Ghid de utilizare a antibioticelor: cum prevenim efectele adverse la copii

Ghid de utilizare a antibioticelor: cum prevenim efectele adverse la copii

Bianca Geica - Redactor Senior

Majoritatea părinților ajung să administreze, la un moment dat, antibiotice copiilor lor, mai ales odată cu intrarea în colectivitate, când infecțiile bacteriene, precum otita, infecțiile respiratorii și cele gastrointestinale, sunt destul de frecvente. Principala „armă” în lupta cu acești inamici este tratamentul cu antibiotice, care, chiar dacă este administrat conform indicațiilor medicului, are efecte adverse, mai ales la nivelul florei intestinale, unde poate provoca dezechilibre nedorite și disconfort gastrointestinal.

Află ce sunt antibioticele, când și cum trebuie administrate, dar și cum putem preveni efectele adverse asociate tratamentului cu antibiotice la copii!

copil care tine in mana un borcan cu pastile

Ce sunt antibioticele?

Antibioticele sunt compuși chimici, de origine naturală sau produși sintetic, a căror acțiune se bazează pe distrugerea sau inhibarea proliferării bacteriene. Așadar, acționează DOAR asupra infecțiilor bacteriene, nicidecum în virozele respiratorii sau afecțiunile produse de viruși. Antibioticele nu ajută în caz de gripă sau răceală, de exemplu.

Când trebuie administrate antibioticele?

Antibioticele nu se administrează niciodată la întâmplare, „după ureche”, fiindcă au funcționat în cazul altor persoane sau pentru că au fost eficiente în cazul unei infecții anterioare, ci numai la recomandarea medicului! Acesta, în urma unor analize de laborator (antibiograma) pentru determinarea corectă a bacteriei prezentă în organism, va putea prescrie un tratament corect. Există mai multe clase de antibiotice, care pot combate doar anumite infecții, motiv pentru care este necesară o antibiogramă înainte de prescrierea unui tratament.

Cum se administrează antibioticele?

În tratamentul cu antibiotice, se pot alege mai multe căi de administrare: pe cale orală sau, în cazuri severe ori complicate, prin injectare intravenoasă. În cazul infecțiilor localizate la nivel topic, administrarea antibioticelor se poate face și fie sub formă de picături oftalmice (în conjunctivită), fie sub formă de picături auriculare (în otită).

bebelus intins in pat

De obicei, majoritatea infecțiilor bacteriene se ameliorează în 48-72 de ore de la administrarea antibioticului, însă administrarea tratamentului nu trebuie întreruptă. Odată inițiat tratamentul cu antibiotice, acesta trebuie continuat conform perioadei prescrise de medic, fără întreruperi. Altfel, acesta va fi ineficient, iar bacteria poate deveni rezistentă la tipul respectiv de antibiotic.

Care sunt efectele secundare ale antibioticelor?

Antibioticele reprezintă probabil cel mai mare progres medical al ultimului secol, ele salvând milioane de vieți și scurtând durata simptomelor asociate diferitelor infecții bacteriene. Atunci când sunt administrate corect, conform indicațiilor medicului, antibioticele sunt, de cele mai multe ori, bine tolerate de către organism, producând puține efecte nedorite. Există însă cazuri, mai ales în rândul celor mici, când, la fel ca în cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce cauza reacții adverse, care se pot manifesta fie imediat, fie în timp.

Reacțiile adverse imediate sunt cele care apar la scurt timp după administrarea antibioticului (la câteva minute sau ore), iar cele mai frecvente sunt:

  • erupții cutanate însoțite sau nu de prurit;
  • tulburări gastrointestinale care se manifestă, de regulă, prin greață, crampe abdominale, diaree;
  • wheezing;
  • edemul (umflarea) limbii sau al fetei;
  • dificultăți de respirație.

În timp, antibioticele pot provoca:

  • infecții fungice;
  • dezechilibre ale florei intestinale;
  • fotosensibilitate;
  • decolorarea dinților;
  • rezistență la antibiotice.

Cele mai frecvente efecte adverse ale antibioticelor, în rândul copiilor, sunt cele legate de tractul gastrointestinal și de flora intestinală, iar simptomele sunt greață, vărsături, senzație de reflux, disconfort abdominal și diaree.

Cum prevenim efectele adverse ale antibioticelor la copii?

