Ce este alergia?
Alergia inseamna o reactie exagerata a organismului care se crede invadat de substante nocive, desi in acest caz substantele despre care vorbim nu sunt in mod normal nocive. De exemplu, acarienii si polenul pot provoca, anumitor persoane, alergie. Alte persoane nici macar nu simt prezenta acestor factori alergeni. Organismul este construit sa se apere si sa lupte impotriva „invadatorilor". Factorii alergeni sunt confundati, de unele organisme, cu invadatori nocivi care trebuie indepartati. Corpul incepe si produce anticorpi care in acest caz pot provoca inflamatie si alte simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, gatul, pielea si gura (iritatii).
Cand apar alergiile la copii si care sunt cauzele
La bebelusi, reactiile alergice sunt, de obicei, cauzate de o reactie a imunoglobulinei la diversi alergeni prezenti in mucoasa nazala.
Sensibilitatea la alergenii din aer apare sub forma rinitei alergice la copiii mai mari de 2 ani, cu toate acestea este mai comuna la piticii de peste 4 ani. In schimb copiii mai mici de 2 ani au sensibilitate mare la alergenii din interior cum ar fi: acarieni din praf, animale de companie, gandaci, mucegaiuri si polen.
Ouale, ciocolata, unele prajituri, pestele, drojdia, proteinele din laptele de vaca sau de soia, telina, arahidele, capsunile, fructele de padure, portocala, marul, kiwi, nucile, rosiile pot provoca alergii alimentare.
Intepaturile de insecte (tantari, furnici, albine, viespi, paianjeni) dar si muscaturile de sarpe pot provoca alergii.
Medicamentele, detergentii si produsele cosmetice pot cauza alergii copiilor dar si adultilor.
Cei mai intalniti alergeni
• Capusele din praful de casa
Cei mai intalniti alergeni se gasesc in praful din casa. Capusele din praf sunt niste organisme de dimensiuni microscopice ce se hranesc cu piele moarta si traiesc in pat, in mochete sau covoare sau chiar pe tapet. Acestea reprezinta principalul factor al alergiilor provocate de praful de casa care mai poate fi alcatuit din fibre sintetice si bacterii.
• Polenul
Polenul poate provoca reactii alergice la foarte multi copii. Prin procesul lor de polenizare, plantele, mai exact florile plantelor si pomilor, elibereaza in aer asa-numitul polen, substante microscopice usor de transportat de cea mai mica adiere a aerului. Alergiile provocate de polen sunt sezoniere si se produc in functie de polenul eliberat. De exemplu, polenizarea florilor pomilor dureaza din Februarie pana in Mai, cea a ierbii din Mai pana in Iunie, iar cea a buruienilor din August pana in Octombrie.
De asemenea aparitia si intensificarea alergiilor mai depind si de cantitatea polenului eliberat in aer. Spre exemplu un continut mai ridicat al polenului din aer se inregistreaza dimineata sau in zilele calduroase, cand aerul este uscat si bate vantul.
• Mucegaiul
Mucegaiul este un alt factor ce provoaca alergii si se gaseste atat in interiorul casei, cat si in afara acesteia. Afara acesta se poate forma in zonele slab drenate, unde umiditatea este ridicata.
De exemplu, sub o gramada de frunze putrezite sau langa un morman de ingrasamant natural. In interiorul casei apare in locurile inunecate, slab aerisite cum sunt baile, pivnitele sau sub chiuveta din bucatarie. Desi acesta poate aparea sezonier, sunt unele cazuri cad se formeaza an de an, mentinandu-se, chiar, de la un an la altul, mai ales cele din interiorul casei.
• Alergenii ce provin de la animalele de casa
Acest tip de alergen se produce atunci cand un animal de casa care isi spala blana sau isi curata penajul produce saliva, care odata ce se usuca poate fi purtata prin toata casa si se poate depune pe peste tot. Pisicile sunt considerate cele mai periculoase deoarece ele tind sa se spele mai des decat celelalte animale de casa. Pe langa alergenii din saliva, se mai intalnesc si cei din parul si din urina animalului .
Alergenii ce sunt transportati prin aer pot provoca asa-numita rinita alergica.
