- Infecțiile ale tractului digestiv reprezintă cea mai frecventă cauză a diareei, fiind datorată agenților patogeni virali (Rotavirus - cea mai comună cauză a diareei acute la sugari și copiii mici) și a bacteriilor (Escherichia coli, Salmonella).
- Altă cauză poate fi asocierea de alimente nepotrivite ce antrenează un dezechilibru enzimatic ce duce la fermentația alimentelor și la eliberarea unor compuși iritanți pentru mucoasa digestivă.
- Și vaccinarea la copii poate fi urmată de un episod diareic, ce trebuie raportat medicului.
- Apariția dentiției de lapte poate fi și ea anunțată de un episod diareic sau diareea poate să apară în timpul sau după erupția dentară.
- Alergiile alimentare au și ele printre simptome diareea. La ingerarea unui aliment alergen, sistemul imunitar răspunde prin accelerarea tranzitului cu apariția diareei.
Atunci când cel mic are mai mult de trei scaune într-un interval de 24 de ore sau modificarea consistenței față de normal, cu apariția scaunelor moi sau apoase, e clar că suferă de diaree.
Cum tratăm diareea la copii? Indiferent de vârsta pacientului, tratamentul diareei începe cu administrarea de lichide speciale - soluții electrolitice orale, care să înlocuiască lichidele și nutrienții pierduți ca urmare a deshidratării. Administrarea de lichide se face treptat, mai ales dacă cel mic a suferit și episoade de vărsături.
Cum prevenim? Referitor la formele infecțioase de diaree, trebuie să te speli foarte des pe mâini, pentru a împiedica transmiterea paraziților existenți pe mâini. Spală-ți mâinile cu săpun cel puțin 15 secunde după ce ai atins scutece murdare sau ai folosit toaleta. Spală fructele și legumele foarte bine înainte de a le consuma.
Tratează diareea micuțului și ai grijă de flora lui intestinală
Este important să tratăm cauza diareei cu antidiareice specifice care acționează prin captarea și eliminarea bacteriilor, virușilor, toxinelor și care împiedică pierderea de apă și electroliți. Pentru aceasta va recomandăm Stoptrans med, un dispozitiv medical destinat tratamentului simptomatic al diareei acute și cronice la copii (inclusiv nou-născuți) și adulți. Stoptrans med protejează mucoasa digestivă, adsoarbe și captează toxinele, virusurile, bacteriile favorizând eliminarea agenților patogeni care provoacă diaree și împiedică pierderea de apă și electroliți.
De asemenea, specialiștii ne recomandă pentru refacerea florei intestinale, afectată din cauza patogenilor care au provocat diareea, să luăm și un sinbiotic. Bonflor plicuri (plicuri și capsule) oferă aportul de bacterii lactice benefice florei intestinale sănătoase, ajutând la normalizarea tranzitului intestinal.
Dacă simptomele durează mai mult de 1-2 zile adresați-vă medicului!