Cea mai bună metodă prin care putem preveni efectele adverse ale antibioticelor la copii este administarea lor exact așa cum a prescris medicul.

Pentru prevenirea apariției unor dezechilibre ale florei intestinale asociate terapiei cu antibiotice se recomandă utilizarea unor produse pe bază de tulpini bacteriene special concepute pentru a ajuta în reducerea efectelor adverse ale antibioticelor concomitent cu administrarea antibioterapiei. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acestea sunt microorganisme vii care, administrate în cantitate adecvată, produc un beneficiu organismului.

În anumite studii clinice, unele s-au dovedit a fi utile în tratamentul unor condiții medicale specifice, cum ar fi diareea indusă de tratamentul cu antibiotice la copii și infecțiile cauzate de Clostridium difficile la adulți. Aici intervine OMNI‑BIOTIC® 10, un supliment alimentar recomandat pentru:

  • dezechilibre ale florei intestinale asociate terapiei cu antibiotice;
  • reechilibrarea florei intestinale post infecții cu Clostridium difficile;
  • orice alt tip de dezechilibre ale florei intestinale.

omnibiotic 10

Spitalul Universitar din Maastricht, sub îndrumarea profesorului Reinhold Schockbruger, a analizat care tulpini bacteriene prezente în corpul uman sunt cele mai potrivite pentru a preveni creșterea speciilor bacteriene care cauzează afecțiuni. Aceste tulpini se regăsesc în compoziția OMNI‑BIOTIC® 10, iar calitatea lor este controlată în mod constant pentru a se asigura că aceste culturi pot traversa pasajele gastrointestinale și că sunt păstrate toate celelalte criterii de calitate ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Cele 10 tulpini bacteriene care se regăsesc în compoziția OMNI‑BIOTIC® 10 sunt:

- Bifidobacterium bifidum W23;
- Bifidobacterium lactis W18;
- Bifidobacterium longum W51;
- Enterococcus faecium W54;
- Lactobacillus acidophilus W37;
- Lactobacillus acidophilus W55;
- Lactobacillus paracasei W72;
- Lactobacillus plantarum W62;
- Lactobacillus rhamnosus W71;
- Lactobacillus salivarius W24.

Prin activitatea înaltă a tulpinilor bacteriene selectate, se obțin niveluri optime ale pH-ului pentru a preveni propagarea microorganisme patogene. Cinci miliarde de bacterii pe plic și compoziția echilibrată a tulpinilor bacteriene active fac din OMNI‑BIOTIC® 10 un aliat de nădejde în lupta împotriva dezechilibrelor florei intestinale asociate terapiei cu antibiotice. Mai multe detalii găsești pe www.omni-biotic.ro.

Surse:
https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2016/03000/Probiotics_for_the_Prevention_of.31.aspx%22
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.13404
https://www.nhs.uk/conditions/antibiotics/side-effects/
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-are-antibiotics
https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know
https://www.health.harvard.edu/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-taking-probiotics
https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/antibiotics-viruses-cold-flu

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    „Copilul meu se taie și nu știu încotro s-o apuc”: Efectele stresului și suferinței la copii și adolescenți
    „Copilul meu se taie și nu știu încotro s-o apuc”: Efectele stresului și suferinței la copii și adolescenți

    Automutilarea la copii sau la adolescenți a ajuns un fenomen de o amploare cumplită, fie că vrem să recunoaștem acest lucru sau nu. Întâlnesc frecvent în practica mea...

    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de cimbru este un ulei esențial extras din planta de cimbru (Thymus vulgaris), cunoscută pentru aroma sa distinctivă și proprietățile terapeutice.

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare
    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare

    Brânca ursului, cunoscută și sub denumirea științifică Heracleum sphondylium, este o plantă medicinală tradițională folosită de secole în medicina populară. Aceasta...

    Pastura: beneficii pentru copil și mod de utilizare
    Pastura: beneficii pentru copil și mod de utilizare

    Cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, de la stimularea imunității la îmbunătățirea sănătății digestive, pastura este darul oferit de natură. Dar ce este mai exact...

    Piatra de alaun: beneficii și utilizare
    Piatra de alaun: beneficii și utilizare

    Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii recurg adesea la ceea ce le pune la dispoziție natura pentru a se bucura de beneficii pentru sănătate și frumusețe. De aceea, inclusiv...

    © 2025 Qbebe