• Alergeniile alimentare pot fi provocate de:
- Laptele de vacuta. Unele studii arata ca intre 1% si 7.5% dintre copii prezinta simtome ale alergiilor provocate de laptele de vaca sau de laptele praf din comert. La fel ca si la celelalte alergii, sistemul imunitar are o reactie diferita la anumite proteine ce se gasesc in laptele de vaca si intrucat multe din produsele de pe piata( branza, cascaval si multe altele) sunt obtinute, in anumite proportii, din lapte de vacuta, atunci ele pot provoca alergii. De exemplu aproximativ 80% din laptele praf de pe piata este obtinut pe baza proteinelor din laptele de vaca.
- Ouale. Proteinele din oua, mai ales cele din albus, pot provoca alergii copiilor atunci cand acestia sunt foarte mici, insa in cele mai multe cazuri acestea dispar pana la varsta de 5 ani. Aceste produse sunt destul de greu de evitat deoarece sunt folosite in prepararea multor tipuri de mancare, ca alimente de baza.
- Pestele si fructele de mare. Persoanele care sunt alergice la proteinele din peste si/sau la cele din fructele de mare nu vor scapa niciodata de acest tip de alergie. Acestea sunt intalnite cel mai adesea la persoanele adulte, si mai rar la copii. Fructele de mare pot provoca mai multe tipuri de alergii.
- Arahide si alte plante ale caror fructe sunt uleiose(alune, migdale, acaju, seminte de floarea-soarelui, susan). Proteinele din arahide sunt considerate cei mai puternici alergeni intrucat provoaca alergii destul de severe, uneori chiar fatale. Peste jumatate din persoanele care sunt alergice la arahide, prezinta aceiasi reactie si la alune, nuci, migdale, susan.
- Soia si produsele din soia. Alergiile la soia si la produsele din soia se intalnesc cel mai des la copiii mici. Aproximativ 30%- 40% din copii care sunt alergici la laptele de vacuta si la produsele obtinute din acesta, sunt alergici si la pordusele din soia.
- Graul si produsele fainoase. Alergiile provocate de proteinele din grau pot imbraca diferite forme, si asta pentru ca graul este folosit foarte des in alimentatia noastra si a copiilor nostri.
• Intepaturile de insecte. Atat pentru copii cat si pentru adulti intepaturile de insescte se prezinta sub forma unor umflaturi de diferite marimi, de culoare rosie care te irita, provocand, totodata, mancarime. Insa la persoanele alergice la veninul de la insecte, corpul reactioneaza altfel. Pentru a putea afla daca este alergic sau nu, se cere ca dupa intepatura sa se observe cu atentie reactia copilului. Daca sunt prezente semne ale anafilaxiei trebuie contactat medicul. Ceea ce e bine de stiut este faptul ca, de regula, aceste alergii nu se mentin pana la maturitate. Simtomele unei astfel de alergii sunt umflarea gatului, umflaturi pe intrg corpul, dificultati respiratorii, ameteli, diaree si soc.
• Medicamentele. Medicamentele care pot provoca alergii sunt -analgezicele de tipul codeinei, morfinei, antinflamatoriile nesteroidiene; antibioticele: penicilina, tetraciclina;fenitoina, carbamazepina. Pentru ca reactiile alergice la medicamente pot fi foarte periculoase este bine sa faci micutului un test alergologic.
• Substantele chimice. Anumite substante chimice ce se gasesc in produsele folsite pentru igiena de zi cu zi pot reprezenta alergeni pentru copilul tau. Asa ca, trebuie sa fii atenta la ce contin detergentii, sapunurile, sampoanele si gelurile pe care le foloseste copilul tau. Deasemenea si anumite substante pe care le folosesti pentru curatenia in casa pot provoca alergii. De exemplu pesticidele folosite pentru flori, odorizantele de camera, spray-urile pentru mobila sau pentru insecte.
Cele mai comune alergii la copii
Febra fanului este o tulburare caracterizata printr-un raspuns exagerat al organismului la polen si alte substante. Febra fanului sau rinita alergica este de doua feluri: sezoniera (apare doar in sezonul in care anumite plante polenizeaza) si perene (care poate sa apara oricand)
Conjunctivita alergica (ochii de culoare roz) este provocata de bacterii sau virusuri. Este usor de tratat si nu este contagioasa.
