Potrivit FDA, în anumiți dezinfectanți pentru mâini din SUA s-au detectat urme de substanțe toxice. Pe de o parte, agenția a venit cu următorul avertisment: „...consumatorii și profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie la curent cu existența unor substanțe dezinfectante pentru mâini pentru care, pe etichetă, se preciza că au în componență etanol sau alcool isopropyl, dar în realitate au fost testate pozitiv pentru contaminare cu propanol-1”.
Propanol-1
Pe de altă parte, specialiștii din cadrul FDA au menționat că riscul cel mai mare din cauza propanol-1 este pentru copii, în special în cazul în are această substanță toxică ar fi ingerată în mod accidental. Explicația este următoarea: propanol-1 afectează sistemul nervos central, favorizând apariția confuziei, predispoziția spre stările de inconștiență, scade pulsul și încetinește ritmul respirației. FDA a adăugat faptul că au existat mai multe studii de laborator, realizate cu implicarea animalelor, ce au arătat că expunerea la această toxină are un impact de 2-4 ori mai mare decât expunerea la etanol. În aceste condiții, se recomandă ca toți consumatorii ce au venit în contact cu propanol-1 și au simptome să solicite urgent ajutor medical. Alt efect negativ generat de propanol-1 este apariția iritațiilor de la nivelul pielii sau ochilor.
FDA i-a sfătuit pe consumatori să evite anumite produse despre care s-a constatat că au în compoziție substanța menționată, iar dacă au fost în posesia unuia dintre acestea să aibă grijă și să arunce recipientele în locuri speciale pentru deșeuri periculoase, iar resturile rămase să nu ajungă să fie scurse în chiuvetă.
Metanol
Altă substanță dăunătoare identificată de FDA în unele substanțe dezinfectante pentru mâini disponibile pe piața din SUA este metanolul. Experții din cadrul acestei agenții guvernamentale au declarat că tot mai multe firme producătoare de dezinfectanți pentru mâini apelează la ea, dar că aceasta este toxică odată ce este aplicată pe mâini și este foarte toxică dacă este ingerată. Într-un comunicat FDA, s-a anunțat că: „Agenția este la curent cu cazuri de persoane adulte și de copii care au ingerat dezinfectanți cu metanol și au ajuns fie la spital, fie s-au confruntat cu efecte adverse deosebit de serioase precum este pierderea vederii sau chiar au decedat”.
Pe fondul acestor descoperiri, FDA a anunțat că va fi tot mai vigilentă în legătură cu compoziția dezinfectanților pentru mâini, monitorizând mai ales următoarele aspecte:
- Consumatorii să fie permanent avertizați să nu ingereze dezinfectanți pentru mâini din cauza posibilei prezențe a substanțelor toxice
- Prezența pe piață a unor dezinfectanți pentru mâini care pretind că ajută în prevenția răspândirii virusurilor cum este și COVID-19 (și că efectul de protecție ar dura până la 24 de ore)
- Interzicerea produselor ce pretind că sunt aprobate de FDA, dar în realitate nu sunt
- Interzicerea produselor ce au printre ingrediente substanțe precum este metanolul de pildă
Ce se întâmplă în România
Referitor la siguranța utilizării dezinfectanților pentru mâini în România, „Asociația Pro Consumatori” (organizație activă de peste 30 de ani în domeniul protejării consumatorilor), a lansat în luna iulie Campania Națională de informare și educare a consumatorilor intitulată „Tu știi ce dezinfectant folosești?”. Obiectivul a fost nu doar atragerea atenției publicului în legătură cu unul dintre produsele de bază utilizate în vreme de pandemie, ci și monitorizarea modului în care instituțiile statului își îndeplinesc atribuțiile ce țin de protejarea sănătății cetățenilor.
Concluziile asociației au fost următoarele:
- Niciuna dintre instituțiile Guvernului (ANPC, Ministerul Sănătății, ANDMD) nu a realizat nicio verificare la Direcția Generală a Vămilor pentru a verifica dacă nu cumva în România au ajuns dezinfectanți din mâini neconformi, potrivit platformei europene Safety Gate
- Pe o perioadă de mai multe luni s-au folosit în România dezinfectanți de mâini neconformi
- ANPC nu a realizat nicio acțiune de control având ca temă principală măștile de protecție sau dezinfectanții pentru mâini
În urma acestor constatări, Președintele APC a declarat: „România este raiul falsificatorilor de alimente, medicamente, jucării, confecții textile, măști de protecție respiratorie, dezinfectanți pentru mâini și orice alt produs destinat consumatorului. Atât timp cât ANPC nu efectuează, prin prelevări de probe din produsele alimentare şi nealimentare comercializate în orice tip de structură comercială autorizată, analize şi încercări în laboratoare acreditate conform legii sau în laboratoare proprii ori agreate, pentru a constata dacă produsele destinate consumatorilor sunt conforme, mai pe înțelesul tuturor, falsificate, viața și sănătatea consumatorilor români atârnă de un fir de aţă!”
Surse: apc-romania.ro, fda. gov, foxnews.com, goodhousekeeping.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com