De ce să nu dai copilului niciodată aspirină?

De ce să nu dai copilului niciodată aspirină?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Se cunoaște deja că administrarea de aspirină copiilor cu vârsta sub 18 poate cauza probleme grave de sănătate, potențial fatale, ce poartă denumirea medicală de sindrom Reye. Îți explicăm în continuare cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști despre acest sindrom, precum și concluziile suplimentare la care a ajuns studiul.

De ce nu este sigură aspirina pentru copii

Copiii care primesc ca tratament aspirină în timpul unei afecțiuni virale sunt expuși unui risc de boală rară, dar extrem de gravă denumită sindrom Reye. Acesta este definit de probleme subite la nivel de afectare cerebrală și funcționare hepatică, putând cauza convulsii, comă și chiar deces.

Se pare că apare mai frecvent în rândul copiilor care au avut gripă sau varicelă, dar și în cazul altor afecțiuni de origine virală, inclusiv banala răceală. De asemenea, printre cauzele de apriție se numără și tulburarea de oxidare a acizilor grași - un grup de tulburări metabolice moștenite în care corpul este incapabil să descompună acizii grași deoarece lipsește o enzimă sau nu funcționează corespunzător. Este necesar un test de screening pentru a determina preexistența sa. În unele cazuri, sindromul poate fi o afecțiune metabolică care este relevată de o afecțiune virală. Poate contribui și expunerea la anumite toxine (insecticide, ierbicide, solvant de vopsea).

Atunci când un copil dezvoltă sindromul Reye are loc o îmbolnăvire extrem de rapidă și, în lipsa tratamentului, chiar fatală. Sunt situații în care și cu tratament copil rămâne cu anumite leziuni cerebrale care îl pot afecta pentru întreaga viață. Deși sindromul Reye este extrem de rar, apare fără vreun semn prevestitor și poate avea un impact devastator.

de ce sa nu dati aspirina copiilor

Semne ale sindromului Reye

Copiii experimentează adeseori un fel de îmbolnăvire de tip viral anterior sindromului, părând că este vorba despre o recuperare în urma virusului când copilul începe să se simtă mai bine. Apoi însă debutează episoade frecvente și continue de vărsături, poate avea un aspect letargic sau somnolent. În cazul copiilor mai mici de 2 ani sindromul se poate manifesta prin diaree și respirație rapidă. Pe măsură ce evoluează, copilul va deveni agitat, irascibil, delirant sau nervos, poate avea halucinații, își poate pierde starea de conștiență, se poate confrunta cu convulsii sau poate experimenta slăbiciune sau paralizie a extremităților. Alte simptome: confuzie, schimbări de dispoziție, postură decerebrată, vedere dublă, pierderea auzului, dificultăți în vorbire, scăderea funcției musculare, slăbiciune sau paralizie în brațe/picioare. După aceste simptome copilul poate avea convulsii sau poate intra în comă. Pentru oricare dintre simptome trebuie să mergi cu copilul de urgență la spital.

Nu există un tratament pentru acest sindrom, însă uneori simptomele pot fi ținute sub control. De exemplu, steroizii pot ajuta la scăderea inflamației cerebrale.

Informații importante pentru părinți

Există o mulțime de produse farmaceutice despre care multă lume nu știe că au aspirină în compoziție deoarece citirea etichetelor se transformă adesea într-o sarcină dificilă. Din acest motiv, atunci când achiziționezi un medicament pentru copilul tău verifică dacă există următoarele ingrediente între substanțele active: acid acetilsalicilic, acetilsalicilat, acid salicilic, salicilat, salicilamida, salicilat de fenil, subsalicilat, dar și loperamid. În cazul în care nu ești sigur, poți cere întotdeauna sfatul medicului sau al farmacistului. 

Dacă trebuie să tratezi durerea sau febra copilului tău cu medicamente fără rețetă medicală, optează pentru produse care conțin fie ibuprofen, fie acetaminofen; ibuprofenul trebuie folosit doar în cazul copiilor mai mari de 6 luni (în funcție de recomandarea medicului pediatru).

de ce sa nu dati aspirina copiilor

Studiu recent despre administrarea de aspirină

Un studiu recent, publicat în revista Neurologie Jama în data de 13 mai 2019, a concluzionat că administrarea de aspirină în doze mici în scopul prevenirii bolilor cardiace și al accidentului vascular cerebral a fost asociat cu un risc de hemoragie cerebrală în cazul persoanelor care au un istoric medical în acest sens.

