Părinții dependenți de smartphone dăunează grav sănătății copilului

Părinții dependenți de smartphone dăunează grav sănătății copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce micuții noștri cresc și devin tot mai interesați de lumea din jur, putem fi oricând în situația de a observa că  sunt atrași de obiectele cu care ne văd adesea. Printre acestea se numără și smartphone-urile, pe care le avem oricând în preajmă. Așa cum vom vedea și din articolul de mai jos, dacă noi ajungem să fim dependenți de ele, copiii pot avea de suferit. Fie că este vorba despre apariția unor tulburări de comportament, fie că este vorba despre alterarea dispoziției lor sau chiar despre apariția unor probleme de sănătate, oricare dintre acestea pot interfera cu dezvoltarea lor optimă.

Cum ne putem da seama dacă ne confruntăm cu dependența de smartphone

Ca să nu ajungem în situația ca smartphone-ul să fie o amenințare considerabilă pentru noi și pentru cei mici, este necesar să ne dăm seama la timp dacă suntem sau nu dependenți de el. La fel ca oricare dependență, și cea legată de utilizarea telefonului este marcată de semne precum:
• Depresie (mai ales când nu avem telefonul în preajmă)
• stare perpetuă de anxietate
• Când nu ne găsim imediat telefonul, putem ajunge chiar să avem un atac de panică, cuprinși de groaza că l-am pierdut
• Senzația că nu ne găsim locul fără smarphone-ul nostru
• Ne verificăm foarte des telefonul pentru ca nu cumva să ne scape vreun mesaj sau vreo notificare
• Nu putem să adormim fără să ne verificăm telefonul
• Ne simțim stresați, fără să avem un motiv anume
• Avem adesea dureri de cap
• Avem probleme cu ochii (de exemplu, vedere încețoșată)
• Ne simțim mereu obosiți

De asemenea, psihologii consideră că o persoană dependentă de smarthone va răspunde afirmativ la majoritatea următoarelor întrebări:
• „Cei din jur îmi spun adesea că ar trebui să las telefonul și să fiu atent la ei?"
• „Am trecut și altă dată pe roșu pentru că nu eram atent și scriam mesaje pe telefon?"
• „Îmi folosesc telefonul chiar și în contexte nepotrivite, cum ar fi o întâlnire legată de locul de muncă sau o vizită la medic?"
• „Am tot timpul smarthone-ul la îndemână?"
• „Oare bateria o să reziste până când ajung acasă?"
• „Obișnuiesc să-mi iau telefonul inclusiv când merg la baie?"
• „Îmi este greu să mă concentrez asupra activităților de zi cu zi pentru că stau mereu cu mâna pe telefon?"
• „Mi se reproșează adesea că m-am izolat?"
• „Îmi este mai greu decât înainte să mă descurc la o conversație față în față?"

Care sunt efectele pe care dependența noastră de smartphone le poate avea asupra copiilor noștri

Copiii pot avea unele tulburări de comportament
De exemplu, un studiu realizat de către „Universitatea din Michigan" (SUA), în colaborare cu „C.S. Mott Children's Hospital", a arătat că părinții ce își petrec mult timp utilizând telefoanele mobile și ecranele tabletelor sau computerului au copii ce prezintă anumite tulburări de comportament. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: părinții dependenți de ecrane nu vor mai interacționa suficient cu micuții lor, iar aceștia vor ajunge să se simtă frustrați, pot avea senzația că nu sunt importanți pentru ei. În aceste condiții, vor fi mai tentați să recâștige atenția părinților, dar într-un mod negativ.

Citește și: Copilul și telefonul mobil

Analizele efectuate pe 170 de familii cu copii din SUA (copiii având peste 3 ani) au evidențiat faptul că micuții cu părinți ce foloseau adesea telefonul sau tableta, inclusiv în timpul unor activități de familie (cum ar fi luarea mesei împreună sau timpul petrecut la un loc de joacă), erau hiperactivi, morocănoși, iritabili, având adesea „crize" emoționale. Mai mult, ei erau mai anxioși și aveau fluctuații importante de dispoziție, unele dintre ele manifestându-se chiar și timp de mai multe săptămâni.

Copiii nu vor învăța să comunice așa cum trebuie
Un studiu derulat anul trecut a dorit să arate cum utilizarea excesivă a smartphone-ului de către părinți, înainte și în timpul cinei, poate să afecteze abilitatea copiilor de a purta o conversație.

