Migrena cu aură apare și la copii și la adulți

Migrena cu aură apare și la copii și la adulți

Irina Olteanu - Redactor Senior

Migrena cu aură este un tip de migrenă mai des întâlnit decât îți imaginezi, mai exact reprezentând un sfert din toate tipurile de migrene. Iată ce simptome presupune, din ce cauze apare, precum și tratamentul care se impune, alături de recomandări importante din partea specialistului neurolog.

Ce este migrena cu aură și din ce cauză apare

Medicii și pacienții sunt fascinați și intrigați de modul în care apar împreună migrena și aura. Atunci când se stabilește diagnosticul, persoanele pot intra în categoria migrenei cu aură sau a migrenei fără aură sau în ambele. Fiind descrisă adesea drept semn de avertizare, stadiul de aură al migrenei este unic deoarece este experimentat de 25-30% dintre persoanele care suferă de migrene. Aura reprezintă o serie de tulburări senzitorii care se petrec la scurt timp după un atac migrenos; acestea variază de la vizualizarea de scântei, puncte strălucitoare și linii în zig zag la furnicături pe o parte a corpului sau inabilitatea de a vorbi clar, durând 20-60 minute. Chiar dacă apare aura, aceasta poate să nu însoțească fiecare migrenă. Unii copii și adulți vârstnici pot să aibă o aură fără să aibă durere. Deși pot să fie inconfortabile, aceste dureri de cap nu periclitează viața.

Oamenii de știință nu sunt siguri care sunt cauzele migrenei, dar sunt luate în considerare mai multe substanțe chimice din creier.

Doctor Bianca Nițu, medic specialist neurolog, specializata în tulburări de mișcare și demențe, din cadrul clinicii Neuroaxis completează: Migrena este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cefalalgice, putând să apară la orice vârstă, dar cu o incidenţa maximă a atacurilor migrenoase între 35 şi 45 de ani. Incidența în rândul adulților este mai mare la femei (12-14%) față de bărbaţi (6-8%). Migrena, deși nu este o problemă gravă, este o cauză majoră a dizabilității la copii, putand să apară la toate vârstele, dar prevalența crește de-a lungul copilăriei și în special în perioada adolescenței. Incidența la persoanele sub 18 ani este de aproximativ 5%, atât la băieţi cât şi la fete.
În majoritatea cazurilor există un istoric familial de migrenă, iar aproximativ jumătate dintre copiii care prezintă migrene vor continua să le aibă atunci când sunt adulți.
Migrena este o cefalee primară (nu este cauzată de o altă boală) caracterizată de atacuri de cefalee de obicei moderate până la severe, frecvent unilaterale și pulsatile, agravate de activitatea fizică și acompaniate de simptome vegetative precum greață, vărsături, sensibilitate extremă la lumină (fotofobie) și zgomote (fonofobie). Atacurile migrenoase se desfășoară printr-o serie de evenimente care au loc în decurs de câteva ore până la zile şi este necesar să fi existat cel puţin cinci atacuri înainte ca diagnosticul să poată fi stabilit.

Mulți dintre factorii care declanșează migrenele pot declanșa și migrena cu aură, inclusiv stresul, oboseala, luminile puternice, unele alimente și medicamente, prea mult/prea puțin somn și menstruația.

"Studiile au demonstrat existența unor factori (triggeri) ce pot declanșa migrena, printre care:
- luminile puternice, inclusiv ecranul de la telefon, tabletă sau televizor
- zgomote puternice
- băuturile - alcoolul (în special vinul) și băuturile bogate în cafeină
- fumatul sau respirarea fumului de țigară
- mancarea și aditivii alimentari- alimentele procesate sau sărate, unele brânzeturi, mesele neregulate sau postul, precum și anumiți aditivi alimentari; ciocolata si untul de arahide.
- modificări hormonale la femei - migrenele sunt mai frecvente înainte sau în timpul ciclurilor menstruale, existând o tendință crescută de a dezvolta migrene în timpul sarcinii sau menopauzei;
- stresul, stimulările senzoriale (ex: luminile puternice), mirosurile puternice, regimul de somn neregulat, efortul fizic intens, sexul, schimbările de mediu sau unele medicamente (contraceptivele orale, terapia de substituție hormonală etc.) pot declanșa de asemenea atacurile migrenoase" completează doctor Bianca Nițu.

