Durerile de creștere la copil, informații importante de la medic

Durerile de creștere la copil, informații importante de la medic

Irina Olteanu - Redactor Senior

Durerile de creștere ajung să îngrijoreze părinții de cele mai multe ori pentru că aceștia nu își imaginează gradul de gravitate la care se manifestă, precum și datorită faptului că nu înțeleg motivele pentru care apar. Iată care sunt simptomele de urmărit, modul de diagnostic și de tratament. Specialistul în medicină de familie ne vine în ajutor cu informații și recomandări importante.

Cauze și simptome pentru durerile de creștere

Durerile de creștere se manifestă ca niște crampe musculare pe care preșcolarii și preadolescenții le simt în ambele picioare, observabile îndeosebi după-amiaza târziu sau seara la culcare (sunt însă și cazuri în care copilul este trezit de ele noaptea din somn); pot dura între 5-20 de minute. Locul exact unde se manifestă este în fața coapselor, la nivelul gambelor sau în spatele genunchilor. Conform studiilor desfășurate în domeniu, acei copii care le prezintă pot fi mai sensibili la durere și au șanse crescute de a se confrunta și cu dureri de cap și dureri abdominale. De asemenea, există predispoziție mai mare în rândul celor care au un istoric de sindrom al picioarelor neliniștite sau al celor în care și alți membri ai familiei le-au prezentat. Alte cauze posibile pentru durerile de creștere: problemă de natură psihologică, lipsă de vitamina D, hipermobilitate articulară, oboseală musculară (o creștere în nivelul de activitate fizică executat poate fi asociată durerilor resimțite de unii copii, deși pot exista zile în care sunt extrem de activi și nu prezintă nicio durere), postură precară (stat în picioare, mers sau așezat în alt mod decât cel normal poate tensiona mușchii care susțin corpul; uneori copiii cu platfus sunt mai predispuși durerilor decât ceilalți), stres emoțional (stresul sau supărarea poate declanșa durerile, dar nu este un factor rar întâlnit). De subliniat faptul că durerile de creștere nu afectează modul în care un copil aleargă sau merge și nu cauzează o stare proastă de sănătate. 

durerile de crestere

Vârsta la care debutează este 3-4 ani și au tendința de a reapărea în intervalul 8-12 ani, în timpul puseelor de creștere; din punct de vedere statistic aproximativ 2 din 5 copii le prezintă. Deși denumirea le indică a avea legătură cu procesul de creștere a corpului, acestea pot reprezenta crampe asociate efortului fizic intens pe care îl depun copiii. Durerile de creștere nu se observă în jurul oaselor sau al articulațiilor (porțiunile flexibile care conectează oasele și le permit să se miște), ci doar la nivelul mușchilor. Mulți specialiști consideră că acei copii care aleargă, se cațără sau sar în timpul zilei pot să observe dureri la nivelul picioarelor în timpul nopții deoarece apare o suprasolicitare a sistemului musculoscheletal.

În ceea ce privește gravitatea, unii copii se confruntă cu dureri severe, alții cu dureri mai ușoare; în general acestea nu sunt prezente zilnic (dar pot fi experimentate timp de mai multe luni sau ani). De obicei nu influențează abilitatea copilului de a practica un sport sau de a fi activ.

Dr. Emiliana Coștiug, medic primar medicină de familie, Secretar General al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicină de Familie completează:

"Diagnosticul acestora presupune un diagnostic de excludere. Acestea pot să apară atunci când copiii au primit o doză insuficientă de vitamina D sau când au un puseu accentuat de creștere, iar calcifierea ligamentelor, a tendoanelor, a articulației în sine nu este optimă. Pentru aceasta este foarte importantă prevenția. Părinții trebuie să știe că până la vârsta de 18 luni se administrează vitamina D3 în cantitate de 1000 de unități pe zi, tot timpul, zilnic. Iar după aceea în lunile cu R, respectiv din septembrie până în aprilie în fiecare an până la vârsta de 14 ani și pe urmă și în puseele de creștere se administrează vitamina D3." 

Diagnostic pentru durerile de creștere

Medicul va diagnostica aceste dureri prin examinarea copilului și adresarea de întrebări ce vizează istoricul medical și simptomele. Trebuie excluse alte cauze potențiale, precum artrită juvenilă reumatoidă (afecțiune care lezează articulațiile), rahitism, leucemie, infecții osoase (osteomielită) și tumorile osoase (benigne sau maligne), probleme în funcționarea mușchilor de la nivelul picioarelor (platfusul). De obicei nu sunt necesare analize de sânge și radiografii; durerile de creștere nu se diferențiază prin vreun aspect anormal în cadrul unei consultații obișnuite (medicul nu va observa nimic neobișnuit în urma consultației).