Urticaria reprezinta iritatii ale pielii care arata ca niste umflaturi de culoare rosu deschis. Urticaria apare brusc pe piele (la scurt timp dupa ce ai intrat in contact cu factorul alergen)
Alergii la intepaturi de insecte. Albina, viespea, furnica - prin intepaturile lor aceste insecte pot provoca reactii alergice foarte urate. Mergi cu micutul la urgente daca locul in care a fost intepat micutul se umfla si se inroseste.
Alergia la mucegai apare doar in cazul in care persoanele la mucegai au fost expuse prea mult timp la aceasta ciuperca.
Alergiile la polen. Polenul poate aduce multa suferinta copiilor alergici. Aceasta este cea mai frecventa cauza de alergie la copii.
Alergie la aspirina. Salicilatii sunt substante chimice naturale pe care le gasim in multe plante, fructe si legume proaspete, produse cosmetice si in clasica aspirina sau alte medicamente de alinare a durerii.
Alergie la cosmetice. Produsele cosmetice pot provoca iritatii ale pielii. Anumite ingrediente folosite in produsele cosmetice, cum ar fi aromele si conservantii, pot actiona ca alergeni.
Alergie la nichel. O astfel de alergie declanseaza o reactie a pielii care se dezvolta dupa expunerea la nichel sau elemente care contin metal.
Alergiile la medicamente. Intr-o astfel de reactie alergica, sistemul imunitar raspunde eronat la un medicament, prin crearea unui raspuns imun impotriva acelui medicament.
Alergie la praf. Praful este cel mai raspandit alergen. El te poate face sa te intrebi de ce nu mai trece raceala copilului tau.
Alergia la penicilina este o reactie alergica ce apare atunci cand sistemul imunitar exagereaza cand corpul primeste acest antibiotic
Cum recunosti o reactie alergica
Factorii alergeni din aer - praful, polenul, parul si saliva de la animale - pot provoca rinita alergica. Diagnosticarea micutului pacient cu rinita alergica poate fi usoara sau complicata. Daca ai in casa un animal de companie sau simptomele apar intr-un anumit anotimp, atunci iti poti da seama cu usurinta ca ai de-a face cu o alergie. In cazul in care copilul incepe sa aiba dificultati in respiratie, nas infundat, stranuta sau tuseste fara motiv anume, te gandesti mai greu la alergie. In primul rand suspectezi o raceala sau te duci cu gandul la alte afectiuni. Insa, rinita alergica poarta vina, de cele mai multe ori.
Simptome comune ale rinitei alergice:
- Congestie nazala, rinoree, nas care curge
- Stranut repetitiv
- Sforait
- Mancarimi in cerul gurii, la ochi sau la nas
- Gat inflamat
- Tuse
- Dureri de cap
Simptomele alergiilor alimentare sunt:
- mancarimi ce apar in interiorul gurii si in gat( dupa ce a fost inghitit alimentul);
- urticarii ce se prezinta sub forma unor umflaturi de culoare rosie si ce provoaca mancarime;
- crampe abdominale;
- ameteli;
- diaree;
- dificulati respiratorii si chiar soc ( in cazurile cele mai grave)
Simptomele alergiilor la medicamente
Simptomele reactiei alergice la medicamente difera in functie de medicament, doza administrata, cat de des a fost administrat.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- Piele inrosita, insotita de mancarime, arsura locala
- Eritemul multiform (iritatie a pielii)
- Febra
- Dureri musculare sau articulare
- Umflarea ganglionilor limfatici
In cazul alergiilor provocate de medicamente, poate sa apara si socul anafilactic care are anumite simptome specifice:
-reactie cutanata;
-respiratie greoaie;
-stari de lesin;
-batai rapide sau neregulate ale inimii;
-umflarea limbii, a fetei, a articulatiilor mainilor sau picioarelor.
Simtomele alergiilor provocate de intepatura insectelor sunt: umflarea gatului, umflaturi pe intrg corpul, dificultati respiratorii, ameteli, diaree si soc.
