Copilul calcă spre interior

Copilul calcă spre interior

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Mersul cu vârful picioarelor spre interior („intoeing") este o afecțiune foarte comună în rândul copiilor, fiind prezentă fie la un singur picior, fie la ambele. Conform statisticilor din domeniu, se pare însă că, în mai mult de jumătate dintre cazuri, ea este prezentă la ambele membre inferioare. Așa cum vom afla și din următorul articol, ea are cauze variate și este vizibilă mai ales după ce copilul începe să meargă. Astfel, micuții care calcă spre interior pot părea mai împiedicați, cu pași mai nesiguri, în special dacă vor alerga sau vor merge mai repede. Din fericire, experții ne asigură că mersul cu vârful picioarelor spre interior se poate ameliora și poate chiar să dispară pe măsură ce copilul crește.

Poziționarea spre interior a degetelor când al tău copil este mic

Cele mai cunoscute cauze ale acestei probleme sunt:

Poziția copilului în uter

Specialiștii spun că, în unele cazuri, faptul că un copil a stat într-un mediu mai strâmt, cum este cel intrauterin, poate favoriza apariția unei asemenea afecțiuni.
Pentru a-ți da seama exact dacă este vorba despre „metatarsus adductus" este necesar să observi următoarele aspecte:
• Dacă partea din față a labei piciorului copillui rămâne poziționată spre interior
• Dacă partea exterioară a labei piciorului este curbată precum „o jumătate de lună".
De cele mai multe ori, acest tip de „metatarsus adductus" se rezolvă până când copilul împlinește 1, cel mult 3 ani.

Torsiunea internă a tibiei (torsiunea tibială medială)

Când porțiunea piciorului dintre gleznă și genunchi este sucită spre interior, este foarte posibil ca al tău copil să calce spre interior.
Medicii spun că o asemenea problemă se poate rezolva de la sine, pe măsură ce copilul se dezvoltă, cam până pe la vârsta de 8 ani.

Torsiunea internă a femurului (torsiunea femurală medială)

Se referă la osul dintre șold și genunchi, ce este rotit mai mult decât normal spre interior, în timp ce rotația externă este limitată.
Este o afecțiune ce ar trebui să se remedieze până când copilul are vârsta de 10 ani, întrucât nu există un tratament specific.
Pentru ca al tău copil să nu aibă de suferit din cauza ei, se recomandă să nu-l lăsăm să stea pe jos, cu șezutul între glezne.

Copil ce merge sustinut de mama sa

Poziționarea spre interior a degetelor de la picioare când copilul este mai mare de 2 ani

Experții ne atrag atenția asupra următorului fapt: când copilul calcă la interior și după ce împlinește vârsta de 2 ani, cel mai probabil este vorba despre torsiunea tibială.
Dacă un copil are deja 3 ani sau chiar mai mult și tot calcă în interior, atunci avem de-a face cu torsiune femurală.
În plus, medicii ne avertizează și că, de cele mai multe ori, aceste afecțiuni ce determină un copil să calce în interior se moștenesc.

Copil incaltat in sandalute vechi

Cum se tratează poziționarea spre interior a degetelor și, implicit, călcatul spre interior

Pentru a preîntâmpina ca al tău copil să calce în interior, dar și în vederea ameliorării unui eventual „metatarsus adductus" sau a unei torsiuni a tibiei sau femurului, se recomandă să consulți un specialist de îndată ce observi oricare dintre problemele semnalate mai sus.
Studiile din domeniu arată însă că acei copii care se confruntă cu „metatarsus adductus" în primele luni de viață au șanse mai mari să se refacă fără un tratament. De altfel, nu se recomandă niciunul până când copilul nu are 6  luni.
Dar în situația în care bebelușul a atins vârsta de 6 luni, iar picioarele copilului sunt rigide și se îndreaptă cu dificultate, atunci mergi cât mai repede la un medic ortoped. Cel mai probabil, copilul va purta un gips cam 3-6 săptămâni, astfel încât picioarele să se poată îndrepta până când copilul va începe să meargă.
Medicul ortoped îți poate recomanda soluția cea mai adecvată pentru copilul tău, în condițiile în care el va sesiza gradul de curbură internă a piciorului/picioarelor acestuia.
De exemplu, dacă este vorba despre „metatarsus adductus" ce apare din cauza poziției intrauterine, medicul poate sugera imobilizarea gipsată sau kinetoterapie.