Conform unei teorii, un val de activitate a celulelor nervoase se extinde în creier și excită nervul trigemen. Excitația cauzează eliberarea unei varietăți de neurotransmițători care cauzează o schimbare în mărimea vaselor de sânge, eliberând mai mulți neurotransmițători și cauzând durere și proces inflamator. Se pare că aura menționată mai sus apare în urma acestui val electric care se mișcă prin părți ale creierului ce procesează semnalele transmise de simțuri (cortexul vizual). Migrenele se transmit adesea ereditar (jumătate dintre persoane au cel puțin un caz în familie), începând în copilărie și agravându-se în adolescență. Deși mai mulți băieți decât fete au migrene, la maturitate mai multe femei decât bărbați se confruntă cu ele. În timp se diminuează, fiind tot mai rare după vârsta de 50 de ani.

migrena cu aura

Simptome pentru migrena cu aură

Aproximativ o treime din persoane observă semne cu câteva ore sau zile înainte de debutul migrenei, ceea ce poartă denumirea de fază prodromală sau predureroasă. Pot fi observate acum pofte alimentare, stare de agitație sau irascibilitate, oboseală și căscat des, senzație de rigiditate, în special a gâtului, nevoia de a urina mai des, constipație sau diaree. Aura apare de obicei cu aproximativ o oră înainte de durerea de cap, însă nu este doar vedere distorsionată, ci îți poate afecta oricare din simțuri. Durează de obicei mai puțin de o oră, iar unele simptome pot să continue în faza durerii de cap. Durerea este constantă sau pulsatilă; se resimte în fața sau pe lateralul capului, în jurul ochilor. Adulții au șanse să o simtă doar pe o parte. Durerea de cap poate persista de la o oră până la 3 zile.
Alte simptome: puncte oarbe (înconjurate de desene geometrice simple), pierderea vederii într-o parte a unuia/ambilor ochi, tipare de zig zag care plutesc gradual prin câmpul vizual (spectru cu fortificații), lumini care lucesc, vederea/auzul/mirosul unor lucruri care nu există de fapt (halucinații), mâncărimi/furnicături/amorțeli (parestezie), dificultate în găsirea cuvintelor/vorbire (afazie), slăbiciune musculară. Simptomele vizuale tind să apară în centrul câmpului vizual și se extind în exterior. Simptome care nu au legătură cu durerea de cap: deranjamente stomacale/vărsături, bufeuri și frisoane, nas înfundat sau care curge, amețeală sau vertigo, durere de ceafă sau mandibulă, sensibilitate la lumină/sunete/miros/mișcare/confuzie.

Doctor Bianca Nițu adaugă: 

Un atac migrenos trece prin patru etape: prodrom, aură, cefalee și postdrom; este posibil ca un pacient să nu prezinte toate etapele.
Prodromul - cu una sau două zile înainte de o migrenă, este posibil să observați schimbări subtile care avertizează asupra unei migrene iminente, cum ar fi: constipație, schimbările de dispoziție (de la depresie la euforie) sau ale apetitului alimentar, rigiditatea gâtului, urinări frecvente sau chiar căscat.
Aura - simptomele de avertizare cunoscute sub numele de aură pot apărea înainte sau în timpul atacului migrenos. Fiecare dintre aceste simptome începe de obicei treptat, se instalează în decurs de câteva minute și durează 20-60 de minute, fiind complet reversibile. Majoritatea oamenilor prezintă migrene fără aură.

Exemple de aură: fenomene vizuale (linii strălucitoare sau în zigzag, flash-uri luminoase, puncte care sunt uneori conturate în forme geometrice, modificări ale vederii sau pierderea vederii), auditive (tinnitus, muzică, zgomote etc.), somatosenzoriale (furnicături sau senzație de amorțeală localizate la nivelul feței sau pe o parte a corpului), motorii (mișcare necontrolată sau slăbiciunea membrelor (migrenă hemiplegică) sau tulburări de vorbire, confuzie, amețeală, pierderea echilibrului (pentru acestea din urmă ar trebui să vă prezentați în cel mai scurt timp posibil la medic).
Atacul migrenos - durează de obicei între 4 și 72 de ore dacă nu este tratat. Frecvența cu care apar durerile de cap variază de la o persoană la alta. În timpul unei migrene, este posibil să experimentați: durere unilaterală la nivelul capului, cu caracter pulsatil, sensibilitate la lumină sau sunete, uneori la miros sau atingere, precum și greață sau vărsături.
Postdromul este faza finală ce are loc după un atac de migrenă. Este posibil ca după un atac migrenos, o mișcare bruscă a capului să vă provoace durere tranzitorie în zona în care s-a manifestat durerea anterior sau să vă simțiți obosiți, confuzi sau euforici.
Adresați-vă imediat medicului sau mergeți la camera de urgență dacă aveți oricare dintre următoarele semne și simptome, ceea ce poate indica o problemă medicală mai gravă:
- cefalee bruscă și severă;
- cefalee cu febră, rigiditate a gâtului, confuzie, convulsii, vedere dublă, slăbiciune musculară, amorțeală sau probleme de vorbire;
- cefalee după un traumatism cranio-cerebral, mai ales dacă durerea de cap se înrăutățește;
- cefalee cronică care este mai gravă după tuse, efort, tensiune sau o mișcare bruscă;
- cefalee nou apărută dacă aveți vârsta peste 50 de ani.

