, bebelusul nu are nevoie de tratament. De multe ori, modificarile alimentare pot reduce simptomele.
Tratamentul pentru RGE depinde de simptomele si de varsta copilului si poate implica urmatoarele metode: modificari in alimentatie, medicamente sau interventie chirurgicala.
Modificarile alimentare pe care le pot aplica mamele sunt:
- adauga o lingurita de orez la 60ml de lapte;
- incearca o formula de lapte speciala pentru bebelusii cu reflux gastroesofagian. Daca sugarul mananca de la san nu trebuie sa renunti la alaptarea naturala, dar poti combina formula speciala de lapte cu laptele natural (dupa ce sugarul mananca la ambii sani, fara sa se sature, ii poti da cu biberonul formula de lapte sau invers, intai putin lapte-formula si apoi il pui la san);
- evita supraalimentarea sugarilor, mai bine papa putin si des;
- daca pediatrul suspecteaza o sensibilitate la proteina din lapte iti va recomanda o alta formula de lapte care nu contine aceasta proteina.
Medicamente
In cazul in care medicul considera ca bebelusul are nevoie de medicamente pentru a trata refluxul gastroesofagian, probabil ii va da un medicament pe baza de H2, inclusiv cimetidina, famotidina, nizatidina, si ranitidina. H2 reduce productia de acid si poate ajuta la vindecarea esofagului.
Interventiile chirurgicale sunt recomandate de medicul pediatru gastroenterolog foarte rar si in cazuri foarte severe, cum ar fi probleme respiratorii grave sau o anomalie fizica a bebelusului care provoaca simptomele de reflux gastroesofagian.

Surse: digestive.niddk.nih.gov; nlm.nih.gov; mayoclinic.com

Articolul urmator
Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

    Refluxul gastroesofagian poate fi prezent la bebeluși întrucât sfincterul esofagian inferior (mușchiul ce face legătura dintre stomac și esofag) nu este încă pe deplin...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
    Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

    Din ce în ce mai mulți părinți iau în considerare varianta de a prepara laptele praf acasă. Însă este o hrană sigură pentru bebeluși? Aflați mai jos.

    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

    Crema pentru bebeluși este un element de bază în rutina de îngrijire a pielii celui mic pentru mulți părinți, oferind hidratare și protecție esențială pentru pielea...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi
    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi

    Toți bebelușii sunt adorabili, însă unii dintre ei reușesc să ne amuze prin felul în care arată. Fie că seamănă izbitor cu anumite celebrități, fie că fac niște...

    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează
    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează

    Fără păr sau dinți și cu o privire morocănoasă. Abia s-au născut, dar arată de parcă ar fi pe cale să ne dea sfaturi de viață sau să înceapă fiecare frază cu „pe...

    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

    Pleoapele umflate la bebeluși pot fi cauzate de diverși factori, de la iritații minore până la afecțiuni de bază mai grave. Înțelegerea simptomelor și posibilelor cauze...

    © 2025 Qbebe