Analize de facut in cazul alergiilor la copii:
In cazul in care micutul pacient are un trecut alergic simplu (se stie la ce este alergic) nu sunt necesare studii de laborator. In cazul in care situatia este confuza, se stie ca pacientul este alergica, dar nu se cunosc factorii alergeni sunt utile urmatoarele analize:
- Exudat nazal
- Hemograma completa cu diferential
- Testul pentru anticorpi IgE alergen-specifici (testul radio-alergo-sorbent) se face in cazul in care se suspecteaza un anumit alergen
- Testul prick
- Rinoscopia poate fi de ajutor in examinarea directa a cailor aeriene superioare pentru identificarea unei rinite infectioase si pentru evaluarea polipozei nazale.
Tratamentul alergiilor la copii
Tratamentul rinitei alergice poate fi impartit in 3 categorii:
- Evitarea alergenilor
- Medicamente
- Imunoterapia
Sunt multe grupe de medicamente care pot fi utilizate pentru tratarea rinitei alergice, cum ar fi: antihistaminice, corticosteroizi, decongestionante, solutii saline etc. Intreaba medicul alergolog inainte sa administrezi un medicament copilului tau. Multe medicamente pot crea dependenta.
Iata cateva terapii care nu implica medicamente:
- Imunoterapia este singura terapie care poate inlatura simptomele rinitei alergice. Imunoterapia trebuie personalizata pentru fiecare alergen in parte.
- Irigarea nazala cu solutie salina si-a dovedit eficienta la 50% dintre pacienti cu rinita alergica
Pentru a vindeca rinita alergica la copii nu este nevoie de interventie chirurgicala.
Tratamentul alergiei la medicamente cuprinde:
-antihistamine;
-bronhodilatatoare;
-corticosteroizi;
-adrenalina in socul anafilactic.
In viitor, pacientul trebuie sa evite medicamentele la care s-a dovedit a fi alergic, precum si pe cele inrudite cu acesta si sa anunte personalul medical in legatura cu alergia sa.
Tratamentul alergiei alimentare
Tratament la domiciliu
Copilul poate fi tratat acasa in cazul in care alergia se manifesta sub forma unei simple eruptii pe piele (urticarie). Ii poti face bai reci sau ii poti aplica pe piele comprese reci pentru a diminua iritatia. Copilul trebuie sa poarte numai haine confectionate din materiale naturale (in, bumbac, matase) care nu vor irita suplimentar pielea. Odihna copilului este foarte importanta. Local pot fi aplicate anumite lotiuni calmante care sa diminue intensitatea pruritului sau administrarea de antihistaminice.
In cazul in care micutul pacient reactioneaza foarte urat la un anumit aliment (are dificultati de respiratie si toate celelalte simptome ale alergiei alimentare), mergi repede cu copilul la medic.
Sfaturi pentru copiii alergici
Academia Americana de alergie, Astm si Imunologie are cateva sfaturi utile pentru mamicile ai caror copii sufera de alergii:
- Schimba des (o data pe saptamana) lenjeria de pat.
- Copilul alergic trebuie sa faca baie pe corp si pe par in fiecare zi (polenul se poate aseza pe par si pe piele)
- Nu usca hainele copilului afara daca exista riscul sa se prinda polen de ele
- Ii poti cumpara copilului o masca speciala cu filtru atunci cand se joaca in natura.
- Evita plimbarile la orele de varf, 10-16, cand polenul isi face de cap in aer. Polenul este emis in aer dimineata, dar momentele de varf pentru diseminare sunt intre orele 10-16.
- Cand mergi impreuna cu copilul alergic in masina, nu deschide geamurile, foloseste aerul conditionat.
- Primavara trebuie sa faci curatenie generala in casa.
- Verifica sa nu ai mucegai prin baie sau alte zone unde se pastreaza umezeala. Daca dai de umezeala curata cu substante non-toxice.
- Animalele de companie nu trebuie sa aiba acces in dormitor sau pe canapele.
Daca rinita alergica la copii nu este sezoniera si simptomele persista medicul alergolog este cel mai bun prieten si sfatuitor.
Surse: webmd.com; medscape.com; sfatul medicului.ro; medicinenet.com