Familie la masa, mama si tatal stand cu ochii in telefon

Primele lucruri observate de către cercetători au fost următoarele: interacțiunea verbală dintre părinți și copii a scăzut cu 50%, același lucru semnalându-se și în privința comunicării nonverbale. De asemenea, încurajările verbale venite din partea mamelor erau cu 28% mai scăzute în condițiile în care acestea erau preocupate să se uite pe telefon.
Din cauza dependenței de smartphone a părinților, specialiștii spun că este posibil ca micuții să ajungă să creadă că nu este necesar să comunice verbal, că este de ajuns să comunicăm doar prin intermediul tehnologiei.

Copiii cu părinți care își petrec mult timp pe smartphone nu își vor putea dezvolta suficient limbajul
Educatorii și terapeuții specializați în tulburările de limbaj ale copiilor ne avertizează asupra următorului fapt: cu cât părinții vor fi mai indiferenți față de copii pentru că sunt mai degrabă preocupați să-și utilizeze telefoanele, cu atât vorbirea acestora va fi mai afectată.

Mama ce se uita pe smartphone in timp ce isi hraneste bebelusul

Întrucât modul în care părinții interacționează cu copiii lor în primul an de viață va influența evoluția limbajului acestora pentru următorii ani, este foarte important ca bebelușii să audă mereu vocea acestora. Numai așa vor putea să-și însușească de la o vârstă fragedă cuvinte și structuri gramaticale de bază, care îi vor ajuta să-și formeze apoi un limbaj corespunzător vârstei lor.

Mai multe studii au arătat că majoritatea copiilor cărora li s-a vorbit mult în primul an de viață știau de două ori mai multe cuvinte, la vârsta de 2 ani, decât aceia cărora părinții nu le-au vorbit, fiind mai degrabă preocupați să se uite pe smartphone.

Alte pericole la care ne putem expune copiii din cauza dependenței noastre de smartphone

Una dintre primele consecințe ale acestei dependențe este să-i determinăm și pe copii să ne calce pe urme. Întrucât le suntem modele în toate, nu ar trebui să ne mire dacă vor ajunge și ei să utilizeze în exces un smartphone. Printre pericolele pe care le generează declanșarea dependenței de un asemenea dispozitiv se numără cu precădere apariția unor probleme de sănătate sau a unora ce țin de diminuarea unor abilități, cum ar fi:
• Riscul de a dezvolta diabet, de a deveni supraponderali și de a se confrunta cu maladii cardiovasculare
• Probleme ce țin de sănătatea vederii
• Predispoziția spre anxietate sau depresie
• Scăderea capacității de atenție, de concentrare și de învățare
• Apariția durerilor cronice de spate
• Adoptarea unei posturi defectuoase
• Tulburări de somn (cu precădere insomnia)

Ce ar trebui să facem pentru a evita, pe cât posibil, să devenim dependenți de smartphone

Pentru ca sănătatea și relațiile dintre noi și copii să nu aibă de suferit, putem să luăm tot felul de măsuri, astfel încât utilizarea telefoanelor să nu pună stăpânire pe viața noastră. Iată cum am putea să procedăm:
Să limităm timpul petrecut în fața ecranelor pentru toți membrii familiei
Atât noi, cei mari, cât și cei mici, ar trebui să avem doar anumite intervale în care să putem sta în fața ecranelor. În restul timpului, fiecare se va implica în activități ce țin de programul individual, dar ne vom strădui și să petrecem timp împreună.

Citește și: Între smartphone și tabletă, de ce, când și cum punem limite- Sfatul specialistului

Putem să stabilim anumite intervale în care să nu avem telefonul în preajmă
De exemplu, când suntem împreună la masă, nu ar trebui să mai avem la îndemână telefoanele. Mult mai bine va fi să ne preocupăm să savurăm preparatele, să stăm de vorbă, să râdem. Va fi o modalitate excelentă de a-i familiariza pe copii cu obiceiuri alimentare sănătoase, dar și de a ne întări legăturile dintre noi și de a le arăta micuților ce înseamnă o conversație, cât de important este să stăm de vobă cu cei dragi.

În loc să ne uităm la filme, va fi mult mai bine să desfășurăm alte activități
Deși este tentant să petrecem o seară agreabilă în familie vizionând un film bun, pentru sănătatea și pentru binele copiilor este indicat să desfășurăm alte activități. Spre exemplu, putem să organizăm o seară a jocurilor, în care să le arătăm celor mici și jocuri mai vechi, astfel încât să interacționăm cât mai mult și să nu mai fim dornici să ne petrecem timpul și pe telefon.

