Cei doi antrenori sunt motivați să descopere și să pregătească tinerele talente, viitori sportivi meritorii și chiar campioni ai acestui sport. Clubul organizează în prezent înscrieri în vederea formării grupelor de mini-handbal, atât pentru băieți, cât și pentru fete, cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani. Antrenamentele vor avea loc începând cu data de 14 noiembrie 2016, în sala de sport din cadrul Universității de Sud-Est Lumina, Șoseaua Colentina nr.64, București. Sunteți cu toții invitați la evenimentul de deschidere care va avea loc în data de 12 noiembrie 2016, ora 12:00 pentru a vă cunoaște cu antrenorii și a oficializa înscrierile. Pentru înscrieri și relații vă așteptăm să ne contactați la numărul de telefon: 0722 641 757, e-mail: hcstefan.birtalan@yahoo.com, facebook: Handbal Club Ștefan Birtalan.
Informații despre handbal
Pentru persoanele mai puțin avizate în domeniul sportiv, handbalul este un sport de echipă, extrem de dinamic, al cărui joc se desfășoară cursiv și rapid. A fost pentru prima oara inclus între sporturile olimpice în anul 1936, scopul jocului constând în aruncarea mingii către poarta adversarului de cât mai multe ori posibil, în decursul a două reprize de câte 30 minute. Pe terenul de joc echipele sunt compuse din câte 7 jucători, respectiv 6 jucători de câmp și un portar, care prin pasarea și driblarea mingii urmăresc să marcheze un gol. Jucătorii au de asemenea posibilitatea de a sări pe teren pe o distanță atât de mare încât să elibereze mingea înainte de a atinge din nou solul. Datorită ritmului rapid în care se desfășoară un meci de handbal, nu este neobișnuit ca într-un joc să fie înscrise mai mult de 20 de goluri de câte fiecare echipă, câștigătoare fiind cea cu numărul cel mai mare de puncte.
Din punctul de vedere al abilităților necesare, acest sport necesită forță, viteză și agilitate, fiind comparat adesea cu o încrucișare între fotbal și baschet, cu mențiunea că jucătorilor nu le este permisă lovirea mingii cu piciorul. Deoarece este implicată o fază de atac și una de apărare, este interesant de urmărit modul în care fiecare echipă își organizează tactica, handbalul fiind atractiv pentru toate categoriile de vârstă.
Beneficii pentru sănătate ale handbalului la copii
Handbalul reprezintă un sport care, datorită complexității sale, poate fi potrivit oricărui copil. Acesta contribuie la formarea unui tonus muscular bun prin intermediul exercițiului fizic în ritm rapid. Prin practicarea sa se fortifică mușchii brațelor și se crește forța jumătății superioare a corpului, se dezvoltă agilitatea mâinilor și a picioarelor (precizia constituie o trăsătură esențială a jucătorilor, în special coordonarea mână-ochi prin deprinderea sincronizării și a tehnicii de joc), datorită schimbărilor bruște de ritm și direcție pe care le impune jocul este stimulată flexibilitatea întregului corp precum și echilibrul pe ambele părți ale corpului, se îmbunătățește concentrarea mentală și încrederea în sine (abilități necesare pentru a putea aplica strategia de joc chiar și în moment stresante), corpul este supus unui efort fizic benefic sistemului cardiovascular (crește nivelul de oxigen transmis mușchilor prin intermediul sângelui). Nu în ultimul rând, handbalul sporește rezistența cardiovasculară, mai exact este crescut ritmul cardiac și anduranța corpului în ansamblu, acest sport oferind un exercițiu fizic în care este angrenat întregul organism. Spre deosebire de multe alte sporturi care presupun contact, handbalul poate fi jucat pentru întreaga viață, fiind relativ lipsit de traume sportive.
Citește și: Sportul in viata copilului: informatii importante de la specialisti
Avantajele de care dispune un copil care practică handbal
Iată și avantajele pe care părinții trebuie să le ia în considerare pentru copiii care vor pătrunde în lumea handbalului:
- copiii învață disciplina și spiritul de echipă, înțeleg de mici ce înseamnă colaborarea dintre jucători, modul în care trebuie să se sprijine reciproc pentru a obține cictoria mult dorită și să se încurajeze în cazul unei înfrângeri
- copiii ajung să își dezvolte prietenii pentru o viață întreagă cu coechipierii, dar și cu oponenții. Învață să admire calitățile jucătorilor, să își identifice punctele slabe și pe cele forte, precum și să le valorifice în mod constructiv
- echipamentul de joc nu este costisitor, implicând alături de pantofii și îmbrăcămintea de sport uzuală pentru orice tip de efort fizic, eventual mănuși pentru portari și ochelari de protecție (pentru cei care au nevoie)
- copiii beneficiază de o mulțime de oportunități, respectiv participarea în competiții/turnee/campionate și, după caz, satisfacția de a obține medalii/cupe/trofee
Clubul de handball Ștefan Birtalan invită toți copiii la handbal
Ștefan Birtalan este un nume cu tradiție în școala românească de handbal, fiind desemnat Maestru emerit al sportului și inclus în topul celor mai buni handbaliști din toate timpurile, ce a făcut parte din lotul echipei naționale medaliată cu argint olimpic în 1976 și cu bronz olimpic în 1972 și în 1980, deținător al titlului de campion mondial în 1970 și 1974, câștigător al Cupei Campionilor Europeni la Handbal în 1977 și multiplu campion al României, golgheter al Campionatului Mondial și al Jocurilor Olimpice și, nu în ultimul rând, desemnat de trei ori cel mai bun handbalist al lumii și cel mai bun sportiv roman. Alături de fiul său Istvan Birtalan, își dorește să aducă aminte tuturor de perioada în care handbalul era rege în România prin intermediul Clubului de Handbal Ștefan Bîrtălan.
|
|
Surse:
www.healthfitnessrevolution.com; www.realbuzz.com; www.webmd.boots.com