Ganglionii la copilul de 2 ani

Ganglionii la copilul de 2 ani

Roxana Cristea

Ganglionii la copilul de 2 ani joaca un rol foarte mare in stoparea raspandirii infectiilor. Practic, acesti ganglioni limfatici ucid germenii cauzatori de infectii. In general, umflarea ganglionilor la copilul de 2 ani poate fi cauzata de o infectie a cailor respiratorii superioare, care poate fi de natura bacteriana sau virala, o infectie dentara sau din zona ORL, foarte frecvente la aceasta varsta. Iata cateva detalii importante despre ganglionii la copilul de 2 ani.

copil la doctorCe sunt ganglionii limfatici?

Exista peste 500 de ganglioni limfatici sau "glande" in organism. Cei mai multi ganglioni limfatici se gasesc in grupuri in apropierea axilei, in zona inghinala si la gat. Mai pot fi gasiti in zona pieptului si in cavitatile abdominale, departe de piele.

In general, ganglionii limfatici sunt cat un bob de mazare. Ganglionii limfatici sunt o parte importanta a sistemului imunitar, ajutand la stoparea infectiei. Ganglionii actioneaza ca niste filtre mici care prind virusurile si bacteriile din celulele albe din sange, pentru a le distruge. De asemenea, ganglionii produc substante ce ajuta la uciderea germenilor cauzatori de infectii.

Umflarea ganglionilor limfatici la copilul de 2 ani

Umflarea ganglionilor limfatici  (limfadenopatie) este frecventa la copii, dar bolile grave care pot provoca umflarea ganglionilor nu sunt comune la varste mici (sunt foarte rar intalnite la copii).

Ganglionii copilului se vor umfla atunci cand organismul lui se lupta cu o infectie. Daca ganglionii au de-a face cu un virus, provocat, in general,de o raceala, acestia se vor dezvolta aproximativ un cm. Aceasta usoara extindere a ganglionului, impreuna cu o sensibilitate usoara, inseamna ca ganglionii lucreaza sa controleze infectia.

In cazul in care copilul are o infectie bacteriana, cum ar fi un streptococ, ganglionii pot creste mai mult de un cm si pot provoca o anumita sensibilitate si chiar o durere usoara la atingere.

Daca ganglionii cresc mai mult de 2 cm si pielea din jurul lor devine rosie, acest lucru inseamna ca ganglionii nu fac fata infectiei si se pot infecta la randul lor. Aceasta afectiune se numeste limfadenita.

Alte cauze ale umflarii ganglionilor la copii:

- taieturile, arsurile, eruptiile cutanate sau muscaturile de insecte pot provoca umflarea ganglionilor la copii;

- umflarea ganglionilor limfatici din regiunea inghinala ar putea insemna ca piticul are o problema medicala aproape de abdomen sau picioare;

- umflarea ganglionilor limfatici din apropierea axilei ar putea insemna o infectie localizata in apropierea bratelor sau in partea de sus a pieptului;

- o leziune pe scalp ar putea duce la umflarea ganglionilor limfatici localizati in spatele gatului;

- O infectie a gatului poate determina umflarea ganglionilor limfatici din partea din fata a gatului.

Cum pot fi tratati ganglionii umflati la copii

Tratamentul pentru umflarea ganglionilor limfatici depinde de cauza. Ganglionii limfatici provocati de o infectie virala vor reveni de la sine la dimensiunile normale in cateva saptamani (2-4 saptamani). In cazul in care copilul are o infectie bacteriana, medicul poate prescrie antibiotice pentru a trata cauza principala ce duce la umflarea ganglionilor.

Pentru durere sau febra mai mare de 39 de grade Celsius, de obicei, se administreaza copilului acetaminofen sau ibuprofen. Intotdeauna trebuie consultat un medic inainte de a administra medicamente unui copil.

De evitat...

Stoarcerea sau apasarea ganglionului umflat. Acest lucru l-ar putea irita si mai mult si l-ar putea impiedica sa mai ajunga la dimesiunea normala. In unele cazuri, poate dura si o luna pana ca umflatura in zona ganglionului sa dispara complet.