Diagnostic

Medicul va realiza o examinare fizică și va verifica mușchii, reflexele, vorbirea și simțurile pentru a testa nervii din capul tău. De asemenea, va dori să afle informații despre istoricul tău medical, precum rude care au această afecțiune, medicamente pe care le iei (contraceptive sau antihipertensive), dacă durerile de cap încep după efort fizic/tuse/strănut. Testele de sânge și imagistice, precum radiografie, tomografie sau RMN pot exclude alte cauze precum infecție și hemoragie. "Dacă întâmpinați în mod regulat semne și simptome de atacuri de migrenă, păstrați o evidență a atacurilor și modul în care ați tratat-o, apoi faceți-vă o programare la medicul neurolog. Acesta în urma examenului neurologic coroborat cu istoricul dumneavostră personal și familial, vă face recomandările necesare pentru investigații, acestea putând fi analize de laborator și/sau imagistică cerebrală." subliniază doctor Bianca Nițu. 

Tratament

Este indicat ca atunci când ai o migrenă cu aură să stai într-o cameră liniștită, întunecoasă. Să aplici comprese reci sau presiune pe zonele dureroase. Pot ajuta analgezice precum aspirină (doar la persoane peste 18 ani), paracetamol sau medicamente nesteroidine antiinflamatorii (ibuprofen, naproxen). Mai există și diverse medicamente specifice pentru durerea de migrenă, precum și pentru simptomele asociate precum greață și vărsături. De asemenea, pot fi folosite și diverse dispozitive care scurtcircuitează o migrenă (eliberează un impuls de energie magnetică), fiind amplasate pe nervul vag din ceafă. Dacă nu funcționează tratamentul și ai 4 sau mai multe zile cu migrenă pe lună, medicul poate recomanda medicație preventivă pentru a reduce gravitatea/frecvența durerilor de cap (medicamente pentru convulsii, antihipertensivă, antidepresive).

Doctor Bianca Nițu atrage atenția că "Migrenele sunt asociate cu un risc crescut de anxietate, depresie, atacuri de panică, abuz de substanțe și insomnie.

Tratamentul pentru migrenă ajută la stoparea simptomelor și la prevenirea atacurilor viitoare. Medicamentele utilizate pentru combaterea migrenei se încadrează în două mari categorii:

  1. Tratamantul atacului migrenos - aceste tipuri de medicamente sunt luate în timpul atacurilor de migrenă și sunt concepute pentru a opri simptomele, sunt medicamente din clasa triptanilor, analgezicelor și antiemeticelor.

Succesul tratamentului atacurilor migrenaose este atunci când apare o  îmbunătăţire a  cefaleei de la o formă moderată sau severă până la uşoară sau absentă după un interval de două ore și absenţa recurenţei cefaleei şi absenţa administării unui medicament pe parcursul a 24 de ore după tratamentul eficace.

  1. Profilaxia atacurilor migrenose - aceste tipuri de medicamente sunt luate în mod regulat, adesea zilnic, pentru a reduce severitatea sau frecvența migrenelor. Aceste medicamente fac parte din clasa betablocantelor, blocantele canalelor de calciu, antiepilepticelor, antiinflamatoarelor nesteroidiene, antidepresivelor, precum și toxina botulinică și erenumab (anticorp monoclonal).
  • Tratamentul profilactic al migrenei este unul individualizat, trebuie luate în considerare pentru fiecare pacient în parte eficienţa medicamentelor, potenţialele efecte adverse ale acestora şi interacţiunile medicamentoase. Profilaxia antimigrenoasă este considerată de succes atunci când frecvenţa lunară a atacurilor scade cu cel puţin 50% în decursul a trei luni de la iniţierea tratamentului.
  • Experții recomandă evitarea factorilor declanșatori, crearea unui  regim de viață echilibrat, cu mese și somn regulate, exerciții fizice zilnice, menținerea unei greutăți corporale normale și nu în ultimul rând să încercați să controlați stresul
  • Igiena somnului este foarte importantă - încercați să vă odihniți într-o cameră întunecoasă și liniștită asigurându-vă că vă duceți la culcare și vă treziți la aceleași ore.
  • Păstrarea unui  jurnal de cefalee este foarte util, acesta vă va ajuta să aflați mai multe despre ceea ce vă declanșează migrenele și care este  tratamentul cel mai eficient.

