Matreata la copii: remedii naturiste

Matreata la copii: remedii naturiste

Irina Olteanu - Redactor Senior

Matreata apare la copii extrem de rar, dar, din fericire, se trateaza cu usurinta. Sa aflam in continuare ce anume cauzeaza matreata la copii si cum poate fi tratata, apeland atat la mijloace conventionale, cat si la tratamente naturiste.

Ce este matreata

Matreata este o afectiune la nivelul scalpului cunoscuta si sub denumirea de dermatita seboreica sau cruste de lapte la copii si consta intr-o iritatie a pielii insotita de exfolierea unor mici bucati de piele de culoare alba sau galbuie. Este adeseori insotita de mancarime si poate conduce la complicatii ce constau chiar in caderea parului daca nu este matreatatratata (sunt vizibile si zone rosii cu cruste, iritate care pot aparea si in alte zone, cum sunt interiorul urechii, coatele si chiar buricul). Retineti faptul ca matreata nu este contagioasa si nu are nicio legatura cu respectarea igienei corporale (apare si in conditii de igiena desavarsita), insa cercetarile au observat o agravare a sa in perioadele reci (sau iarna).

Cu toate ca apare cel mai adesea la adolescenti din cauza modificarilor identificate la nivel hormonal (pe perioada pubertatii), poate fi vizibila si la copii, in special la cei care sufera deja de eczeme corporale.

Domna doctor Mihaela Leventer Medic dermatolog, Dr Leventer Centre ne mentioneaza:

"Matreata la copii este un semn fie de dermatita seboreica, fie de infectie a scalpului cu ciuperci. Majoritatea bebelusilor fac dr leventerscuame albicioase, aderente pe cap. Acestea sunt numite si "coji de lapte" si apartin dermatitei seboreice a nou nascutului."

Cauze

Nu se cunoaste cauza exacta pentru aparitia matretii, insa se pare ca sunt implicate glandele ce secreta ulei (suprasecretie de sebum) de la baza parului, ulei de care se ataseaza aceste mici bucatele de piele si devin vizibile. Se pare ca baietii prezinta problema aceasta mai des decat fetele, le fel si matreata. Alte studii considera implicata in proces o mica ciuperca Malassezia (creste in sebum) care conduce la o crestere excesiva a celulelor epiteliale, astfel incat sunt prezente mai multe celule moarte care se combina cu uleiurile parului.

In unele situatii, aparitia ei poate fi corelata cu o insuficienta clatire a samponului din par/o utilizare prea frecventa sau chiar o utilizarea prea redusa a acestuia (uleiurile secretate de scalp si celulele moarte se acumuleaza si creeaza matreata). De asemenea, si produsele pentru ingrijirea parului pot conduce la matreata, cauzand piele uscata, descuamata si alte probleme. Unele studii iau in considerare si o predispozitie ereditara, alaturi de un indice corporal crescut (supraponderabilitate), piele grasa, afectiuni neurologice sau de imunodeficienta.

Alte cauze pentru mancarimi la nivelul scalpului: paduchi, ciuperci (daca apare si caderea parului alaturi de inflamarea ganglionilor), psoriazis (boala dermatologica cronica ce determina o crestere rapida exagerata a celulelor pielii), impetigo (o infectie a pielii care determina aparitia unor vezicule rosii care se pot sparge, secreta lichid si dezvolta o crusta galbena maronie) sau chiar pielea excesiv de uscata, eczema, acnee.

Tratament

In mod normal, la copii se recomanda o periere a parului inainte de samponarea efectiva pentru a indeparta matreata. Apoi, este indicat sa cereti sfatul unui medic dermatolog, dat fiind faptul ca aceasta problema nu este atat de des intalnita la copii (iar produsele specifice destinate adultilor pot fi prea agresive cu pielea celor mici). In cazul in care copiii au o varsta mai mare, se poate apela la sampoane antimatreata ce contin sulfura de seleniu, sulf, piritiona de zinc, acid salicilic sau ketoconazole care pot fi utilizate frecvent (pentru eradicarea rapida a problemei, reducand apoi frecventa utilizarii la 1-2 ori pe saptamana), dar numai la recomandarea medicului (exista diferente in gradul de eficacitate in functie de particularitatile individuale).