Cand trebuie dus copilul la doctor?

Trebuie facuta o programare la medic, daca piticul are ganglionii umflati si:

- acuza dureri in gat;

- ganglionii continua sa creasca timp de cateva saptamani;

- copilul se invineteste fara o cauza anume;

- are febra;

- sangereaza pe nas sau gura;

- copilul scade in greutate.

Copilul trebuie dus de urgenta la medic in cazul in care:

- pielea din jurul ganglionului umflat se inroseste si doare la atingere;

- ganglionul este foarte umflat (mai mult de 2 cm)

De retinut...

Ganglionii limfatici se umfla atunci cand se lupta cu o infectie.

Tratamentul pentru ganglionii umflati depinde de cauza.

Ganglionii care se umfla din cauze virale, cum ar fi raceala, isi vor reveni de la sine.

Ganglionii care se umfla din cauze bacteriene, cum ar fi amigdalita streptococica, isi vor reveni cu tratament adecvat pe baza de antibiotice.

Mergi la medic in cazul in care copilul se invineteste prea usor si aparent fara motiv.

Ganglionii umflati nu sunt contagiosi. Daca umflarea ganglionilor este asociata cu o raceala, un gat iritat sau alta infectie din sfera ORL, copilul se poate intoarce in colectivitate (la gradinita sau la scoala) dupa ce i-a disparut febra si atunci cand acesta se simte in stare sa participe la activitatile desfasurate in grup.

 

Surse: www.seattlechildrens.org; www.aboutkidshealth.ca; www.medicinenet.com.

Articolul urmator
Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?
Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă se simte vinovată că a făcut un copil cu soțul ei mai mare cu 23 de ani decât ea. „Soțul meu o să aibă 70 de ani când copilul face 10 ani"
    O mamă se simte vinovată că a făcut un copil cu soțul ei mai mare cu 23 de ani decât ea. „Soțul meu o să aibă 70 de ani când copilul face 10 ani"

    O tânără mămică realizează că soțul ei, cu 23 de ani mai în vârstă decât ea, nu își va putea ține în brațe nepoții și se simte foarte...

    Bona mi-a pus copilul de 8 ani să spele toaleta
    Bona mi-a pus copilul de 8 ani să spele toaleta

    Ce faci atunci când bona își respectă toate atribuțiile, dar îți pune la punct și copiii? Când totul merge strună timp de câteva zile, până au loc...

    Încă îmi alăptez copilul de 5 ani
    Încă îmi alăptez copilul de 5 ani

    Alăptarea copilului până la vârsta de doi ani este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății! Ce se întâmplă după ce copiii împlinesc această...

    Copilul meu de 6 ani mi-a salvat viața
    Copilul meu de 6 ani mi-a salvat viața

    La doar șase ani, un băiat a devenit eroul și salvatorul mamei sale. Femeia povestește cum încă este în viață mulțumită fiului ei.

    Copilul meu de 9 ani mi-a spus că sunt cam penibilă
    Copilul meu de 9 ani mi-a spus că sunt cam penibilă

    Îmi arunc o pereche de blugi rupți, un tricou supradimensionat și o pereche de adidași albi „oldschool”, cum purtau mamele noastre prin anii `80-`90. Sunt o versiune...

    O mamă este acuzată că-și abuzează intim copilul de 2 ani pentru că fac baie împreună
    O mamă este acuzată că-și abuzează intim copilul de 2 ani pentru că fac baie împreună

    Pentru multe mame, baia alături de copilul lor e ceva normal, natural, având în vedere că relația mamă-copil e una atât de intimă. Totuși, nu multe persoane...

    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

    Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

    O femeie a aflat printr-un test ADN că a crescut copilul altcuiva timp de 12 ani
    O femeie a aflat printr-un test ADN că a crescut copilul altcuiva timp de 12 ani

    O femeie din SUA, a făcut un test ADN pentru ea și familia sa, pentru a afla mai multe despre origini, însă a descoperit ceva ce nu se aștepta niciodată. Copilul ei în...

    © 2025 Qbebe