Dacă fumezi, nu ai voie să stai lângă copilul meu!

Dacă fumezi, nu ai voie să stai lângă copilul meu!

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nu sunt fumătoare și sunt convinsă că avertizările de pe pachetele de țigări sunt cât se poate de reale: fumatul chiar dăunează grav sănătății. Din păcate, cunosc și ce efecte poate avea fumatul pasiv pentru sănătatea unui om. Iar când vine vorba de copilul meu, este de la sine înțeles că mă transform într-o leoaică. O reacție de altfel normală pentru orice mamă, zic eu.

Fumul de țigară și imapctul său asupra sănătății

Fumatul reprezintă unul dintre cele mai dezgustătoare și egoiste obiceiuri pe care le poate avea o persoană. Deși consider că este spre binele tău să nu fumezi, fiecare este liber să aleagă ce face cu prorpiul organism. Sau, mai bine spus, cât de mult și-l distruge. Este problema personală a fiecăruia ce cantitate de toxine alege să inhaleze. Însă nu mai este doar problema ta atunci când forțezi pe cel de lângă tine să respire aerul poluat pe care îl expiri. Nu cred că mai are sens să subliniez că, din punctul meu de vedere, niciun copil nu ar trebui să respire aerul acesta, iar dacă fumezi nu ai ce căuta lângă copilul meu.

daca fumezi nu ai voie sa stai langa copilul meu

Este datoria mea să îmi protejez copilul de tot ce îi poate face rău

Copiii, în special când au o vârstă fragedă, sunt efectiv neajutorați. În calitate de adulți le spunem unde să meargă, cum să se comporte și cu cine să interacționeze. Nu mi se pare corect să îmi angrenez copilul într-o situație periculoasă deoarece este datoria mea de părinte să îl protejez de orice i-ar putea face rău. Iar fumatul s-a dovedit de nenumărate ori că poate face rău. Pentru că fumul nu ajunge doar în plămânii tăi.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susțin următoarele: nu există nciiun grad de fumat pasiv lipsit de pericol. Chiar și o expunere de scurtă durată poate fi dăunătoare pentru sănătate. De asemenea, expunerea la fumat pasiv crește riscul de probleme la nivelul urechii, probleme respiratorii, infecții și sindrom al morții subite a sugarului. Poate părea ciudat, dar nu, chiar nu-mi doresc să îmi expun copilul la asemenea riscuri inutile și mi se pare ridicol că cineva se așteaptă să o fac.
Nu mi se pare acceptabilă nici chiar și atunci când nu vorbim despre fumat pasiv, ci de urme de substanțe chimice reziduale și nicotină care rămân în urma unui fumat activ pe diverse obiecte și suprafețe. Pentru copii aceste particule au efecte dramatice. În special cei de vârstă fragedă, care merg de-a bușilea, sunt expuși unui risc ridicat de a dezvolta problme de sănătate din această cauză decât adulții. Ei au obiceiul de a atinge diverse obiecte din jur și luând în considerare faptul că poate dura până la 5 ani ca fumul de țigară să dispară complet, îi expunem în pericol de a dezvolta cancer și alte probleme de sănătate.

Efecte ale fumatului asupra copiilor

Iată în mod concret de ce gândesc astfel. Sunt medici, oameni de știință care luptă împotriva fumatului.
Se cunoaște faptul că fumatul pasiv poate cauza cancer. Conține câteva mii de substanțe chimice, inclusiv cel puțin 70 cancerigene. Iată tipurile de cancer la adulți asociate fumatului pasiv: laringe, faringe, sinusuri, creier, vezică urinară, rect, stomac, sâni, la copii fiind asociat posibil cu: limfom, leucemie, cancer de ficat și tumori cerebrale. Fumatul pasiv dăunează în mai multe sensuri: afectează inima și vasele de sânge crescând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, conduce la modificări pe plan mental și emoțional (simptome ale depresiei). Copiii de vârstă mică sunt cel mai semnificativ influențați, ca urmare a expunerii la fumul părinților: se îmbolnăvesc des, se confruntă cu mai multe infecții pulmonare (bronșită și pneumonie), au risc mai mare de tuse, strănut, wheezing, scurtarea respirației, mai multe infecții ale urechii. Fumatul pasiv poate cauza și atacuri astmatice, poate agrava simptomele astmului și chiar poate conduce la noi cazuri de astm în cazul unor copii sănătoși. La cei cu vârste extrem de mici este crescut riscul pentru sindromul morții subite a sugarului.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor oferă și o cifră statistică îngrijorătoare, de 2,5 milioane de non-fumători care au decedat începând din 1964 în SUA ca urmare a problemelor de sănătate cauzate de expunerea la fumat pasiv. Emite astfel și câteva recomandări pentru a evita efectele fumatului pasiv: prin eliminarea fumatului acasă, la locul de muncă și în locurile publice. Acest lucru se poate realiza prin separarea fumătorilor de nefumători, deschiderea ferestrelor, folosirea filtrelor de aer.
Pentru că problemele nu sunt limitate doar cu privire la fumatul pasiv, conform unui studiu recent din cadrul revistei Control al Tutunului, s-au descoperit niveluri ridicate de nicotină pe mâinile copiilor cu părinți fumători, fiind vorba despre fumatul la mâna a treia. Mai exact, acest concept desemnează nicotina și alte reziduuri chimice rămase de la țigară și fum de țigară pe piele, păr, haine, covoare și pereți. Această peliculă subțire poate fi preluată prin atingere sau eliberată în aer. În mod concret, cercetătorii au examinat 25 de copii sosiți la camera de gardă cu probleme respiratorii asociate expunerii la fumat pasiv. S-a descoperit că nivelul mediu de nicotină de pe mâinile copiilor (un standard precis de evaluare a gradului de expunere la fumatul la mâna a treia) era de 3 ori mai mare decât cel de pe mâinile adulților nefumători care trăiau cu fumători.
Medicul pneumolog Humberto Choi prezintă și efectele pe care le are asupra organismului fumatul la mâna a treia: cancer pulmonar, modificarea ADN-ului uman, reziduurile în urma fumatului pot interacționa cu particule chimice aeropurtate pentru a forma carcinogeni. Specialistul subliniază faptul că îndepărtarea reziduurilor este extrem de dificilă; pot persista timp de mai multe săptămâni, luni sau chiar ani, rezistând la metodele uzuale de curățare, motiv pentru care singura soluție constă în înlocuirea covoarelor, revopsirea pereților și curățarea sistemelor de ventilație. Copiii sunt, conform medicului, cea mai vulnerabilă categorie pentru că ating suprafețe precum podeaua, hainele și alte obiecte pe care s-au depus particule toxice ale fumatului (iar cei de vârstă mică le și introduc în gură).