In cazul in care copilul are piele grasa, este indicat sa il spalati constant cu un produs destinat utilizarii zilnice (mai putin agresiv) care trebuie mentinut pe par cel putin 5 minute inainte de clatire. Nu uitati sa verificati toleranta cutanata inainte de a utiliza orice produs (si in plus evitati utilizarea gelurilor, a spumelor sau a altor produse de styling care pot agrava problema), deoarece pot aparea reactii alergice la anumite ingrediente (testati pe o portiune de piele cu 24 ore inainte de utilizare). In cazurile mai grave, medicul poate recomanda si produse pe baza de sterioizi sau antifungice pentru a ajuta pielea sa-si revina. In urma tratamentului se poate remarca in unele cazuri faptul ca zonele de piele afectate de seboree severa sunt mai deschise la culoare prin comparatie cu pielea din jur (in special la copiii cu ten mai inchis), insa aceasta este doar o problema temporara si cu timpul culoarea va reveni la normal.

Domna doctor Mihaela Leventer Medic dermatolog, Dr Leventer Centre ne mentioneaza:

"De obicei, se trateaza prin masarea blanda a unui ulei cosmetic pentru aceasta varsta sau stergerea cu ulei de masline inainte de baita. Rareorimedic este necesar un tratament medicamentos. Copilul de gradinita care face coji pe scalp este suspect de o imbolnavire infectioasa. Tratamentul se face cu unguente sau solutii ce contin medicamentul care tinteste cauza, de exemplu daca este vorba de ciuperci se trateaza cu antimicotice, daca este o infectie microbiana se trateaza cu antibiotice de uz local. Medicul trebuie sa stabileasca cel mai potrivit tratament in functie de semnele bolii, dar si de analize."

Tratament naturist

Exista o multitudine de solutii naturiste la care puteti apela in locul sau in plus fata de cele conventionale (alopate), dar in cazurile usoare de matreata. Astfel, se pare ca pot fi de ajutor lamaia si uleiul de masline pe care la amestecati (ulei de masline extravirgin in cantitate redusa) si le aplicati la radacina parului masand pielea capului. Trebuie sa permiteti un interval de 30 de minute pentru a avea timp sa actioneze, pentru ca ulterior sa curatati parul cu un sampon normal pentru copii.
Puteti incerca si uleiul de ricin in combinatie cu vitamina A (amestecate in cantitati egale) pe care le lasati sa actioneze peste 10 minute, clatind de asemenea cu un sampon destinat copiilor (trebuie sa realizati tratamentul matreatade cel putin 3 ori). O solutie la indemana este si otetul de mere (100 ml) amestecat cu o cantitate egala de apa si cu 3 linguri de polen pisat pe care le lasati la macerat o perioada de cateva ore si apoi o aplicati. Aceeasi reteta poate fi preparata cu urzici, lasandu-se la macerat 2 saptamani. Chiar si iaurtul poate fi folosit pentru a masa pielea capului (se asteapta 15 minute pentru a actiona) sau uleiul de nuc, spaland apoi capul bine. Cu iaurt poate fi creata o masca folosind o lingura de iaurt simplu, o jumatate de banana zdrobita, 4 linguri de ulei de masline pe care o masati pe par timp de 5 minute si o lasati sa actioneze inca 15 minute inainte de a o indeparta. Mai puteti adauga doua linguri de suc de lamaie (poate fi inlocuit cu otet de mere) intr-o cana de apa si folositi solutia pentru a clati parul dupa samponare.

Remedii naturiste ceva mai "exotice" sunt uleiul din arbore de ceai (cateva picaturi) amestecat cu ulei de migdale, de jojoba sau de masline, care trebuie lasate sa actioneze 30 minute inainte de a-l spala pe cel mic pe cap. Un remediu la indemana este reprezentat de folosirea bicarbonatului de sodiu (o mana de bicarbonat amestecata cu apa pentru a crea o pasta) ce trebuie aplicata pe scalp.

Daca cel mic nu raspunde la niciun fel de tratament, trebuie sa apelati la medic, mai ales daca observati ca seboreea se dezvolta si in alte locuri in afara de scalp sau daca apar portiuni tari si descuamate (semn de psoriazis), impunandu-se astfel un tratament mai puternic. Retineti de asemenea ca cel mic nu trebuie sa isi scarpine sau sa isi zgarie pielea capului, deoarece poate agrava simptomele sau leza pielea.

Citeste si:

Probleme bizare ale nou-nascutului care nu trebuie sa te sperie

Tratamente naturiste pentru matreata 

Multumim doamnei doctor Mihaela Leventer pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
http://kidshealth.org; www.cyh.com; www.livestrong.com; www.buzzle.com; www.sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    © 2025 Qbebe