Ieșiți pe-afară și lăsați-vă telefoanele acasă
Nu va fi prea dificil să ne facem un obicei, măcar o dată pe săptămână, să ieșim din casă și să nu ne luăm telefoanele cu noi. Va fi o posibilitate de a comunica mai mult unii cu ceilalți, vom fi mai relaxați și ne vom bucura de prezent. În plus, le vom arăta copiilor că se poate să ne simțim bine și în absența telefoanelor.

Este ideal să reușim să ne lăsăm mai des telefoanele pe modul silențios
Dacă vrem să nu mai fim atât de atrași să ne uităm la fiecare mesaj sau notificare, cel mai bine va fi să ne dăm telefoanele pe modul silențios. În acest fel, vom ajunge să le ignorăm mai ușor și ne vom angaja în altfel de activități.

Ori de câte ori putem, ar trebui să ne străduim să socializăm mai mult
Orice ieșire în oraș cu prietenii, o vizită la rude sau pur și simplu participarea la diverse evenimente sau spectacole ne va ține mai departe de telefoane și ne va ajuta să ne desprindem mai ușor de ele. Este ideal să ne obișnuim și copiii că este mai bine să relaționăm cu ceilalți decât să ne petrecem mare parte a timpului în fața ecranului unui smartphone. Va fi un obicei sănătos, pe care le va fi mai la îndemână să-l urmeze și când vor deveni adulți.

Voi v-ați gândit până acum la faptul că dependența noastră de smarphone îi poate afecta mult și pe copiii noștri ?

Surse:
www.draxe.com, www.healthy-holistic-living.com, www.medium.com,www.theepochtimes.com, www.wakeupyourmind.net,www.wikihow.com

Articolul urmator
Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții
Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ajutor! Ambii mei copii sunt dependenți de ecrane!
    Ajutor! Ambii mei copii sunt dependenți de ecrane!

    Ajunsă la capătul puterilor, o mamă cere disperată sfaturi în mediul online pentru a gestiona dependența de telefon a băieților ei. Sfaturile primite sunt de bun augur, demne de...

    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

    Fiecare părinte își dorește să crească un copil încrezător în forțele proprii, independent, capabil să facă fata cu succes provocărilor cu care, inevitabil, se...

    O mamă refuză să-i spună copilului că este grav bolnav. A trecut deja de trei ori prin suferința pierderii copiilor
    O mamă refuză să-i spună copilului că este grav bolnav. A trecut deja de trei ori prin suferința pierderii copiilor

    Pierderea unui copil în fața unei boli cu care părintele nu poate lupta este un moment cutremurător. O mamă în vârstă de 41 de ani a trecut de trei ori prin această...

    De ce i-a cumpărat Andreea Bănică telefon cu butoane fiului ei, deși majoritatea copiilor de vârsta lui au deja smartphone
    De ce i-a cumpărat Andreea Bănică telefon cu butoane fiului ei, deși majoritatea copiilor de vârsta lui au deja smartphone

    Printre vedetele din România care nu oferă copiilor acces la mediul online și la gadgeturi moderne se numără și Andreea Bănică. Iată ce decizie drastică a luat artista...

    Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism
    Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism

    După 2 ani de pandemie, în care sedentarismul și creșterea în greutate a copiilor a atins cote alarmante, Crosurile pentru copii și părinți Campionii Sănătății...

    Și-a indus nașterea pentru a-i da șansa soțului ei grav bolnav să își cunoască fiica
    Și-a indus nașterea pentru a-i da șansa soțului ei grav bolnav să își cunoască fiica

    O femeie și-a indus travaliul cu două săptămâni mai devreme pentru a-i da șansa soțului ei, grav bolnav, să-și întâlnească și să-și îmbrățișeze fiica...

    Sacrificiul suprem! Un tată și-a vândut casa pentru a-i salva viața fiului său grav bolnav
    Sacrificiul suprem! Un tată și-a vândut casa pentru a-i salva viața fiului său grav bolnav

    Până unde poate merge un părinte pentru a-și salva copilul? Acest bărbat a rămas fără casă, ca să îi crească șansele de supraviețuire fiului său.

    Doar părinții ar trebui să schimbe scutecele copilului - da sau nu?
    Doar părinții ar trebui să schimbe scutecele copilului - da sau nu?

    În timp ce mulți părinți nu ar avea nicio problemă în a pasa altor persoane (bunici, prieteni, bonă etc.) responsabilitatea schimbării scutecelor, alții sunt de părere...

    © 2025 Qbebe