Bebelus cu un picior in gips

Citește și:Ce trebuie sa stii despre montarea gipsului

Dacă al tău copil are torsiune internă a tibiei, atunci lucrurile sunt mai complicate. Uneori, se propune ca micuțul să aibă picioarele fixate în niște încălțări dotate cu niște curele speciale, atașate pe o bară, care să determine picioarele să-și recapete poziția normală. Copilul va trebui să-ți țină piciorușele pe un asfel de dispozitiv și în timpul somnului.
Totodată, se poate sugera ca acesta să poarte ghete ortopedice , astfel încât să se obișnuiască să calce corect. Și acestea au niște barete speciale, care să repoziționeze talpa și degetele pentru a se călca corect.
În majoritatea cazurilor, situația se poate ameliora fără un asemenea tratament. Sunt puține situațiile în care un copil rămâne cu această problemă, în ciuda tratamentului și a înaintării în vârstă. Numai în cazuri extreme se recomadă o intervenție chirurgicală penru ameliorarea problemei.
Când este depistată o torsiune internă a femurului, ce ar putea determina un copil să calce spre interior, de cele mai multe ori nu se indică niciun tratament. De altfel, studiile din domeniu au arătat de mai multe ori că pantofii speciali sau ortezele sunt ineficiente în această problemă.
Sunt numeroase situațiile în care copiii diagnosticați cu această afecțiune au început să calce normal cam la vârsta de 6-8 ani. Doar în cazuri extreme se poate recomanda o intervenție chirurgicală.
În concluzie, niciuna dintre afecțiunile preentate mai sus nu impun obligatoriu niște tratamente speciale, fiind foarte posibil să se amelioreze și chiar să dispară pe măsură ce copilul se dezvoltă.

Călcatul spre interior poate avea complicații pentru copil?

Chiar dacă suntem foarte îngrijorate când vedem că al nostru copil are o asemenea problemă, nu este cazul să ne gândim că ea va avea consecințe grave.
Specialiștii ne asigură că numai în cazurile extreme, în care copilul are o răsucire severă a tibiei sau femurului, poate fi indicată o intervenție chirurgicală. De cele mai multe ori însă, mersul cu vârful picioarelor spre interior nu are consecințe precum apariția durerilor de picioare sau de spate. În plus, nu ar trebui ca al nostru copil să fie stânjenit, în timpul activităților fizice desfășurate, de această afecțiune.
Călcatul spre interior nu va crește nici predispoziția spre apariția artritei, așa cum susțin unele voci.
Nu în ultimul rând, călcatul spre interior nu va face un copil să șchiopăteze sau să se aleagă cu o rigiditate a membrelor.
Cea mai serioasă problemă care poate interveni și care îi determină adesea pe părinți să solicite sfatul unui specialist este dificultatea de a-i găsi copilului încălțări care să i se potrivească perfect și să-i fie confortabile.

Citește și: Calendarul mersului copilului: 0-3 ani!

Voi știați până acum detalii legate de situația în care ai voștri copii ar călca spre interior?

Surse:
www.familydoctor.org; www.healthychildren.org ;www.rch.org.au;www.schn.health.nsw.gov.au

Articolul urmator
Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    I-am sugerat prietenei mele care își crește singură copilul să se gândească să-l dea spre adopție
    I-am sugerat prietenei mele care își crește singură copilul să se gândească să-l dea spre adopție

    O femeie în vârstă de 22 de ani i-a sugerat prietenei ei să-și dea copilul spre adopție, pentru că are un comportament dificil, iar ea e mamă singură.

    Mama mea vitregă a vrut să-mi dea copilul spre adopție. Cum am aflat
    Mama mea vitregă a vrut să-mi dea copilul spre adopție. Cum am aflat

    Când Deseree Rose era însărcinată în 9 luni, a devenit conștientă de o realitate despre care nu credea că va afla vreodată, în viața sa. Mama sa vitregă a...

    Partenerul meu îmi cere să-mi dau copilul spre adopție dacă vreau să aibă o relație serioasă cu mine
    Partenerul meu îmi cere să-mi dau copilul spre adopție dacă vreau să aibă o relație serioasă cu mine

    Nu este întotdeauna la îndemână să-ți construiești o nouă relație de cuplu când există copii din relațiile anterioare. Astfel, nu este exclus ca viitorul...

    Când aveam 16 ani am fost forțată să îmi dau copilul spre adopție. A fost agonia vieții mele
    Când aveam 16 ani am fost forțată să îmi dau copilul spre adopție. A fost agonia vieții mele

    Să fii nevoită să renunți la copilul tău după ce îl ții în brațe este o experiență extrem de dură pentru orice mamă. Prin așa ceva a trecut o tânără din...

    Zodiile al căror critic interior nu le lasă să trăiască în pace și armonie
    Zodiile al căror critic interior nu le lasă să trăiască în pace și armonie

    Simțul autocritic aduce atât aspecte pozitive, dar mai ales negative în viața oricărei persoane. Uneori autocritica te poate impulsiona să devii cea mai bună versiune a ta,...

    Zodiile care vor să pară dure, dar sunt extrem de vulnerabile în interior. Fața dură este doar o mască
    Zodiile care vor să pară dure, dar sunt extrem de vulnerabile în interior. Fața dură este doar o mască

    Șase semne zodiacale sunt foarte sensibile la interior, dar dure la exterior. Care sunt nativii care se ascund sub masca puterii și controlului absolut?

    O femeie a născut în mașină, în drum spre spital, după ce a rămas blocată în trafic
    O femeie a născut în mașină, în drum spre spital, după ce a rămas blocată în trafic

    Mamele care trec prin mai multe nașteri nu se feresc să spună că de fiecare dată durata travaliului a fost diferită. O mamă din SUA a trecut printr-o experiență care i-a dovedit din...

    O fetiță de 6 ani din București a fost mușcată de un câine în drum spre școală
    O fetiță de 6 ani din București a fost mușcată de un câine în drum spre școală

    Încă un copil a devenit victima câinilor agresivi. O fată de numai 6 ani a fost mușcată de un câine rasa Akita de obraz, în timp ce era condusă la școală de...

    © 2024 Qbebe