Jurnalul cefaleei ar trebui să includă: când a început durerea de cap și ce credeți  ca a declanșat durerea, cât a durat, care parte a capului doare, cât de rău a fost pe o scară de la 1 (ușoară) la 10 (severă), ce anume a ajutat la calmarea durerilor de cap, numarul de ore de somn in noaptea anterioară, dacă au existat alte simptome și dacă interferează cu activitatea zilnică (activitatea la locul de muncă sau  școală).

Evită factorii declanșatori precum alimente, medicamente, stres, oboseală, foame, îmbolnăvire, schimbări ale nivelurilor hormonale, lumini care pulsează, schimbările de altitudine. Un jurnal al durerilor de cap te poate ajuta pe tine și pe medic să depistați factorul declanșator; notează data și ora migrenei, alimentele consumate, activitatea și medicamentele pe care le-ai luat. Poate dura câteva săptămâni să observi un tipar. Medicul Todd Schwedt este de părere că dacă simptomele au un debut imediat, durează mai mult de 60 minute și nu se rezolvă complet, se impune atenție medicală. Dacă experimentezi simptome suplimentare precum slăbiciune pe o parte a corpului, modificarea stării de conștiență sau vigilență trebuie să fii consultat de medic.
Persoanele care suferă de migrenă cu aură sunt expuse unui risc ușor crescut de accident vascular cerebral; din acest motiv tratarea altor factori de risc și evitarea anumitor medicamente trebuie discutată cu medicul.

Surse: www.webmd.com,www.mayoclinic.org, https://americanmigrainefoundation.org,www.nhs.uk

Articolul urmator
Anxietatea de moarte la copii. Cum îi ajutăm să o depășească
Anxietatea de moarte la copii. Cum îi ajutăm să o depășească

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament
    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament

    Migrena oculară este o afecțiune neurologică manifestată prin tulburări vizuale temporare care afectează unul sau ambii ochi.

    Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă
    Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă

    Valul de gripe și răceli din România a dus, inevitabil, la o criză a medicamentelor în farmacii. Ministerul Sănătății a publicat o listă a medicamentelor pentru copii și...

    Cum reușește o familie cu doi adulți și trei copii să trăiască într-un apartament cu două camere
    Cum reușește o familie cu doi adulți și trei copii să trăiască într-un apartament cu două camere

    Când eu și iubitul meu ne-am mutat împreună, am găsit un apartament frumos de 650 de metri pătrați, cu două camere (sufragerie și dormitor), în New York City. Era...

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    Mama lui Elon Musk: Copiii mei au succes pentru că i-am tratat de mici ca pe niște adulți, nu i-am ferit de responsabilități
    Mama lui Elon Musk: Copiii mei au succes pentru că i-am tratat de mici ca pe niște adulți, nu i-am ferit de responsabilități

    Dacă există ceva ce fiecare părinte dorește, atunci acel lucru este cu siguranță un viitor strălucit pentru copilul său. Cu toții ne dorim ca ai noștri micuți să devină în...

    Iubita mea e supărată că nu vreau să șterg pozele cu fiica mea, în care apare și fosta soție
    Iubita mea e supărată că nu vreau să șterg pozele cu fiica mea, în care apare și fosta soție

    Un tătic povestește, pe Reddit, că actuala lui iubita s-a supărat destul de tare când a descoperit în telefonul său mai multe poze cu fiica lui din prima căsătorie,...

    Ovulație dureroasă: ce este și de ce apare
    Ovulație dureroasă: ce este și de ce apare

    Ovulația face parte din ciclul menstrual și se produce întrucât ovarul eliberează un ovul matur. De obicei, ovulația are loc cu aproximativ 14 zile înainte de...

    Apare pilula contraceptivă pentru bărbați, care are o eficacitate de 99%!
    Apare pilula contraceptivă pentru bărbați, care are o eficacitate de 99%!

    De câțiva ani buni, cercetătorii încearcă să descopere diverse metode de contracepție pentru bărbați și se pare că au și reușit! O pilula contraceptivă pentru...

    © 2025 Qbebe