Cercetarea a implicat datele provenite de la 13 studii anterioare asupra unui număr de 130 000 persoane cu vârsta 42-74 ani, care nu au avut un istoric medical de boli cardiace sau accident vascular cerebral și cărora li s-a administrat aspirină în doză redusă (între 75-100 mg, însă majoritatea comprimatelor farmaceutice au aproximativ 81 mg) sau placebo în scop preventiv. Astfel, persoanele care au primit placebo au prezentat un risc de 0.46% de hemoragie cerebrală în perioada studiului, iar cele care au primit aspirină în doză redusă s-au confruntat cu un risc de 0.63%, echivalentul pentru 2 persoane din 1000 în plus care au prezentat hemoragie. Cel mai mare risc l-au avut persoanele cu origini asiatice și cele cu indice corporal sub 25. În ceea ce privește categoria vârstnicilor, acestora li se recomanda anterior o cantitate redusă de aspirină datorită abilității acestui medicament de a preveni trombocitele să formeze un cheag de sânge. În cazul persoanelor cu depozite de grăsime în artere, cunoscute drept plăci aterosclerotice, acestea se pot desprinde și pot declanșa blocarea/obstrucționarea fluxului de sânge către inimă sau creier. În lumina noilor concluzii, aspirina nu mai este recomandată ca măsură preventivă pentru cei care nu au un risc ridicat sau o boală cardiacă deja existentă.

De reținut

Deși aspirina este aprobată pentru administrare în cazul copiilor de peste 3 ani, cei care își revin după simptome de varicelă sau gripale nu trebuie să primească. În cazul în care medicul copilului tău i-a recomandat aspirină/produse pe bază de aspirină din cauza unei afecțiuni cronice (boala Kawasaki), trebuie să ții întotdeauna cont de recomandările sale. Dacă acesta contactează o infecție respiratorie sau varicelă, comunică medicului pentru a te instrui cu privire la tratament. De asemenea, ajută să te asiguri că are toate vaccinările la zi, inclusiv două doze de vaccin contra varicelei și vaccinul antigripal anual.

Citește și: 10 medicamente pe care nu trebuie sa i le dai copilului 

Surse: https://edition.cnn.com; www.arnoldpalmerhospital.com; www.verywellhealth.com; www.healthline.com; www.mayoclinic.org

Articolul urmator
Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară
Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este sigură aspirina în sarcină?
    Este sigură aspirina în sarcină?

    Cunoscută ca fiind un remediu eficient pentru răceală și dureri, dar și pentru pericolele asupra sănătății copiilor, aspirina este un medicament foarte controversat pentru femeile...

    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu
    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu

    Și învățătoarele pot deveni faimoase pe TikTok. Asta demonstrează Emily Glankler, o profesoară de istorie care are aproape jumătate de milion de urmăritori pe TikTok și care a...

    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul
    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul

    Cine nu iubește un bun truc de curățenie? Deși au apărut atât de multe pe TikTok (serios, învățăm câte ceva nou în fiecare zi!), această lecție de aspirare...

    Mami, vrei să-mi dai una din mâinile tale, să fiu și eu ca un copil normal?
    Mami, vrei să-mi dai una din mâinile tale, să fiu și eu ca un copil normal?

    Una dintre cele mai mari provocări din viața unei mame este să afle că micuțul ei s-a născut cu o malformație din cauza unor complicații din timpul sarcinii. Printr-o asemenea...

    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?
    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?

    Expresia “oaia neagră a familiei” se folosește, de regulă, atunci când ne referim la cineva cu un caracter atipic, adesea prost ințeles, și care e de multe ori...

    Regulile de parenting de la care Kate Middleton și prințul William nu se abat niciodată
    Regulile de parenting de la care Kate Middleton și prințul William nu se abat niciodată

    Ducele și ducesa de Cambridge au o abordare grozavă, dar strictă, atunci când vine vorba de parenting: niciodată nu țipă, niciodată nu adorm supărați și interzic televizorul...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie
    Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie

    Una dintre cele mai mari dorințe pe care le poți avea este să găsești pe cineva care să te completeze perfect și cu care să-ți dorești din tot sufletul să-ți petreci viața. Să...

    © 2024 Qbebe