daca fumezi nu ai voie sa stai langa copilul meu

Poate sunt persoane care găsesc perspectiva mea împotriva fumatului drept una hiperprotectivă (varianta optimistă), precum și altele care mă vor considera o nesimțită (varianta pesimistă). Sunt perfect conștientă de faptul că multe persoane au crescut într-un mediu cu fum și au vieți perfect normale și sănătoase, precum și gravide care au fumat în sarcină și nici ele sau copiii lor nu au nicio problemă, dar niciuna dintre situații nu exclude faptul că fumatul pasiv este periculos și potențial fatal. Ținând cont de faptul că istoricul nostru medical, mai ales în ceea ce privește infecțiile respiratorii, nu este unul încurajator, așa că nu pot decât îmi doresc ce este mai bine pentru copilul meu. Ceea ce include, sper, o viață cât mai sănătoasă.

Citește și: Fumatul pasiv: riscuri pentru sanatatea copilului tau 

Surse: health.clevelandclinic.org; www.popsugar.com; www.cdc.gov; www.cancer.org

Articolul urmator
Copilul meu fură dulciuri și gustări și le mănâncă pe ascuns. E un comportament normal?
Copilul meu fură dulciuri și gustări și le mănâncă pe ascuns. E un comportament normal?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sora iubitului meu nu mă vrea pe lângă copilul ei, așa că el m-a părăsit
    Sora iubitului meu nu mă vrea pe lângă copilul ei, așa că el m-a părăsit

    O femeie de peste Ocean povestește, în cadrul rubricii de psihologie a publicației The Sun, că iubitul ei a părăsit-o la scurt timp după ce sora lui a rămas însărcinată....

    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

    Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

    Dacă am nevoie de o pauză de la copilul meu nu înseamnă că nu sunt o mamă bună
    Dacă am nevoie de o pauză de la copilul meu nu înseamnă că nu sunt o mamă bună

    Am nevoie de o pauză de la copilul meu. Am nevoie de o pauză până nu cedez. Până nu mai am nimic de oferit. Am nevoie de o pauză de la nevoia de a face totul - programări...

    Fosta iubită a soțului meu e pe moarte și ultima ei dorință este să fie lângă el...
    Fosta iubită a soțului meu e pe moarte și ultima ei dorință este să fie lângă el...

    O femeie în vârstă de 30 de ani povestește pe internet situația dificilă în care se află. Aceasta cere părerea internauților pentru că se simte...

    Copiii mei nu au voie să folosească Tik Tok. Nici măcar în filmulețele prietenilor nu au voie să apară
    Copiii mei nu au voie să folosească Tik Tok. Nici măcar în filmulețele prietenilor nu au voie să apară

    De la ce vârstă au voie copiii să își facă un cont pe site-urile de socializare? Ce pericole se ascund în spatele scroll-ului infinit de videoclipuri pe Tiktok?...

    Am 21 de ani, dar părinții nu-mi dau voie să împart o cameră de hotel cu iubitul meu...
    Am 21 de ani, dar părinții nu-mi dau voie să împart o cameră de hotel cu iubitul meu...

    Când ai o relație stabilă de mai mulți ani, iar părinții tăi îl cunosc pe partenerul tău și îl apreciază, nu te gândești că aceștia v-ar mai putea pune...

    Mi-am adus copilul la nunta vărului meu chiar dacă el m-a rugat să-l las acasă
    Mi-am adus copilul la nunta vărului meu chiar dacă el m-a rugat să-l las acasă

    Pentru a avea parte de nunta de vis, mirii sunt foarte atenți când vine vorba despre lista invitaților. În unele cazuri, aceștia pot ajunge la concluzia că nu este cazul ca...

    Soțul meu mi-a spus că nu mai am voie să merg în vacanța de familie la mare până nu slăbesc. Aparent, îl fac de rușine
    Soțul meu mi-a spus că nu mai am voie să merg în vacanța de familie la mare până nu slăbesc. Aparent, îl fac de rușine

    În fiecare an eu, soțul și fetița noastră care are acum 4 ani, mergem la mare. Am ales întotdeauna stațiunea Costinești pentru că mi-a plăcut vibe-ul de acolo, îmi...

    © 2025 Qbebe