"Ele pot dura câteva săptămâni ca interval de timp și pot fi sporadice. Apar corespondente cu puseul de creștere al copilului, deci în perioada 7-8 ani, în perioada 3-4 ani, de obicei la școlarul mic. Dar oricum, dacă durerea este supărătoare, dacă oprește copilul din activitatea lui de joacă, dacă apare și noaptea, atunci nu trebuie să fie diagnosticată durere de creștere și atât. El trebuie văzut, trebuie făcute niște investigații, pentru a se exclude un alt diagnostic mai serios", subliniază Dr. Emiliana Coștiug.

durerile de crestere

Tratament

Modalitatea de tratament pentru durerile de creștere depinde de gravitatea acestora. Următoarele măsuri pot ameliora disconfortul resimțit: masajul picioarelor (eventual cu uleiuri esențiale), întinderea mușchilor picioarelor, amplasarea unei cârpe/pernuțe calde pe picior (ai grijă să nu cauzezi arsuri la nivelul pielii și să nu folosești acest remediu în timpul somnului). Uneori medicul poate recomanda și medicație analgezică, precum paracetamol și ibuprofen. Aspirina nu trebuie niciodată folosită în cazul copiilor sub 18 ani deoarece poate cauza sindromul Reye, potențial fatal. De asemenea, este important ca părinții să liniștească copiii și să îi încurajeze, asigurându-i că durerile vor dispărea curând; nu trebuie să transmiți copilului că durerea este asociată cu joaca sau cu creșterea deoarece poate dezvolta o stare de teamă față de ambele.

Cu privire la tratament, Dr. Coștiug precizează "Durerile de creștere au practic nevoie de o susținere cu vitamine. Așa cum vă spuneam, vitamina D și calciu în perioada de creștere. Dacă este vorba despre un puseu acut este recomandat și un tratament local cu o cremă antiinflamatoare și cu un tratament antiinflamator pe cale generală, dar acest tratament trebuie recomandat de un medic. Deci, dacă apar astfel de dureri care cedează doar la antiinflamatoare, este cazul să ne adresăm unui medic."  

Trebuie reținut faptul că durerile de creștere sunt aproape întotdeauna resimțite în ambele picioare, la nivel de mușchi, nu al articulaților și nu cauzează șchiopătat sau febră; de asemenea, nu se manifestă dimineața. Atunci când apar într-un singur picior pot ascunde o problemă mai gravă de sănătate și copilul trebuie consultat de către un medic specialist. Apelează de urgență la medic dacă durerile sunt asociate unor accidentări sau sunt însoțite de febră, pierderea apetitului, șchiopătat/dificultate în mers, iritație, articulații inflamate/dureroase/roșii, oboseală, stare de slăbiciune, scădere în greutate. 

"În primul rând prevenția, să avem grijă la vitamina D să nu o ignorăm, apoi mișcare fizică în fiecare zi în aer liber, un control la medicul de familie cu ocazia fiecărei aniversări pentru a vedea dacă nu există un picior plat sau anumite deformări osoase care ar putea să suprasolicite articulația și să apară durerile din această cauză" recomandă Dr. Emiliana Coștiug părinților. 

Citește și:  Durerile de crestere la copii: ce trebuie sa stie parintii responsabili

Surse: www.webmd.com; www.nhs.uk; www.betterhealth.vic.gov.au

Articolul urmator
Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism
Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

    În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat
    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat

    Perioada concediului de maternitate poate fi foarte dificilă pentru mamele care sunt supuse și presiunilor venite din partea partenerilor. Când aceste presiuni țin de gestionarea...

    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil
    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil

    Dacă anumite cupluri nici nu concep ca unul dintre parteneri să nu-și ia concediu de creștere copil, pentru altele acest lucru nu intră în discuție. Într-o asemenea...

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?
    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?

    Durerea de picioare poate fi o experiență comună în viața multor oameni, dar adesea este trecută cu vederea sau considerată ca fiind normală. Cu toate acestea, durerea de...

    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt
    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt

    Multe viitoare mămici se confruntă cu migrene în sarcină, care sunt mai complicate decât durerile de cap obișnuite fiindcă nu pot fi tratate cu inflamatoare, iar uneori pot...

    © 2025 Qbebe